Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
17 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Γιάννης Βαρούχας: να προχωρήσουμε με αξίες και να μη σταθεί ως εμπόδιο στο δρόμο μας κανένα στεγανό

Νέα συνέντευξη από τον Γιάννη Βαρούχα στο Σάκη Βούτο και στην εκπομπή “Το Βήμα του πολίτη”, δόθηκε την περασμένη Τρίτη στον απόηχο της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου για το θέμα της εφηβικής παραβατικότητας. Με αφορμή αυτό το ζήτημα ο οικοδεσπότης ξεκίνησε με το ερώτημα: υπάρχει αίσθημα ασφάλειας; Ο καλεσμένος της εκπομπής απάντησε ότι το εν λόγω αίσθημα υποχωρεί σημαντικά και ότι, δυστυχώς, στο Δημοτικό Συμβούλιο παρατηρήθηκε μία συζήτηση εκτόνωσης και επικοινωνίας. Παράλληλα, οι θεσμοί που βρέθηκαν εκεί έκαναν μία προσπάθεια εξωραϊσμού της κατάστασης προκειμένου να υπερασπιστούν τους πολιτικούς τους φορείς που βρίσκονται στη διαχείριση, αλλά δεν έφεραν στη συζήτηση πρωτοβουλίες ή λύσεις.

Στη συνέχεια της συζήτησης εντοπίστηκε ότι υπάρχουν κάποια “περίεργα σημεία” μέσα στον ιστό της πόλης τα οποία χρήζουν της προσοχής μας και της φροντίδας μας προκειμένου να θεραπευτούν εγκαίρως και να μη δώσουν άλλες παρενέργειες…

Χρειαζόμαστε μια καθαρή εικόνα του τι συμβαίνει” σημείωσε ο κ. Βαρούχας υπερασπιζόμενος την πρόταση που κατέθεσε με την τοποθέτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο (κλικ ΕΔΩ). Η μαθητιώσσα νεολαία γνωρίζει πολύ περισσότερα πράγματα από εμάς και χρειάζεται μία σωστή και ορθολογική προσέγγιση προκειμένου να πάρουμε διαφωτιστικές απαντήσεις.

Συνεχίζοντας τη συζήτηση για την εφηβική παραβατικότητα και τη σχετική συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου, ο Γιάννης Βαρούχας είπε ότι αν υπήρχε ένας λόγος για τον οποίο έφυγε χαρούμενος από τη συζήτηση, αυτός ήταν οι τοποθετήσεις των λειτουργών της εκπαίδευσης οι οποίες ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση και εξαιρετικά χρήσιμες. Τα σχολεία μας κάνουν σπουδαία δουλειά και αυτό που ουσιαστικά μας είπαν οι εκπαιδευτικοί, είναι ότι χρειάζονται τη βοήθεια των αρχών και την αρωγή των οικογενειών προκειμένουν να είναι πιο αποτελεσματικοί και να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους.

Η συζήτηση εστίασε για λίγο στο ΕΠΑΛ του Αργοστολίου, το οποίο αναφέρθηκε στη συζήτηση του ΔΣ λόγω των μηχανών που χρησιμοποιούν οι μαθητές του με τις θορυβώδεις εξατμίσεις. Αυτό το σχολείο έχει γίνει ένα από τα μεγαλύτερα σχολεία του νομού μας είπε ο κ. Βαρούχας και δυστυχώς δε λαμβάνει τη μέριμνα που του αναλογεί. Σκόρπιες προκατασκευασμένες αίθουσες, ανύπαρκτο προαύλειο και γενικότερα ακατάλληλοι χώροι μαζί με μία ανύπαρκτη καγκελόπορτα είναι το σκηνικό που το αποτελούν και που δε θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να αποτελεί σχολείο χωρίς τις τεράστιες προσπάθειες των εκπαιδευτικών του. Είπε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια Διευθύντριά του : “Ας βάλουμε πρώτα εκείνη την καγκελόπορτα προκειμένου το σχολείο μας να έχει πόρτα και να κλείνει, και μετά βλέπουμε για τα υπόλοιπα!“…

Για λίγη ώρα η συνέντευξη κινήθηκε στα διεθνή ζητήματα με το εκλογικό αποτέλεσμα της Ιταλίας να είναι στο επίκεντρο. Η κυρία Μελόνι δεν κομίζει κάτι το νέο, είπε ο Γιάννης Βαρούχας, αλλά κατάφερε να λαϊκίσει αποτελεσματικά. Το κόμμα της ήταν εκτός του απερχόμενου κυβερνητικού συνασπισμού και ουσιαστικά το μόνο αντιπολιτευόμενο. Ψηφίστηκε ως εναλλακτική αλλά συμπορεύεται με αυτούς που κυβέρνησαν τη χώρα επί δεκαετίες… Είναι απλώς ένα νέο πρόσωπο προσαρμοσμένο πάνω στις ίδιες πολιτικές.

Στη συνέχεια έγινε αναφορά στις ελληνικές επερχόμενες εκλογές όπου η διαδικασία συγκρότησης των εθνικών ψηφοδελτίων ήταν το ζητούμενο του οικοδεσπότη. Ο καλεσμένος απάντησε ότι η διαδικασία συγκρότησης των ψηφοδελτίων θα πρέπει να γίνεται και να κλείνει έγκαιρα για δύο λόγους: πρώτον για να μπορούν οι υποψήφιοι να ξεδιπλώνουν τη δουλειά τους και δεύτερον προκειμένου οι πολίτες να έχουν το χρόνο να αξιολογήσουν τις επιλογές τους.

Ενδιαφέρον είχε η πρόταση του Γιάννη Βαρούχα σχετικά με την εκλογή των Δημοτικών Συμβούλων. Είπε χαρακτηριστικά: Αξιόλογες φωνές και ικανά πρόσωπα υπάρχουν σε όλες τις δημοτικές παρατάξεις. Γι΄αυτό το λόγο θα έπρεπε η εκλογική διαδικασία να προβλέπει ενιαίο ψηφοδέλτιο για όλους τους υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους και ξεχωριστό ψηφοδέλτιο για τους υποψήφιους Δημάρχους. Έτσι θα μπορούσε ο κάθε πολίτης να ψηφίζει πρόσωπα της επιλογής του απ’ όλες τις παρατάξεις για Δημοτικούς Συμβούλους, και ξεχωριστά το Δήμαρχο της επιλογής του.

Αντί ο νόμος να πηγαίνει προς αυτήν την κατεύθυνση, δυστυχώς η κυβέρνηση της ΝΔ με το νέο νόμο που αμέσως μόλις ήρθε στα πράγματα ψήφισε, “τσουβαλιάζει” και τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων στα ψηφοδέλτια των Δημάρχων! Με την προηγούμενη νομοθετική ρύθμιση οι πρόεδροι των χωριών ήταν ανεξάρτητοι και με αυτόν τον τρόπο είχαν απελευθερωθεί νέες δυνάμεις στην πολιτική σκηνή. Ο εκλογικός νόμος της συντηρητικής κυβέρνησης της ΝΔ είναι σα να λέει σε αυτούς τους πολίτες : “επιστρέψτε στα σπίτια σας”…

Η συζήτηση, προς το τέλος της, επέστρεψε στο ΔΣ το οποίο ο Γιάννης Βαρούχας ανέφερε πως είναι ένα αποφασιστικό όργανο. Στο μήνυμά του υπογράμμισε πως για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητά του υπέρ της τοπικής κοινωνίας και υπέρ του κοινού καλού, το πολιτικό προσωπικό είναι ανάγκη να ανανεωθεί. Δεν είναι χρήσιμο να απασχολούν την τοπική πολιτική σκηνή τα ίδια πρόσωπα για περίπου 30 χρόνια… Η συνήθεια αφαιρεί από τη διάθεση και την ικανότητα προσφοράς ενώ οι ανησυχίες τους ενδεχομένως να περιορίζονται μόνο στο κομμάτι της επανεκλογής τους!

Τέλος ο κ. Βαρούχας επισήμανε ότι : “Είναι ανάγκη να προχωρήσουμε με αξίες και να μη σταθεί ως εμπόδιο στο δρόμο μας κανένα στεγανό”.

Αντί επιλόγου, ενδιαφέρον είχε ένα περιστατικό που ελέγχθηκε στο τέλος από την παρουσίαση του βιβλίου του Αλέκου Καλαφάτη στο Δημοτικό Θέατρο. Όπως είπε ο κ. Βαρούχας, υπήρξε ένα στιγμιότυπο όπου συνομιλούσε με τον Βουλευτή Κεφαλληνίας κ. Καππάτο, το οποίο φωτογραφήθηκε. Η εν λόγω φωτογραφία έγινε αντικείμενο έκπληξης και αμηχανίας για πολλούς όταν ανέβηκε στο story του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης!

Ο Γιάννης Βαρούχας διευκρίνισε ότι διαφωνεί με τον κ. Βουλευτή ως προς το γεγονός ότι η έδρα της Κεφαλονιάς συγκαταλέγεται στην ίδια Κοινοβουλευτική Δύναμη με αυτές των κ. Βορίδη και Γεωργιάδη, αλλά δεν είναι εχθρός με τον κ. Καππάτο. Αντιθέτως είναι σε θέση να αναγνωρίζει τα όποια θετικά στοιχεία υπάρχουν. Αλίμονο αν οι πολιτικοί αντίπαλοι διατηρούν μίσος ή άλλα αρνητικά συναισθήματα μεταξύ τους αντί διάλογο με επιχειρήματα και πειθώ!

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο ηχητικό αρχείο που ακολουθεί:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ