Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
20 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Σχετικά με την λειτουργική υποβάθμιση των 4/θεσίων Σχολείων Αγίου Γερασίμου και Σταυρού Ιθάκης σε 3/θέσια Δημοτικά Σχολεία

Σε μια κοινωνία, το σχολείο είναι ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού και η υποβάθμιση του σημαίνει ταυτόχρονη υποβάθμιση ολόκληρης της κοινότητας .

Ξαφνικά και χωρίς καμία ειδοποίηση ή ενημέρωση στη σχολική κοινότητα και τους φορείς της, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κεφαλληνίας ενημερώνει τους διευθυντές και εκπαιδευτικούς για την υποβάθμιση των σχολικών μονάδων  Αγίου Γερασίμου και Σταυρού Ιθάκης από 4/θέσια Δημοτικά Σχολεία σε 3/θέσια Δημοτικά Σχολεία.

 Η πραγματοποίηση των λειτουργικών μεταβολών των σχολικών μονάδων έγινε με αποκλειστικό κριτήριο τον αριθμό των μαθητών, γεγονός το οποίο στις περιπτώσεις υποβιβασμού των  δημοτικών σχολείων, προκαλεί σημαντικά  ζητήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία και στους ίδιους τους μαθητές, στις οικογένειές τους  και συνολικά στις τοπικές κοινωνίες.

Η σύμπτυξη διαφορετικών τάξεων με κοινή διδασκαλία  από έναν εκπαιδευτικό, οδηγεί σε μειονεκτική θέση τους μαθητές καθώς εκ των πραγμάτων ο  δάσκαλος πρέπει να μοιράζει τον χρόνο της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε περισσότερες από  μία διαφορετικές τάξεις.

Αν συνυπολογίσουμε και τις επιδράσεις που είχε η πανδημία στην εκπαιδευτική διαδικασία τα τελευταία χρόνια (γνωστικό, κοινωνικό, ψυχολογικό, συναισθηματικό τομέα), κρίνουμε ότι αυτές οι αλλαγές θα είναι καταστροφικές κυρίως για τους μαθητές των πρώτων τάξεων των σχολείων.

Αναδεικνύεται επιπλέον η μεγάλη υποκρισία της κυβέρνησης, ότι δήθεν νοιάζεται για τους εργαζόμενους γονείς, που τους έχει κάνει ωράρια και ζωή λάστιχο, διευρύνοντας το ωράριο του ολοημέρου και την ίδια στιγμή, συγχωνεύει τμήματα, υποβιβάζει σχολικές μονάδες,  δυσχεραίνοντας ακόμα παραπάνω τους όρους με τους οποίους πραγματοποιείται η εκπαιδευτική διαδικασία.

 Τα ζητήματα αυτά είναι ιδιαίτερα πιο έντονα σε χωριά όπως τα Βαλσαμάτα -Φραγκάτα με τις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες (χωριά στους πρόποδες του Αίνου- οροπέδιο Ομαλών- με ιδιαίτερα βαρύ και μακρύ χειμώνα) και του Σταυρού Ιθάκης ένα απομακρυσμένο χωριό από το Βαθύ Ιθάκης που  συγκεντρώνει μαθητές από ορεινές και δύσβατες περιοχές, όπου ακόμα και μικρότερες  αποστάσεις επιφέρουν σημαντικές χρονικές επιβαρύνσεις, ενώ τίθενται και θέματα ασφαλούς  μετακίνησης κατά τη χειμερινή περίοδο. 

Η υποβάθμιση ενός δημοτικού σχολείου με μείωση των λειτουργικών θέσεων, οδηγεί συχνά τους γονείς να μεταφέρουν τα παιδιά τους σε πολυθέσια δημοτικά σχολεία στα πλησιέστερα αστικά κέντρα, τα οποία βρίσκονται μακριά από  τον τόπο κατοικίας τους, επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο την κατάσταση των σχολείων της  υπαίθρου και επιταχύνοντας με αυτόν τον τρόπο την κατάργησή τους. 


Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην πολιτική που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ στο χώρο της εκπαίδευσης- συνεχίζοντας με πιο οξυμένο τρόπο τις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων- και που κινείται στη λογική των περικοπών, των συμπτύξεων τμημάτων και στη λειτουργική υποβάθμιση των σχολείων.

Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει  διαφοροποίηση ως προς τις  σχολικές μεταβολές, ώστε στα κριτήρια καθορισμού των λειτουργικών θέσεων σε ένα   δημοτικό σχολείο να συμπεριλαμβάνονται  κριτήρια που  χαρακτηρίζουν το σχολείο αυτό ως σχολείο της υπαίθρου, ώστε να είναι πιο εύκολη η  διατήρηση των υπαρχουσών λειτουργικών θέσεων εκπαιδευτικών. 

Κάθε σχολείο της περιφέρειας πρέπει να στηρίζεται και να λειτουργεί κατά παρέκκλιση οποιασδήποτε διαχειριστικής λογικής.

Γι΄ αυτό ως Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κεφαλονιάς και Ιθάκης, είμαστε αντίθετοι με την απόφαση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κεφαλληνίας  να  λειτουργήσουν κατά τη σχολική περίοδο 2022-2023 τα Δημοτικά Σχολεία Αγίου Γερασίμου και Σταυρού Ιθάκης ως 3/θέσια Δημοτικά Σχολεία και ζητάμε για λόγους  παιδαγωγικούς και κοινωνικούς,  την ανάκληση της απόφασης και την επαναλειτουργία τους ως 4/θεσίων Δημοτικών Σχολείων .

Η μόρφωση είναι δικαίωμα και η πολιτεία έχει την υποχρέωση να διασφαλίζει σε όλους με κάθε πρόσφορο μέσο την ισότητα ευκαιριών και την ισότιμη πρόσβαση σε αυτή !

                                               ΓΙΑ  ΤΟ Δ.Σ.

     Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                           Η  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

      Βαρδαραμάτος Βαγγέλης                              Παύλου Κατερίνα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ