Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
16.1 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Πολύ ενδιαφέρουσα & διαφωτιστική η ομιλία της Αλίκης Γαλιατσάτου για τη λογοτεχνική παραγωγή του ’21

Στην όγδοη κατά σειρά διαδικτυακή ομιλία-συζήτηση μας καλωσόρισε την περασμένη Δευτέρα η Διευθύντρια της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, κα Δώρα Ζαφειράτου, παρουσιάζοντας και δίνοντας απευθείας το λόγο στην κεντρική ομιλήτρια της βραδιάς που ήταν η φιλόλογος και Διευθύντρια του Γ’ Γυμνασίου Αργοστολίου, κα Αλίκη Γαλιατσάτου. Το θέμα της ομιλίας ήταν ξεχωριστό σε σχέση με τις υπόλοιπες παρουσιάσεις και αφορούσε : «Τη λογοτεχνική δημιουργία κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης».

Η κυρία Γαλιατσάτου παίρνοντας το λόγο εξέφρασσε τη δυσαρέσκειά της της για τη διαδικτυακή υλοποίηση της ομιλίας, αναγνωρίζοντας ωστόσο την ανάγκη να γίνει με αυτόν τον τρόπο, και ευχήθηκε να είμαστε σε θέση σύντομα να ξεπεράσουμε αυτά τα προβλήματα.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκε εισαγωγικά ενημερώνοντας τους ακροατές για τα τρία μέρη στα οποία ήταν χωρισμένη η ομιλία της. Το πρώτο ήταν εισαγωγικό και αφορούσε το τι συνέβαινε στο χώρο της λογοτεχνίας στα αμέσως προηγούμενα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, το δεύτερο μέρος, που ήταν και το κυρίως τμήμα της ομιλίας, αφορούσε τα χρόνια της επανάστασης ενώ το τρίτο και τελευταίο μέρος περιείχε τα συμπεράσματα.

Κάθε επανάσταση θέλει τους βάρδους της” και η ελληνική επανάσταση δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση καθώς είχε να κάνει με ένα λαό που επί τριάντα αιώνες δεν έχει σταματήσει να γράφει ποίηση! Ωστόσο, τα πράγματα δεν ήταν το ίδιο και για την πεζογραφία… Η λογοτεχνική δραστηριότητα των Ελλήνων της εποχής εντοπίζεται κυρίως στις ελληνικές παροικίες του εξωτερικού και στα Ιόνια Νησιά. Εκεί δηλαδή όπου δεν μαινόντουσαν οι πολεμικές συγκρούσεις του Μοριά και της Ρούμελης και που υπήρχε χρόνος, ενέργεια ή έμπνευση σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε για τους κατατρεγμένους από τον πόλεμο Έλληνες…

Πάρα πολλές από τις πληροφορίες που μας έδωσε η Αλίκη Γαλιατσάτου ήταν εν πολλοίς άγνωστες! Αυτό κατέστησε την ομιλία της ένα ταξίδι γνώσεων και αποκαλύψεων. Μέσα από την παρουσίαση μάθαμε για άγνωστες πτυχές και απόψεις ανθρώπων όπως ο Αδαμάντιος Κοραής και ο Διονύσιος Σολωμός. Ο Κοραής θεωρούσε επιβλαβή τη λογοτεχνία για τους νέους, ειδικά το μυθιστόρημα, καθώς και το θέατρο! Ο Σολωμός κατέκρινε τη νικητήρια διάθεση με την οποία δημιουργούσαν οι φίλοι και συνάδελφοί του – η παρέα των τεσσάρων της Ζακύνθου – ενώ χρειάστηκε το “σπρώξιμο” του Τρικούπη ο οποίος τον παρακίνησε να γράψει για την Επανάσταση.

Ο Σολωμός έγραφε στα ιταλικά καθώς είχε λάβει μόρφωση στην Ιταλία και εκεί έβλεπε τον κόσμο της ποίησης. Ωστόσο, η παρακίνηση του Τρικούπη είχε να κάνει με το ότι η ιταλική κορυφή της ποίησης ήταν κατειλημμένη σε αντίθεση με την ελληνική που ήταν “ακατοίκητη”… Τότε ο Διονύσιος Σολωμός επιστράτευσε το μεγάλο ταλέντο του και έγραψε για την Ελληνική Επανάσταση κατακτώντας πράγματι την ελληνική κορυφή.

Η Αλίκη Γαλιατσάτου έδωσε πάρα πολλές πληροφορίες που αξίζει να ακούσετε στο βίντεο που ακολουθεί ενώ πρότεινε και ανάλογη βιβλιογραφία. Στο τέλος της ομιλίας έγιναν σύντομες παρεμβάσεις από τους ακροατές που παρακολούθησαν την πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση. Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το βίντεο της εκδήλωσης εδώ:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ