Η ιδιωτικοποίηση των ενεργειακών δικτύων και της ΔΕΗ συνδέεται με το πρόβλημα της ακρίβειας στην ενέργεια. Από τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης ΝΔ, οι καταναλωτές επιβαρύνθηκαν με κόστος (500 εκατομμύρια ήταν το κόστος των αυξήσεων Χατζηδάκη το Σεπτέμβριο του 2019) για να υλοποιηθεί το σχέδιο της ΝΔ που ήταν να πουλήσει όλες τις ενεργειακές υποδομές και τη ΔΕΗ.
Αυτή ήταν η «σωτηρία» που υποσχόταν το φθινόπωρο του 2019. Επιπλέον, η ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΠΑ Υποδομών θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις και αστάθεια την ενεργειακή αγορά εφόσον οι χρεώσεις θα διαμορφώνονται με κριτήριο το κέρδος από ιδιώτες που θα κατέχουν φυσικά μονοπώλια και δεν θα υπάρχουν εργαλεία παρέμβασης του κράτους με στόχο την στήριξη της εθνικής οικονομίας και της κοινωνίας.
Η ΝΔ αύξησε κατά περίπου 20% τα τιμολόγια της ΔΕΗ, τον Σεπτέμβριο του 2019. Με αυτή την επιλογή οι καταναλωτές δεν επωφελήθηκαν από τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια από 13% σε 6% της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είχε ως αποτέλεσμα νέο έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού για τις ΑΠΕ, γεγονός που οδήγησε σε νέα χαράτσια για τους καταναλωτές, στο πετρέλαιο κίνησης, αλλά και στις ΑΠΕ.
Το Νοέμβριο του 2020 είχαμε νέο κόστος εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, με «παιχνίδια» στην αγορά εξισορρόπησης, λόγω της εκκίνησης του Χρηματιστηρίου Ενέργειας χωρίς επαρκή εποπτεία. Είχαν προηγηθεί, μεγάλο μέρος του 2020, φαινόμενα κερδοσκοπίας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με συμμετοχή και της ΔΕΗ. Σε εκείνη την περίοδο η ΔΕΗ πουλούσε στη λιανική έως και τετραπλάσια της τιμής της χονδρικής (Απρίλιος 2020).
Όσον αφορά τις αυξήσεις της τελευταίας περιόδου (μετά τον Ιούλιο του 2021), είναι άγνωστος ο τελικός «λογαριασμός», ο οποίος θα μεγαλώσει εάν συντελεστεί το έγκλημα εκχώρησης της ΔΕΗ. [Ήδη η ρήτρα αναπροσαρμογής της ΔΕΗ για τις καταναλώσεις των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου αυξάνεται ανά μήνα κατά 15-25% και έχει ξεπεράσει την τιμή της λιανικής της ΔΕΗ (δηλαδή τα 110 ευρώ τη Mwh)].
Τα παραπάνω δεν οφείλονται μόνο στην παγκόσμια αύξηση των τιμών καυσίμων και δικαιωμάτων εκπομπών, όπως προσπαθεί η ΝΔ να παρουσιάσει. Ακόμη και σήμερα, η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας παραμένει αρρύθμιστη, ενώ ο κ. Χατζηδάκης υποσχόταν το Σεπτέμβριο του 2020 ότι «ο ανταγωνισμός θα λύσει όλα τα προβλήματα»…