Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
16 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Η ισότιμη αντιπροσώπευση φύλου που εισηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το παράδειγμα ≈50/50 των Ελληνίδων-Ελλήνων Οδοντιάτρων.

Γράφει η Σοφία Αράβου - Παπαδάτου

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν την άποψη των αρθρογράφων τους και όχι κατά ανάγκη του kefaloniastatus.gr

Εικόνα τίτλου: «Πλακάκια» Α.Σ. ακρυλικό σε καμβά 0.24χ0.30 μ. Στην ιδιοκτησία Ν. Διαμαντόπουλου στη Βούλα, τη δεκαετία του 50-60, πλακάκια στρωμένα (όπως και στο σπίτι του), από τον Περιστεριώτη εργολάβο-πλακά +Πλούταρχο Νικήτα (παππούς και νονός). Το κτήμα Ν. Διαμαντόπουλου, προ 40 χρόνων δωρίζεται να γίνει το Γηροκομείο Βούλας, αλλά οι δικαστικές διενέξεις μεταξύ Δήμου και Ελληνικού Δημοσίου, ακόμα δεν έχουν επιτρέψει τη λειτουργία του στο δήμο των 3Β, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης.

Για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τέλη Μαρτίου, εκτός της εκλογής από τη βάση, Κεντρικής Επιτροπής και Προέδρου, που εισηγήθηκε ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας και εγκρίθηκε από την πλειοψηφία της Πολιτικής Γραμματείας, πρότεινε επιπλέον την ισότιμη αντιπροσώπευση ανδρών-γυναικών 50/50, σε όλα τα όργανα. Είναι μια καινοτομία που κρίνεται πλέον απαραίτητη και που θα οδηγήσει σταδιακά, σε ανάλογη πολιτική εκπροσώπηση, εφόσον καταφέρουμε την Προοδευτική Διακυβέρνηση και τις ανάλογες συμμαχίες που απαιτούνται.

Δεν είναι ούτε δύσκολο, ούτε ακατόρθωτο! Υπάρχει ένας επιστημονικός και επαγγελματικός χώρος στην Ελλάδα που αυτό λειτουργεί, κοντά μισόν αιώνα, ανεξάρτητα πολιτικών προσδιορισμών! Πρόκειται για την αναλογία Ελληνίδων και Ελλήνων Οδοντιάτρων, μισοί-μισοί δηλαδή1, κάτι που δεν είναι δεδομένο για τον υπόλοιπο πλανήτη. Στην Ελλάδα, συμβαίνει εδώ και δεκαετίες, ούτε καν στην Αμερική δεν παρατηρείται! Η Οδοντιατρική στις Η.Π.Α. είναι ένα κατεξοχήν ανδρικό επάγγελμα, με αναλογία 30/70, με τους άνδρες να υπερισχύουν. Η Ευρώπη, σχετικά πρόσφατα έχει καταφέρει την ισότιμη αντιπροσώπευση1.

Έρευνα στην Κοινωνική Ψυχολογία, σε ομάδες Φοιτητριών Οδοντιατρικής και Φαρμακευτικής στο Βέλγιο, έδωσε διαφορετικά αποτελέσματα στην Κοινωνική Επιρροή. Φαίνεται δηλαδή να επηρεάζονται ισότιμα από την παράδοση ή την καινοτομία, κάτι που ίσως πρέπει να έχουμε υπόψη  μας2.

Στη σύγχρονη Φιλοσοφία επιπλέον, προτείνεται εδώ και χρόνια η ισότιμη αντιπροσώπευση ανδρών-γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, στην πολιτική και τη διακυβέρνηση με άλλα λόγια, πρόκειται για την περίφημη γαλλική parité 3.

Η ισότιμη αντιπροσώπευση στα κέντρα λήψης αποφάσεων, φαίνεται ότι είναι το παρόν και το μέλλον της πολιτικής, που δεν πρέπει να καθυστερήσει άλλο, ήρθε η ώρα, αν κρίνουμε από τα παγκόσμια τεκταινόμενα και τα αποτελέσματα στη ζωή όλων μας. Ανεξάρτητα αν αυτό λέγεται Περιβάλλον, Υγεία, Παιδεία, Πολιτισμός, Πόλεις, Κυκλοφορία, Πολιτική Προστασία, Χωροταξία κλπ.

Οι Σκανδιναβικές χώρες προηγούνται στην πολιτική εκπροσώπηση των γυναικών στα κοινά και όχι απλά στις επικουρικές θέσεις, τους υποστηρικτικούς πυλώνες δηλαδή, της αντρικής κυριαρχίας. Κανείς δεν στηρίζει την ισοπέδωση ως προς την ομοιότητα των δύο φύλων3Η ομοιότητα όμως δεν πρέπει να συγχέεται με την ισότητα. Και η ισότητα δεν είναι μόνο ως προς τα εργασιακά-μισθολογικά, που ούτε και αυτά έχουν ακόμα κατακτηθεί.

Πρέπει να τελειώνουμε με το στερεότυπο της επιτυχημένης γυναίκας «τα κατάφερε διότι προσπάθησε πολύ», σε αντίθεση με το ανδρικό στερεότυπο «τα κατάφερε διότι είναι ικανός»4Ας μην ξεχνάμε ακόμα τη συνθετική σκέψη που αποδίδει  η Ψυχολογία στις γυναίκες5.

Ισότιμη αντιπροσώπευση λοιπόν ανδρών-γυναικών στην πολιτική και σε όλους τους τομείς, είναι ένα βήμα προς την αληθινή ισότητα που δεν θα χρειάζεται σταδιακά,  ούτε καν τις  ποσοστώσεις φύλου.

Αυτό που συμβαίνει στην Οδοντιατρική της Ελλάδας κοντά μισόν αιώνα, όπως είπαμε και πιο πάνω, η επαγγελματική ισοτιμία των φύλων δηλαδή, μπορεί να επεκταθεί παντού! Θα αποτελέσει ένα ντόμινο αλλαγών προς τη δημιουργία Κοινωνικού Κράτους, γιατί πώς αλλιώς θα μπορέσουν οι γυναίκες να ασχοληθούν ισότιμα με τους άνδρες στα κοινά; Μόνο αν τις απαλλάξουμε από το ρόλο της υποκατάστασης του Κοινωνικού Κράτους, που έχουν αναλάβει, θέλουν δε θέλουν! Στη ζωή μας υπάρχουν οι ομάδες που χρειάζονται αυξημένη φροντίδα, όπως είναι τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Χρειάζονται πραγματική φροντίδα και σε καμία περίπτωση εκμετάλλευση ή αδιαφορία!

Το παράδειγμα της Οδοντιατρικής στην Ελλάδα με την ισοτιμία φύλου που υπάρχει σαράντα (40) χρόνια και πλέον, ας μας παραδειγματίσει. Είναι ένας χώρος, προς τιμήν του, που δε βάζει φραγμούς επαγγελματικής αντιπροσώπευσης. Μιλάμε για το χώρο που υπηρετήσαμε κοντά μισόν αιώνα, αυτό γνωρίζουμε, αυτό γνωστοποιούμε. Ο καθένας, ας αναδείξει το χώρο που κινείται, θα είναι ουσιαστική βοήθεια, για βελτίωση στα κοινά!

Αν επιπλέον, έχουμε πείσει τις Ελληνίδες Οδοντιάτρους, συνηθισμένες στην ισότητα,  που όπως δείχνει η έρευνα, ίσως δεν πείθονται εύκολα και απλά,  αν όμως έχουν πεισθεί για την ανάγκη αλλαγής στο πολιτικό και κοινωνικό μοντέλο, τότε φαίνεται ότι πραγματικά θα έχει κερδίσει η Πολιτική, για την Ποιότητα Ζωής που όλοι πια επιθυμούμε!

Η χρονοβόρα γραφειοκρατία, μεταξύ άλλων, πρέπει να ξεπεραστεί! Κλασσικό παράδειγμα η δωρεά για να δημιουργηθεί το Γηροκομείο Νοτίων Προαστίων, στο κτήμα Ν. Διαμαντόπουλου στο Δήμο 3Β, που σέρνεται 40 χρόνια (αναφορά στην εικόνα τίτλου).

Η Ζωή δεν περιμένει!

……………………………………………………………………….

Αναφορές στο κείμενο

1.       Κωλέτση-Κουνάρη, Χ. & Μαμάη-Χωματά, Ε. (2007). Κοινωνική Οδοντιατρική. Αθήνα, Ιατρικές Εκδόσεις Π.Χ. Πασχαλίδης

2.       Παπαστάμου, Σ. (1989). Κοινωνική Επιρροή. Αθήνα, εκδ. Οδυσσέας

3.       Αγκασενσκί, Σ. (2000). Πολιτική των Φύλων. Αθήνα, εκδ. Πόλις

4.       Κοκκινάκη, Φ. (2006). Κοινωνική Ψυχολογία. Εισαγωγή στη Μελέτη της Κοινωνικής Συμπεριφοράς. Αθήνα, εκδ. Τυπωθήτω

5.        Αράβου, Σ. (2008). Διαδικασίες Επιρροής Οδοντιατρικά Φοβικών και Μη Φοβικών Ασθενών. Διδακτορική Διατριβή, Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Τμήμα Ψυχολογίας

………………………………………………..

Τρέιλερ δύο ταινιών στο Netflix, που δείχνουν την παραμέληση ή την αδηφάγο εκμετάλλευση της Τρίτης Ηλικίας, είτε με τις περικοπές Συντάξεων και Περίθαλψης, είτε με την υποτιθέμενη προστασία της Δικαστικής Συμπαράστασης και κάποιων Οίκων Ευγηρίας. Αντίστοιχα στις ταινίες, «Εκδίκηση με στυλ» 2017 και «Μα Φυσικά και νοιάζομαι» 2021.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ