Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
14 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

“Χαστούκι” στην Κεραμέως απ’ την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Τον περασμένο Ιούνιο, όταν επανέφερε η υπουργός Παιδείας την αναγραφή της διαγωγής στο απολυτήριο την οποία νωρίτερα είχε καταργήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, της είχα πει από το βήμα της Βουλής ότι δεν καινοτομούσε. Την είχε προλάβει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, το 2008. Κι αυτός είχε επαναφέρει τη διαγωγή στο πλαίσιο μιας αντι-μεταρρύθμισης, ενώ νωρίτερα είχε καταργήσει την αναγραφή της η κυβέρνηση Πρόντι (1998).

Μια από τα ίδια με την Ελλάδα και τη ΝΔ, δηλαδή. Μάλιστα η επιλογή Μπερλουσκόνι είχε προκαλέσει μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις στη γείτονα χώρα και είχε αποτιμηθεί από τους παιδαγωγούς τα χρόνια που ακολούθησαν την επαναφορά της ως αίτιο για μεγαλύτερη απόκλιση, μεγαλύτερη περιθωριοποίηση, μεγαλύτερη εγκατάλειψη των σχολείων.

Αυτά, είχα επισημάνει εκείνες τις μέρες του Ιούνη στη Βουλή, είναι τα επακόλουθα του κοινωνικού στιγματισμού, στα οποία καταφεύγει η αναδυόμενη νεοδεξιά της Ευρώπης, για να τιμωρήσει του πληβείους και να προσφέρει νόμο και τάξη σε μέρος του εκλογικού κοινού της, που παρακολουθεί άλλοτε φοβισμένο, άλλοτε εκστασιασμένο από τις εξέδρες του Κολοσσαίου. Δεν είναι δυνατόν, λέγαμε τότε οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, το ποινικό μητρώο να έχει «ημερομηνία λήξης», να μπορεί δηλαδή να γίνει ξανά λευκό, αλλά η μεμπτή διαγωγή πάνω στο απολυτήριο να ακολουθεί το πολίτη ως το τέλος της ζωής του, εμποδίζοντάς τον πχ. να βρει δουλειά.

Είχα επίσης επισημάνει, ότι πέραν της αρνητικής παιδαγωγικής επίπτωσης, το μέτρο θα καταρρίπτονταν ως αντισυνταγματικό και ερχόμενο σε αντίθεση με την νομοθεσία που προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών. Το ίδιο εξάλλου είχε προβλέψει στην πράξη η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής. Η κα Κεραμέως δεν άκουσε ούτε την αντιπολίτευση, ούτε τους «ειδικούς» που κατά τα άλλα διαρκώς υποκριτικά επικαλείται. Προχτές δέχθηκε το «χαστούκι» της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η απόφαση της οποίας κινείται στα όσα επισημαίναμε τον Ιούνιο. Άλλη μια ήττα για την υπουργό που έχει συνηθίσει σε αρκετές τελευταία.

Αλλά θέλω να σταθώ σε κάτι ακόμα. Στη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια, βουλευτές της ΝΔ είχαν εκφράσει τη διαφωνία τους με την αναγραφή της διαγωγής και είχαν καλέσει την υπουργό τους να την ανακαλέσει. Μερικοί το έκαναν δημόσια, από το βήμα, άλλοι -περισσότεροι- κρατώντας χαμηλούς τόνους, στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου. Δεν εισακούστηκαν αλλά και δεν τόλμησαν να εναντιωθούν με την ψήφο τους ειδικά σε αυτή τη διάταξη. Αυτούς τους βουλευτές πρώτα από όλα εκθέτει η κα Κεραμέως με την άστοχη, παράνομη νομοθέτησή της, την οποία τώρα υποχρεούται να ακυρώσει.

Νίκος Φίλης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ