Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
16 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Μια αποτίμηση της 21ης Συνόδου της Επτανησιακής Οδοντιατρικής Εταιρίας. Η σημασία της για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Ευχαριστίες.

Μετάλλιο 21ης Συνόδου ΕΟΕ

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 21ης Επτανησιακής Οδοντιατρικής Συνόδου. Πρόκειται για την ετήσια επιστημονική εκδήλωση των Επτανήσιων οδοντιάτρων που πραγματοποιείται κάθε χρόνο εναλλάξ στα Ιόνια Νησιά. Επιχειρώντας μια αποτίμηση της διοργάνωσης και των αποτελεσμάτων της Συνόδου, και κυρίως την σημασία της για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, θα πρέπει να σημειώσουμε τα εξής:  

Α) Οι Επτανήσιοι και οι λοιποί οδοντίατροι, που συμμετείχαμε στη Σύνοδο, εκπαιδευτήκαμε σε ζητήματα που αφορούν χειρουργικές τομές και συρραφές χειρουργικών τραυμάτων, ώστε να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε με περισσότερη ευχέρεια και ετοιμότητα σε ζητήματα της καθημερινής εργασίας μας και της ανάγκης των ασθενών μας.

Β) Συζητήσαμε εκτενώς τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των γνωστών από παλιά και των νεότερων τεχνικών αποτύπωσης στην Οδοντική Προσθετική. Επίσης, τις τελευταίες απόψεις για τις διαφοροποιήσεις στη σύγκλειση των ασθενών σε περίπτωση που έχουν αποκαταστάσεις σε εμφυτεύματα, ώστε να επιτυγχάνουμε τον καλύτερο δυνατό σχεδιασμό των αποκαταστάσεων αυτού του είδους.   

Γ) Φρεσκάραμε τις γνώσεις μας και συζητήσαμε διεξοδικά τα ζητήματα που αφορούν στην ασφαλή και αποτελεσματική αντιμετώπιση των οδοντιατρικών προβλημάτων στους  ασθενείς μας που πάσχουν από συστηματικά προβλήματα της γενικής τους υγείας. Δώσαμε απαντήσεις σε ερωτήματα, όπως:

Πώς αντιμετωπίζουμε με ασφάλεια ασθενείς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, από καρδιακή ανεπάρκεια, που παίρνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα ή που έχουν πρόσφατα περάσει ένα καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο; Πώς θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα ειδικών ομάδων ασθενών; Ποιες ειδικές εξετάσεις θα ζητήσουμε και ποια επίπεδα τιμών στις εξετάσεις αυτές θα τα θεωρήσουμε ως ασφαλή;

Δ) Πώς θα διαγνώσουμε μια βλάβη στο στόμα ενός ασθενούς μας, που μπορεί να κρύβει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για την συνολική υγεία του; Πώς θα τον καθησυχάσουμε ή θα τον καθοδηγήσουμε στην έγκαιρη διάγνωση μιας υποβόσκουσας σοβαρής νόσου; Πότε και πώς θα κάνουμε βιοψία σε μια ύποπτη βλάβη, που εντοπίζουμε στη στοματική του κοιλότητα και που είναι πιθανόν να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή του;

Ε) Πώς προστατεύουμε τα παιδιά μας ή τους εαυτούς μας από τραυματισμούς στις αθλητικές τους δραστηριότητες; Πόσο ασφαλή είναι τα ναρθηκάκια για τα δόντια που κυκλοφορούν στο εμπόριο και που συχνά τα διανέμουν οι αθλητικοί σύλλογοι; Που καταλήγει η επιστημονική έρευνα και τι προτείνει η επιστήμη;

Στ) Και ένα ευρύτερου ιατρικού ενδιαφέροντος θέμα από την κεντρική ομιλία της τελετής έναρξης: Ποια είναι η σχέση του γιατρού με τον άρρωστο στη σημερινή πραγματικότητα; Πόσο προσωπική ή απρόσωπη είναι η σχέση αυτή, όταν ένας άρρωστος αντιμετωπίζεται από ομάδα γιατρών σε ένα μεγάλο νοσοκομείο και σε ένα νομικά ελεγχόμενο πλαίσιο ιατρικής ευθύνης; Ποια η ανάγκη και ποιος ο τρόπος ενημέρωσής του ίδιου ή του συνοδού του, από ηθικής και ανθρώπινης πλευράς;

Η αξία λοιπόν και η ουσία της διοργάνωσης μιας επιστημονικής εκδήλωσης, όπως αυτή που ολοκληρώθηκε και που εντάσσεται στη γενική ανάγκη της συνεχιζόμενης επιστημονικής εκπαίδευσης των οδοντιάτρων, έχει στόχο την επικαιροποίηση της γνώσης, καθώς η γνώση όχι μόνο υποβαθμίζεται, καθώς εξελίσσεται και ανανεώνεται αλματωδώς, αλλά και πιθανόν διαγράφεται σταδιακά από τη μνήμη μας.

Μία άλλη παράμετρος, χρήσιμη για το κοινωνικό σύνολο, ήταν και η συζήτηση επαγγελματικών και συνδικαλιστικών θεμάτων με την παρουσία του Προέδρου του Αντιπροέδρου της Γενικής Γραμματέως της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, που είναι το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο των οδοντογιατρών. Εκφράσθηκε από όλους τους παρόντες η πεποίθηση ότι θα πρέπει να γίνουν μεθοδικές προσπάθειες, που να συμπεριλαμβάνουν και την ενημέρωση των ασθενών μας, για την επέκταση της ασφαλιστικής κάλυψης κατά τρόπο που να καλύπτει και την οδοντιατρική περίθαλψη, που τώρα είναι εκτός της χρηματοδότησης της πολιτείας. Επίσης, για την ανάγκη χρηματοδότησης των οδοντιατρείων και βελτίωσης των συντάξεων των υγειονομικών.

 Η 21η Σύνοδος συνδυάστηκε με την αδελφοποίηση των Οδοντιατρικών Συλλόγων Κεφαλονιάς και Πειραιώς, η οποία έχει ξεκινήσει το έτος 2018 με την υπογραφή Πρακτικού Αδελφοποίησης από τους προέδρους των δύο Συλλόγων. Σε αυτό το πλαίσιο της αδελφοποίησης των δύο Συλλόγων απονεμήθηκε το μετάλλιο του Οδοντιατρικού Συλλόγου Κεφαλληνίας στη Γενική Γραμματέα της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας και τέως πρόεδρο του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά, ως κεντρική προσωπικότητα στην αδελφοποίηση αυτή.

Εκκρεμότητες

Ως εκκρεμότητα της 21ης Συνόδου μένει η θεατρική παράσταση «Στη Χώρα της Οδοντοστοιχούλας», που απευθύνεται στα παιδιά των Δημοτικών Σχολείων. Για λόγους διαδικαστικούς μεταφέρεται στην επόμενη σχολική χρονιά και θα υπάρξει νέα αφού πρώτα γίνουν οι απαραίτητες συνεννοήσεις.

Ευχαριστίες

Για την επιτυχή διεξαγωγή της 21ης Συνόδου της Επτανησιακής Οδοντιατρικής Εταιρίας, το πρόγραμμα της οποίας είναι γνωστό από προηγούμενες ανακοινώσεις μας, οφείλουμε ευχαριστίες σε όλους όσους μας στήριξαν και μας βοήθησαν στην προσπάθειά μας:

α) Τους συνδιοργανωτές φορείς: Την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, τον Δήμο Αργοστολίου και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων (ΠΕΔΙΝ). Την Περιφερειάρχη Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Σταύρο Τραυλό, τον Δήμαρχο Αργοστολίου κ. Θεόφιλο Μιχαλάτο, τον Αντιδήμαρχο κ. Γιώργο Τσιλιμιδό, τον Πρόεδρο της ΠΕΔΙΝ κ. Αλέξανδρο Παρίση. Τους Περιφερειακούς και Δημοτικούς Συμβούλους και τα μέλη του Δ.Σ. της ΠΕΔΙΝ που υποστήριξαν το αίτημα μας για συνδιοργάνωση και προέκυψαν έτσι οι θετικές αποφάσεις. Την κ. Ευαγγελία Σαμόλη, προϊσταμένη Τμήματος Τουρισμού-Πολιτισμού & Αθλητισμού της Π.Ε. Κεφαλληνίας της Π.Ι.Ν., τον κ. Ανδρέα Ζαπάντη, Διευθυντή της ΠΕΔΙΝ, και όλους τους διοικητικούς υπαλλήλους που διεκπεραίωσαν υπηρεσιακά τη συνεργασία μας με τους φορείς αυτούς. Το προσωπικό του Δημοτικού Θεάτρου Αργοστολίου «Ο Κέφαλος» και ιδιαιτέρως τους κκ. Γρηγόρη Μαυρογιάννη και

Γεράσιμο Βαγγελάτο για τη συνεχή παρουσία και την τεχνική στήριξη.

β) Τον Πρόεδρο κ. Μιχάλη Αγρανιώτη και την Επιστημονική Επιτροπή του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά (Πρόεδρος ο Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μιχάλης Τζάκης) για τη συνεργασία στο επιστημονικό πρόγραμμα της εκδήλωσης, στα πλαίσια της αδελφοποίησης των Οδοντιατρικών Συλλόγων Κεφαλονιάς και Πειραιά.

γ) Τους ομιλητές-εισηγητές στο επιστημονικό μέρος του Προγράμματος κκ. Λάμπρο Γκουτζάνη, στοματικό και Γναθοπροσωπικό Χειρουργό – Επίκουρο Καθηγητή ΕΚΠΑ, Στέφανο Κούρτη, Αναπληρωτή Καθηγητή Προσθετικής ΕΚΠΑ, Μιλτιάδη Παλιό, Ορθοδοντικό, Στουφή Ελεάνα, διδάκτορα MSc στη Στοματολογία, Μιχάλη Τζάκη, Ομότιμο Καθηγητή Γναθολογίας ΕΚΠΑ, και Χαρά Χατζηχαλεπλή, MScΠαθοβιολογίας Στόματος και μεταπτυχιακή Οδοντοφατνιακής Χειρουργικής ΕΚΠΑ. Τον κ. Παναγιώτη Γκουτζάνη, Χειρουργό Στόματος, για τη βοήθεια που προσέφερε στο πρακτικό σεμινάριο με θέμα τις «τεχνικές συρραφής».

Τον Ομότιμο καθηγητή Χειρουργικής κ. Διονύση Βώρο για την ομιλία του στην εναρκτήρια συνεδρία της Συνόδου.

δ) Την Προϊσταμένη του Τμήματος Κεφαλληνίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους Δρα Θεοδώρα Ζαφειράτου και το προσωπικό του Τμήματος για τη διοργάνωση της Έκθεσης Αρχειακού Υλικού Υγειονομικού Ενδιαφέροντος στα πλαίσια της 21ης Συνόδου της Επτανησιακής Οδοντιατρικής Εταιρίας. Την Δρα Θεοδώρα Ζαφειράτου, επίσης για την ξενάγηση στην έκθεση, καθώς και για τη διευκόλυνση στην διαδικτυακή μας σύνδεση με Ινδία, με την παραχώρηση πρόσβασης στην κατάλληλη για το σκοπό αυτό διαδικτυακή πλατφόρμα.

ε) Την Πρόεδρο κα Ηλιάννα Γαρμπή και τα μέλη του Δ.Σ. του Καλλιτεχνικοχορευτικού και Παραδοσιακού Συλλόγου Φραγκάτων «Ο Μέρμηγκας», τον χοροδιδάσκαλο κ. Διονύση Μπάλλα, το χορευτικό τμήμα που έλαβε μέρος στην τελετή έναρξης. Τα μέλη της ορχήστρας Ευσταθία Γαρμπή, Γεράσιμο Γεωργόπουλο, αρχιμουσικό Φιλαρμονικής Δήμου Σάμης «Θέμος Αμούργης», Διονύση Παγουλάτο, μαέστρο Παιδικής Μαντολινάτας Δήμου Αργοστολίου, και  Λαμπρογιάννη Πεφάνη, Δρ Μουσικολογίας.

ζ) Τον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας για την απόφαση τους να συμβάλλουν οικονομικά στη διοργάνωση των περιφερειακών συνόδων και την υποστήριξη, στα πλαίσια αυτά, της 21ης Συνόδου της Επτανησιακής Οδοντιατρικής Εταιρίας. Την Γενική Γραμματέα της Ε.Ο.Ο. Δρ. Μαρία Μενενάκου για την οικονομική χορηγία προς τον Σύλλογό μας που αξιοποιήθηκε για τις ανάγκες διοργάνωσης της 21ης Συνόδου.

 η) Τις εταιρείες οδοντιατρικών υλικών ή υλικών στοματικής υγιεινής που συμμετείχαν ως εκθέτες ή χορηγοί στη Σύνοδο: Deligiannis Dental Οδοντιατρικά-Οδοντοτεχνικά, Medipac Dental Surgery, InterMed Pharmaceutical Laboratories, Συνεταιρισμός Οδοντιάτρων Θεσσαλονίκης, Ι.Α. Λαμπρόπουλος & Σια Ο.Ε.,  Voco the Dentalists, FrezyDerm Dermaceuticals-Pharmaceuticals-Nutrition Products. Η εταιρεία Deligiannis Dental σε συνεργασία με την Medipac, χορήγησαν το Πρακτικό σεμινάριο, που είχε θέμα τις τεχνικές συρραφής.

θ) Το κρεοπωλείο Σταμούλης Κ. & Σια Ο.Ε. του Αργοστολίου για την δωρεάν χορήγηση και τη φροντίδα των ζωικών ιστών που του παραγγείλαμε για το πρακτικό σεμινάριο της εκδήλωσης. Το φυτώριο «Γαία» garden center του Αργοστολίου για την χορηγία ενός φυτού για τη διακόσμηση της σκηνής στην μουσικοχορευτική εκδήλωση της τελετής έναρξης.  

ι) Τα οινοποιεία που μας χορήγησαν τα κρασιά τους, για να τα χαρίσουμε στους συναδέλφους που συμμετείχαν στη σύνοδο: Ainos Wines, Foivos, Garbis Family, M.Kosmetatou,  Orealios Gaea, Petracopoulos, Sarris, Sclavos, Tavianatos. Προκειμένου να τιμήσουμε τους οινοποιούς και για την προβολή των κρασιών μας, δημιουργήσαμε με δική μας πρωτοβουλία ένα ειδικό τετρασέλιδο και το μοιράσαμε στους συναδέλφους, το συμπεριλαμβάνουμε δε, ως συνημμένο, στο παρόν Δελτίο Τύπου.

ια) Τους λειτουργούς του τοπικού τύπου, που ήταν παρόντες στην εναρκτήρια συνεδρία της Συνόδου και ιδιαίτερα την κυρία Ελευθερία Κουλουριώτου και τον κ. Γιώργο Χαλαβαζή, που προσκάλεσαν τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής σε ραδιοφωνική συνέντευξη στην εκπομπή τους στον Inkefalonia 89,2.

ιβ) Τα εστιατόρια  Premier, Mythos και Vinaries, τα ξενοδοχεία Ionian Plaza, Tourist, Mouikis, Mirabel και Alley, το κατάστημα Print & Web και το ζαχαροπλαστείο Βοσκοπούλα για την καλή συνεργασία τους. Τους μουσικούς Γρηγόρη Βλαχούλη, Γρηγόρη Βαγγελάτο, Σάντρο Παυλάτο, Νίκο Αναγνωστόπουλο και Πάτροκλο Βικάτο.

Για την Οργανωτική Επιτροπή της 21ης Συνόδου

Διονύσης Γαρμπής, πρόεδρος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ