Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024
19.3 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ευκαιριακός & Κοινωνικά Ανάλγητος ο Προϋπολογισμός του 2021

ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ
Ευκαιριακός & Κοινωνικά Ανάλγητος ο Προϋπολογισμός του 2021

Ακόμα και μετά την κατάρρευση του ανυπόστατου αφηγήματος για ραγδαία ανάπτυξη τύπου V τον Οκτώβριο στο προσχέδιο του προϋπολογισμού (ύφεση 8,2% το 2020 – ανάπτυξη 7,5% του ΑΕΠ το 2021), η κυβέρνηση της Ν.Δ. συνεχίζει να επιμένει στο ίδιο ευκαιριακό και κοινωνικά αναποτελεσματικό μείγμα δεξιάς οικονομικής πολιτικής και στην ιδέα ότι η πανδημία και οι επιπτώσεις στην κοινωνία και την οικονομία θα εξαφανιστούν ως δια μαγείας το 2021. Έχει ήδη αποδείξει με πολλούς τρόπους ότι αδιαφορεί πλήρως για τους πολλούς, αφού αντί να στηρίζει με μέτρα την κοινωνία σε καιρό πανδημίας, νομοθετεί υπέρ όσων έχουν ούτως ή άλλως τα μέσα να ξεπεράσουν και αυτή την κρίση. 

Η εμμονική πολιτική για τη μη λήψη βιώσιμων και μόνιμων μέτρων αντιμετώπισης της υφεσιακής πορείας και των επιπτώσεων της πανδημίας και της ευκαιριακής ενίσχυσης των κοινωνικών δομών (ως αναγκαίο κακό) αποτυπώνεται, ήδη, από το εισαγωγικό σημείωμα του προϋπολογισμού, που συνυπογράφουν ο Υπουργός και ο Αν. Υπουργός Οικονομικών και στο οποίο υπογραμμίζουν ότι ο προϋπολογισμός του 2021 “δεν μπορεί να περιλαμβάνει μόνιμα δημοσιονομικά μέτρα”.

Η πολιτική αυτή ξετυλίγεται στις σελίδες του προϋπολογισμού 2021. Ενδεικτικά:

1. Οι συνολικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας μειώνονται κατά 16,5 δισ ευρώ (σελ. 137).

2. Οι δαπάνες του του Κρατικού Προϋπολογισμού μειώνονται κατά 2,2 δισ. ευρώ (σελ.75)

3. Τα φορολογικά έσοδα αυξάνονται κατά 3,6 δισ. ευρώ (σελ. 59)

4. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μειώνεται κατά 2,1 δισ ευρώ (σελ. 74)

5. Οι δαπάνες του Υπουργείου Υγείας μειώνονται κατά 582 εκατ. ευρώ. (σελ. 91)

6. Οι δαπάνες του Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων μειώνονται κατά  2,2 δισ ευρώ (σελ. 91)

7. Οι δαπάνες του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού μειώνονται κατά 13 εκατ. ευρώ (σελ.91)

8. Χωρίς δαπάνες για Covid 19 εγκαταλείπονται οι Δήμοι της Χώρας (από 111 εκατ. ευρώ το 2020 σε 0 ευρώ το 2021) (σελ. 91).

Και ο κατάλογος συνεχίζεται….

Είναι θλιβερό ότι ακόμα και την περίοδο, που οι περισσότερες κυβερνήσεις παγκοσμίως στρέφονται στη δημόσια παρέμβαση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενισχύοντας με μόνιμο και βιώσιμο τρόπο τις δημόσιες δομές, το κοινωνικό κράτος, την επιχειρηματικότητα και το εισόδημα, η κυβέρνηση της Ν.Δ. στον προϋπολογισμό του 2021 εξακολουθεί να προκρίνει τη δεξιά πολιτική της άνισης ανάπτυξης με μείωση των κοινωνικών δαπανών και αύξηση των φορολογικών εσόδων, που προφανώς θα προκύψουν από τους πολλούς, αφού έχουν ήδη προχωρήσει σε φοροελαφρύνσεις για τους έχοντες και το μεγάλο κεφάλαιο. Το βέβαιο είναι ότι αυτή η δεξιά πολιτική οδηγεί την οικονομία και την κοινωνία σε αδιέξοδο και απόγνωση, όπως το ζήσαμε στο πετσί μας στο παρελθόν.

Αυτό που χρειάζεται η χώρα, ίσως περισσότερο από ποτέ, είναι μια αριστερή πολιτική με προοδευτικό πρόγραμμα και μόνιμα δημοσιονομικά μέτρα ενίσχυσης των δημόσιων κοινωνικών δομών και της κοινωνίας (υγεία, παιδεία, πολιτισμός, εργασία, μικρομεσαία επιχειρηματικότητα κ.λπ.). Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κατέθεσε έγκαιρα στο δημόσιο διάλογο στοιχειοθετημένες προτάσεις – πρόγραμμα, τις οποίες επικαιροποιεί και επανακαταθέτει, όσο προχωράμε ακόμη πιο βαθιά στην οικονομική ύφεση, που προκαλεί η πανδημία και η κυβέρνηση της Ν.Δ. με τις επιλογές της. 

Για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στόχος παραμένει πάντα ένας: να βγούμε και από αυτή την κρίση με την κοινωνία όρθια! 

Εργαζόμαστε ενάντια στην εφαρμοζόμενη δεξιά πολιτική της κυβέρνησης καθημερινά μέσα και έξω από την Βουλή (όπου δίνεται η μάχη κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2021), τόσο ξεσκεπάζοντας τις ευκαιριακές και κοινωνικά ανάλγητες επιλογές της Ν.Δ., όσο και καταθέτοντας την αριστερή προοδευτική αντιπρόταση μας για βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη οικονομική ανάπτυξη.  

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ