Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023
15.4 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Η ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΧΩΡΟ. Γράφει η Ειρήνη Φωκά

Παρά τις προσπάθειες των παγκόσμιων κινημάτων για την ισότητα των φύλων και το νομοθετικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας για το ίδιο θέμα, είμαστε μακριά … από την πραγματοποίησή του.

Ειρήνη Φωκά

Πριν από ένα χρόνο η εκλεγμένη Κυβέρνηση περιέλαβε στους κόλπους της πολύ μικρό ποσοστό γυναικών και το νέο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αργοστολίου μόλις μία δημοτική σύμβουλο. Σίγουρα λίγες γυναίκες κάνουν στην Ελλάδα πολιτική καριέρα και ακόμη λιγότερες “δική τους” πολιτική καριέρα, δηλαδή είναι αυτόφωτες και δεν χρησιμοποιούνται για βιτρίνα και κάλυψη του απαιτούμενου “ποσοστού των φύλων”.

Πέρα όμως από την πολιτική, οι γυναίκες εργάζονται  σε διάφορες θέσεις εργασίας κατώτερες ή ανώτερες στην εργασιακή ιεραρχία και διαρκώς παλεύουν για την επαγγελματική  και κοινωνική τους καταξίωση και ανέλιξη, όπως και οι άνδρες.

Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα…

Έχουν οι γυναίκες ίσες ευκαιρίες με τους άνδρες να διεκδικήσουν θέσεις ευθύνης;

Είναι η προκατάληψη ότι οι άρρενες τα καταφέρνουν καλύτερα το μόνο εμπόδιο;

Μήπως και η μητρότητα είναι ακόμη ένα εμπόδιο;

Με την προκατάληψη μπορούμε να το παλέψουμε και έχει αποδειχθεί επανειλημμένως ότι οι γυναίκες μπορούν να εργαστούν το ίδιο αποτελεσματικά και αποδοτικά με τους άνδρες σε οποιεσδήποτε θέσεις εργασίας.

Με την μητρότητα όμως, τι να κάνουμε; Να σταματήσουμε να κάνουμε παιδιά;
(Ίσως δεν είναι κακή ιδέα…)

Ή να εφαρμόσουμε την νομοθεσία που προστατεύει τα δικαιώματα των εγκύων και των μητέρων;

Ο νόμος υπ’ αρ. 3896 “Εφαρμογή της αρχής των ίσων ευκαιριών και της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών σε θέματα εργασίας και απασχόλησης” ( ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 207 τεύχος α`  8 Δεκ. 2010) στο Άρθρο 12 λέει:” Συνθήκες και όροι απασχόλησης − Επαγγελματική εξέλιξη (Άρθρο 14 παρ. 1 περ. γ΄ της Οδηγίας) Απαγορεύεται κάθε μορφής άμεση ή έμμεση διάκριση λόγω του φύλου ή της οικογενειακής κατάστασης του εργαζομένου όσον αφορά στους όρους, στις συνθήκες απασχόλησης και εργασίας, στις προαγωγές, καθώς και στο σχεδιασμό και την εφαρμογή συστημάτων αξιολόγησης προσωπικού.”

Εφαρμόστηκε αυτό στην περίπτωση της Συντονίστριας Εκπαιδευτικού Έργου των Νηπιαγωγών του 2ου ΠΕΚΕΣ Ιονίων Νήσων κυρίας Μαρίας Βλάχου; Διαβάζουμε στην υπ’ Αριθμ. Πρωτ.: 216/8-7-2020 ανακοίνωση της Α.Δ.Ε.Δ.Υ ότι:

“Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., αφού έλαβε υπόψη της τη σχετική απόφαση της Ν.Τ. Κεφαλλονιάς – Ιθάκης, καταδικάζει ως απαράδεκτη την αντιμετώπιση της μητρότητας από το Περιφερειακό Συμβούλιο Επιλογής Υποψήφιων Συντονιστών/τριών Εκπαιδευτικού Έργου κλάδου ΠΕ60 Νηπιαγωγών για το 1ο και 2ο ΠΕΚΕΣ Ιονίων Νήσων της ΠΔΕ Ιονίων Νήσων. Η πλειοψηφία του εν λόγω συμβουλίου, μέσα από μια διαδικασία που δημιουργεί πολλά ερωτηματικά, (επικαλέστηκε ένα νόμο του 1968), προχώρησε στις 4/06/2020 στην ανάκληση του πίνακα ΣΕΕ κλάδου ΠΕ60 του 2018 και στην κατάρτιση νέου προσωρινού αξιολογικού πίνακα κλάδου ΠΕ60 με βάση τα αντικειμενικά μόρια. Συγκεκριμένα, αφαίρεσε τα μόρια που αντιστοιχούν στη διδακτική υπηρεσία της Μαρίας Βλάχου, Συντονίστριας Εκπαιδευτικού Έργου κλάδου ΠΕ60 Νηπιαγωγών στο 2ο Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕΚΕΣ) Ιονίων Νήσων (έδρα Αργοστόλι), διαρκούσης της θητείας της και 21 μήνες μετά την τοποθέτησή της!!! Ο λόγος ήταν πως η άδεια επαπειλούμενης κύησης, που πήρε η Συντονίστρια, κατά το παρελθόν, δεν θεωρήθηκε από το Συμβούλιο Επιλογής ότι εμπίπτει στην άδεια κύησης και λοχείας, για τις οποίες κατοχυρώνεται η υπηρεσία ως διδακτική.”

Το πρώτο ζήτημα που παρατηρούμε εδώ είναι ότι:

Μετά από δύο χρόνια και αφού έχει παρέλθει το χρονικό διάστημα για την προβλεπόμενη διαδικασία ενστάσεων σύμφωνα με την υπ’ Αριθμ. Φ.351.1/5/102172/Ε3 Υ.Α. (ΦΕΚ 2367/ Β΄/20-6-2018) «Ρύθμιση θεμάτων σχετικών με τη διαδικασία επιλογής και τοποθέτησης των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου», το Συμβούλιο Επιλογής κάνει δεκτή την ένσταση/αίτηση της τότε υποψήφιας και κοινοποιεί νέο αξιολογικό πίνακα.

Και το δεύτερο είναι ότι αφαιρεί από την κυρία Βλάχου μόρια διδακτικής υπηρεσίας επειδή ήταν σε αναρρωτική άδεια λόγω επαπειλούμενης κύησης. Όταν σύμφωνα με την εγκύκλιο Αριθμ. Πρωτ.: ΓΙΓΑΓ/Φ.35.31/ 1606/οικ.7575 / 26-3-2012 του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης διευκρινίζεται ότι οι αναρρωτικές άδειες που σχετίζονται με την κύηση ή την λοχεία δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν ως άδειες ασθενείας γιατί συνιστούν άμεση διάκριση λόγω φύλου.

Ευνόητο είναι ότι αν η κάθε εργαζόμενη έγκυος γυναίκα δεν είχε επαπειλούμενη κύηση θα ήταν παρούσα στην εργασία της, διότι δεν είναι άρρωστη, προσπαθεί να κάνει οικογένεια!

Γι’ αυτό και η νομοθεσία είναι προσαρμοσμένη στην κοινοτική οδηγία, η οποία προστατεύει τα δικαιώματα των γυναικών για ίσες ευκαιρίες στην εργασιακή τους ανέλιξη.

Το Συμβούλιο Επιλογής Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου Ιονίων Νήσων δεν τα συμμερίζεται αυτά και αποφασίζει κατά πλειοψηφία ότι η προϋπηρεσία της κυρίας Μαρίας Βλάχου πρέπει να μειωθεί, επειδή ήταν έγκυος!

Τώρα εμείς τι πρέπει να πούμε στους μαθητές και στις μαθήτριές μας στο Δημοτικό σχολείο Βλαχάτων που τα 3 τελευταία χρόνια μιλάμε συστηματικά για τον 5ο στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης του Ο.Η.Ε. την ισότητα των φύλων; Ειδικά φέτος το σχολείο μας πήρε διάκριση στον διαγωνισμό BRAVO SCHOOLS μεταξύ των σχολείων που υποστηρίζουν τους 17 στόχους, για την δραστηριότητα “Σημαντικές γυναίκες”.Δείτε σχετικά εδώ:  Ετοιμάζουμε τα παιδιά για ένα πιο δίκαιο μέλλον.

Ωστόσο, υπάρχει μια αντίφαση σ’ αυτά που διδάσκουμε στα παιδιά και σ’ αυτά που βλέπουν να συμβαίνουν γύρω τους στην κοινωνία όπου ζουν. Θα μου πείτε μακάρι να ήταν η μόνη! Μα πότε επιτέλους θα τελειώνουμε μ’ αυτές τις αντιφάσεις και θα κάνουμε τα σωστά; Πότε θα υλοποιούμε αυτά που ευαγγελιζόμαστε στα αμφιθέατρα και στις πλατείες; Πρέπει από κάπου ν’ αρχίσουμε!

Μάλλον όταν αποκτήσουμε εσωτερική φωνή να μιλήσουμε με τον εαυτό μας και την συνείδησή μας. Και δούμε το ζήτημα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων – ο καθένας και η καθεμιά από εμάς – ως υπόθεση που τον/την αφορά! Η μη διασφάλιση της εφαρμογής της αρχής της ισότητας ανδρών και γυναικών στον 21ο αιώνα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο προβληματισμού προκειμένου καμία γυναίκα στο μέλλον να μην υποστεί δυσμενή μεταχείριση στο χώρο εργασίας επειδή προσπαθεί να φέρει στον κόσμο ένα παιδί!

Ειρήνη Φωκά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται