Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
19 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Πολιτικές δολοφονίες, από τον Κένεντι στον Μπακογιάννη

Γράφει ο Στέλιος Κούλογλου

Εκδικάστηκε πριν από λίγες μέρες σε δικαστήριο της Καλιφόρνια, η αίτηση αποφυλάκισης του Σιρχάν Σιρχάν, που δολοφόνησε το 1968 τον Ρόμπερτ Κένεντι. Με αφορμή την επέτειο από τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη τον Σεπτέμβριο του 1989, η υπόθεση θέτει θέματα που παρουσιάζονται και στην Ελλάδα.
 
Απέναντι στην αίτηση αποφυλάκισης του δολοφόνου του πατέρα τους, τα οχτώ παιδιά του Ρόμπερτ Κένεντι που βρίσκονται στη ζωή διχάστηκαν. Τα έξη δήλωσαν ότι είναι αντίθετα με την πρόταση του αρμόδιου δικαστικού λειτουργού για την αποφυλάκιση του. Τα δύο τάχθηκαν υπέρ, υποστηρίζοντας μεταξύ των άλλων ότι ο Σιρχάν, 77 ετών σήμερα, δεν ήταν ο βασικός ένοχος, ότι υπήρχαν και άλλοι δράστες στον τόπο του εγκλήματος κλπ
 
Πρόκειται περισσότερο για θεωρία συνωμοσίας, άλλωστε ο ένας από τους δύο γιους, υπέρ της αποφυλάκισης, ηγείται και του αντιεμβολιαστικού κινήματος στην Αμερική. Ο Σιρχάν Σιρχάν πυροβόλησε τον Ρόμπερτ Κένεντι μπροστά σε πλήθος κόσμου σε ένα ξενοδοχείο του Λος Αντζελες, συνελήφθη αμέσως και ομολόγησε. Καταδικάστηκε σε θάνατο, αλλά η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια πριν εκτελεστεί,  επειδή η πολιτεία της Καλιφόρνια κατήργησε  τη θανατική ποινή.
 
Ο Τεντ Κένεντι, ο μικρότερος αδελφός μετά τον πρόεδρο Τζων Κένεντι που δολοφονήθηκε το 1963 και του Ρόμπερτ, είχε στείλει όταν ανακοινώθηκε η ποινή στους δικαστές μια ιστορική επιστολή: «ο αδελφός μου ήταν άνθρωπος που αγαπούσε, είχε συναίσθημα  και συμπονούσε. Δεν θα ήθελε ο θάνατός του να γίνει η αιτία για τη αφαίρεση μιας άλλης ζωής».
 
Οι Κένεντι ήταν ότι πιο προοδευτικό διέθεταν οι ΗΠΑ σε πολιτικό προσωπικό εκείνη την εποχή και οι δολοφονίες τους, μαζί με αυτήν του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, πάλι το 1968, άλλαξαν την πορεία των ΗΠΑ και ολόκληρου του πλανήτη. Ο Ρόμπερτ Κένεντι δολοφονήθηκε τη βραδιά που είχε κερδίσει τις προκριματικές εκλογές στην Καλιφόρνια και βάδιζε ολοταχώς για την προεδρία των ΗΠΑ.
 
Ελλείψει αντιπάλου, εκλέχθηκε μετά από λίγους μήνες ο Ρεπουμπλικάνος Ρίτσαρντ Νίξον. Η εκλογή του είχε καταστροφικές συνέπειες, από τον πόλεμο στο Βιετνάμ, τα πραξικοπήματα στη Χιλή και όλη τη Λατινική Αμερική και την κήρυξη του  «πολέμου κατά των ναρκωτικών», μέχρι την αμερικανική και τη διεθνή οικονομία: οι βάσεις για την επιδρομή του νεοφιλελευθερισμού και την διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, έχουν τις ρίζες τους στην προεδρία Νίξον. (Ακόμη και για την Ελλάδα, με βάση τις θέσεις που είχε τότε διατυπώσει ο Ρόμπερτ,  δεν θα είχε υποστηρίξει τη δικτατορία όπως έκανε ο Νίξον, ούτε θα είχε επιτρέψει το πραξικόπημα στην Κύπρο).
 
Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης είχε σπεύσει τότε να ανακοινώσει ότι ο 24χρονος Σιρχάν Σιρχάν, παλαιστινιακής καταγωγής,  έδρασε μόνος του, χωρίς συνεργούς και ήθελε να «τιμωρήσει» τον Κένεντι για τη φιλοϊσραηλινή στάση του στο Μεσανατολικό. Ο ίδιος ο δράστης έχει κατά καιρούς διατυπώσει διαφορετικές θεωρίες, από το παλαιστινιακό μέχρι ότι δεν θυμόταν τι είχε συμβεί εκείνο το βράδυ.
 
Η Ρόρη Κένεντι, η νεότερη κόρη του Ρόμπερτ, δεν είχε γεννηθεί όταν δολοφονήθηκε ο πατέρας της. Η μητέρα της ήταν τριών μηνών έγκυος. Με αφορμή την εκδίκαση της αίτησης αποφυλάκισης του Σιρχάν, έγραψε σε ένα άρθρο της στους New York Times:
 
«δεν είχα ποτέ την ευκαιρία να δω το πρόσωπο του πατέρα μου και ποτέ δεν είχε την ευκαιρία να δει το δικό μου. Ποτέ δεν με πέταξε στον αέρα, δεν με έμαθε να οδηγώ ποδήλατο, δεν με συνόδευσε στη φοιτητική εστία , δεν με περπάτησε στο διάδρομο..
 
..Για την Αμερική, το τίμημα ήταν ανυπολόγιστο – για τους χιλιάδες νεαρούς άνδρες που πέθαναν στο Βιετνάμ,  στον πόλεμο που ο πατέρας μου αντιτάχθηκε επί σχεδόν επτά χρόνια, για τα εκατομμύρια που ζουν στη φτώχεια ή κάτω από το ζυγό του ρατσισμού, για τους άδικα καταδικασθέντες ( μια επιδημία, ειδικά κατά των Μαύρων, στις ΗΠΑ- ΣΚ) που σαπίζουν στη φυλακή, για τη γενιά των επίδοξων ηγετών των οποίων τις ελπίδες και τα όνειρα κουβαλούσε ο πατέρας μου Ποιος ξέρει πόσο κόστισε ο θάνατός του;»
 
Στη συνέχεια του άρθρου της, η Ρόρη Κένεντι, που είναι σήμερα σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ, εξηγεί γιατί τάχθηκε κατά της αποφυλάκισης:
«Είναι αλήθεια ότι ο κ.Σιρχάν έχει φυλακιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για 53 χρόνια, για να είμαι ακριβής. Αυτό είναι, τελικά, ένας εύκολος αριθμός για μένα να παρακολουθώ. Είναι ο ίδιος αριθμός ετών που ο πατέρας μου έχει πεθάνει. Σχεδόν συμπίπτει με τα γενέθλιά μου..
 
..Στην προηγούμενη ακρόαση αποφυλάκισής του, το 2016, όταν ρωτήθηκε από τον Επίτροπο πώς συμμετείχε στη δολοφονία, απάντησε: “ήμουν εκεί και υποτίθεται ότι πυροβόλησα με ένα όπλο”.
Ο Επίτροπος συνέχισε να πιέζει: “σας ζητώ να μου πείτε για τι πράγμα πιστεύετε ότι είστε υπεύθυνος”.
Ο κ. Σιρχάν απάντησε: “Είναι μια καλή ερώτηση. Από νομική άποψη, δεν είμαι ένοχος για τίποτα”…Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, μέχρι την περασμένη εβδομάδα, δεν ήταν πρόθυμος να αναλάβει την ευθύνη για την πράξη του και δεν έχει δείξει μεταμέλεια».
 
Η υπόθεση Ρόμπερτ Κένεντι είναι σε πολλά σημεία ριζικά διαφορετική από αυτήν του αείμνηστου Παύλου Μπακογιάννη. Η δολοφονία του τελευταίου, έβαλε όμως τη δική της σφραγίδα στη πολιτική ζωή του τόπου και συνεχίζει να την απασχολεί. Αντίθετα μάλιστα με ότι είχε συμβεί σε άλλες χώρες, όπως στην Ιταλία, όπου ηγετικά στελέχη των Ερυθρών Ταξιαρχιών ζήτησαν συγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων τους, εγκαινιάζοντας διαδικασίες πολιτικής συμφιλίωσης.
 
Η ελληνική νομοθεσία δεν θέτει ως όρο τη μεταμέλεια για την αποφυλάκιση όσων έχουν καταδικαστεί για τις δολοφονίες της 17ης Νοέμβρη. Αλλά για να  γυρίσει η χώρα αυτή την απαίσια κόκκινη σελίδα, να την απασχολεί αλλά να μην την τυραννά το παρελθόν, χρειάζονται ουσιαστικές, θαρραλέες κινήσεις:  όχι υποχρεωτικά η απάρνηση των όποιων ιδεών, αλλά των δολοφονιών. Η συγνώμη προς τα παιδιά και τις οικογένειες που έχασαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα και κουβαλάνε την τραγωδία, όσες δεκαετίες κι αν περάσουν.

ΠΗΓΗtvxs.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ