Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
17 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Γ. Βαρούχας: Πρέπει να επιστρέψουν οι ιδέες και το όραμα στην πολιτική για να απεμποληθεί ο καιροσκοπισμός

Στον απόηχο του Α΄ γύρου των εκλογών του ΚΙΝΑΛ μίλησε ο Γιάννης Βαρούχας στην εκπομπή “Το Βήμα του πολίτη” και στο δημοσιογράφο Σάκη Βούτο. Το θέμα για το τι ακριβώς συμβαίνει με τις δημοσκοπήσεις απασχόλησε τη συζήτηση στην αρχή της με τον καλεσμένο του κ. Βούτου να σημειώνει: “Η εκλογική διαδικασία που λαμβάνει χώρα στο ΚΙΝΑΛ μας αφορά όλους, απ’ όποιο χώρο κι αν βρισκόμαστε, ενώ για μία ακόμη φορά είδαμε να μην ισχύουν στην πράξη οι δημοσκοπήσεις. Γεγονός που συμβαίνει συστηματικά από το 2012…”.

Στη συνέχεια ο Γιάννης Βαρούχας αναφέρθηκε στην πραγματική σφυγμομέτρηση, που δεν είναι άλλη απ’ τις κάλπες που στήθηκαν, της οποίας το μήνυμα ήταν η ανάγκη για αλλαγή του παλαιού πολιτικού προσωπικού. Ο κόσμος “γύρισε την πλάτη του” στον πρώην Πρωθυπουργό και στον πρώην Υπουργό αναδεικνύοντας ένα νέο στέλεχος πρώτο και με σημαντική διαφορά στον Α γύρο των αρχαιρεσιών του ΚΙΝΑΛ.

Ο Σάκης Βούτος έβαλε το ζήτημα της αντιπολίτευσης που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και για το αν αυτή μπορεί να πείσει τον κόσμο ή αν υπάρχει πιθανότητα ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ να αφήσει το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και να επιστρέψει πίσω στον παλιό του χώρο. Δεν υπάρχει αυτή η πιθανότητα διεμήνυσε ο Γιάννης Βαρούχας, διότι οι λόγοι που κατέρρευσε εκλογικά το ΠΑΣΟΚ είναι πολλοί και πολύ συγκεκριμένοι καθώς αφορούν τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, όπως αυτή για παράδειγμα του “κοψίματος” των συντάξεων για 11 συνεχόμενες φορές(!). Αυτές οι πολιτικές επιλογές δεν μπορούν να ξεχαστούν αφού λειτούργησαν καταλυτικά και ανεξίτηλα στις ζωές και στην καθημερινότητα των πολιτών, ενώ δίνουν μέχρι και σήμερα δυσμενή αποτελέσματα. Τέλος, όσο αφορά τον πρώην Πρωθυπουργό, ο Γιάννης Βαρούχας εκτίμησε ότι αν χάσει τις εκλογές του Β γύρου στο ΚΙΝΑΛ, κλείνει οριστικά το πολιτικό του κεφάλαιο και ως εκ τούτου η κίνησή του να κατέβει εκ νέου υποψήφιος ήταν μία κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου που, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, τον οδηγεί στο χρονοντούλαπο της ιστορίας…

Με αφορμή τις τοποθετήσεις του Γ. Παπανδρέου περί των ναρκωτικών και το αν κάποια απ’ αυτά θα πρέπει να νομιμοποιηθούν, ο Σάκης Βούτος ρώτησε τη θέση του Γιάννη Βαρούχα κι αυτός σημείωσε με έμφαση ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην τοπική κοινωνία καθώς γίνεται ευρεία χρήση ναρκωτικών ουσιών. “Το Αργοστόλι έχει ντουμανιάσει” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρούχας και ιδιαίτερα στις πολύ νεαρές ηλικίες, οπότε θα πρέπει να δούμε πολύ σοβαρά αυτήν τη ζοφερή πραγματικότητα με την οποία είμαστε αντιμέτωποι και όχι να εθελοτυφλούμε…

Το θέμα των υποψήφιων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις επόμενες εθνικές εκλογές απασχόλησε επίσης τη συζήτηση με το Γραμματέα της Οργάνωσης του Αργοστολίου να επισημαίνει ότι στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπάρχουν συλλογικές διαδικασίες που κανένα πρόσωπο δεν μπορεί να τις καταπατήσει. Όταν θα έρθει η ώρα για την επιλογή και την κατάρτιση του εθνικού ψηφοδελτίου, θα συνεδριάσουν οι Νομαρχιακές Επιτροπές, οι οποίες θα έχουν και τον πρώτο λόγο, για τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου. Ο κ. Βαρούχας προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και εκτίμησε ότι η εν λόγω διαδικασία θα πρέπει να γίνει άμεσα ενόψει του ενδεχομένου να στηθούν εθνικές κάλπες το Μάη του 2022.

Τι μπορεί να ξεσηκώσει το 60% των πολιτών που δε συμμετέχουν στις εκλογές και απαξιώνουν το πολιτικό σύστημα; Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η σπίθα που θα ανάψει τη φωτιά, είπε ο Γιάννης Βαρούχας, μα ωστόσο στην εποχή μας αυτό που ενδεχομένως μπορεί να πυροδοτήσει μια μεγάλη αλλαγή, ως προς τη συμμετοχή του κόσμου στα κοινά, να είναι οι ατομικές ελευθερίες που περικόπτονται δραματικά. Πρέπει να επιστρέψει η πολιτική συζήτηση, οι πολιτικές ιδέες και το όραμα στην πολιτική, συνέχισε, και να σταματήσει αυτή η ντροπιαστική κατάσταση όπου οι προσπάθειες των πολιτικών εξαντλούνται στην κατάληψη μιας έμμισης θέσης. Τέλος, ο Γιάννης Βαρούχας εκτίμησε ότι αυτή η κουλτούρα δεν ανταποκρίνεται στην ελληνική παράδοση και άρα μάλλον θα αλλάξει, ενώ παρέθεσε το παράδειγμα από ένα βιβλίο του Ιούλιου Βερν σχετικά με το πως έβλεπαν τη συμμετοχή των Ελλήνων στα κοινά τα άλλα κράτη τα προηγούμενα χρόνια. Αξίζει να το ακούσετε στο ηχητικό απόσπασμα που ακολουθεί.

Θα συνεργαστείτε με το ΚΙΝΑΛ; “Κύριε Βούτο είμαστε το κόμμα που θεσμοθέτησε την απλή αναλογική που ούτε ο Ανδρέας στην παντοδυναμία του δε νομοθέτησε. Συνεπώς είμαστε ένα κόμμα που επιθυμεί τις συνεργασίες διότι απλή αναλογική χωρίς συνεργασίες δε γίνεται, κάτι τέτοιο θα ήταν οξύμωρο. Προσέξτε όμως, συνεργασίες επί προγραμματικών βάσεων και όχι συμφωνίες αδιαφανείς απλά και μόνο για να κερδίζουμε πλειοψηφίες” είπε, μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Βαρούχας.

Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει κανέναν για τις πράξεις των προγόνων του” σημείωσε ο Γιάννης Βαρούχας απαντώντας στις αιτιάσεις του κ. Βούτου για την πρακτική των Γερμανών από τον πόλεμο και τις γερμανικές αποζημιώσεις μέχρι σήμερα, ενώ έκανε και μία σύντομη ανάλυση για το πως η οικονομία υπαγορεύει την πολιτική της Γερμανίας και γιατί η Γερμανία θέλει την Ευρωπαϊκή Ένωση ως “όχημα” προκειμένου να συγκαταλέγεται στις παγκόσμιες μεγάλες δυνάμεις. Τέλος, αναφέρθηκε σ’ ένα περιστατικό με τον Αντώνη Τρίτση που έλαβε χώρα σ’ ένα χωριό του Ληξουρίου και που αναδεικνύει πως θα πρέπει να μάθουμε να στηριζόμαστε στις δυνάμεις μας και να μην υιοθετούμε πάντα το σκεπτικό ότι για όλα όσα μας συμβαίνουν φταίνε οι κακοί ξένοι που επιβουλεύονται την καλή μας Ελλάδα.

Αξίζει να ακούσετε παρακάτω τη συνέντευξη στο σύνολό της μαζί με όλες τις υπόλοιπες αναφορές που δεν μπόρεσαν να σταχυολογηθούν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ