Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Η ερώτηση του Γιάννη Βαρούχα στον καθηγητή του ΑΠΘ Γιώργο Μαργαρίτη (video)

Η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη πρωταγωνιστεί στο πεδίο του πολιτισμού και της ιστορίας καθώς προπάθησε και πέτυχε να τιμήσει την Ελληνική Επανάσταση του 1821 με πολλούς και ωφέλιμους τρόπους. Με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 ετών απ’ τον ξεσηκωμό των Ελλήνων, υλοποιήθηκαν 12 διαδικτυακές ανοικτές συζητήσεις που φώτισαν πολλά σημεία αυτής της μοναδικής ιστορικής συγκυρίας. Παράλληλα, έγιναν δια ζώσης εκθέσεις και εκδηλώσεις το καλοκαίρι στις προσωρινές εγκαταστάσεις της βιβλιοθήκης, ενώ μαζί με τις συζητήσεις παρουσιαζόταν σε μηνιαία βάση και το έκθεμα του μήνα-πρακτική την οποία ακολούθησε και το Κοργιαλένειο Μουσείο.

Στη 12η και τελευταία διαδικτυακή συζήτηση της χρονιάς, η Θεοδώρα Ζαφειράτου και ο Πέτρος Πετράτος παρουσίασαν την ομιλία του καθηγητή πανεπιστημίου Σύγχρονης Πολιτικής και Κοινωνικής Ιστορίας, του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, κ. Γιώργου Μαργαρίτη. Μέσα από τη διάλεξη του κ, Μαργαρίτη συναντήσαμε ενδιαφέρουσες ερμηνείες για πολλά απ’ τα αμφιλεγόμενα σημεία του Αγώνα.

Ιδιαίτερη εντύπωση μας προκάλεσε η αναφορά του κ. καθηγητή για τον τρόπο με τον οποίο οι προύχοντες κατάφεραν να ξεσηκώσουν το λαό ενάντια στους Οθωμανούς. Κομβικό ρόλο ως προς τον ξεσηκωμό έπαιξε, σύμφωνα πάντα με τον κ. Μαργαρίτη, η φυγή των μουσουλμάνων από την Πελοπόννησο οπότε και αφέθηκαν οι περιουσίες τους “ορφανές”. Αυτή η εγκατάλειψη, λόγω των διάφορων εστιών συγκρούσεων, έδωσε τη δυνατότητα στους φτωχούς ραγιάδες (περσική λέξη ραγιάς=κοπάδι) να τις αρπάξουν. Αυτό το στοιχείο κίνησε την επανάσταση.

Στη συνέχεια παρουσιάζεται αδυναμία, εκ μέρους του ελληνικού νεοσύστατου κράτους, να συνταχθεί πολιτοφυλακή ή εθνοφρουρά με αποτέλεσμα τα στρατεύματα των Ελλήνων να είναι κυρίως μισθοφορικά.

Απ’ την άλλη όμως, ο κ. Μαργαρίτης μας ενημέρωσε ότι μπορεί ο Ιμπραήμ και οι ενωμένες τουρκοαιγυπτιακές δυνάμεις να κέρδιζαν τις μάχες με τους Έλληνες, αλλά δεν μπορούσαν να τους υποτάξουν. Αυτή η αντίφαση που παρουσιάστηκε, όπου οι Έλληνες αφενός ξεσηκώνονται για τα οικονομικά τους συμφέροντα και για το πλιάτσικο, ενώ αφετέρου ο ισχυρός αντίπαλος δεν μπορεί να τους υποτάξει, γέννησε το ερώτημα το οποίο απεύθυνε στον κ. καθηγητή ο Γιάννης Βαρούχας.

Τελικά δεν υπήρχε καμία εθνική συνείδηση των προγόνων μας για να ξεσηκωθούν; Όλα ήταν γύρω από τα οικονομικά συμφέροντα και την ευκαιρία για πλιάτσικο των ηττημένων όπως στην περίπτωση της Τριπολιτσάς; Αν είναι έτσι όμως, ποια ιδανικά μπορούμε να αντλήσουμε από το 1821 για τις προκλήσεις και την πνευματική καχεξία, όπως είπε χαρακτηρικά ο Γιώργος Μαργαρίτης, του σήμερα;

Δείτε την ερώτηση του Γιάννη Βαρούχα και την αναλυτική απάντηση του Γιώργου Μαργαρίτη στο παρακάτω βίντεο:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ