Τρίτη 23 Απριλίου 2024
22.1 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Καινοτομία και διαμόρφωση, στο νέο Καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Γράφει η Σοφία Αράβου - Παπαδάτου

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν την άποψη των αρθρογράφων τους και όχι κατά ανάγκη του kefaloniastatus.gr

Εικόνα τίτλου: «Το λάκτισμα της Σιωπής από τον Πήγασο» Αράβου Σ. 2020, γλυπτό εμπνευσμένο από λεπτομέρεια στον πίνακα «τα Νήματα» 2019, της ιδίας.

Σε εκπλήσσει ευχάριστα αλλά και σε βάζει να σκεφτείς, αυτό που διαβάζεις στο δημοσιευμένο στον τύπο, κεφάλαιο «Καινοτομίες», για το νέο Καταστατικό εν όψει συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ενώ στην αρχή  «πελαγώνεις» μέσα στις πολλές σελίδες, σιγά-σιγά ξεκαθαρίζει το τοπίο και φωτίζονται σημεία που σε ξαφνιάζουν και ας τα περίμενες από καιρό. Την προηγούμενη Πέμπτη μιλήσαμε για την ισότιμη αντιπροσώπευση 50/50 ανδρών-γυναικών στα κοινά, κορυφαίο. Σήμερα θα σταθούμε στα δικαιώματα μελών και ιδιαίτερα στο δικαίωμα στην πολιτική εκπαίδευση. Χωρίς δογματισμούς, χωρίς ομολογιακή και ξύλινη γλώσσα, συμπληρώνουμε εμείς! Ίσως πρέπει η έκφραση «Πολιτική Εκπαίδευση» να μετονομαστεί σε «Εκπαίδευση στο Λόγο», Προφορικό και Γραπτό, αλλά και σωστής προσέγγισης του πληθυσμού.

Επιτέλους, κάτι που χρειαζόταν πάντα και σε όλους τους πολιτικούς χώρους. Να πάψει ο εμπειρισμός, αλλά και η στείρα καθοδήγηση γνωστών πολιτικών χώρων, προς τους πολίτες που πρέπει να ενημερωθούν σωστά, για να μπορούν να αποφασίσουν και σωστά, βάσει των αναγκών τους.

Να πάψει να «στάζει η ουρά του γαϊδάρου τσίγκινα σωβρακάκια» π.χ., όταν ολόκληρος ο «γάιδαρος» είναι μούσκεμα, η μουλιασμένη στη διαφθορά και τη διαπλοκή πολιτική, με άλλα λόγια.

Δεν επιβραβεύει ούτε υιοθετεί κανείς την προσωπική έκφραση, την αψοαίματη ομολογουμένως, προσωπική μανιέρα του Π. Πολάκη π.χ., αλλά δεν είναι μείζον, όπως το έκαναν παντιέρα κάποιοι. Φτάνοντας να εξομοιώνουν τον Πολάκη με τον καταδικασμένο Χρυσαυγίτη Κασιδιάρη, της εγκληματικής οργάνωσης του «Εγέρθητω». Το μείζον είναι άλλο, είναι η διαφθορά που συγκαλύπτεται, η διαπλοκή που φυγαδεύεται και η οπαδική-στηρικτική έκφραση της εξέδρας, που αναζωπυρώνεται.

Εκπαίδευση στο γραπτό λόγο λοιπόν, των μελών που ενδιαφέρονται, για να πάψουμε να απλώνουμε «σεντόνια» άρθρων που μεγεθύνουν λεπτομέρειες και συγκαλύπτουν την ουσία.

Εκπαίδευση, για να πάψει ο προφορικός λόγος να πλατειάζει και να καταβροχθίζει χρόνο, που σήμερα δεν περισσεύει σε κανέναν.

Εκπαίδευση στο Λόγο για τη σωστή προσέγγιση και ενημέρωση του πληθυσμού, με Έργα Γνώμης που αφήνουν ελεύθερη την επιλογή, επιλογή με Ελευθερία και Δημοκρατία, που δεν αποπροσανατολίζειΕπιλογή που δε διαπλέκει, δε διαφθείρει, δεν κατευθύνει μονοδιάστατα, ούτε «ταΐζει» κατά το γνωστό, όποιος «τρώει» δε μιλάει!

Εκπαίδευση στο Λόγο, για να σπάσει η Σιωπή αυτών που Σκέφτονται, αλλά έχουν πρόβλημα στη Δημόσια Ομιλία. Αφορά μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, είναι μια «μέγγενη» που ξεκινάει από τα παιδικά χρόνια, γιγαντώνεται στις Ανισότητες της Εκπαίδευσης, φτάνοντας μέχρι τους επαγγελματικούς χώρους. Οι Δάσκαλοι μιλάνε, οι Καθηγητές μιλάνε, οι Δικηγόροι μιλάνε, τα παιδιά των Ιδιωτικών Σχολείων εκπαιδεύονται στη Δημόσια Ομιλία. Είναι καιρός η Εκπαίδευση στο Λόγο, Προφορικό και Γραπτό, να εξαλείψει τις ανισότητες, να δώσει τη δυνατότητα σε όλους.

Να εξαλείψει επιπλέον, την Άγνοια και γι αυτούς που μιλάνε, χωρίς να ξέρουν πολλές φορές Τι ΛένεΚαι αν, καιροσκοπικά, ξέρουν πολύ καλά Τι Λένε, να βοηθήσουμε ώστε να κρίνουν σωστά, Αυτοί που τους Ακούνε, Αυτοί που τους Διαβάζουν!

Ίσως πέρα από την Εκπαίδευση στην Πολιτική, η Εκπαίδευση στη Δημόσια Ομιλία, γραπτή και προφορική,  πρέπει να συμπεριληφθεί στη Γενική Εκπαίδευση, ως Δώρο στην Παιδεία και στη Ζωή την ίδια!

Το Στόμα μας, τρώει, αναπνέει, φιλάει, γελάει αλλά και Μιλάει!

…………………………

Ο Πήγασος, ηγέτης των Μουσών, ας λακτίσει τη Σιωπή.

«Μιλώ» Μανώλης Αναγνωστάκης – Μίκης Θεοδωράκης με τον Αντώνη Καλογιάννη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ