Τετάρτη 29 Μαΐου 2024
23 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ανησυχία και αμφιβολίες για το άνοιγμα των σχολείων-Αντιπροτάσεις

Ν. Φίλης & Α. Ξανθός για το άνοιγμα των σχολείων
Ανησυχία και αμφιβολίες εκφράζουν με κοινή δήλωσή τους, ο Νίκος Φίλης και ο Ανδρέας Ξανθός, τομεάρχες Παιδείας και Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα, αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, κατηγορώντας τα αρμόδια υπουργεία ότι υποτιμούν τον κίνδυνο στο όνομα ενός κυβερνητικού success story που ήδη έχει καταρρεύσει.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αδειάζουν το αφήγημα της κυβέρνησης για τα περί υγειονομικής θωράκισης των σχολείων και κατηγορούν την κεβέρνηση για «παραλογισμό». Εξηγούν μάλιστα ότι το Μάϊο που υπήρχε σημαντική υποχώρηση της πανδημίας , τα τμήματα ήταν χωρισμένα τώρα, που καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από τον ιό , σχεδιάζεται διδασκαλία σε πλήρη σύνθεση.

Στην κοινή δήλωσή τους ο Νίκος Φίλης και ο Ανδρέας Ξανθός, ενδεικτικά αναφέρουν τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων αλλά και την ισότιμη πρόσβαση των μαθητών και των εκπαιδευτικών με τη δωρεάν χορήγηση μασκών, σε αυτό.

Διαβάστε αναλυτικά τη δήλωση του Νίκου Φίλη και του Ανδρέα Ξανθού

Η απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου, χωρίς μείωση των μαθητών ανά τάξη και χωρίς αυστηρότερες υγειονομικές προδιαγραφές , ευχόμαστε να μην αποβεί καταστροφική επιλογή. Γιατί είναι προφανής η υποτίμηση του κινδύνου στο όνομα ενός κυβερνητικού success story που ήδη έχει καταρρεύσει , αλλά και η υποκριτική επίκληση της Δημόσιας Υγείας από τις πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων Παιδείας και Υγείας , στο βαθμό που αυτό δεν συνοδεύεται από μέτρα υγειονομικής θωράκισης ευαίσθητων τομέων της κοινωνικής ζωής όπως η εκπαίδευση.

Σε αντίθεση με την τακτική του υποδιπλασιασμού των τμημάτων στα σχολεία και της εκ περιτροπής διδασκαλίας κατά το ολιγοήμερο άνοιγμα των σχολείων τον Μάιο και των Ιούνιο, όταν υπήρχε σημαντική υποχώρηση της πανδημίας , τώρα, που καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από τον ιό , σχεδιάζεται διδασκαλία σε πλήρη σύνθεση. Σε αίθουσες 20-30 τετραγωνικών στοιβαγμένοι 25 μαθητές, όταν παντού (καταστήματα, συγκοινωνίες, γραφεία, εστίαση ) επιβάλλονται -και σωστά- αποστάσεις. Παραλογισμός!

Θυμίζουμε ότι το βασικό επιχείρημα για το προηγούμενο άνοιγμα των σχολείων, με τμήματα χωρισμένα στη μέση, υπήρξε η προετοιμασία για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Ποια συμπεράσματα βγήκαν με βάση αυτή την εμπειρία , ποια μέτρα ελήφθησαν για την υγειονομικά ασφαλή επανεκκίνηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ , με παρεμβάσεις του στη Βουλή και στο δημόσιο διάλογο , κατέθεσε τις προτάσεις του για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων. Συνοπτικά , οι ελάχιστες προϋποθέσεις γι’ αυτό είναι :

– Έκτακτο κονδύλι από τον προϋπολογισμό για την υγειονομική θωράκιση των σχολείων και την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού.

– Αυξημένα τεστ για εκπαιδευτικούς και ευάλωτες κατηγορίες μαθητών .

– Δωρεάν μάσκες στα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας .

– Σχολαστική καθαριότητα των αιθουσών και των WC με πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού.

– Όπου απαιτείται, τάξεις 10-12 μαθητών με προσθήκη ή αναδιαμόρφωση αιθουσών

– Επιτάχυνση των 10.500 μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών

– Πρόσληψη επιπλέον αναπληρωτών φέτος

– Εξ αποστάσεως εκπαίδευση μέσω των δημόσιων δικτύων , χωρίς αποκλεισμούς, εκεί όπου οι επιδημιολογικές συνθήκες την επιβάλλουν.

– Ειδική μέριμνα για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων και των παιδιών ευάλωτων ομάδων.

– Συντονιστικό όργανο Παιδείας-Υγείας ανά Δήμο , σε επικοινωνία με ΕΟΔΥ-Πολιτική Προστασία , για την αξιόπιστη παρακολούθηση των εξελίξεων σε τοπικό επίπεδο και την στοχευμένη παρέμβαση αν χρειαστεί.

– Έμφαση στην έγκυρη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών για θέματα Δημόσιας Υγείας , για την ιστορία των επιδημιών, για την αξία του εμβολιασμού και των μέτρων ατομικής προστασίας κλπ.

Σε αυτά, προσθέτουμε σήμερα την πρότασή για κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Μορφωτικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής στο αμέσως επόμενο διάστημα , ώστε να υπάρξει υπεύθυνη ενημέρωση από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και να συζητηθούν οι προτάσεις της κυβέρνησης και όλων των κομμάτων .

Δυστυχώς, τίποτα από τα παραπάνω δεν περιλαμβάνονται στις κυβερνητικές ανακοινώσεις. Ούτε καν η δωρεάν χορήγηση μασκών. Συνεπώς, το υγειονομικά ασφαλές άνοιγμα των σχολείων αποτελεί πλέον ένα νέο πεδίο αγώνα και διεκδίκησης για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας και των υγειονομικών.

Κεντρικά, αλλά και σε κάθε σχολείο, σε κάθε Δήμο, τα μαθητικά συμβούλια, οι σύλλογοι γονέων, οι σύλλογοι των διδασκόντων, οι τοπικοί υγειονομικοί φορείς, οφείλουν να διεκδικήσουν τις βέλτιστες λύσεις , προστατεύοντας την υγεία των παιδιών και τη Δημόσια Υγεία. Σε αυτούς τους αγώνες για το δικαίωμα στη μόρφωση , στην υγεία , στην ίδια τη ζωή, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δίπλα τους, μέσα και έξω από τη Βουλή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ