Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
16 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗ Β. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. «ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΙ» ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΝΤΟΥ

Γράφει η Σοφία Αράβου - Παπαδάτου

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν την άποψη των αρθρογράφων τους και όχι κατά ανάγκη του kefaloniastatus.gr

Εικόνα τίτλου. Τα βανδαλισμένα αγάλματα στη Β. Μακεδονία, στα Σκόπια, όπου υπάρχει η λέξη Ελληνικό-Hellenic. Βασ. Αμύντας Γ΄ πατέρας του Φιλίππου Β΄ παππούς του Μ. Αλεξάνδρου. Πίσω η Βυζαντινή γέφυρα-υδραγωγείο  στο Βαρδάρη (Αξιό)  και δεξιά τα κτίρια με τις μπρούντζινες στέγες

Ο πρώτος σταθμός της καλλιτεχνικής ομάδας από το Αργοστόλι με προορισμό το Βελιγράδι, έγινε για διανυκτέρευση στα Σκόπια, πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας.

Η πρώτη έκπληξη περνώντας τα σύνορα στη Γευγελή ήταν ο εκπληκτικός αυτοκινητόδρομος της Β. Μακεδονίας, ευρωπαϊκού επιπέδου. Εμείς οι Έλληνες, τους δρόμους που συνδέουν την Εγνατία οδό με τα σύνορα, τους έχουμε ακόμα σε προϊστορική μορφή, διπλής κατεύθυνσης παλαιάς κοπής! Το ίδιο συναντήσαμε και στον Προμαχώνα, επιστρέφοντας από τον αυτοκινητόδρομο της Βουλγαρίας. Να δούμε, πότε θα μπαίνουμε και θα βγαίνουμε από την Ελλάδα στα βόρεια σύνορα, με ευρωπαϊκές οδικές συνθήκες, να δούμε!

Θα αφήσω ασχολίαστη την ύπαρξη Καζίνο, τσακ μετά τα σύνορα σε Βουλγαρία και Β. Μακεδονία, όπου οι Έλληνες αφήνουμε τον οβολό των παθών μας, στις γείτονες χώρες!

Περιδιαβαίνοντας το κέντρο των Σκοπίων, θαυμάζεις και απορείς για τα γιγάντια κλασσικά κτίρια και τα θηριώδη γλυπτά που έχουν φυτρώσει εκεί. Δεν μπορείς να τα κοιτάξεις από κοντά, σε ξεπερνούν στο ύψος, πόσο να πω, 30 μέτρα; Μόνο από μακριά τα βλέπεις ολόκληρα! Σαν να θέλουν να κάνουν μεγάλους διασκελισμούς στην Ιστορία και να δηλώσουν έντονα την παρουσία τους!

Το αρχαιολογικό μουσείο, είναι ένα τεράστιο κτίριο σαν Ζάππειο. Άλλα μπαρόκ κτίρια, αρχιτεκτονικής του Βορρά με μπρούτζινες οξειδωμένες στέγες-Kupola, σε καθηλώνουν!

Όλα αυτά υπάρχουν γύρω από τον πανέμορφο ποταμό Βαρδάρη (τον Αξιό) που διασχίζει την πόλη. Γεφυρώνεται από το Βυζαντινό γεφύρι-υδραγωγείο, μιλάμε για ομορφιές!

Τρεις γλυπτικές συνθέσεις επικρατούν στο κέντρο της πόλης των Σκοπίων, αφιερωμένες στον Φίλιππο Β΄, στην σύζυγό του Ολυμπιάδα  και τέλος στο γιό τους Μ. Αλέξανδρο, το γνωστό έφιππο άγαλμα.  Πόσες συζητήσεις γύρω από αυτό, κατά την υπογραφή της Συνθήκης των Πρεσπών, με τις αμοιβαίες συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Β. Μακεδονίας!

Όμως οι «Μακεδονομάχοι» δεν λείπουν ούτε εδώ. Οι ταμπέλες των γλυπτών είναι βανδαλισμένες με κόκκινη μπογιά, όπου αναφέρεται η λέξη «Hellenic”- Ελληνικό.

Η χώρα τους, έχει αναγνωρίσει με τη Συνθήκη των Πρεσπών ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ανήκει στην Ελληνική Αρχαία Ιστορία, αλλά όπως και οι δικοί μας «Μακεδονομάχοι της πανοπλίας», αντίστοιχα και οι δικοί τους έχουν άλλη άποψη, το λέει η κόκκινη μπογιά!

Δεν αμφισβητείται η Μακεδονική καταγωγή των κατοίκων! Όταν οι Σλάβοι εποίκησαν την περιοχή τον 6ομ.Χ. αιώνα, δεν ήρθαν σε Έρημη Στέπα, κατοικούσαν Μακεδόνες εδώ! Ο αλυτρωτισμός όμως είναι αθεράπευτος για κάποιους, εκφρασμένος με τους βανδαλισμούς.

Μεγάλο είναι και το άγαλμα του αυτοκράτορα Ιουστινιανού που γεννήθηκε 20χλμ έξω από τα Σκόπια, όπως ο Μέγας Κωνσταντίνος γεννήθηκε στη Νις (Ναϊσό) της Σερβίας. Οι Οθωμανοί ήταν στην περιοχή 500 χρόνια, όπως και στην Ελλάδα. Είναι περισσότερα αυτά που μας ενώνουν από αυτά που μας χωρίζουν! Καλύτερα να το καταλάβουμε όλοι έγκαιρα, να ζήσουμε ειρηνικά οι λαοί στα Βαλκάνια!

Οι εκατέρωθεν αποσιωπήσεις της Ιστορίας, λόγω καθεστωτικών διαφορών, πρέπει να γεφυρωθούν και να συνυπάρξουμε αδελφωμένοι!

Τα αγάλματα των Κύριλλου και Μεθόδιου βρίσκονται επίσης στο κέντρο της πόλης. Εκχριστιάνισαν τους εδώ λαούς, εισάγοντας το Κυριλλικό Αλφάβητο και την Θεία Λειτουργία στη Σλαβική γλώσσα. Όμως η γλώσσα είναι ένα τείχος μεταξύ μας, όπως και η Ελληνική ως αρχαία γλώσσα.

Οι Έλληνες όμως είμαστε και Αγγλόφωνοι στην πλειοψηφία μας, έχοντας επίγνωση της δυσκολίας των Ελληνικών. Οι φίλοι Σέρβοι που μας φιλοξένησαν ευτυχώς μίλαγαν Αγγλικά, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με την πλειοψηφία των συμπατριωτών τους. Οι Αγγλοσαξονικές ή Λατινογενείς γλώσσες που είμαστε εξοικειωμένοι οι Έλληνες, θα βοήθαγαν πολύ την επικοινωνία γιατί έχουμε πολλά να πούμε μεταξύ μας!

Όπως ZIVELI που σημαίνει ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΆ ΜΑΣ! Είτε με ελληνικά κρασιά και τσίπουρο, είτε με τη Σέρβικη Rakija-Ρακί που φτιάχνουν από Plum-δαμάσκηνα, αλλά και από κάθε φρούτο. Προσωπικά λάτρεψα την CaissiaRakija από βερύκοκα! ZIVELI!

Το Αρχαιολογικό Μουσείο των Σκοπίων με τη γέφυρα που οδηγεί σε αυτό, γεμάτη αγάλματα. Σύγκριση με το ύψος του ανθρώπου αριστερά.

Η Γλυπτική σύνθεση αφιερωμένη στην Ολυμπιάδα, μητέρα του Μ. Αλεξάνδρου. Η ταμπέλα βανδαλισμένη. Στις λεπτομέρειες, οι ηλικίες του Μ. Αλεξάνδρου, ακόμα και η εγκυμοσύνη της μητέρας του.

Τα αγάλματα του Ιουστινιανού αριστερά και των Κύριλλου και Μεθόδιου δεξιά, συγκρίσεις με το ύψος του ανθρώπινου σώματος.

Το άγαλμα του Φιλίππου Β στην κορυφή. Στο μεσαίο επίπεδο οι διάφορες ηλικίες του Μ. Αλεξάνδρου και στο κάτω επίπεδο η μητέρα του Ολυμπιάδα με το γιο της σε διάφορες απεικονίσεις. Συγκρίσεις με το ύψος των ανθρώπων δίπλα, το χαρακτηριστικό των γιγάντιων γλυπτών.

Το έφιππο άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου, μετά τη γέφυρα του Βαρδάρη. Φωτογράφιση από μακριά, από κοντά δεν απεικονίζεται λόγω ύψους.

“ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ”Είπε ο γιατρός μας Evangelatos Evangelos μπροστά στα γιγάντια γλυπτά και τα τεράστια ψηφιδωτά σε εξωτερικούς χώρους στα Σκόπια της Β. Μακεδονίας. Συμφωνώ και ως Κοινωνική Ψυχολόγος!

Στο βάθος, το έφιππο άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου στα Σκόπια της Β. Μακεδονίας.Γιγάντια μεγέθη βάσης και αγάλματος! Ξεπερνάει σε ύψος διπλανά πολυόροφα κτίρια! Selfie με Τζόγια-Μαρία Καππάτου από τη γέφυρα του Βαρδάρη.Οι άνθρωποι κάτω από το γλυπτό δεν ξεπερνούν σε ύψος ούτε το συντριβάνι της βάσης! Evangelatos Evangelos ! Η Guardian τα έχει χαρακτηρίσει όπως και τα αντίγραφα ελληνικών κτιρίων, κιτς, τα δε Σκόπια ως την πιο κιτς πρωτεύουσα της Ευρώπης. Έργα του διεφθαρμένου και εθνικιστή, τότε πρωθυπουργού Ν.Γκρούεφσκι (2006-2016)! Στο βουνό πίσω τεράστιοι σταυροί. Το μουσουλμανικό και αλβανικό στοιχείο του πληθυσμού της πόλης έχει αγνοηθεί και αυτό δημιουργεί συγκρούσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ