Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
16 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Η ομιλία της Μάγκυς Παπαδάτου στη Σάμη, για την Ημέρα της Μητέρας (video)

Γράφει η Σοφία Αράβου - Παπαδάτου

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν την άποψη των αρθρογράφων τους και όχι κατά ανάγκη του kefaloniastatus.gr

Εικόνα τίτλου. Από την εκδήλωση στη Σάμη «Η μητρότητα είναι ο καλύτερος στίβος προπόνησης τής αποτελεσματικής ηγεσίας», λέει η διαφάνεια προβολής (Δρ Μ.Γιαννιού).

Ευχόμαστε καλή επιτυχία από τη μεριά μας, με περισσότερο Κοινωνικό Κράτος βασικό προαπαιτούμενο.

Καλά μας τα είπε η Μάγκυ Παπαδάτου, στην εκδήλωση για τη γιορτή της Μητέρας 8/5/2022. Συμμετείχε ως εκπρόσωπος της Women Act για την Κεφαλονιά, μαζί με την Επιτροπή Ισότητας του Δήμου και το Κέντρο Κοινότητας Σάμης. Τα παιδιά συμμετείχαν ζωγραφίζοντας.

Ακούσαμε πράγματα που ίσως δεν είχαμε σκεφτεί ποτέ. «Η μητρότητα είναι ηγεσία και μάλιστα δύσκολη», μετά από μία σειρά τοποθετήσεων για τη θέση της γυναίκας που συνοδεύεται από στερεότυπα, ανισότητες και προκαταλήψεις. Βροντερή απουσία από τα κέντρα λήψης αποφάσεων, αποκλεισμούς ποσοστιαία  σε ανώτερες βαθμίδες, στελέχωσης εταιρειών, πολιτικών χώρων κλπ, εφόσον είναι δεσμευμένη μεταξύ άλλων, στη φροντίδα σπιτιού και παιδιών.

«Η μητρότητα είναι η αρχή μιας πορείας και όχι το τέλος της» «Η μητρότητα είναι η κορωνίδα της ηγεσίας, διότι μας κάνει διαλλακτικές, διαλεκτικές, καλές ακροάτριες, σε συνεχή αντιμετώπιση κρίσεων, εξασκημένες να ακούμε το παιδί και να δίνουμε λύσεις κάθε στιγμή» «Κανένα πτυχίο, μεταπτυχιακό ή οτιδήποτε άλλο, δεν μπορεί να συγκριθεί με τη γνώση που αντλείς από τη μητρότητα».

Ανέλυσε τη δράση της Women Act την οποία εκπροσωπεί στην Κεφαλονιά. Παρέχουν τη γνώση για να αναδειχθούν οι γυναίκες σε ηγετικές θέσεις, ενώ παράλληλα στοχεύουν στη δημιουργία Ακαδημιών Εκπαίδευσης πανελλαδικά, όπως και στην Κύπρο.

Πρότεινε συμμετοχή στην πλατφόρμα womencandidates.gr που βοηθάει και στηρίζει τις γυναίκες υποψήφιες, σε πολιτικούς, αυτοδιοικητικούς και εργασιακούς χώρους. Τονίστηκε η υπερκομματική-διακομματική δομή του χώρου, αναφέροντας ονόματα που στηρίζουν την προσπάθεια. Ως κορυφαίο παράδειγμα γυναικείας εκπροσώπησης αναφέρθηκε η Κάμαλα Χάρις, πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος των Η.Π.Α. Αναφέρθηκε επίσης στην Δρ Μ. Γιαννιού, παντρεμένη με Σαμικό, συν-ιδρύτρια της Women Act.  Δεν ξεχνάμε «Ψηφίζουμε γυναίκες», πρότεινε η ομιλήτρια. «Εάν μπορείς να συνεννοηθείς και να κατανοήσεις ένα τρίχρονο παιδί, τότε μπορείς να κάνεις τα πάντα» και έκλεισε με αυτήν τη φράση.

Ευχόμαστε τα καλύτερα, από τη μεριά μας!

Από αυτά που ακούστηκαν, είδαμε να αναδύεται μέσω της μητρότητας, το προφίλ ενός δημοκρατικού ηγέτη-μαμά. Όχι αυταρχική ηγεσία που δημιουργεί  παιδιά μαριονέτες ή αντιδραστικά της εξουσίας, ούτε laissez faire-κάνε ότι θες. Αλλά δημοκρατικός ηγέτης που ξέρει να βάζει όρια, να υπολογίζει τη γνώμη του άλλου και να μοιράζεται αρμοδιότητες. Μία μαμά- ηγέτης  που εργάζεται-κοπιάζει πολλαπλά, αλλά δημιουργεί και σχέσεις.

Ακριβώς έτσι περιγράφεται κοινωνιοψυχολογικά η επιτυχημένη ηγεσία, μίγμα έργου-σχέσεων. Αν συνυπολογίσουμε δε την ενσυναίσθηση που διαποτίζει την μητρότητα, τότε αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα των διάφορων ηγεσιών που αποτυγχάνουν. Είναι γιατί στερούνται του κατάλληλου μίγματος,  συναισθήματος-έργου- δημοκρατικών σχέσεων. Ας διδαχθούμε από την υγιή μητρότητα, γιατί όπως είπε η ομιλήτρια «Εάν δεν ευημερούν και οι γυναίκες, δεν ευημερεί η κοινωνία ολόκληρη».

Οι Κοινωνικές αλλαγές έρχονται από μικρές μειονότητες ή από τους ηγέτες των πλειοψηφιών που έχουν εξασφαλίσει τη συναίνεση, μας λέει η έρευνα. Ας το έχουμε και αυτό υπόψη μας.

Και του χρόνου λοιπόν, με περισσότερο Κοινωνικό Κράτος ευχόμαστε από τη μεριά μας. Βασικό προαπαιτούμενο για τη γυναικεία απελευθέρωση, που θα δίνει χώρο αυτοδιάθεσης, δημιουργικότητας και ηγεσίας των γυναικών, με λιγότερο ανδροκρατούμενο μίγμα!

Χωρίς Κοινωνικό κράτος, πραγματική βοήθεια για το μεγάλωμα των παιδιών, τη φροντίδα των ηλικιωμένων, των ΑμεΑ κλπ, όλα είναι επίφαση Δημοκρατίας με προβολή υμέτερων γυναικών-εξαιρέσεων, άλλοθι της ανδρικής κυριαρχίας.

——————————————–

Ας παρακολουθήσουμε live την ομιλία της Μάγκυς Παπαδάτου. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ