Το εργοστάσιο αφαλάτωσης στον Κούταβο.
Μέτρα ουσιαστικής οικονομικής στήριξης ζητά η Ένωση των 126 Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης και Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ) από την κυβέρνηση Μητσοτάκη εξαιτίας της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους, που πλέον αγγίζει τα 120 εκατ. ευρώ! Ταυτόχρονα, η ΕΔΕΥΑ προειδοποιεί ότι ο κίνδυνος κατάρρευσης των δημοτικών επιχειρήσεων είναι προ των πυλών! Η συνέπεια της κατάρρευσης θα είναι 5,5 εκατομμύρια μόνιμος πληθυσμός στην περιφέρεια της χώρας συν τον εισερχόμενο από τουρισμό να μην έχει πρόσβαση σε καθαρό και φθηνό νερό!
Αυτήν την αγωνία θα μεταφέρουν οι 126 δήμαρχοι της περιφέρειας, απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας κατά την σημερινή 32η Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών της ΕΔΕΥΑ, όπου αναμένεται να παραστούν ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης και ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Πέτρος Βαρελίδης.
Ο ορατός κίνδυνος!
«Εάν η κυβέρνηση δεν λάβει σοβαρά μέτρα για την στήριξη των ΔΕΥΑ, τότε θα δούμε διακοπές ρεύματος, θα σταματήσουν οι ΔΕΥΑ να παρέχουν φθηνό νερό στους δημότες μας», προειδοποίησε κατά την χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ και δήμαρχος Ρεθύμνης, Γιώργος Μαρινάκης. Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι η ΕΔΕΥΑ είχε έγκαιρα προειδοποιήσει την κυβέρνηση για τις συνέπειες από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2021!
«Δεν περιμέναμε τον πόλεμο τον πόλεμο στην Ουκρανία για να προειδοποιήσουμε την κυβέρνηση για τον κίνδυνο κατάρρευσης των 126 ΔΕΥΑ εξ αιτίας της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους», είπε σε έντονο τόνο ο Γ. Μαρινάκης. «Είμαστε ο πρώτος φορέας που είχε διαβλέψει τον κίνδυνο λόγω της επιβολής της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας και είχαμε ενημερώσει έγκαιρα την κυβέρνηση!», τόνισε.
Σε αριθμούς
Ο Γ. Μαρινάκης άσκησε, μάλιστα, δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση αναφορικά με την επιδότηση ρεύματος για τις ΔΕΥΑ, χαρακτηρίζοντας «ασήμαντη», την βοήθεια, που παρασχέθηκε. «Η επιδότηση που έχει δοθεί μέχρι στιγμής είναι 25 εκατ. ευρώ, ενώ η ζημία από το πρόσθετο κόστος ενέργειας, λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής και της μετέπειτα ενσωμάτωσής της στα τιμολόγια της ενέργειας αγγίζει από τον Αύγουστο του 2021 έως σήμερα αγγίζει τα 120 εκατ. ευρώ», τόνισε ο Γ. Μαρινάκης. Η πρόσθετη μηνιαία επιβάρυνση των 126 ΔΕΥΑ της χώρας λόγω της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους υπολογίζεται με βάση τα επίσημα στοιχεία σε επιπλέον 8 εκατ. ευρώ!
Σημειωτέον ότι από τον Αύγουστο του 2021 έως σήμερα η αύξηση των χρεώσεων για την χαμηλής τάσης ρεύματος, που αφορά τα αντλιοστάσια και τις γεωτρήσεις είναι 239%, ενώ η αύξηση για την μέση τάση, που αφορούν τις εγκαταστάσεις των βιολογικών καθαρισμών, των διυλιστηρίων νερού και των αφαλατώσεων έχει εκτιναχθεί στο 406%!
Να υπενθυμίσουμε ότι ενεργειακό κόστος επιμερίζεται κατά 70% στα αντλιοστάσια και τις γεωτρήσεις, κατά 20% για τις εγκαταστάσεις βιολογικών καθαρισμών και το υπόλοιπο 10% για τις εγκαταστάσεις αφαλατώσεων. «Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τις περιοχές που έχουν αφαλατώσεις. Η ΔΕΥΑ της Σύρου είναι σε απόγνωση!», είπε ο Γ. Μαρινάκης.
Για την ΔΕΥΑ της Σύρου ενώ τον Ιούλιο του 2021 το ενεργειακό κόστος ανερχόταν σε 105.000 ευρώ, τον Οκτώβριο του 2021 εκτοξεύτηκε στις 500.000 ευρώ! Λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής, απελπιστική είναι η κατάσταση και στην ΔΕΥΑ Ρεθύμνης, καθώς τον Οκτώβριο του 2020 το ενεργειακό κόστος ήταν 250.000 ευρώ, τον Οκτώβριο του 2021 σκαρφάλωσε στα 344.000 ευρώ και τον Οκτώβριο του 2022 εκτινάχθηκε στο 1.360.000 ευρώ!
Τι απαιτεί η ΕΔΕΥΑ
«Χρειαζόμαστε γενναία επιδότηση που θα καλύψουν συνολικά το ενεργειακό κόστος με ταυτόχρονη ρύθμιση οφειλών, που θα καλύψουν τις αλλαγές στην τιμολόγηση του ενεργειακού κόστους των ΔΕΥΑ», τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΕΔΕΥΑ και δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης. «Η αρχική επιδότηση των 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα και ακολούθως 130 ευρώ ανά μεγαβατώρα, τη στιγμή οι επιχειρήσεις επιδοτούνται με 250 ευρώ ανά μεγαβατώρα, είναι σταγόνα στον ωκεανό», τόνισε ο Απ. Καλογιάννης.
«Πρέπει η ίδια επιδότηση των 250 ευρώ ανά μεγαβατώρα να ισχύσει και για τις ΔΕΥΑ», υπογράμμισε ο Απ. Καλογιάννης. Ο ίδιος εξέθεσε δημόσια και την σκοπιμότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη για μετακύλιση του πρόσθετου ενεργειακού κόστους στους δημότες με αύξηση των τελών ύδρευσης. «Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης μας ζητά να αυξήσουμε τα τιμολόγια του νερού, που παρέχουν οι ΔΕΥΑ και καλούνται να πληρώσουν οι δημότες», είπε ο Απ. Καλογιάννης προσθέτοντας σε κατηγορηματικό τόνο: «Δεν θα το κάνουμε!».
Τι προτείνει η ΕΔΕΥΑ
«Έχουμε επεξεργασμένες προτάσεις και για την ρύθμιση του ενεργειακού κόστους με μετάβαση από το οικιακό τιμολόγιο ενέργειας στο βιομηχανικό, αλλά και για τον εκσυγχρονισμό των ΔΕΥΑ, όπως και την ενεργειακή αυτονομία τους μέσω των ενεργειακών κοινοτήτων», τόνισε ο Απ. Καλογιάννης. «Έχουμε ήδη έργα προς δημοπράτηση για φωτοβολταϊκά πάρκα, που θα εξασφαλίζουν ενεργειακή αυτονομία για τους δημότες και για τις ΔΕΥΑ και το μόνο που ζητούμε από την κυβέρνηση είναι να μας εξασφαλίσει την σύνδεση αυτών των εγκαταστάσεων με τα φωτοβολταϊκά πάρκα», υπογράμμισε ο Απόστολος Καλογιάννης. «Γι’ αυτούς του λόγους, εμείς δεν πρόκειται να παραδώσουμε τα όπλα», είπε σε κατηγορηματικό τόνο ο Απόστολος Καλογιάννης.