Εικόνα: Γεράσιμος Αποστολάτος
Από τις 13 Ιουνίου, ημερομηνία που σημειώθηκε η πρώτη επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν, έως και τις 19 Ιουνίου, καταγράφεται συνεχής άνοδος στις τιμές των καυσίμων, συμπεριλαμβανομένης της βενζίνης.
Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων, η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης διαμορφώθηκε στις 19 Ιουνίου στα 1,752 ευρώ το λίτρο, από 1,737 ευρώ που ήταν προηγουμένως.
Μιλώντας στο MEGA ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων Αττικής, Νίκος Παπαγεωργίου, αναφέρθηκε στις εξελίξεις των τιμών, δηλώνοντας: «Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει νέα αύξηση στις τιμές μέσα στις επόμενες 10 ημέρες. Είναι κρίσιμο να αποφύγουμε το ενδεχόμενο να δούμε τιμές που αγγίζουν τα 2 ευρώ στην Αττική».
Συμπλήρωσε επίσης: «Αυτή τη στιγμή, καταγράφεται αύξηση στις διυλιστηριακές τιμές κατά 6 λεπτά το λίτρο για την αμόλυβδη βενζίνη και κατά 13 λεπτά το λίτρο για το πετρέλαιο κίνησης. Η κατάσταση οφείλεται στον πόλεμο, με τη μεγαλύτερη αύξηση να παρατηρείται στο πετρέλαιο. Μέχρι στιγμής, η αγορά έχει σε μεγάλο βαθμό απορροφήσει τις επιβαρύνσεις αυτής της εβδομάδας, αλλά οι αντοχές μας είναι περιορισμένες. Περιμένουμε πιθανές νέες αυξήσεις».
Το πρατήριο με τη μεγαλύτερη τιμή βενζίνης στην Αττική βρίσκεται στο Μεταξουργείο, όπου οι τιμές έχουν ως εξής:
- Βενζίνη 95 οκτανίων: 2,299 ευρώ/λίτρο
- Βενζίνη 100 οκτανίων: 2,499 ευρώ/λίτρο
- Πετρέλαιο κίνησης: 2,099 ευρώ/λίτρο
Οι περιοχές της Αττικής με τις υψηλότερες τιμές βενζίνης:
- Μαρούσι: 1,909 ευρώ/λίτρο
- Άλιμος: 1,878 ευρώ/λίτρο
- Αιγάλεω: 1,859 ευρώ/λίτρο
Στα ελληνικά νησιά, οι πιο ακριβές τιμές εντοπίζονται στις εξής περιοχές:
- Νάξος: 2,10 ευρώ/λίτρο
- Αμοργός: 2,12 ευρώ/λίτρο
- Αντίπαρος: 2,14 ευρώ/λίτρο
- Πάτμος: 2,17 ευρώ/λίτρο
- Ρόδος: 2,17 ευρώ/λίτρο
- Μήλος: 2,20 ευρώ/λίτρο
- Καστελόριζο: 2,22 ευρώ/λίτρο