Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
16 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Κάθε μέρα τον εξέταζε… ζάχαρη, ούλα, ανήφορος!

Γράφει η Σοφία Αράβου - Παπαδάτου

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν την άποψη των αρθρογράφων τους και όχι κατά ανάγκη του kefaloniastatus.gr

Εικόνα τίτλου. «Άνοιξη» του Διονύση Μαραβέγια, από την Πεσσάδα, κάτοικος Ν.Υ.

Δεν έφταιγε εκείνη, αφού ήταν του ιατρικού χώρου και λεπτομέρειες  δε λέμε, είχε μάθει να βλέπει την αρρώστια γύρω της. Αφού ήταν και ζευγάρι, ποιος θα υπόμενε αν όχι ο σύντροφος, τη δική της «αρρώστια», να ξορκίζει καθημερινά την ασθένεια προλαβαίνοντάς την; Όσο γίνεται δηλαδή, μη λέμε και υπερβολές!

«Η αρρώστια δεν θα λείψει από την ανθρωπότητα, αλλά ό,τι μπορούμε κάνουμε για να την προλάβουμε», θυμόταν τα λόγια της αείμνηστης Θεσσαλίας Αθανασούλη, από την Πύλαρο, καθηγήτρια στην Προληπτική Οδοντιατρική!

Όταν εκείνη τής αποκάλυψε ότι παράλληλα έκανε διδακτορικό στην Ψυχολογία με τον επίσης Κεφαλονίτη από την Πύλαρο Γρηγόρη Ποταμιάνο, καθηγητή Κλινικής Ψυχολογίας…. με το αμιγές «υπεροπτικό και καλά» κεφαλονίτικο ύφος της….«Τι είναι αυτός, επίκουρος;» είπε, στα πρόθυρα να ξεράσει ένα πράγμα!«Όχι κ. Αθανασούλη, αναπληρωτής καθηγητής είναι» της απάντησε. «Α καλά, δεν τον ξέρω», φουλ αλαζονικά τάχα, το κεφάλι της στραμμένο στον ουρανό.  Ευτυχώς που είχε καταλάβει την ψυχή της, δεν την ξεγέλαγε το ύφος, τα μάτια της γέλαγαν!

Όταν όμως μεταπήδησε από την Κλινική στην Κοινωνική Ψυχολογία και αναζητούσε καινούργιο επιβλέποντα καθηγητή, το ύφος της Αθανασούλη… για το «επίκουρος» ήταν στα μάτια της… «Απαπαπα», είπε αμέσως…. και χτύπησε την πόρτα καθηγητή τής ανώτερης βαθμίδας.

Δια πυρός και σιδήρου οι σπουδές, στον κοντινό της άνθρωπο, στο σύντροφό της θα χαριζόταν; Οι καθημερινές εξετάσεις της προς εκείνον, αλλά και για τον εαυτό της, είχαν δυο-τρία απλά θεματάκια. Ζάχαρη, ούλα, ανήφορος! Απλά καθημερινά πράγματα, μαζί με υγιεινή διατροφή και αν χρειαζόταν το πήγαινε παρακάτω, δηλαδή τον έτρεχε για εξετάσεις, πέρα από το ετήσιο τσεκ-απ! Κάποτε, νεώτεροι, εκείνος δεν ήθελε τις εξετάσεις.. «Καλά, θα τρώμε σαν άρρωστοι», του απαντούσε!

«Το τρελοκάραβο» Dion. Maravegias

Η ζάχαρη λοιπόν. Αν εκείνος ζήταγε συνέχεια γλυκό για παραπάνω από δυο τρεις μέρες, έψαχνε για την αιτία του άγχους που τον βασάνιζε. Αν ήταν εξωστρεφής στα βαθύτερα, θα το έλεγε, αλλά επειδή δεν ήταν, το έψαχνε μόνη της…. και συνήθως το έβρισκε! Το άγχος ζητάει ζάχαρη!

Τα ούλα είναι ο καθρέφτης της γενικότερης υγείας μας. Μπορεί να τα καταστρέφουμε αν δε βουρτσίζουμε τα δόντια ή δεν κάνουμε καθαρισμούς. Υπάρχουν όμως και βαθύτερες αιτίες βλάβης, όπως ο διαβήτης πχ. Ο διαβήτης είναι αγγειακή νόσος, αν δε ρυθμιστεί, καταστρέφει πρώτα – πρώτα τα λεπτά αγγεία μας, στα ούλα, στα νεφρά, στα μάτια.

Παρακολουθούσε λοιπόν τα ούλα του, αν χαμήλωνε το ύψος τους, αν μάτωναν, αν φούσκωναν, μπορεί να ήταν σημάδι βλάβης στα λεπτά τους αγγειάκια από διαβήτη. Μπροστά στα μάτια της ήταν, μια πρώτη εικόνα, τι τους έχουμε τους καθρέφτες, γιατί να μην το προλάβει;

Ο ανήφορος μετά, για την καρδιά τους. Ζούσαν κοντά στη θάλασσα, σε περιοχή με μεγάλη κλίση στο έδαφος, σκέτη Πεσσάδα. Για να φτάσουν στην κοντινή τους παραλία, κατέβαιναν 120 σκαλιά. Στην άνοδο, στην επιστροφή, γινόταν η εξέταση σε εκείνον, αλλά και στον εαυτό της. Τα ανέβαιναν γρήγορα; Λαχάνιαζαν; Τους κοβόταν η αναπνοή; Αύξαναν πολύ οι παλμοί και δεν επανέρχονταν γρήγορα στο φυσιολογικό; Πονούσε το στήθος;

Αν τίποτα δεν συνέβαινε από αυτά, «όλα καλά», σκεφτόταν!

Δεν θα ξεχάσει όμως όταν πρωτοκατοίκησαν σ΄αυτό το επικλινές μέρος, στους πρόποδες του Αίνου, του μεγάλου βουνού! Μια μέρα, θυμόταν… της κοβόταν η ανάσα, δεν ανάπνεε εύκολα, αυξήθηκαν οι παλμοί, τα πόδια βαριά, δεν τράβαγε με τίποτα στη σκάλα, αλλά και ο ανήφορος από το λιμάνι στο σπίτι, δύσκολα! «Αμάν» σκέφτηκε, «άρχισαν τα όργανα»!

Να του το πει ή όχι ακόμα….. εκείνος είναι εντάξει; Δεν έβλεπε να ζορίζεται σε κάτι ή δεν της το λέει, σκεφτόταν;

«Θα του το πω», αποφάσισε… «Ξέρεις είναι κανα δυο μέρες που οι αντοχές μου έχουν αλλάξει, λαχανιάζω, έχω ταχυπαλμία»!

«Για δες το βουνό», της είπε, «Γεμάτο σύννεφα, δε φυσάει καθόλου, έχει άπνοια και κουφόβραση. Είναι η υγρασία που έχει εγκλωβιστεί πάνω απ΄τη θάλασσα και τα σπίτια, θα το συνηθίσεις». Βουνίσιος Πατρίκιος εκείνος, από ψηλά με πουνεντάδες, ήξερε! «Α καλά… λες;» του είπε. 

Έτσι ήταν, σε δυο μέρες που φύσηξε, γύρισε και η ανάσα της που κόπηκε… συν το Φόβο, αλλά κι αυτός.. με μέτρο.. «φυλάει τα έρμα»!

…………………………………….

Μουσική και κινηματογράφος. Ελένη Καραίνδρου, Χαρούλα Αλεξίου «Πανσέληνος ο Έρωτας». Ο Μαρτσέλο Μαστρογιάννη στην ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Το μετέωρο βήμα του πελαργού». Έρωτας Πάνδημος και Ουράνιος, κατά την ελληνική φιλοσοφία, αλλά και η σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ