Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
15 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Χαριστική βολή η αφαίρεση του Μουσείου απ’ τα Δαυγάτα| Καταπέλτης ο Δ. Γασπαρινάτος

Ο πρώην Αντιδήμαρχος Αργοστολίου και για χρόνια θεσμικός εκπρόσωπος των Δαυγάτων, Διονύσης Γασπαρινάτος, φιλοξενήθηκε στην εκπομπή του Σάκη Βούτου, “Το βήμα του πολίτη”, με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου για μεταφορά του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας από τα Δαυγάτα στο Επιμελητήριο.

Σάκης Βούτος και Διονύσης Γασπαρινάτος

Σε πρώτο χρόνο ο κ. Γασπαρινάτος σημείωσε ότι το χωριό του, τα Δαυγάτα, είναι ξεχασμένο παντελώς απ’ τις δημοτικές αρχές Παρίση και Μιχαλάτου καθώς δε γίνεται κανένα έργο ενώ, απεναντίας, τα χτυπήματα που δέχεται το χωριό είναι διαδοχικά. Παραμένει κλειστός ο παλιός δρόμος απ’ τους σεισμούς του 2014, ο δρόμος απ’ τα Διλινάτα έχει σοβαρές ζημιές μετά τον Ιανό οι οποίες τον καθιστούν απροσπέλαστο/επικίνδυνο, ενώ ο δρόμος της Λαγγάδας φτιάχτηκε το Μάη, 9 μήνες μετά τον Ιανό, και οι κάτοικοι όλο αυτό το διάστημα είχαν μεγάλες ζημιές στα αυτοκίνητά τους αφού περνούσαν κυριολεκτικά πάνω από μπάζα. Παράλληλα, αναφέρθηκε η επικείμενη λειτουργία της μονάδας εναπόθεσης και θραύσης αδρανών υλικών που αναμένεται να πνίξει όλο τον οικισμό στη σκόνη, το θόρυβο και την κυκλοφορία βαρέων οχημάτων. Μετά απ’ όλ’ αυτά ήρθε και η απόφαση της Δημοτικής Αρχής Μιχαλάτου να αφαιρέσει απ’ τα Δαυγάτα το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Οι κτιριακές εγκαταστάσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στα Δαυγάτα.

Στη συνέχεια ο κ. Γασπαρινάτος ενημέρωσε ότι η προηγούμενη απόφαση της Δημοτικής Αρχής Παρίση δεν αναφερόταν σε ολική μεταφορά του Μουσείου στο Θαλασσόμυλο αλλά έκανε λόγο για περιοδικές εκθέσεις. Η τωρινή απόφαση Μιχαλάτου αφαιρεί ολοκληρωτικά το Μουσείο απ’ τα Δαυγάτα και το μεταφέρει σ’ ένα χώρο ακατάλληλο (το ΕΒΕΚΙ) στον οποίο προηγήθηκε η μουσειακή συλλογή του κ. Μακρή ο οποίος γνώρισε την έξωση λόγω… μη αποδοτικότητας! Ο κ. Γασπαρινάτος εξήγησε γιατί το ΕΒΕΚΙ είναι ακατάλληλο και μπορείτε να τον ακούσετε στο ηχητικό απόσπασμα που ακολουθεί.

Από την επίσκεψη του τότε Δημάρχου Αργοστολίου κ. Τσιλιμιδού.
Αριστερά η κυρία Καμάρη, τότε πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Αίνου, και δεξιά η κ. Κατσούνη, Ισόβια πρόεδρος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας των Δαυγάτων.

Ο Διονύσης Γασπαρινάτος αποδόμησε το “μύθο” περί μηδενικής επισκεψιμότητας, και χαρακτήρισε τις σχετικές δηλώσεις “παραπληροφόρηση” ενώ ενημέρωσε ότι οι επισκέψεις που δεχόταν το μουσείο στα Δαυγάτα ξεπερνούσαν αυτές του Κοργιαλενείου Μουσείου. Όσο αφορά την έλλειψη εσόδων που θίχτηκε, έγινε ξεκάθαρο ότι η αποστολή των Μουσείων δεν είναι πάντοτε η κερδοφορία αλλά η ενημέρωση, η διαπαιδαγώγηση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών και της νεολαίας. Ύστερα, ένα μουσείο φυσικής ιστορίας δεν μπορεί να μεταφερθεί μέσα σε μία πόλη, αλλά χρειάζεται να βρίσκεται μέσα στο φυσικό περιβάλλον στο οποίο αναφέρεται.

Ο περιβάλλον χώρος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στα Δαυγάτα.
“ένα μουσείο φυσικής ιστορίας δεν μπορεί να μεταφερθεί μέσα σε μία πόλη, αλλά χρειάζεται να βρίσκεται μέσα στο φυσικό περιβάλλον στο οποίο αναφέρεται.”

Ο κ. Γασπαρινάτος εξήγησε πολλά σημεία από το χρονικό του Μουσείου τα χρόνια που πέρασαν καθώς και το ρόλο που έπαιξε η ισόβια πρόεδρός του, κ. Νίκη Κατσούνη. Από εδώ και τώρα όμως, αυτό που προέχει μετά την απόφαση του Δήμου, είναι η διαχείριση των παρενεργειών που δημιουργούνται. Η απόφαση Μιχαλάτου επιβεβαιώνει την ανακολουθία του σε σχέση με τις προεκλογικές του εξαγγελίες, καθώς και τη διάψευση των ελπίδων αυτών που τον ψήφισαν για να απαλλαγούν από τη Δημαρχία Παρίση. Το 2015, μας θύμισε ο κ. Γασπαρινάτος, ο κ. Μιχαλάτος ως αντιπολίτευση δεν είχε ψηφίσει υπέρ της μεταφοράς του Μουσείου

Από εκδήλωση του ΜΦΙ στα Δαυγάτα.
Φωτογραφία: Σπύρος Αλεβιζόπουλος, kefalonianews.gr

Ο κ. Γασπαρινάτος δε χαρίστηκε ούτε στους Δημοτικούς Συμβούλους που προσπάθησαν να στοιχειοθετήσουν την πρόταση της Δημοτικής Αρχής. Η άποψη του Διονύση Μινέτου που έλεγε ότι χωροταξικά τα μουσεία πρέπει να βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, δε φαίνεται να ευσταθεί καθώς αναφέρθηκαν πάμπολλες εμβληματικές περιπτώσεις σ’ όλην την Ελλάδα που δε συμφωνούν με αυτήν την άποψη. Η αιτιολόγηση του Σταύρου Σπαθή για την περίπτωση του κ. Μακρή, ότι δε βρισκόταν εκεί συνεχώς και ότι έπρεπε να του τηλεφωνούν για να έρχεται να το ανοίγει, δεν ανταποκρίνεται στη σπουδαιότητα αυτής της συλλογής και στον άδοξο τρόπο με τον οποίο αυτή οδηγήθηκε στην έξοδο απ’ το κτίριο του ΕΒΕΚΙ αντί να βρεθεί ένας τρόπος να αξιοποιηθεί. Η τοποθέτηση του Διονύση Τρωιάννου επίσης απογοήτευσε καθώς η μονόπλευρη ενημέρωσή του, αμιγώς από την κυρία Κατσούνη, τον εκθέτει όπως εκθέτει και την παράταξή του, “Κεφαλονιά, νησί για όλους” που είχε κάνει “σημαία” της την ισότιμη και ισόρροπη ανάπτυξη όλης της περιφέρειας των κοινοτήτων…

Από την επίσκεψη ενός Δημοτικού Σχολείου στο χώρο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στα Δαυγάτα.
Ανάλογες φωνές παιδιών και ζωντάνιας έχουν να φανούν στο χωριό από το 2011…

Χρέος και αποστολή των εκλεγμέων αρχόντων μας δεν είναι το παράδειγμα της διαχείρισης των μουσείων με βάση το σύχρονο μάνατζμεντ και την οικονομική εκμετάλλευση, αλλά να πείσουν τη νεολαία και τους πολίτες των νησιών μας να επισκέπτονται τα μουσεία και να τα ζουν, καθώς μόνο έτσι μπορεί να αλλάξει κάτι στην κοινωνία μας προς το καλύτερο.

Ακούστε ολόκληρη την ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Διονύση Γασπαρινάτου:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ