Εικόνα τίτλου. Colorblocking, η πολυχρωμία στις φετινές κολεξιόν για Άνοιξη-Καλοκαίρι
Τα φετινά χρώματα στις κολεξιόν ρούχων για την Άνοιξη και το Καλοκαίρι, μοιάζει σαν να θέλουν να ξορκίσουν όλα τα κακά της μοίρας μας! Λες και οι πινελιές των χρωμάτων αγνοούν πανδημίες, οικονομικές κρίσεις και φτώχειες.
Τι να σου πουν τα εργασιακά νομοσχέδια στην Ελλάδα και η παραίτηση του Πάμπλο Ιγγλέσιας από τους Podemos στην Ισπανία; Τι να σου πουν οι εμμονές της Ανοιχτής Συνέλευσης για τους υδρογονάνθρακες στην Κεφαλονιά, όταν η ίδια η Ευρώπη ακυρώνει τα ορυκτά καύσιμα και στρέφεται στις εναλλακτικές ενεργειακές πηγές; Αυτοί όμως εκεί, μη και συμπορευτούν-φωτογραφηθούν μαζί με αριστερές-προοδευτικές δυνάμεις, που έχουν κυβερνητική προοπτική!
Το χρώμα τα ξορκίζει όλα, σαν αντιστάθμισμα στην αύξηση της κατανάλωσης ψυχοφαρμάκων στη χώρα μας! Προφανώς το χρειαζόμαστε μήπως και αισιοδοξήσουμε, όλοι εμείς, οι έγκλειστοι οικόσιτοι και δυνητικά ασθενείς!
Η χρωματική παλέτα των ρούχωνοδηγεί περαιτέρωτη σκέψη, στην πολυχρωμία του μοντέρνου καλλιτεχνικού ρεύματος του Φωβισμού (1905-1908). Καμία σχέση με την ελληνική λέξη φόβος. Προέρχεται από τη γαλλική fauve που σημαίνει άγριο θηρίο, είναι η ενστικτώδης αρμονία που εκφράζεται με έντονα χρώματα.
Τα χρώματα παραπέμπουν στη χαρά και καθόλου στο μαύρο του Μάλεβιτς ή στο νεολογισμό της γλυπτικής μαύρης ζωγραφικής του Γ. Σκλάβου (Φιοραβάντες Β. NKTPblogspot.gr).
Ηγέτης και κύριος εκπρόσωπος του Φωβισμού ο ζωγράφος Ανρί Ματίς. Η χαρά της ζωής-joiedevivre. Μόνη απάντηση στη φρίκη το φως! Χάρη στα έντονα χρώματα που επέλεγε, ο Λουί Αραγκόν τον χαρακτήρισε ως ζωγράφο της «αιώνιας ελπίδας». Η αισιοδοξία του έμοιαζε με δώρο στο νοσηρό κόσμο της εποχής του. Την ίδια αισιοδοξία και ελπίδα χρειάζεται και η δική μας εποχή!


Την ίδια εποχή πάνω-κάτω με το Φωβισμό στη ζωγραφική, εμφανίζεται ο Κεμαλισμός και οι Νεότουρκοι, που απελευθερώνονται από τη δυναστεία των Σουλτάνων με όλα όμωςτα παρελκόμενα, γενοκτονίες Αρμενίων, Ελλήνων κλπ. Ένα από τα συνθήματά τους η «Ελευθερία».
Με το ίδιο μήνυμα «Κομμουνισμός ή Ελευθερία», νικάει προχθές στην Ισπανία η Τραμπική fαn και δεξιά Ισαβέλ Ντίας Αγιούσο. Πανηγυρίζει.. ο ..«το΄πε, το΄πε ο Μπογδάνος».. . «Να εμείς και Θάτσερ και Ισαβέλ, ισότητα στην πράξη, χωρίς Metoo και άλλα φεμινιστικά ξεράσματα». Άμα το λέει ο Μπογδάνος, τι να πεις εσύ; Αηδίες επιχειρήματα περί ισότητας;
Ας μείνουμε στην ελπίδα και την αισιοδοξία των χρωμάτων. Ας μείνουμε στην αισιοδοξία της ανοσίας μέσω των εμβολιασμών. Ας μείνουμε στα αισιόδοξα μηνύματα που έρχονται από τον Τζο Μπάιντεν, πέραν του Ατλαντικού, περί απελευθέρωσης πατεντών των εμβολίων, περί κοινωνικής πολιτικής και φορολόγησης του πλούτου! Η Ευρώπη είναι δυσκίνητη ακόμα, αλλά πού θα πάει, στον Γ΄Παγκόσμιο και τον φασισμό; Ποτέ ξανά!!
Ας ζωγραφίσουμε την αισιοδοξία, ας χορέψουμε και ας τραγουδήσουμε με τον Νιόνιο και τον Γιάννη Χαρούλη… «Σου μιλώ και κοκκινίζεις…όσο θάβεις το σποράκι τόσο βγάνει ανθό… Έλα στο χορό, πάρε με και μένα λίγο να χαρώ..»!










