Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13.8 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

O Νίκος Συρμαλένιος στο Kefaloniastatus.gr

Ιούνιος 2020, στη Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας

Ερ. 1: Πώς κρίνετε την διαχείριση της Κυβέρνησης στο θέμα της λήψης μέτρων σχετικά με τον κορονοιό?

Απ. 1: Τα υγειονομικά μέτρα είναι αλήθεια ότι πάρθηκαν νωρίς προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά του ιού. Η παρούσα Κυβέρνηση ήρθε αντιμέτωπη με το ότι έπρεπε να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα υγείας. Το τι θα γίνει είναι θέμα χρόνου, να φανεί δηλαδή αν οι καλές προθέσεις των κυβερνόντων θα επαληθευτούν.

Ερ. 2: Θεωρείτε ότι ήταν ιδιαίτερα αυστηρά αυτά τα μέτρα και επιβλαβή για την οικονομία της χώρας?

Απ. 2: Σε πρώτη φάση τα μέτρα ήταν αυστηρά αλλά αναγκαία. Το θέμα είναι ότι η έξοδος από τα μέτρα δεν έγινε με διατεταγμένο τρόπο για να καλύπτει τα υγειονομικά κριτήρια αλλά υπάκουσε στην ανάγκη να επανεκκινήσει η οικονομία. Το πλαίσιο όμως εφαρμογής των μέτρων ήταν και παραμένει ασαφές.

Ερ. 3: Πώς κρίνετε το πρόσφατο σκάνδαλο με τα προγράμματα τηλεκατάρτισης (voucher) του κ. Βρούτση?

Απ. 3: Είναι ένα από αυτά που αποκαλύφθηκαν. Υπάρχουν δεκάδες σκάνδαλα ή «σκανδαλάκια» για τα οποία η κρίση μετατράπηκε σε ευκαιρία για τους υμετέρους για να κάνουν την δουλειά τους. Είναι προφανές ότι αυτό το σκάνδαλο με τα voucher αφορά ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας μας και καλώς απεσύρθη αλλά δεν πρέπει να επαναπαυθούμε σε αυτό.

Ερ. 4: Με τον τουρισμό τι πρόκειται να γίνει φέτος? Επίκειται κίνδυνος να χαθεί η σεζόν, πράγμα επιζήμιο για όσους βιοπορίζονται από τον τουρισμό, υπαλλήλους και εργοδότες?

Απ. 4 : Ο τουρισμός θα είναι ο μεγάλος ηττημένος αυτής της υγειονομικής κρίσης. Θα έχουμε ένα κράχ σε σχέση με τα όσα είχαμε πετύχει τα προηγούμενα χρόνια. Αν δεν πριμοδοτήσει η Κυβέρνηση τον εσωτερικό τουρισμό στο maximum, ο φετινός τουρισμός θα είναι το 20 με 25% της περσινής χρονιάς και θα χαθεί μεγάλο κομμάτι του ετήσιου τζίρου.

Ερ. 5: Υπάρχει κάποια αντιπρόταση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά ενίσχυση της οικονομίας και του τουρισμού?

Απ. 5: Ο ΣΥΡΙΖΑ έγκαιρα έβγαλε το πρόγραμμα «ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ» που επικαιροποιήθηκε πριν λίγες μέρες και η κατεύθυνση ήταν το να δοθούν κονδύλια και να επιδοτηθούν οι μικρές και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αφορούν όλα τα στρώματα, τους αγρότες, τους  ανέργους και τους εποχιακά απασχολούμενους.

Ερ. 6 : Η ανεργία εξακολουθεί να καλπάζει. Τα ποσοστά αυτής είναι απογοητευτικά. Η Νέα Δημοκρατία από την άλλη πλευρά διατείνεται ότι έχει «λεφτόδεντρα». Ποια η θέση σας επ΄αυτού?

Απ. 6 : Η ανεργία ενώ βρισκόταν σε πτωτική πορεία μέχρι και τον Δεκέμβρη του 2019, τώρα αρχίζουμε να διαπιστώνουμε ότι η πτώση αυτή μειώνεται ενώ η ανεργία αυξάνεται. Παρατηρούμε ότι τον περασμένο Φεβρουάριο και τον Μάρτιο είχαμε αύξηση τη ανεργίας σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2020.  Τώρα με βάση έγκυρες προβλέψεις οικονομολόγων κυμαίνεται πάλι στο 20%.

Ερ. 7: Ποια είναι η γνώμη σας για το πρόγραμμα ανάκαμψης της Commission?

Ap. 7: Το πρόγραμμα ανάκαμψης εάν επαληθευτούν οι πληροφορίες που μας έρχονται από την Ευρώπη είναι σε θετική κατεύθυνση. Μένει να δούμε αν η Γερμανία και γενικά οι βόρειες χώρες – και η Ιταλία – θα συνεργαστούν και αν θα γίνουν τελικά συμφωνίες και με ποιους όρους. Προς το παρόν  είναι σε θετική κατεύθυνση.

Ερ. 8 : Με τα ελληνοτουρκικά τι γίνεται? Κινδυνεύει η Ελλάδα να απωλέσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα?

Απ. 8 : Στο ζήτημα των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλος ο ελληνικός λαός είναι ενωμένος. Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούμε παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Από κει και πέρα ο Ερντογάν παίζει στρατηγικά παιχνίδια κύρους από την πλευρά του με τις Η.Π.Α. . Δίνει στον Πρόεδρο Trump τη δυνατότητα να «βρυχάται» και να προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένες καταστάσεις για λόγους εσωτερικής πολιτικής. Αυτή η τάση επικρατεί και στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Ερ. 9 : Θεωρείτε επαρκή την στάση της Κυβέρνησης στο θέμα του μεταναστευτικού?

Απ. 9: Η πολιτική της Κυβέρνησης στηρίχθηκε στη μεγάλη δημαγωγία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει ανοιχτά σύνορα. Η πίεση που ασκούμε είναι προς την αλλαγή κατεύθυνσης η Ευρωπαική Ένωση να επιβάλει τον καταμερισμό των βαρών σε όλες τις χώρες μέλη.

Ερ. 10: Θίγεται η νησιωτικότητα από την «οικοπεδοποίηση» του Αιγαίου εάν συνεκτιμήσει κανείς και το θέμα των εξορύξεων?

Απ. 10: Η Κυβέρνηση δεν έχει ασκήσει καμία νησιωτική πολιτική. Η μεγάλη προσπάθεια που έγινε από εμάς εκφράστηκε με τη νομοθέτηση του μεταφορικού ισοδύναμου που επιδοτεί τα νησιά και το οποίο η σημερινή κυβέρνηση θέλει να καταργήσει.

*Ευχαριστούμε θερμά το Ίδρυμα Θεοχαράκη και το Café Merlin για την φιλοξενία.

Για το kefaloniastatus.gr
Η ομάδα σύνταξης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ