Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022
20.9 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Η παρέμβαση του Γιάννη Βαρούχα στο ΔΣ για την εφηβική παραβατικότητα

Εικόνα άρθρου: Ο Γιάννης Βαρούχας στο βήμα στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ιονίων Νήσων κατά την τελετή υποδοχής νέων σπουδαστών (18/12/2015)

Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε,

αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι καλησπέρα σας. Βρισκόμαστε εδώ σήμερα με μεγάλη ανησυχία, ως πολίτες και ως γονείς, υπό το βάρος των δυσμενών εξελίξεων στον τομέα της εφηβικής  παραβατικότητας.

Το θέμα αυτό για το οποίο καλούμαστε σήμερα να συζητήσουμε, δεν είναι ένα απλό θέμα αλλά, είναι ένα θέμα σύμφυτο, με πολλές άλλες κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές πτυχές. Ωστόσο, θα προσπαθήσουμε μέσα από μία σύντομη τοποθέτηση να εκφράσουμε τους προβληματισμούς μας, να κάνουμε χρήσιμες ερωτήσεις και, κυρίως, να καταθέσουμε τις προτάσεις μας.

Αρχικά, θα παραθέσουμε ένα ιστορικό περιστατικό που συγκλονίζει. Πίσω στο 1975, λίγα χρόνια δηλαδή μετά τον Β΄ παγκ. πόλεμο και τις ολέθριες συνέπειες που όλοι γνωρίζουμε, μια αδιανόητη υπόθεση λαμβάνει χώρα στη γειτονική Ιταλία-η σφαγή του Τσιρτσέο.

Δύο νεαροί, γύρω στα 20, παρασέρνουν με κάποιο πρόσχημα δύο νεαρά κορίτσια, το ένα 17 ετών και το άλλο 19, σε μία πολυτελή έπαυλη όπου θα ζούσαν την απόλυτη κόλαση στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου. Τα νεαρά αυτά και ανυποψίαστα κορίτσια βιάστηκαν κατ’ εξακολούθηση υπό την απειλή όπλου, ξυλοκοπήθηκαν και τελικά το ένα εξ αυτών, η Ροζάρια, υπέκυψε στα τραύματά της. Το άλλο κορίτσι, η Ντονατέλα, στην προσπάθειά της να καλέσει βοήθεια χτυπήθηκε βάναυσα και τότε προσποιήθηκε ότι πέθανε. Τα σώματα των κοριτσιών φορτώθηκαν στο πορτ μπαγκάζ ενός αυτοκινήτου με σκοπό να απορριφθούν. Πριν ολοκληρώσουν το αποτρόπαιο έργο τους, οι νεαροί θέλησαν να πάνε σε ένα εστιατόριο να δειπνήσουν! Τότε ήταν που η Ντονατέλα, την οποία πίστευαν νεκρή, άρχισε να χτυπάει τις λαμαρίνες του αυτοκινήτου με αποτέλεσμα να την ακούσει ένας διερχόμενος νυχτοφύλακας και να ειδοποιήσει τους Καραμπινιέρι. Η ανατριχιαστική φωτογραφία της Ντονατέλα που βγαίνει μέσα απ’ το πορτ μπαγκάζ και δίπλα απ’ τη σορό της φίλης της υπάρχει στο διαδίκτυο και σοκάρει…

Μετά την παραπάνω αληθινή ιστορία αναρωτιόμαστε: πως γίνεται κάποιοι έφηβοι να αποποιούνται την ομορφιά της νιότης τους και να μετατρέπονται σε στυγερούς δολοφόνους;

Οι σφαγείς του Τσιρτσέο ήταν εύποροι νέοι. Συνεπώς η κοινωνική τάξη και καταγωγή δεν παίζει απαραίτητα κάποιο ρόλο. Ένας εκ των δραστών δεχόταν συστηματική βία απ’ τον πατέρα του. Η βία φέρνει βία. Οι εγκληματίες φαίνεται να ήταν ιδαλγοί του Χίτλερ. Η άγνοια της ιστορίας ή η διαστρέβλωσή της, σε συνδυασμό με την έλλειψη παιδείας, προκαλεί απρόβλεπτα μορφώματα και δυσμενείς παρενέργειες.

Αν το Τσιρτσέο μας φαίνεται μακρινό, ας αναλογιστούμε αυτό που έγινε στην Κεφαλονιά ένα χρόνο νωρίτερα! Τον Οκτώβρη του 2021 μία ομάδα από νεαρούς κουκουλοφόρους εισέβαλλε στην ΑΕΝ ΙΝ με σκοπό να επιτεθεί στους σπουδαστές. Ο Διοικητής της σχολής σπρώχτηκε στο πάτωμα, ενώ ο αξιωματικός υπηρεσίας αναγκάστηκε να ανοίξει πυρ στον αέρα για να αναχαιτίσει την επίθεση. Ακόμη και τότε όμως, η ομάδα των επιτιθέμενων ανασυντάχτηκε και επιχείρησε εκ νέου επίθεση η οποία μπορεί μεν να μην κατάφερε να πετύχει το στόχο της, αλλά προκάλεσε τραυματισμούς στους ένστολους οι οποίοι αναγκάστηκαν να μεταβούν στο ΓΝΚ για τις πρώτες βοήθειες.

Είχαμε τότε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου κάνοντας λόγο για «κοινωνική σήψη»(κλικ ΕΔΩ). Ουδείς ασχολήθηκε! Είχαμε διατυπώσει δημόσια ορισμένα ερωτήματα. Κανείς δεν τα απάντησε. Ρωτάμε εκ νέου, έστω και σήμερα, οι δράστες αυτής της επίθεσης εξακριβώθηκαν; Λειτουργούν συμμορίες στο Αργοστόλι; Γιατί επιτέθηκαν με μένος απέναντι στους σπουδαστές της ΑΕΝ;

Παράλληλα, την ίδια περίπου εποχή, είχε υπάρξει ακόμη ένας ξυλοδαρμός συμπολίτη μας, ο οποίος είχε φτάσει μέχρι το Δημοτικό Συμβούλιο. Ποιες είναι λοιπόν οι ενέργειες που έγιναν για τη θεραπεία αυτής της κατάστασης; Με ποια μέσα οι τοπικές αρχές επιδίωξαν την πρόληψη της παραβατικότητας έκτοτε;

Εδώ οφείλουμε να αναρωτηθούμε όλοι αν ο σύγχρονος τρόπος ζωής, τον οποίο κάποιοι υιοθετούμε περισσότερο και κάποιοι λιγότερο, εκπέμπει τα σωστά μηνύματα προς τα παιδιά μας. Η συνεχής έκθεση σε ταινίες και βιντεοπαιχνίδια βίας, από πολύ μικρή ηλικία, δίνει αποτελέσματα. Η αλόγιστη και ανεπιτήρητη πλοήγηση των παιδιών στο διαδίκτυο, τα φέρνει σε επαφή με πληροφορίες που δεν μπορούν ακόμη να φιλτράρουν ή να επεξεργαστούν. Το παράδειγμα του οικογενειακού περιβάλλοντος είναι ίσως ο πιο κρίσιμος παράγοντας αφού, είναι αποδεδειγμένο, ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν μέσα σε παραστάσεις ενδοοικογενειακής βίας θα γίνουν στο μεγαλύτερο ποσοστό τους είτε θύματα είτε θύτες.

Οι παραπάνω διαπιστώσεις όμως δεν μπορούν και δεν πρέπει να λειτουργούν ως άλλοθι για τις αρχές και τη συντεταγμένη πολιτεία. Αν το οικογενειακό περιβάλλον είναι ο καταλύτης των πάντων, η πολιτική είναι αυτή που το διαμορφώνει. Οφείλουμε να διαχωρίσουμε τα αντανακλαστικά μας σε βραχυπρόθεσμα και σε μακρυπρόθεσμα.

Μακρυπρόθεσμα η θεραπεία αυτής της νοσηρότητας δεν μπορεί να βρίσκεται μακριά από το χώρο της παιδείας. Όταν η σχολική παραγκούπολη του Αργοστολίου ηττηθεί, τότε θα μπορούμε να μιλάμε για ουσιαστικό έργο ενάντια στην παραβατικότητα. Όταν οι εκπαιδευτικοί θα είναι μόνιμοι σε όλες τις θέσεις που πρέπει να είναι και καλά αμοιβόμενοι, τότε θα μπορούμε να οδηγούμε τα πράγματα λίγο καλύτερα. Όταν η εκπαιδευτική διαδικασία θα διδάσκει καλή ιστορία στα παιδιά μας, αντί να κόβει ώρες απ’ το εν λόγω μάθημα και να το δίνει στους καθηγητές των ξένων γλωσσών να το διδάσκουν(!), όταν θα μαθαίνει τους έφηβους να σκέφτονται για τους εαυτούς τους και όχι να αποστηθίζουν ολόκληρα κατεβατά χωρίς ουσία, όταν οι εξουθενωτικές εξετάσεις μας αποχαιρετήσουν και δώσουν τη θέση τους σε ομαδικές εργασίες, όταν, τελικά, τα σχολεία μας γίνουν ένας τόπος χαράς και φωτός, ίσως να μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με λίγη περισσότερη αισιοδοξία.

Προς το παρόν, βραχυπρόθεσμα, οι αντιδράσεις μας θεωρούμε ότι έχουν περιορισμένες δυνατότητες. Έχει αποδειχθεί ότι οι αυστηρές ποινές, ο εκφοβισμός για τρομερές συνέπειες των δραστών και άλλες συναφείς πρακτικές δεν επιφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Έλεγχος χρειάζεται, το δίχως άλλο, και γι’ αυτό οφείλουμε όλοι να πιέζουμε την πολιτεία για την κατάλληλη στελέχωση της τοπικής αστυνομίας προκειμένου αυτή να μπορεί να βγάζει πεζές περιπόλους στους κοινόχρηστους χώρους, αλλά και να διεξάγει περισσότερους ελέγχους. Επιπροσθέτως, η τοπική αστυνομία θα μπορούσε να έχει συχνότερη παρουσία στα σχολεία μέσα από στοχευμένες δράσεις που θα καθιστούσαν τα στελέχη της πιο φιλικά προς τα παιδιά και πιο έμπιστα προκειμένου να μπορούν, αν χρειαστεί, να συνεργαστούν μαζί τους.

Για να δώσουμε όμως μία όσο το δυνατόν πιο γρήγορη και αποτελεσματική απάντηση στην πρόκληση που αντιμετωπίζουμε, πρέπει πρώτα απ’ όλα ν’ αποκτήσουμε μία καθαρή εικόνα του τι πραγματικά συμβαίνει μέσα στη μαθητιώσσα νεολαία. Οι μαθήτριες και οι μαθητές γνωρίζουν πολύ περισσότερα πράγματα απ’ όσα εμείς. Η καθημερινότητα, η εργασία κ.α. παράγοντες δεν επιτρέπουν σε αυτές τις γνώσεις να επικοινωνούνται επαρκώς μέσα στα σπίτια ή, αν αυτό γίνεται, τουλάχιστον δε φτάνουν μέχρι εκεί που πρέπει να φτάσουν.

Μία σκέψη λοιπόν είναι η σύνταξη ενός ερωτηματολογίου από ειδικούς, το οποίο να δοθεί σε όλο το μαθητικό πληθυσμό και να συμπληρωθεί ανώνυμα, προκειμένου να μπορούν οι νέες και οι νέοι να το απαντάνε ελεύθερα, χωρίς φόβο. Με τη συλλογή και την ανάλυση των απαντήσεων που θα δοθούν, ίσως οι αρχές αποκτήσουν μία καλή εικόνα του τι ακριβώς συμβαίνει μέσα και έξω από τα σχολειά μας. Και είναι γνωστό ότι όταν έχεις μία καλή εικόνα του προβλήματος, τότε είσαι σε καλύτερη θέση για να το επιλύσεις. Σήμερα μιλάμε γενικά χωρίς να κατέχουμε τα σκληρά δεδομένα του προβλήματος. Για να αξιολογήσεις μία κατάσταση όμως, πρέπει να τη γνωρίζεις και, πολύ φοβόμαστε ότι, αυτήν τη στιγμή δεν τη γνωρίζουμε σε όλη της τη σκοτεινή επικράτεια…

Σας ευχαριστώ πολύ.

Γιάννης Βαρούχας

Δείτε την παραπάνω τοποθέτηση σε βίντεο από την κάμερα του Γιάννη Παπαδάτου και το inkefalonia.gr από το 1:01:20 μέχρι το 1:08:42:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται