Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024
19.3 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΣ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ν.Ε. ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ  –
ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΣ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Η πανδημία βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. Φόβος και ανασφάλεια κυριαρχεί. Ένας συγκεκριμένος οδικός χάρτης, είναι τώρα αναγκαίος για τις επόμενες ενέργειες αντιμετώπισής της ώστε να αποφευχθούν νέα λάθη και να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Οδικός χάρτης που μπορεί να τύχει της ευρύτερης δυνατής στήριξης και αποδοχής από τα πολιτικά κόμματα και από το σύνολο της κοινωνίας μας! Ο οδικός αυτός χάρτης πρέπει να βασίζεται πάνω στις εξής 4 προτάσεις που ήδη προτάθηκαν από το Κίνημα Αλλαγής:

Πρόταση 1: Ασφαλές άνοιγμα κατά περιοχές.

Με βάση πλήρη επιδημιολογική εικόνα κάθε περιοχής, σταδιακή απελευθέρωση των κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων. 

•  Διατήρηση των γενικών μέτρων προστασίας (μάσκα, τηλεργασία, κλπ)

•  Αυστηρά περιοριστικά μέτρα στις κόκκινες περιοχές.

• Μαζικά τεστ στον πληθυσμό, καταγραφή του επιδημιολογικού φορτίου, διαχωρισμός και καραντίνα των θετικών κρουσμάτων.

• Άνοιγμα των περιοχών με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο όπως είναι η Κεφαλονιά και Ιθάκη και στεγανοποίησή τους από γειτονικές επικίνδυνες περιοχές.

•  Μετακινήσεις μόνο με αρνητικό τεστ 48 ωρου.

•  Επανάληψη των μαζικών τεστ στο 20ημερο και ανά τακτά χρονικά διαστήματα .

• Τα τεστ γίνονται με μέριμνα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με κινητά συνεργεία, ακόμη και στο σπίτι ή σε ειδικές δομές με ραντεβού.

Πρόταση 2: Ανοιχτά επιδημιολογικά δεδομένα.

• Οι αποφάσεις για το σταδιακό άνοιγμα περιοχών, προϋποθέτουν ολοκληρωμένο αξιόπιστο μητρώο κρουσμάτων και πρόσβαση στα επιδημιολογικά δεδομένα.

•  Η σχέση εμπιστοσύνης των πολιτών με την πολιτεία και τους ειδικούς επιστήμονες, απαιτεί την πρόσβαση όλων στα επιδημιολογικά δεδομένα που έχει στην κατοχή της η Κυβέρνηση.

• Τα ανοιχτά δεδομένα που αφορούν την πανδημία είναι βασική προϋπόθεση για την αξιοπιστία τους και την εμπιστοσύνη και στήριξη των αποφάσεων. 

• Να υπάρχει αξιόπιστο ολοκληρωμένο Μητρώο Ασθενών, στον ΕΟΔΥ, στο Υπουργείο Υγείας, ή στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Πρόταση 3: Δομές αποκατάστασης.

• Πολίτες που έχουν νοσήσει με τον COVID-19, ταλαιπωρούνται -σε υψηλό ποσοστό- από τις επιπλοκές του.

• Δεν υπάρχουν οργανωμένες δημόσιες δομές αξιολόγησης και θεραπευτικής προσέγγισης των ασθενών αυτών.

• Απαιτείται επομένως συγκεκριμένο σχέδιο δομών αποκατάστασης σε κάθε περιφέρεια της χώρας, με διεπιστημονική ομάδα.

• Παράλληλα απαιτείται πρόγραμμα επιμόρφωσης στις Πρωτοβάθμιες Μονάδες Υγείας, με αιχμή τους Γενικούς Ιατρούς ώστε να καθοδηγούνται οι ασθενείς που έχουν μετά COVID συμπτωματολογία στις αρμόδιες δομές, οι οποίες τοπικές μονάδες υγείας δεν λειτουργούν στα νησιά μας!

Πρόταση 4: Εμβολιασμός.

• Πρώτο ζήτημα είναι η καμπάνια ενημέρωσης με διαφάνεια ώστε να επιτευχθεί ο μέγιστος δυνατός  και δωρεάν εμβολιασμός του πληθυσμού. Οι ηγεσίες των κομμάτων από κοινού, να δώσουν το παράδειγμα του εμβολιασμού. 

• Το κρίσιμο ζήτημα φυσικά είναι η επαρκής και έγκαιρη προμήθεια των εμβολίων σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

• Και βέβαια η δημιουργία επαρκούς αριθμού εμβολιαστικών κέντρων, η έγκαιρη στελέχωσή τους με εκπαιδευμένο προσωπικό και τα διαφανή κριτήρια προτεραιότητας εμβολιασμού του πληθυσμού, ξεκινώντας από τους υγειονομικούς και τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής και τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Στην Κεφαλονιά κέντρο εμβολιασμού έχει ορισθεί  το Μαντζαβινάτειο στο Ληξούρι.

Η πανδημία δεν απειλεί μόνο τη ζωή και την υγεία μας. Αποτελεί κίνδυνο για το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την οικονομική ελευθερία. Ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε το διάλογο και τις απαντήσεις, αναπαράγει ακόμα και σε κρίσιμες στιγμές το στερεότυπο του συγκεντρωτισμού  μέσα από το
επιτελικό κράτος που έχει δημιουργήσει. Όλα αυτά καλλιεργούν την καχυποψία, η οποία επιτείνεται και με νέες καταγγελίες για διπλά στοιχεία. Δυστυχώς δεν υπάρχει πρόσβαση σε σημαντικά δεδομένα τα οποία θα βοηθούσαν πολύ στον έλεγχο της πανδημίας ανά την επικράτεια. Ο έλεγχος της πληροφορίας που έχει επιλέξει η κυβέρνηση εγείρει και ζήτημα Δημοκρατίας. Την ώρα που θα έπρεπε να είμαστε όλοι μαζί, στην ίδια όχθη, απέναντι στην ασύμμετρη απειλή της πανδημίας, η Κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, που χαρακτηρίζεται από αναποτελεσματικότητα και αδιαφάνεια.

Η οικονομία απειλείται επίσης από την αδυναμία της Κυβέρνησης. Η μέθοδος μάλιστα του «click away» που ισχύει από χθες, ουδόλως βοηθά το λιανεμπόριο. Αντιθέτως, θα ωφελήσει τα μεγάλα καταστήματα που έχουν ήδη e – shop. Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. έχοντας το χρονικό περιθώριο των 6 μηνών από το πρώτο κύμα, αδυνατώντας να θωρακίσει την υγεία και την οικονομία της χώρας μας πήρε καθολικά μέτρα για όλη την επικράτεια εφαρμόζοντας γενικό lockdown. Η Κεφαλονιά και η Ιθάκη όπως και άλλοι νομοί με χαμηλό ως και ανύπαρκτο επιδημιολογικό φορτίο δεν χαρακτηρίστηκαν ως πράσινες περιοχές. Η Κυβέρνηση βάζει ουσιαστικά ταφόπλακα στις μικρές αγορές των περιοχών αυτών, ενώ θα μπορούσαν ευχερώς να τεθούν όροι ειδικά στην επαρχία, ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός και παράλληλα να λειτουργήσει το λιανεμπόριο!

Τα προβλήματα σήμερα στη χώρα δεν είναι το ενοίκιο που πληρώνει ο κ. Τσίπρας ούτε οι εξορμήσεις του Πρωθυπουργού μετά της συζύγου του στη φύση και οι φωτογραφήσεις δίχως μάσκα, τα προβλήματα είναι πολιτικά και οι λύσεις που απαιτούνται είναι πολιτικές. Δυστυχώς το κυβερνών κόμμα και η αξιωματική αντιπολίτευση αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων, προσπαθώντας να αποπροσανατολίσουν τη κοινωνία από τα πραγματικά προβλήματα με τις μεταξύ τους κοκορομαχίες. Το Κίνημα Αλλαγής, από το ξεκίνημα της υγειονομικής κρίσης και μέχρι σήμερα υπήρξε το μοναδικό πολιτικό κόμμα που επέδειξε υπεύθυνη στάση και με σοβαρές προτάσεις ζήτησε την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και σήμερα ζητά το σταδιακό και υπό όρους άνοιγμα της οικονομίας, προκειμένου να περιοριστούν οι οδυνηρές συνέπειες της πανδημίας και να προστατευθούν επαγγελματίες και εργαζόμενοι. 

Αργοστόλι,  14/12/2020

Χρήστος Θεοδωρακάτος  
Πτυχιούχος Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης
& Διοίκησης Επιχειρήσεων –
Υπεύθυνος Τομέα Υγείας της Ν.Ε. ΚΙΝΑΛ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ