Σάββατο 27 Απριλίου 2024
16.5 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Σωτήρια η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής ή ζήτω που καήκαμε;

1. H τροπολογία του ΥΠΕΝ για την ρήτρα αναπροσαρμογής, ακόμα μία φορά Παρασκευή βράδυ και μετά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στις επιτροπές, επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη άφησε ανεξέλεγκτη την κερδοσκοπία σε βάρος των πολιτών στο ηλεκτρικό ρεύμα και τη μετέφερε με τη ρήτρα αναπροσαρμογής -την ρήτρα Μητσοτάκη- στους καταναλωτές.

2. Έρχεται τώρα ένα χρόνο μετά να αναστείλει την ρήτρα που τα γαλάζια χρυσοπληρωμένα παιδιά της ΔΕΗ εφάρμοσαν στις 5/8/21, μέσα από μία παραπλανητική τροπολογία και ενόψει πρόωρων εκλογών

3. Θυμίζουμε ότι Υπουργοί της κυβέρνησης, όπως ο κ. Γεωργιάδης, έλεγαν ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής προστατεύει τις εταιρείες από την χρεοκοπία και βουλευτές της ΝΔ, όπως ο κ. Β. Οικονόμου, ότι «το τζάμπα πέθανε» ενώ ο αρμόδιος Υπουργός ΠΕΝ κ. Σκρέκας τον Απρίλιο έψαχνε τα υπερκέρδη και δεν τα έβρισκε όπως δήλωσε στο Φόρουμ των Δελφών.

4. Παρότι η κυβέρνηση επιβεβαιώνει τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αλλά και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και των Καταναλωτικών Οργανώσεων για τον καταχρηστικό και ληστρικό χαρακτήρα της ρήτρας, δεν λαμβάνει κανένα μέτρο για τους πολίτες που αδυνατούν να καλύψουν τη ρήτρα και αφήνει ελεύθερες τις ρευματοκοπές, ενώ η ίδια η κυβέρνηση αναγνωρίζει την ανάγκη αναστολής της ρήτρας και το νομοθετεί με τροπολογία.

5. Παρότι επιπλέον αναγνωρίζει ότι η ρήτρα έχει μεταφέρει στους καταναλωτές άδικα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας, ακόμα δεν έχει ανακοινώσει το τελικό ποσό των υπερκερδών και τα μαγειρεύει, ενώ αυτή τη βδομάδα αποδείχτηκε ότι πρωταθλητές στα υπερκέρδη που χαράτσωσαν τους καταναλωτές ήταν οι γαλάζιες διοικήσεις της ΔΕΗ (υπερκέρδη 720 εκατ. ευρώ το εξάμηνο Οκτ21-Μαρ22) και η ΔΕΠΑ Εμπορίας (υπερκέρδη 330 εκατ. ευρώ το 2021) , με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΡΑΕ.

6. Η τροπολογία αναφέρει όμως ότι εφαρμόζεται την 1η Αυγούστου και ενώ η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί για τον Ιούλιο. Ακόμα ένα χατίρι στο καρτέλ και ακόμα λίγη καθυστέρηση για να μην εκτεθούν με υποσχέσεις που θα αποδειχθούν φούσκες μέχρι τις εκλογές.

Αν όμως εφαρμοστεί η όποια αναστολή τον Αύγουστο είναι προφανές ότι όλοι οι καταναλωτές θα βλέπουν τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου τη ρήτρα να αναγράφεται στους λογαριασμούς τους. Θα υπάρξουν και καταναλωτές με 4μηνιαία εκκαθάριση (πχ. οικιακό ΔΕΗ) θα λαμβάνουν λογαριασμούς με ρήτρα μέχρι το Δεκέμβριο!

7. Όμως η τροπολογία αναστέλλει τη ρήτρα, ουσιαστικά ενσωματώνοντας την όποια διακύμανση στην κυμαινόμενη τιμή που θα αλλάζει κάθε μήνα! Άρα η ρήτρα θα υπάρχει αλλά απλά οι πολίτες δεν θα τη βλέπουν ως χωριστή εγγραφή στο λογαριασμό τους! Και αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη υποκρισία της κυβέρνησης. Και ένας λόγος που καθυστερεί την εφαρμογή της τροπολογίας είναι για να μην εκτεθεί στους καταναλωτές πριν από τις πρόωρες εκλογές. Και ενώ ήδη οι χώρες της Ιβηρικής εφαρμόζουν την εξαίρεση που κέρδισαν στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου. Στην ίδια Σύνοδο ενώ ο κ. Μητσοτάκης δεν διεκδίκησε τίποτα για τη χώρα του, και έτρεξε να διαπραγματευτεί δικό του μηχανισμό, που όπως φαίνεται από το άρθρο 122 του νομοσχεδίου θα προστατεύει τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών

8. Οι τιμές που θα καθορίζονται για τα κυμαινόμενα και σταθερά τιμολόγια, όπως προβλέπει η τροπολογία και θα ανακοινώνονται ένα μήνα νωρίτερα, θα εξαρτώνται από τις τιμές που θα καθορίσει η ΥΑ του άρθρου 122 του υπό συζήτηση νομοσχεδίου. Σε αυτό το άρθρο η κυβέρνηση έχει αρνηθεί να θέσει ανώτατο συντελεστή (λογικού) κέρδους και το πλαφόν στη χονδρεμπορική θα προκύπτει από ΥΑ. Από δημοσιεύματα του ενεργειακού τύπου προκύπτει ότι η ΥΑ θα συντηρεί τα υπερκέρδη θέτοντας υψηλές τιμές σε υδροηλεκτρικά, λιγνίτη και φυσικό αέριο. Άρα οι τιμές που θα πληρώνουν οι προμηθευτές και θα μετακυλίουν στα τιμολόγια των καταναλωτών θα είναι αντίστοιχα υψηλές. Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να καλύψει αυτές τις υψηλές τιμές με νέες επιδοτήσεις.

9. Αν εξάλλου όντως ανασταλεί η ρήτρα και τεθεί χαμηλό πλαφόν στη χονδρεμπορική για ποιο λόγο θα χρειαστούν οι επιδοτήσεις για τις οποίες η κυβέρνηση θριαμβολογεί ότι θα είναι ενισχυμένες το επόμενο εξάμηνο και θα ξεπεράσουν το 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ;

Πολύ απλά γιατί οι τιμές της ρήτρας θα ενσωματωθούν στις νέες κυμαινόμενες και σταθερές τιμές που θα περιέχουν τα υπερκέρδη που η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να περικόψει.

10. Αν ήθελε να στηρίξει τους καταναλωτές η ΝΔ δεν θα επέτρεπε την αφαίμαξη της κοινωνίας και της οικονομίας εδώ και ένα χρόνο, θα είχε λάβει μέτρα καταπολέμησης της αισχροκέρδειας, θα εντασσόταν στην εξαίρεση της Ιβηρικής ή τουλάχιστον θα είχε επιστρέψει στους καταναλωτές το 90% των υπερκερδών όπως δεσμεύτηκε το Μάρτιο στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης, χωρίς να αφαιρεί ακόμα και τις εκπτώσεις συνέπειας από το φορολογητέο ποσό. Από την τροπολογία αυτό που προκύπτει πάντως είναι η παράταση εφαρμογής της ρήτρας και τον Ιούλιο.

11. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε κάθε της επιλογή αποδεικνύει ότι στηρίζει το καρτέλ ενέργειας με τη ΔΕΗ να οδηγεί το ράλι της κερδοσκοπίας στο ρεύμα και τη ΔΕΠΑ Εμπορίας στο φυσικό αέριο, όπως αποδείχτηκε αυτή τη βδομάδα.

Αν η «αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής» είναι αντίστοιχη με τον τρόπο που υπολόγισαν τα υπερκέρδη των εταιρειών, ή με την ψεύτικη απολιγνιτοποίηση που μας δέσμευσε -ως χώρα- στο πανάκριβο, εισαγόμενο, με φόρο άνθρακα και για/σε ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής φυσικό αέριο, ζήτω που καήκαμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ