Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023
14.3 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΔΥΟ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕ:Γράφει ο Γεράσιμος Δαναλάτος .

ΔΥΟ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕ

Δύο και σήμερα για τις κάλπες και με νηφαλιότητα, βάζω σε τάξη τα προεκλογικά γεγονότα των ημερών που πέρασαν αλλά και της τετραετίας.

Παρόν, μέλλον, το χθες, νέα αρχή, νέοι άνθρωποι, οράματα, αξιοπιστία, γνώση, εμπειρία…..

Πολλοί αν-εξάρτητοι, α-κομμάτιστοι, α-χρωμάτιστοι, α-κηδεμόνευτοι. Αυτό το στερητικό Α, προμετωπίδα (εξαιρείται φέτος για άλλους λόγους, η νυν Περιφερειάρχης). Αποποιούμενοι την ταυτότητα τους σαν να είναι βαρίδι ή ντροπή,να πουν προεκλογικά σε ποιο πολιτικό φορέα ανήκουν οι μπλε, πράσινοι και ροζ. 

Αλλά την επόμενη μέρα ο χάρτης χρωματισμένος, ε!….

Το παιχνίδι παίζεται, πάνω κάτω με τους ίδιους όρους.

Συμφωνία σε όλα τα βασικά από τους διεκδικητές του Δήμου πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης, αν κρίνει κάποιος από τις θέσεις τους στα προηγούμενα Δημοτικά -Περιφερειακά συμβούλια, από το γεγονός ότι ερίζουν για προσωπικά κυρίως ζητήματα, αλλά και από τις μετεγγραφές μεταξύ υποψηφίων των συνδυασμών. Οι τελευταίες, επιβεβαιώνουν τη συμφωνία και θυμίζουν το τραγούδι του Κηλαϊδόνη, το «Που βαδίζουμε κύριοι;»   …. τα ΄φτιαξε η Μάρη με τον Άρη και το Χάρη που τα είχε με τη Ρένα και μετά με τη Νανά ….

Προτεραιότητες, για έργα δημόσια και ιδιωτικά που εξυπηρετούν κατά κύριο λόγο την μονοκαλλιέργεια του τουρισμού και τους επενδυτές του, μεγάλους ή μικρότερουςμε επιδότηση ατελείωτη (δηλαδή λεφτά δικά μας): 

αλλά όχι σε έργα που είναι προτεραιότητα για τη ζωή των πολλών. 

Οι δρόμοι και οι πλατείες στις γειτονιές του Αργοστολιού υποβαθμισμένες. Ακόμη πίνουμε νερό από σωλήνες αμιάντου και στο Αργοστόλι και στα χωριά.

Τα σχολεία σε κατάσταση πολιορκίας (κοντέινερ). Τα υπόλοιπα  που είναι σε κανονικά κτίρια, υποβαθμισμένα, χωρίς δευτεροβάθμιους ελέγχους για την αντισεισμική επάρκεια τους, όπως και για όλα τα άλλα Δημόσια κτίρια, Στάδιο κοκ. Να ευχόμαστε ο επόμενος σεισμός να γίνει Κυριακή, ή τέλος πάντων όταν γίνει, να μην είναι σε χρήση κάτι από αυτά. 

Η Δημόσια Υγεία όπως την κατάντησαν έχει γίνει …ανθυγιεινή. Και εδώ «χτυπάς ξύλο» ή «φτύνεις τον κόρφο σου» μη και σου συμβεί κάτι. Εκεί φτάσαμε.Ακομμάτιστοι όμως και εκεί;

Οι παρελθούσες Δημοτικές Αρχές μας, δεν ζήτησαν ποτέ από την κυβέρνηση μόνιμο προσωπικό για στελέχωση των υπηρεσιών τους. Αντίθετα, γίνεται καθεστώς η συστηματική απογύμνωση οργανικών θέσεων, η αποδόμηση και ανατροπή των εργασιακών σχέσεων με τις 5μηνες και 8μηνες συμβάσεις. Υπηρεσίες όπως αυτή της καθαριότητας δημοτικών κτιρίων, έχουν περάσει σε ιδιώτες.

Δεν έγινε ούτε ένα έργο αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας. Το πόσο αναγκαίο όμως είναι να γίνει, δεν το καθορίζει η ίδια η ανάγκη, αλλά η σχέση κόστους – οφέλους. Και αφού ένα τέτοιο έργο δεν θα έχει διόδια ή δεν θα κόβει εισιτήρια για καμμιά σαρανταριά χρόνια, δεν είναι επιλέξιμο.

Θεσμοθετημένοι κεντρικοί πόροι σε ποσοστό άνω του 60%, δεν καταβάλλονται από το κράτος στους Δήμους. Τι πάει να πει αυτό; Ότι φορολογούμαι εγώ ο πολίτης – Δημότης από την κεντρική κυβέρνηση και αυτό που δικαιούμαι από τον φόρο που καταβάλω δεν το βλέπω (παρακρατείται), γιατί αυτό οδεύει ως ζεστό χρήμα σε τσέπες τραπεζιτών και μεγαλοεπιχειρηματιών.

Οπότε ο Δήμος που δεν διαφωνεί, απαντάει με νέα φορολόγηση στους δημότες του, με ανταποδοτικές υπηρεσίες, δηλαδή με ίδια έσοδα, με υπηρεσίες αυξημένου πάντα κόστους, κάνοντας εμπόρευμα βασικές ανάγκες και αγαθά (βλέπε απορρίμματα, νερό). Συμφωνούν όμως γι΄ αυτά οι διεκδικητές του Δήμου.

Κάθε ελεύθερος χώρος στην πόλη μετατρέπεται σε πηγή κερδών για επιχειρηματικά συμφέροντα. Οι παραλίες το καλοκαίρι, απροσπέλαστες από την εκμετάλλευση τους (τα ίδια έσοδα που λέγαμε).

Τελικά αν όλα τα παραπάνω, δεν είναι κεντρικές πολιτικές που η τοπική διοίκηση απλά εφαρμόζει ως το καλό παιδί, τότε τι είναι;

Η λύση όλων αυτών, είναι θέμα οράματος των υποψηφίων δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων; Αυτό θέλουν να εμπεδώσει ο δημότης όταν πάει να ψηφίσει για να είναι τελικά «ακίνδυνη» η ψήφος του;

Σε αυτήν την σημαντική πολιτική μάχη των τοπικών εκλογών, ο κοινός αντίλογος σε Δήμους και Περιφέρεια είναι η διεκδίκηση όλων αυτών που στερούμαστε, αλλά στοχεύοντας εκεί που πρέπει.

Η ψήφος στη Λαϊκή Συσπείρωση μπορεί να είναι το μόνο ελπιδοφόρο μήνυμα των εκλογών, να είναι ψήφος συνείδησης, για να είναι και ψήφος ανατροπής.

5 Οκτωβρίου 2023

ΓΕΡ. ΔΑΝΑΛΑΤΟΣ

Συμμετέχω κι εγώ στο κεντρικό ψηφοδέλτιο του Δήμου Αργοστολίου με τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται