Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
20 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Η διάλεξη του Γιώργου Μαργαρίτη από την Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη (video)

Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο “έπεσε η αυλαία” της σημαντικής προσφοράς της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, η οποία τίμησε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση με την υλοποίηση 12 συνεχόμενων ανοικτών διαδικτυακών συζητήσεων, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021, και άλλων παράλληλων δράσεων όπως τα εκθέματα του μήνα. Μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις ξεδιπλώθηκαν πολλές πτυχές της ιστορίας του 1821 και γίναμε όλοι πολύ “πλουσιότεροι”. Η παρουσία του καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιώργου Μαργαρίτη, επισφράγισε αυτήν την όμορφη πορεία με ένα ακόμη ταξίδι-παρουσίαση της προσπάθειας των Ελλήνων να αποσχιστούν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Οικοδέσποινα της βραδιάς ήταν η Δρ Ιστορίας και Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης, κυρία Θεοδώρα Ζαφειράτου, η οποία παρουσίασε στο ακροατήριο τον κ. Μαργαρίτη και ευθύς αμέσως του έδωσε το μικρόφωνο. Η παρουσίαση του κ. Μαργαρίτη είχε ουσιαστικά να κάνει με δύο βιβλία τα οποία έχει γράψει, των οποίων τα εξώφυλλα φαίνονται στην εικόνα του άρθρου μας. Πρόκειται για τα βιβλία : «Ενάντια σε φρούρια και τείχη. Μια μικρή εισαγωγή για την Ελληνική Επανάσταση», εκδ. Διόπτρα, Αθήνα 2020, και «Η υπεράσπιση της Ελεύθερης Ελλάδας 1825-1827. Οι κρίσιμες αναμετρήσεις που οδήγησαν στη θεμελίωση της Ελληνικής Ανεξαρτησίας», εκδ. Διόπτρα, Αθήνα 2021. Αυτά ήταν και η αφορμή για την πρωτοβουλία του Πέτρου Πετράτου να προσκαλέσει τον κ. Μαργαρίτη να συμμετέχει στις εκδηλώσεις της Δημόσιας Βιβλιοθήκης του Ληξουρίου.

Ο καθηγητής του τμήματος πολιτικών επιστημών του ΑΠΘ, στη σύντομη εισαγωγή του εξέφρασσε την πεποίθηση ότι ήταν χρέος του η συμμετοχή στη συζήτηση που προκάλεσε η Ιακωβάτειος βιβλιοθήκη, ενώ σημείωσε με νόημα ότι στην εποχή μας επικρατεί μία καχεξία για την οποία δεν ευθύνεται μόνο η πανδημία, αλλά και οι πνευματικές ελίτ του τόπου.

Η ομιλία του διέτρεξε τον Αγώνα σχεδόν σε όλη τη χρονική του έκταση, ενώ έδωσε και μερικές απρόσμενες ερμηνείες στα ελατήρια και τα κίνητρα των Ελλήνων για τον ξεσηκωμό. Ενδιαφέρον προκάλεσε το γεγονός ότι δεν παρουσιάστηκαν απλά και μόνο τα ιστορικά γεγονότα, αλλά έγινε και μία προσπάθεια αποκωδικοποίησης και ερμηνείας τους.

Γιάννης Βαρούχας

Δείτε ολόκληρη την ομιλία του Γιώργου Μαργαρίτη καθώς και τον πλούσιο διάλογο που αναπτύχθηκε στη συνέχεια με τους παρευρισκόμενους στο παρακάτω βίντεο:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ