Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2024
13.8 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Παιδεία / «Λουκέτο» και συγχωνεύσεις τμημάτων σε εκατοντάδες σχολεία – Αντιδρούν γονείς κι εκπαιδευτικοί

Έντονος αναβρασμός επικρατεί στην εκπαιδευτική κοινότητα μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσεις σε μαζικές συγχωνεύσεις τμημάτων και κλείσιμο σχολείων σε όλη τη χώρα, επικαλούμενη τη δημογραφική κρίση, με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς να καταγγέλλουν ότι ο πραγματικός λόγος είναι η άρνηση να δοθεί πραγματική λύσεις στις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού.

Χαρακτηριστικό του μεγέθους του προβλήματος είναι η πρόσφατη δημοσιοποίηση σε ΦΕΚ της λίστας 118 σχολείων – 36 Δημοτικών και 82 Νηπιαγωγείων – της Κεντρικής Μακεδονίας που δεν πρόκειται να ανοίξουν καν τη νέα σχολική χρονιά που ξεκινά τον Σεπτέμβριο.

Αναλυτικότερα, στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, δεν θα λειτουργήσουν 8 Δημοτικά, στη Δυτική Θεσσαλονίκη επίσης  8, στο Κιλκίς 5, στην Πέλλα 7, στην Πιερία 6 και στις Σέρρες  2.

Πολλά είναι και τα νηπιαγωγεία που δεν θα ανοίξουν: 7 στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, 22 στη Δυτική, 7 στην Ημαθία, 7 στο Κιλκίς, 23 στην Πιερία, 12 στις Σέρρες και 4 στη Χαλκιδική.

Συνολικά, δεν θα λειτουργήσουν 152 σχολεία στην Πελοπόννησο και την κεντρική Μακεδονία σύμφωνα με το τελευταίο ΦΕΚ:

https://drive.google.com/file/d/1qiurm3jLy-bjgzHpG-1qA6aNZIV19Rhp/preview

Στο «πόδι» η εκπαιδευτική κοινότητα

Με κινητοποιήσεις απαντούν εκπαιδευτικοί και γονείς, εκτιμώντας ότι οι συγχωνεύσεις τμημάτων και καταργήσεις σχολείων χτυπά τα δικαιώματα των παιδιών σε σωστή παροχή δωρεάν εκπαίδευσης και τα εργασιακά δικαιώματα του προσωπικού, ενώ εύλογη είναι η αναστάτωση στις οικογένειες και η αύξηση του κόστους των νοικοκυριών – μαζί με την επίδραση στην ψυχολογία των παιδιών – από την βίαιη αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.

Η απόφαση της κυβέρνησης για τις συγχωνεύσεις τμημάτων στα σχολεία άρχισε να υλοποιείται μέσα στο καλοκαίρι. Με εγκύκλιό του, το υπουργείο Παιδείας καλεί τις Διευθύνσεις των σχολείων να μειώσουν τον αριθμό των τμημάτων, αυξάνοντας τον αριθμό των μαθητών.

Στο Ηράκλειο, η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών διοργανώνει σειρά συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας όλη την εβδομάδα.

Κινητοποίηση πραγματοποίησε ο σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, διαμαρτυρόμενος για τις συγχωνεύσεις τμημάτων σχολείων που ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας σημειώνοντας ότι «είναι χρέος μας να αντισταθούμε σε αυτή την πολιτική που μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω».

Η εκπαιδευτική κοινότητα αντέδρασε ήδη από τις πρώτες ανακοινώσεις για τη συγχώνευση τμημάτων στο Ειδικό Σχολείο Μυτιλήνης, το 9ο ΔΣ Μυτιλήνης, τα Δημοτικά Σχολεία Βαρειάς,  Καλλονής και Παναγιούδας και όπως σημειώνουν «το Υπουργείο αντί να πάρει πίσω την απόφαση αυτή, επανήλθε απαιτώντας τη συγχώνευση τριών επιπλέον τμημάτων, στο 10ο ΔΣ Μυτιλήνης, στο 2ο Νηπιαγωγείο Πλωμαρίου και στο 9ο ΔΣ Μυτιλήνης για δεύτερη φορά. Οι συγχωνεύσεως αυτές δεν λαμβάνουν υπόψη ούτε τη νομοθεσία που προβλέπει συγκεκριμένο χώρο στην αίθουσα για τον κάθε μαθητή, ούτε γνωματεύσεις του ΚΕΔΑΣΥ για ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες μαθητών, ούτε βέβαια την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης».

Την αντίδραση των εκπαιδευτικών στηρίζει και η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Μυτιλήνης που με ανακοίνωσή της «δηλώνει την πάγια η θέση της για τμήματα κάτω από 20 μαθητές».

Τη Δευτέρα 26 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης στη Μυτιλήνη.

Στα Χανιά, η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Χανίων καλεί:

  • Τρίτη 27/08 συμμετοχή στην παράσταση διαμαρτυρίας στον Περιφερειακό Διευθυντή στο Ηράκλειο μαζί με τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Κρήτης στις 12 μ. στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, Λεωφ. Κνωσού 6.
  • Πέμπτη 29/08 νέα κινητοποίηση, στις 11 π.μ. στα γραφεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στη Ζάκυνθο, η ΕΛΜΕ διοργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη 27 Αυγούστου στις 12.30 μ.μ. στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Τονίζει, μεταξύ άλλων πως «το υπουργείο Παιδείας, έχοντας ως κεντρική πολιτική επιλογή την ελαχιστοποίηση των προσλήψεων αναπληρωτών, προχωρά σε τσουνάμι περικοπών τμημάτων σε Α/θμια και Β/θμια σε όλη τη χώρα».

«Στο πλαίσιο αυτό, οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και οι κατά τόπους Διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας ευθυγραμμίζονται με αυτή την κατεύθυνση, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός τμημάτων. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι οι εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών και η ασφάλειά τους δεν αποτελούν προτεραιότητα ούτε των κυβερνήσεων ούτε των Περιφερειακών Διευθύνσεων και των κατά τόπους Διευθύνσεων Εκπαίδευσης».

Παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο της περιφερειακής διευθύντριας Εκπαίδευσης Ηπείρου πραγματοποίησε την Παρασκευή 23 Αυγούστου η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Ηπείρου με τη συμμετοχή των Πρωτοβάθμιων Σωματείων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου.

Τόσο από τη μεριά των εκπαιδευτικών όσο και από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Γονέων καταγγέλθηκε «η πρωτοφανής για τα εκπαιδευτικά χρονικά επιχείρηση περικοπής και συγχώνευσης τμημάτων, με μοναδικό σκοπό την εξοικονόμηση πόρων σε βάρος των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών».

Η Ομοσπονδία Γονέων Ηπείρου τόνισε ότι αυτές οι ενέργειες αποτελούν για τους γονείς αιτία πολέμου, επειδή:

«Είναι αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμα κάθε παιδιού να φοιτά στο σχολείο της γειτονιάς του για παιδαγωγικούς και κοινωνικούς λόγους.

Οι αναγκαστικές μετακινήσεις των μαθητών, οι συγχωνεύσεις τμημάτων και η δημιουργία νέων πολυπληθών, έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών – παιδιών μας. Είναι σε όλους κατανοητό ότι μόνο στα ολιγομελή τμήματα ο εκπαιδευτικός μπορεί να εντοπίσει δυσκολίες και μαθησιακές ελλείψεις, πολύ περισσότερο να ανταποκριθεί στις ανάγκες των μαθητών με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, διαφοροποιώντας τη διδασκαλία, εξατομικεύοντάς την, στηρίζοντας επιπλέον μαθησιακά τους υστερούντες μαθητές.

Πολλές οικογένειες θα αντιμετωπίσουν σοβαρότατα προβλήματα στον οικογενειακό τους προγραμματισμό και στην εργασία τους, ενώ οικογένειες της υπαίθρου θα χρειαστεί ακόμα και να μεταναστεύσουν για να μπορέσουν να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο.

Τα παραπάνω δεν αφορούν μόνο την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση αλλά και τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, όπου και εκεί επιχειρείται η συγκρότηση τμημάτων με τα μέγιστα όρια μαθητών. Καταλαβαίνει κανείς τι μάθημα μπορεί να γίνει στις τάξεις των 27-28 μαθητών, που εκτός των άλλων προετοιμάζονται και για τις καθοριστικές για το μέλλον τους Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Μεγάλα θύματα όλης αυτής της διαδικασίας θα είναι οι μαθητές με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες, όπου μέσα στο πλήθος των 25 και 28 μαθητών θα μένουν χωρίς εξατομικευμένη υποστήριξη, με ολέθριες συνέπειες για τη μόρφωση και τη ζωή τους».

Φωτο αρχείου Eurokinissi

Για υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα παιδιά των δημοτικών και νηπιαγωγείων στους ν. Λάρισας και Καρδίτσας, κάνουν λόγο οι εκπρόσωποι των Συλλόγων των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από τους δύο θεσσαλικούς νομούς, αλλά και ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ, με αφορμή την απόφαση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις τμημάτων.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κ. Δ. Παπαποστόλου, χαρακτήρισε «πέρα από κάθε λογική την απόφαση της Περιφερειακής διευθύντριας Εκπαίδευσης , τη στιγμή που υπάρχουν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Λάρισας 80 δάσκαλοι στον “αέρα ” και πάνω από 50 κενές αίθουσες διδασκαλίας».

Ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ κ. Τ. Καραγιάννης εξήγησε πως υποβαθμίζεται η παρεχόμενη εκπαίδευση στα τμήματα με 25 και 26 μαθητές και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν προβλήματα μαθησιακών δυσκολιών σε μαθητές που χρήζουν επιπρόσθετης βοήθειας.

Οι διαμαρτυρόμενοι εκπαιδευτικοί ζήτησαν να ανακληθεί η απόφαση και να δημιουργούνται τμήματα με 15 μαθητές ανά τάξη για τις δύο πρώτες τάξεις του δημοτικού και μέχρι 20 μαθητές για τις υπόλοιπες τάξεις.

Μειώσεις τμημάτων, λόγω συγχωνεύσεων, στο 4ο και 5ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης και στο 1ο Γυμνάσιο Ορεστιάδας, προβλέπει η απόφαση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε ανακοίνωση της Α’ ΕΛΜΕ Έβρου, που αντιδρά έντονα στην απόφαση, για την οποία, όπως υπογραμμίζει, αγνοήθηκαν οι διαφορετικές εισηγήσεις των σχολικών μονάδων.

«Η απόφαση αυτή κινείται στο πλαίσιο της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, που κάθε χρόνο συγχωνεύει τμήματα και αυξάνει τους μαθητές ανά τάξη, δημιουργώντας πολυπληθή τμήματα ακόμα και εκεί που υπάρχουν γνωματεύσεις παράλληλης στήριξης…», τονίζει η Α΄ ΕΛΜΕ Έβρου, καταγγέλλοντας «τέτοιες πρακτικές, που δημιουργούν σοβαρότατα προβλήματα».

Εκτός νεών οργανικών θέσεων Σάμος, Φούρνοι, Ικαρία

Το ότι το υπαρκτό δημογραφικό πρόβλημα, αντί να λυθεί με πραγματικά μέτρα στήριξη των νέων ανθρώπων, χρησιμοποιείται προσχηματικά για να υποβαθμιστεί περισσότερο η δημόσια εκπαίδευση, τεκμαίρεται και από την χαρακτηριστική περίπτωση της Σάμου, όπου, όπως καταγγέλουν οι εκπαιδευτικοί, εξαιρέθηκε από τη σύσταση νέων οργανικών θέσεων, παρά τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού.

Ειδικότερα, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου εξέδωσε καταγγελία για τον αποκλεισμό της Σάμου από τη σύσταση νέων οργανικών θέσεων ειδικοτήτων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά του για τη στάση της Περιφερειακής Διευθύντριας Βορείου Αιγαίου και του Υπουργείου Παιδείας.

Στην ανακοίνωση, ο σύλλογος αναφέρει ότι η Περιφερειακή Διευθύντρια Βορείου Αιγαίου απέκλεισε τον νομό Σάμου από τη σύσταση νέων οργανικών θέσεων, καθιστώντας τον τον μοναδικό νομό της περιφέρειας που αντιμετώπισε αυτό το πρόβλημα.

Παρά την υποβολή γραπτών ερωτημάτων στις 26 Ιουλίου και την 1η Αυγούστου, καθώς και τηλεφωνικές κλήσεις και πρόσκληση για τηλεδιάσκεψη, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση από την πλευρά της διευθύντριας.

Η ανακοίνωση χαρακτηρίζει την αδιαφορία και την απαξίωση προς τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς της Σάμου, της Ικαρίας και των Φούρνων ως «πραγματική πρόκληση».

Ο σύλλογος επισημαίνει ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ικαρίας & Φούρνων κατέβαλαν προσπάθειες για την αποκατάσταση της αδικίας, χωρίς αποτέλεσμα.

Το ΦΕΚ της σύστασης 1723 νέων οργανικών θέσεων δημοσιεύθηκε, με τον σύλλογο να εκφράζει την έκπληξη και την έντονη διαμαρτυρία του για την απουσία του νομού Σάμου από αυτές τις θέσεις, δεδομένης της μεγάλης ανάγκης για μόνιμους εκπαιδευτικούς στα νησιά.

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου ανταποκρίθηκε στα ερωτήματα του συλλόγου και κοινοποίησε το αίτημά της για σύσταση 40 νέων οργανικών θέσεων όλων των ειδικοτήτων στα νησιά.

Ωστόσο, τόσο η κυβέρνηση όσο και το Υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με τον σύλλογο, δεν έλαβαν την ευθύνη για την αποκατάσταση της αδικίας και δεν απάντησαν στα ερωτήματα και τη διαμαρτυρία του συλλόγου.

Επιπλέον, οι λίγοι μόνιμοι διορισμοί που έγιναν φέτος δεν κάλυψαν όλα τα παλιά κενά οργανικών θέσεων, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στα σχολεία και στον οικογενειακό προγραμματισμό των εκπαιδευτικών.

Ο σύλλογος επαναλαμβάνει το πάγιο αίτημά του για μαζικούς διορισμούς, ώστε τα παιδιά να έχουν όλους τους απαραίτητους εκπαιδευτικούς από την αρχή της σχολικής χρονιάς και να σταματήσει η ομηρεία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

«Δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή αυτή η αδικία», καταλήγει η ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας ότι οι σύλλογοι του νομού θα αντιδράσουν μαζί με τους γονείς και τα παιδιά, απαιτώντας μόνιμους διορισμούς και σύσταση οργανικών θέσεων όπου χρειάζονται.

Φωτο αρχείου Eurokinissi

ΟΛΜΕ: Υπονομεύεται η παιδαγωγική λειτουργία των σχολείων

«Κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας σχεδιάζουν και υλοποιούν μια πολιτική η οποία υπονομεύει με απόλυτο τρόπο την παιδαγωγική λειτουργία των σχολείων με τις εκατοντάδες συγχωνεύσεις τμημάτων στις οποίες και προχωρούν» αναφέρει η Ομοσπονδία των καθηγητών και προσθέτει:

«Μια πολιτική η οποία περιορίζει ασφυκτικά το δικαίωμα των μαθητριών και μαθητών να πηγαίνουν στο σχολείο στο οποίο υπάγονται και να μην μετακινούνται ενώ την ίδια ώρα διαμορφώνει μια εξαιρετικά αρνητική πραγματικότητα για τα εργασιακά δικαιώματα πολλών εκπαιδευτικών.

»Συγκεκριμένα, στην περίοδο της θερινής άδειας για όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό, οι διευθυντές των σχολικών μονάδων καλούνται να συγκροτήσουν στο myschool τα τμήματα, με βάση τα τρέχοντα αριθμητικά δεδομένα του μαθητικού δυναμικού, χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψη ούτε οι παραπεμπόμενοι, ούτε την πρόβλεψη που κατετέθη στην πλατφόρμα e-eggrafes για τις αναμενόμενες εγγραφές του Σεπτεμβρίου (για τα ΓΕΛ, τα ΕΠΑΛ, ακόμα και για τα Διαπολιτισμικά Σχολεία στα οποία οι εγγραφές πραγματοποιούνται σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς και κυρίως με χειρόγραφες αιτήσεις), ούτε θέματα συνδεόμενα με μαθησιακές δυσκολίες.

»Είναι ενδεικτικό ότι αναφορικά με τα ΕΠΑΛ υπάρχει σαφής περιορισμός στην έγκριση τμημάτων γενικής παιδείας, τομέων και ειδικοτήτων. Παρά την ενημέρωση από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις ότι οι συμπτύξεις γίνονται προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι τοποθετήσεις των νεοδιόριστων και των αναπληρωτών εκπαιδευτικών είναι σαφές πως η νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει σε ακόμα πιο αρνητικές συνθήκες με λιγότερα και πολυπληθή τμήματα.

»Η επιλογή του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει σε μαζικές συγχωνεύσεις τμημάτων θα επιφέρει ευρύτερη αναστάτωση σε μαθητές και εκπαιδευτικούς (ανατροπή προγραμμάτων, μετακινήσεις εκπαιδευτικών, καθυστέρηση στις τοποθετήσεις εκπαιδευτικών και κάλυψης των κενών κ.λπ.).

»Η επικοινωνιακή εργαλειοποίηση διακηρύξεων περί “αναβάθμισης του εκπαιδευτικού έργου”, “βελτίωσης των σχολείων” έρχονται σε απόλυτη αναντιστοιχία με μια νέα πραγματικότητα όπου τα όρια των μαθητών θα αγγίζουν το ανώτερο δυνατό ( ακόμη και 27 με 28) με συνέπεια την ουσιαστική υπονόμευση της παιδαγωγικής λειτουργίας.

»Η πολιτική αυτή οδηγεί στην κατάργηση και για τμήματα ένταξης, ειδικότητες σε ΕΠΑΛ και κατευθύνσεις σε ΓΕΛ. Συνέπεια της επιλογής αυτής θα είναι ότι εκατοντάδες εκπαιδευτικοί θα μετατραπούν σε λειτουργικά υπεράριθμους/ες και θα υποχρεωθούν να μετακινηθούν ακόμη και σε 2-3-4 σχολεία για να καλύψουν το ωράριό τους. Ιδιαίτερα αισθητή θα είναι η νέα πραγματικότητα και στους αναπληρωτές καθώς εκατοντάδες δε θα προσληφθούν.

»Η ελεγχόμενη κεντρικά μείωση του αριθμού των τμημάτων των σχολείων αλλά και η αύξηση του αριθμού των μαθητών σε κάθε τμήμα σηματοδοτεί με εμφατικό τρόπο την προτεραιοποίηση με απόλυτους όρους των οικονομοτεχνικών κριτηρίων εξοικονόμησης προσωπικού και δαπανών για την εκπαίδευση έναντι της ουσιαστικής υπεράσπισης της παιδαγωγικής λειτουργίας. Η μη έγκριση των λεγόμενων ολιγομελών τμημάτων αποτυπώνει μια πολιτική επιλογή με βαθιά αντιεκπαιδευτικό πρόσημο και ουσιαστικά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα απομείωσης του αξιακού φορτίου του δημόσιου σχολείου μέσω της υποβάθμισης των συνθηκών λειτουργίας του.

Η ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΗ ΑΠΟ ΠΟΤΕ!

ΜΑΘΗΤΕΣ, ΓΟΝΕΙΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΘΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΜΑΧΕΣ ΑΥΤΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ!

Διεκδικούμε :

  • Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα ώστε η διδασκαλία να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες. 20 μαθητές ανά τμήμα γενικής παιδείας, 15 σε κατευθύνσεις και Ομάδες Προσανατολισμού στα ΓΕΛ, σε τομείς και ειδικότητες στα ΕΠΑΛ και 10 στα εργαστήρια.
  • Να εγκριθούν όλα τα τμήματα έτσι ώστε τα παιδιά να επιλέγουν την κατεύθυνση (ΓΕΛ) ή τον τομέα/ειδικότητα (ΕΠΑΛ) που επιθυμούν. Όχι στο νέο κύμα συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων.
  • Εφαρμογή των νόμων που προστατεύουν τους μαθητές με ειδικές μαθησιακές ανάγκες και την επικαιροποίησή τους
  • Έγκριση ολιγομελών τμημάτων στα ΕΠΑΛ και να μείνουν ανοιχτά για εγγραφές και το Σεπτέμβριο για να μπορούν να τα επιλέγουν οι μαθητές.
  • Μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των κενών
  • Να καλυφθούν όλα τα πραγματικά κενά στα σχολεία με όρους διαφάνειας και με προτεραιότητα στην υπεράσπιση της παιδαγωγικής λειτουργίας του δημόσιου σχολείου.
  • Ουσιαστική μείωση των μαθητών στα τμήματα που φοιτούν παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες.
  • Να καλυφθούν τώρα όλα τα κενά σε όλες τις δομές εκπαίδευσης. Να λειτουργήσουν με το ξεκίνημα της χρονιάς η Πρόσθετη και η Ενισχυτική διδασκαλία και σε όλα τα σχολεία, καθώς και οι δομές εκπαίδευσης για τα προσφυγόπουλα (ΔΥΕΠ, τάξεις υποδοχής, κ.ά.).
  • Πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα στους αναπληρωτές.

Η υπεράσπιση των συνθηκών λειτουργίας του δημόσιου σχολείου ταυτίζεται με την διαμόρφωση μιας πολιτικής που θα εξασφαλίζει την ουσιαστική αλληλεπίδραση ανάμεσα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, με όρους ανθρώπινους και πραγματικά παιδαγωγικούς.

Ο μετασχηματισμός της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε μια απρόσωπη και με μαζικούς, σχεδόν ασφυκτικούς όρους διεργασία δεν είναι η απάντηση στην ανάγκη για ένα καλύτερο σχολείο. Η απάντηση είναι σε ένα σχολείο που θα τοποθετεί τον άνθρωπο στο επίκεντρο. Και για αυτό θα αγωνιστούμε!» καταλήγει η Ομοσπονδία.

ΠΗΓΗtvxs.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ