Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
19 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

«Ειρήνη» στον Κόσμο και Εντός μας.

Γράφει η Σοφία Αράβου - Παπαδάτου

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν την άποψη των αρθρογράφων τους και όχι κατά ανάγκη του kefaloniastatus.gr

Εικόνα άρθρου: Πρόπλασμα καρφίτσας «Βορρόμειος κόμβος και σήμα της Ειρήνης, στο σωστικό synthom» Α.Σ. 2022

Οι Κοινωνικές Επιστήμες, έναντι των Επιστημών της Ύλης, έχουν μία «υστέρηση», ένα «μειονέκτημα», ας το πούμε έτσι. Δεν είναι εύκολο στο άυλο, στο ιδεατό, να αποδείξει πειραματικά τη σχέση μεταξύ αιτίου και αποτελέσματος, όπως  απαιτεί το Αριστοτελικό πρότυπο για την Επιστήμη.

Η Κοινωνική Ψυχολογία και η Θεωρητική Λακανική Ψυχανάλυση, έχουν πάει ένα βήμα παρακάτω. Η Κ. Ψυχολογία, με τα πειράματα μέσω του λόγου, δεν ρωτάει «στα ίσα», να το πούμε απλά, για να ανακαλύψει την κρυμμένη πραγματικότητα, διότι, γνωστό τοις πάσι, άλλα πράγματα λέμε, άλλα εννοούμε πολλές φορές και άλλα κρύβονται στο βάθος. Στη δεύτερη περίπτωση της Ψυχανάλυσης, ο Ζακ Λακάν  με τη δημιουργία ειδικών τύπων, τα μαθήμια, αλλά και με σχήματα, δίνει μορφή στους μπλεγμένους κόμπους της ψυχής μας.

Η Ειρήνη στον κόσμο, είναι επιθυμητή Κοινωνιοψυχολογικά, από τη μεγάλη πλειοψηφία των λαών, αυτό δεν έχει ούτε κρυμμένες λογικές, ούτε δεύτερες σκέψεις. Τι άλλο να ζητήσεις στο μάταιο και πανέμορφο τούτο κόσμο που ερχόμαστε; Οι διάφορες εξουσίες έχουν άλλη άποψη βέβαια, αλλά εμείς, ως λαοί, θέλουμε Ειρήνη, Ασφάλεια, Ευημερία και τη Ζωή μας ανέγγιχτη, μέχρι να αποφασιστεί «άνωθεν» για τη μετάβασή μας «εν τόπω χλοερώ, αναπαύσεως και αναψύξεως, ένθα ουκ έστιν… κλπ κλπ»!

-Ποιος είσαι εσύ, ο κάθε επιθετικός «Εσύ», που πας κόντρα στο δημιουργό σου, είτε τον πιστεύεις είτε όχι;Και στους φυσικούς νόμους να πιστεύεις, και στους θεϊκούς νόμους να πιστεύεις, δεν δικαιούσαι να αφαιρείς ζωές! Τι δεν καταλαβαίνεις, πώς να το πούμε αλλιώς; Κάποιοι δίνουν όρκο στον Ιπποκράτη, στο Θεό, στην Επιστήμη, εσύ  βίαιε-επιθετικέ-πολεμοχαρή-παιδοκτόνε, εσύ πουθενά;

Για να αφήσουμε όμως τη θεωρία, ας δούμε ένα σχήμα του Λακάν, σαν μορφοποίηση της ψυχής,  δανεισμένο από οικόσημο του οίκου των Βορρομέο- Borromeo (σύντμηση Buon Romei), αριστοκράτες στο Μιλάνο τον 14ο -17o αιώνα, έμποροι και τραπεζίτες, δούκες, πρίγκιπες, αρχιεπίσκοποι της Καθολικής Εκκλησίας, τα διάφορα μέλη της οικογένειας. Το οικόσημό τους αποτελείται από τρεις πλεγμένους κύκλους, που συμβολίζουν την καλή συνεργασία, όπως φαίνεται στο επόμενο σχήμα. Κοσμούσε πόρτες, σημαίες, όπλα κλπ, του οίκου των ευγενών.

Εικόνα. Ο Βορρόμειος Κόμβος από οικόσημο των Βορρομέο

Ο Λακάν δίνει ψυχαναλυτικές ονομασίες στους 3 κύκλους, (IRS) I-Φαντασιακό- Imaginary (ονειρικός κόσμος), S-Συμβολικό-Symbolic (πατρίδα, οικογένεια κλπ…) και Πραγματικό-Real (ασυνείδητο, με απωθήσεις ενστίκτων, τραυμάτων, επιθυμιών). Όπως βλέπουμε στις εικόνες που ακολουθούν.

Εικ.Αριστερά, ο Βορρόμειος κόμβος, μορφικό δάνειο στη Λακανική Ψυχανάλυση. Στην  τομή, «κολυμπάνε» τα μικρά αντικείμενα α, της απόλαυσης μας, τέχνες, μουσική….

Εικ.Δεξιά, ο τέταρτος πορτοκαλί, σωστικός δακτύλιος Σ-Σύμπτωμα Synthom. Η Ζωή, η Ψυχή και οι Απολαύσεις που μας στερεί ο Πόλεμος π.χ, όπως και το χαμένο μας Ευ Ζην.

Όλα μαζί συνθέτουν την ψυχή μας. Αν αυτοί οι 3 κύκλοι αποσυνδεθούν μεταξύ τους, μπορεί να εμφανιστεί ψυχική ασθένεια-ψύχωση. Ο Λακάν, εισάγει τον τέταρτο  ακανόνιστο δακτύλιο Στο Σύμπτωμα-Synthom, που λειτουργεί συνδετικά και λυτρώνει. Για παράδειγμα, ο καταιγιστικός λόγος στον πολυσέλιδο «Οδυσσέα» του Τζαίημς Τζόϋς,  είναι το σύμπτωμα-synthom και τον σώζει από το έλλειμμα του πατρός, τις κακές σχέσεις που είχε με τον πατέρα του. Τα ταλέντα έχουν έμφυτο χάρισμα. Τα ψυχικά ελλείμματα όμως του καθενός και τα υποκατάστατά τους, μπορούν να κάνουν μετατροπή-μετουσίωση (σε πολιτισμό, τέχνες, περιβάλλον – φύση, ειρήνη, ανθρωπισμό, αλτρουισμό, αθλητισμό κλπ). Αν κάτι λείπει ή απωθείται,  μπορεί να αντικατασταθεί με δημιουργικές ασχολίες, φτιάχνοντας τον 4ο συνδετικό κρίκο του συμπτώματος-του ελλείμματός μας.

Ο Πόλεμος σπάει τον Βιολογικό Κύκλο σκορπίζοντας Θάνατο. Σπάει επιπλέον τη συνοχή στην Ψυχική Ισορροπία, που μπορεί να απελευθερώσει βίαια ένστικτα, επιθετικότητα,  ψυχώσεις και φαντασιακές διαφυγές σε έναν εξωπραγματικό κόσμο. Η Τέχνη μπορεί να γίνει δημιουργικό Synthom, απαλύνοντας τα συμπτώματα και τη βία.

Έτσι γίνεται κατανοητό, γιατί οι Γενοκτονίες εμπεριέχουν και τις Ψυχοκτονίες, στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου. Και κανείς να μην σκοτωθεί, αρκεί που διασπάται η ψυχική ισορροπία των ανθρώπων που βιώνουν τον Πόλεμο.

Είναι μια καλή αιτία, να κηρυχθούν οι Πόλεμοι συλλήβδην Παράνομοι, όπως και η Πολεμική Βιομηχανία. Όποιος επιτίθεται, όποιος παράγει-πουλάει και αγοράζει όπλα, πρέπει να Φυλακίζεται Ισόβια. Νόμος τώρα… και ας κάνουν τα όπλα τους παλιοσίδερα!

———————————

Στην ταινία «Aftermath»-Μετά την Καταστροφή, (πρώτη προβολή στο Ertflix 2021 με την Keira Knightley-Κίρα Νάιτλι), βλέπουμε τη Γερμανία ηττημένη και κατεστραμμένη 1946, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι νικητές Άγγλοι έρχονται να βοηθήσουν την αναβίωση και αναστύλωση του βομβαρδισμένου Αμβούργου. Ζευγάρι Εγγλέζων συγκατοικεί  με ένα Γερμανό ευγενή, καλλιεργημένο, διανοούμενο αρχιτέκτονα του Bauhaus, που ζει με την κόρη του. Οι Άγγλοι έχουν χάσει το παιδί τους στο βομβαρδισμό του Λονδίνου και οι Γερμανοί τη σύζυγο και μητέρα, στο βομβαρδισμό του Αμβούργου.  Ο έρωτας, η καλλιτεχνία, οι τέχνες (ραπτική), η μουσική και η έμφυτη φιλειρηνική καλοσύνη, τους σώζουν από τα πάθη και το μίσος μεταξύ νικητή-ηττημένου. Γύρω τους όμως οι φανατικοί κρυπτοναζί, συνεχίζουν να σκοτώνουν τους νικητές συμμάχους (η οργάνωση τους έχει το 88, καμένο ανάγλυφο  στα χέρια  από το 8ο γράμμα h Η του γερμανικού αλφάβητου,  συμβολισμός του heil Hitler).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ