Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023
14.3 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Καύσιμο από Πάτρα στα αεροπλάνα του μέλλοντος – Η συνεργασία της Advent με την Airbus

Σχεδιάζεται η πρώτη πτήση με καύσιμο το υδρογόνο. Η Advent εργάζεται για τη δημιουργία ενός ηλεκτρικού συστήματος πρόωσης αεροσκάφους

Γράφει ο Σωτήρης Παπανδρέου

Η Advent Technologies ξεπήδησε από τα ερευνητικά εργαστήρια του Πανεπιστημίου Πατρών το 2006, ξεκινώντας την επιτυχή πορεία της από το Επιστημονικό Πάρκο, εκεί όπου ακόμα και σήμερα έχει τα ερευνητικά της εργαστήρια.

Σχεδόν 20 χρόνια μετά, η εταιρεία, spin-off του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας και του Πανεπιστημίου Πατρών έχει έδρα τη Βοστώνη των ΗΠΑ και πρωταγωνιστεί πλέον στην τεχνολογία του υδρογόνου σε παγκόσμια κλίμακα, αναπτύσσοντας καινοτομίες που έκαναν πρώτα την εμφάνισή τους στα ερευνητικά εργαστήρια της Πάτρας.

Τελευταία, η Advent κατέληξε σε συμφωνία με την Airbus για να προχωρήσουν μαζί στην πρώτη πτήση αεροσκαφών με καύσιμο το υδρογόνο. Η Airbus βάζει τα λεφτά και η Advent βάζει τους ανθρώπους, υλικά και ερευνητικά κέντρα τρίτων.

Η Airbus θέτει στόχο μέχρι το 2035 να έχει προχωρήσει στην εμπορική διάθεση του πρώτου επιβατικού αεροσκάφους που θα έχει ως καύσιμο το υδρογόνο.

Για να το καταφέρει αυτό, η ομάδα της Advent εργάζεται για τη δημιουργία ενός ηλεκτρικού συστήματος πρόωσης του αεροσκάφους, το οποίο θα τροφοδοτείται εξ ολοκλήρου από κυψέλες καυσίμου, εξηγεί ο συνιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας δρ Βασίλης Γρηγορίου.
Η συνεργασία με τον γαλλικό όμιλο αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2024, ενώ η Airbus εκτιμά ότι οι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις θα πραγματοποιηθούν το 2026.

Το αεροπλάνο που επιδιώκει να έχει αναπτύξει σε λιγότερο από δέκα χρόνια η Airbus, μέσω του προγράμματος Airbus ZEROe, θα έχει εμβέλεια περίπου 1.000 ναυτικών μιλίων. Η συνεργασία των δύο εταιρειών, που είναι αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, προβλέπει την παροχή χρηματοδότησης και τεχνογνωσίας από την Airbus. Από την πλευρά της η Advent θα παράσχει εξοπλισμό, ανθρώπινο δυναμικό, υλικοτεχνική υποδομή και θα πραγματοποιήσει την έρευνα και ανάπτυξη.

Πηγή:pelop.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται