Σάββατο 15 Ιουνίου 2024
20.6 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

-κ. Γεράσιμε… για την «Ημέρα της Γυναίκας, 8 του Μάρτη»…

Γράφει η Σοφία Αράβου - Παπαδάτου

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν την άποψη των αρθρογράφων τους και όχι κατά ανάγκη του kefaloniastatus.gr

Εικόνα τίτλου : «Μητρότητα», Αράβου, Σ. Γλυπτό από την ενότητα «Γυναίκες». Παρουσίαση στην «4η Ανοικτή Καλλιτεχνική Τριλογία Κεφαλονιάς, 2012».
Βραβείο UNESCO Κεφαλονιάς και Ιθάκης, 2014.

Αντί Στεφάνου για τον εκλιπόντα και αντί άλλου Πανηγυρικού για την Ημέρα της Γυναίκας! Ο αγαπητός τοις πάσι, Γεράσιμος Σταματάτος και απών πια από κοντά μας, έδωσε τροφή τις τελευταίες μέρες σε πολλά κείμενα. Τι να πρωτογράψει κανείς για τον υπεραιωνόβιο, ευφυέστατο, κοινωνικότατο  και διαυγέστατο μέχρι την τελευταία στιγμή, elegant περιπατητή στα καντούνια και τις πλατείες του Αργοστολιού!

In Memorandum I! Λογιώτατος, άοκνος στο έργο για την Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη, ενεργός στα κοινά και ευγενέστατος, νόμιζες ότι ερχόταν από προηγούμενους αναγεννησιακούς αιώνες…. «κυρία μου σας  παρακολουθώ από  χρόνια.. .. πολυσχιδής  και ευαισθητοποιημένη (ελαφρά υπόκλιση και στροφή προς τον σύζυγο) ….κ. Παπαδάτε, άξια σύζυγος, άξιου ανδρός..…»…. ..ήσυχη αποχώρηση, για να καταθέσει και πιο κάτω την πάντα καλοπροαίρετη και αυθεντική ευγένειά του! Μήπως αυτό είναι το μυστικό της μακροζωίας; Η διοχέτευση της ενέργειας στην αυθεντικότητα, χωρίς σπατάλες σε μηχανορραφίες και κρυφές- δεύτερες σκέψεις;

Ή μήπως είναι η «Δια Βίου Μάθηση» που χαρακτήριζε τον Γεράσιμο Σταματάτο; Ή μήπως και τα δυο μαζί; Αυτό είναι!!

Ο Γεράσιμος Σταματάτος

In MemorandumII. Παρακολουθούσε σχεδόν κάθε επιστημονική, κοινωνική, καλλιτεχνική και πολιτική εκδήλωση. Θα αναφερθώ όμως σε συγκεκριμένο περιστατικό που έγινε πριν από χρόνια στο τότε ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και σημερινό Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ΤΨΜΕ, 2010 ή 12, δεν θυμάμαι ακριβώς. Είχε ανακοινωθεί εκδήλωση με φοιτητές, καθηγητές και κοινό για την «Κοινωνική Διαφήμιση», το κοινωνικό περιεχόμενο που υπάρχει σε κάποιες διαφημίσεις και διδάσκεται από το Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας. Ο κ. Γεράσιμος, οσεί παρών, έλαβε το λόγο όπως πάντα, και με αφετηρία τη λέξη «Κοινωνική» μας έκανε με την παρέμβασή του, το γύρο του κόσμου και των αιώνων!

Οι φοιτητές/τριες, ενθουσιασμένοι από τη γλαφυρότητά του, αλλά και όλοι εμείς οι καθηγητές, το κοινό, τον παροτρύναμε με θέρμη να συνεχίσει, διότι ευγενής γαρ, συνέχεια ρωτούσε μήπως αναλώνει πολύτιμο χρόνο!

Ο γύρος του κόσμου του Γεράσιμου Σταματάτου, έφτασε στην Ελλάδα και την Κεφαλονιά, έγιναν πολλές ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους….. και…. έκανα κι εγώ τη δική μου!

  • κ. Σταματάτε, εάν σας ζήταγα να πείτε ΜΙΑ ΛΕΞΗ, που κατά τη γνώμη σας χαρακτηρίζει την Κεφαλονιά, ποια θα ήταν αυτή; (Ομολογώ περίμενα, Οδυσσέας, Ριζοσπάστες, Αίνος, Α. Λασκαράτος, Ναυτοσύνη, Μετανάστευση, Σεισμοί..… αλλά  όχι…).
  • κ. Αράβου-Παπαδάτου… μία είναι η λέξη…  ΜΑΝΑ!  Αυτή στους Σεισμούς, στα μετόπισθεν των Ναυτικών, σαν Πηνελόπη του Οδυσσέα, Αυτή! (Χειροκροτήματα..)

Αυτή, κι εγώ με τη σειρά μου, τη λέξη του Γεράσιμου Σταματάτου, ΜΑΝΑ, του την καταθέτω αντί Στεφάνου, για το καλό κατευόδιο στο Επέκεινα!

Την ίδια λέξη, για μεθαύριο «8 του Μάρτη ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ», αφιερώνω και σε όλους εμάς,  Άνδρες και Γυναίκες, Μητέρες και Μη..… και άλλο δεν θα πω, παρά μονάχα τούτο…..  «κ. ΓΕΡΑΣΙΜΕ ΣΤΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ… ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!».

Ακολουθούν Βίντεο. Όταν κοιτάς από ψηλά μοιάζει η γη με ζωγραφιά… Κώστας Χατζής…. και μαζί πια με τον Αντώνη Καλογιάννη… κάποια μηνύματα εκεί Πάνω και λίγα δάκρυα από μας…

«Μητρότητα», Αράβου, Σ. Γλυπτό από την ενότητα «Γυναίκες». Παρουσίαση στην «4η Ανοικτή Καλλιτεχνική Τριλογία Κεφαλονιάς, 2012».
Βραβείο UNESCO Κεφαλονιάς και Ιθάκης, 2014.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ