Σάββατο 27 Απριλίου 2024
16.5 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Αφιέρωμα στο Ιστορικό Αρχείο | Συνέντευξη της Θεοδώρας Ζαφειράτου (video)

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Αρχείων που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Ιουνίου, το kefaloniastatus.gr πήρε την πρωτοβουλία και προσέγγισε το Ιστορικό Αρχείο της Κεφαλονιάς (στο εξής ΓΑΚ) ζητώντας απ’ την προϊσταμένη του, Δρ Θεοδώρα Ζαφειράτου, μία συνέντευξη. Η Δρ Ζαφειράτου ανταποκρίθηκε άμεσα και θετικά στο αίτημά μας ενώ μας επεφύλαξε μία ιδιαίτερα θερμή φιλοξενία στους χώρους της υπηρεσίας της στο Αργοστόλι.

Το Ιστορικό Αρχείο Κεφαλονιάς στεγάζεται κατά το ήμισυ σε ιδιωτικό κτίριο που μισθώνει το ελληνικό δημόσιο στη συμβολή των οδών Γεωργίου Γερμενή και Κοντομιχάλου. Το άλλο μισό στεγάζεται σε υπόγειους χώρους της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης. Στο εικονιζόμενο κτίριο έλαβε χώρα η συνέντευξη που ακολουθεί.

Αρχικά ξεναγηθήκαμε στα δύο κτίρια που στεγάζουν τα ΓΑΚ για να διαπιστώσουμε ιδίοις όμασι τον τεράστιο όγκο τεκμηρίων που διαθέτουν, την πολύ καλή ταξινόμηση που έχει γίνει από το προσωπικό της υπηρεσίας, τον κίνδυνο καταστροφής τεκμηρίων λόγω έλλειψης συντήρησης(στη συνέντευξη αναλύει το θέμα με κατατοπιστικό τρόπο η Δρ Ζαφειράτου), τη σπουδαιότητα των περιεχομένων τους καθώς και την ανάγκη για την εύρεση ενός χώρου που να μπορεί να εξυπηρετεί καλύτερα τη λειτουργία τους, την εξωστρέφεια που έχει ανάγκη η υπηρεσία και την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Πριν φτάσουμε όμως στην “πολυτέλεια” της εξωστρέφειας, συνειδητοποιήσαμε ότι μεσολαβεί πολύς “δρόμος”…

Ως μέρα θλίψης και περισυλλογής” χαρακτήρισε τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Αρχείων η Δρ Ζαφειράτου καθώς τα ΓΑΚ Κεφαλονιάς έχουν κυριολεκτικά εγκαταλειφθεί στη μοίρα τους. Η σπουδαιότητα αυτής της υπηρεσίας που ουσιαστικά εμπεριέχει όλη την ιστορία της πατρίδας μας, την παλιά και τη σύγχρονη, δεν αντικατοπτρίζεται σε καμία περίπτωση από την ανύπαρκτη κρατική μέριμνα που ναρκοθετεί την ομαλή λειτουργία και υποθηκεύει το μέλλον των ΓΑΚ.

Τεράστιες οικονομικές δυσκολίες εμποδίζουν τη λειτουργία των ΓΑΚ. Δεν υπάρχουν τα στοιχειώδη αναλώσιμα(χαρτιά, μέσα προστασίας έναντι της πανδημίας, εκτυπωτές, προμήθειες κάθε είδους και υποστηρικτικά μηχανήματα), δεν υπάρχει καθόλου προσωπικό συντήρησης με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν τα ιστορικά τεκμήρια, δεν υπάρχει τεχνική υποστήριξη προκειμένου να υποστηριχθούν οι σύγχρονες τεχνολογίες και η ψηφιοποίηση ενώ ακόμη και τα ενοίκια του τρέχοντος έτους είναι απλήρωτα…

Η πολιτεία δυστυχώς δε δείχνει στην πράξη την αξία της υπηρεσίας και υποτιμά το έργο της αφαιρώντας τη χρηματοδότηση και άρα τη δυνατότητα της εύρυθμης λειτουργίας.

Παρόλα αυτά, η ομάδα των ΓΑΚ Κεφαλονιάς προετοιμάζει συνέδριο για το επόμενο έτος με πολλούς συνδιοργανωτές, σχεδιάζει τη δημιουργία Ομάδας Επικουρικής Ιστορίας για την προφορική μετάδοση της ιστορίας από στόμα σε στόμα και προετοιμάζεται αμέσως μετά την αποσόβηση της πανδημίας να εκπονήσει εκπαιδευτικά προγράμματα και γενικά ν’ ανοίξει περαιτέρω τις θύρες της προς το ευρύ κοινό.

Το προσωπικό των ΓΑΚ σε άριστη συνεργασία και εξαιρετικό κλίμα προσπαθεί να κρατήσει την υπηρεσία στο ύψος των περιστάσεων και να εξυπηρετήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ερευνητές και απλούς πολίτες που προστρέχουν για τις υπηρεσίες τους.
Στη φωτογραφία βλέπουμε την κυρία Νική Κυριακάτου, ταξινόμο των ΓΑΚ Κεφαλονιάς.

Οι πληροφορίες που μας δίνει η Δρ Θεοδώρα Ζαφειράτου στη συνέντευξη που ακολουθεί δεν μπορούν να σταχυολογηθούν, καθώς είναι όλες τους ιδιαίτερα σημαντικές, και γι΄αυτό σας παροτρύνουμε να αφιερώσετε το χρόνο που απαιτείται προκειμένου να δείτε απ’ την αρχή μέχρι το τέλος της αυτήν την πλήρως κατατοπιστική και πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη:

Αργοστόλι, 9 Ιουνίου 2021
Γιάννης Βαρούχας

Παρακάτω μπορείτε να δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την επίσκεψή μας στο Ιστορικό Αρχείο Κεφαλονιάς:

Δώρα Ζαφειράτου και Γιάννης Βαρούχας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ