Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023
26 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Αποκλειστικό άρθρο της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου στο Kefaloniastatus.gr

Editorial

Σε πείσμα των απολογητών του νεοφιλελευθερισμού, η Ιστορία δεν τελείωσε το 1989. Η αντίθεση Αριστεράς και Δεξιάς, προόδου και συντήρησης παραμένει κυρίαρχη, καθώς εκπορεύεται από τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες και ανισότητες. Έχει πάντα νόημα, όσο υπάρχουν διαφορετικά οικονομικά και κοινωνικά συμφέροντα, ισχυροί και αδύναμοι, συσσώρευση πλούτου και εκμετάλλευση. Σήμερα, αντιπαρατίθενται δύο εκ διαμέτρου αντίθετες αντιλήψεις και πολιτικές. Με την κρίση της πανδημίας υπέστη καίριο πλήγμα το νεοφιλελεύθερο αφήγημα. Αναδείχθηκε περισσότερο από ποτέ η ανάγκη του ΕΣΥ και του Κοινωνικού Κράτους και η σημασία των δημόσιων οικονομικών πολιτικών.

Γράφει η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Έκλεισε ένας χρόνος διακυβέρνησης της ΝΔ. Τα χαρακτηριστικά της είναι εμμονικός νεοφιλελευθερισμός στην οικονομία, κομματικός έλεγχος του κράτους, αδιαφανείς πελατειακές διαδικασίες προς όφελος «φίλων και ημετέρων», κατάλυση δικαιωμάτων και αυταρχισμός. Και, όλα αυτά πίσω από μια επικοινωνιακή βιτρίνα που κάνει καθημερινά το μαύρο άσπρο.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. αντιμετωπίζει την κρίση ως ευκαιρία για την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και την εφαρμογή στην οικονομία της λογικής της «ανοσίας της αγέλης» προς όφελος των λίγων και ισχυρών. Επιδιώκει να διαμορφώσει ένα τοξικό πολιτικό κλίμα σε μια περίοδο που είναι πλέον οράτες οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες των πολιτικών της. Η επιστράτευση σκοτεινών παρακρατικών μεθόδων αποτελεί προσπάθεια αναβίωσης με νέους όρους του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Τα κίνητρα της είναι προφανή. Η αδυναμία της απέναντι στη κρίση, η συνεχής αποκάλυψη απευθείας αναθέσεων και αυθαίρετων χρηματοδοτήσεων που θίγουν το δημόσιο συμφέρον, όπως η αδιαφανής διαδικασία ενίσχυσης των ΜΜΕ με 20 εκ. ευρώ.

Η ψήφιση του νόμου για τις συναθροίσεις είναι μια μελανή σελίδα για τη δημοκρατία μας.

Νόμος κατάφορα αντισυνταγματικος και αντιδημοκρατικός, επιχειρεί με τη θεσμοθέτηση της αντικειμενικής ευθύνης και της καταστολής να περιορίσει και να εκφοβίσει την ελεύθερη λαϊκή διαμαρτυρία και τη συλλογική κοινωνική διεκδίκηση. Η κυβέρνηση της ΝΔ αμέσως μετά τις εκλογές απελευθέρωσε τις απολύσεις, κατέλυσε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, έπληξε τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Τώρα, με αυτόν το νόμο, πλήττει τον πυρήνα των δημοκρατικών δικαιωμάτων, αναβιώνοντας διατάξεις του 1971 της δικτατορίας. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση, μπροστά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, αναδεικνύει το δόγμα «νόμος και τάξη», απευθύνεται στο σκληρό δεξιό της ακροατήριο και επιδιώκει να ανασχέσει την αυξανόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια. Η ψήφιση αυτού του νόμου θα αποδειχθεί κρίσιμη καμπή των πολιτικών εξελίξεων. Διαμορφώνει μια καθαρή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη Δεξιά και την Αριστερά, τη συντήρηση και τις προοδευτικές δυνάμεις. Αποκαλύπτει το αυταρχικό και οπισθοδρομικό πρόσωπο της κυβέρνησης Μητσοτάκη και ακυρώνει κάθε επικοινωνιακή προσπάθεια της να παρουσιαστεί ως μια ευρωπαϊκή μετριοπαθής κυβέρνηση. Η ιστορική εμπειρία δείχνει ότι, όσο και να επιχειρεί μια κυβέρνηση να επενδύσει στην σκανδαλολογία και στην επικοινωνιακή πολιτική, τελικά πάντα επικρατούν η οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα και τα κρίσιμα διακυβεύματα για τη χώρα και τους πολίτες.

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου κατά την επιτυχημένη της θητεία ως Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Έχουμε ήδη περάσει στην επόμενη δύσκολη μέρα της πανδημίας έχοντας τέσσερα σημαντικά πολιτικά εφόδια :

1ον. Οι ιδέες και οι απόψεις μας είναι ξανά επίκαιρες και αναγκαίες. Ακόμη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο η ανάγκη υποχρεώνει για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες μια στροφή από τη μνημονιακή αντίληψη σε πολιτικές αναδιανομής, αμοιβαιοποίησης και θεσμικής λειτουργίας.

2ον. Αυτήν την περίοδο, που κατέρευσε το αφήγημα της μεσαίας τάξης της ΝΔ, αποκαταστήσαμε σχέσεις διαλόγου και εμπιστοσύνης με κοινωνικούς φορείς και στρώματα, διαμορφώνοντας το πεδίο μιας νέας κοινωνικής συμμαχίας ανάμεσα στον κόσμο της εργασίας, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, της πρωτογενούς παραγωγής, των ανέργων και όσων ζούν στην εργασιακή και κοινωνική ανασφάλεια.

3ον. Οι εξελίξεις δικαιώνουν τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, την έξοδο από τα μνημόνια και την παρακαταθήκη σταθερότητας του μαξιλαριού των 37 δις, ενώ τα επίσημα πλέον στοιχεία αποδεικνύουν ότι η ύφεση κτύπησε την ελληνική οικονομία πολύ πριν την πανδημία με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ.

4ον. Το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι» αποτυπώνει το πολιτικό μας στίγμα και αναδεικνύει ότι ένας άλλος δρόμος είναι σήμερα αναγκαίος και εφικτός. Αποτελεί τη γέφυρα στην επεξεργασία του νέου πρόγραμματός μας, που απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό και τις διαχειριστικές αντιλήψεις, με πυξίδα τις αξίες μας για μία κοινωνία με δημοκρατία, ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη, θα δίνει απαντήσεις για την αντιμετώπιση της τριπλής κλιματικής, οικονομικής και προσφυγικής κρίσης, των διευρυνόμενων κοινωνικών και περιφεριακών ανισοτήτων, του μετασχηματισμού του παραγωγικού μοντέλου διασφαλίζοντας μια δίκαιη μετάβαση, καθώς και των γεωπολιτικών ανακατατάξεων και κινδύνων ενός κόσμου που αλλάζει ραγδαία. Ένα πρόγραμμα που συνδιαμορφώνουμε συλλογικά και με ανοικτό κοινωνικό διάλογο.

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Ο ΣΥΡΙΖΑ με την ψήφο του ελληνικού λαού αποτελεί τον  κεντρικό κορμό του αριστερού προοδευτικού χώρου.

Η συλλογική μας προσπάθεια στοχεύει στο μετασχηματισμό, την ανασυγκρότηση και τη διεύρυνση του με βάση τις κοινές μας αξίες και την προγραμματική μας πρόταση. Στόχος μας η διατύπωση ενός νέου Κοινωνικού Συμβολαίου που να εκφράζει μια νέα προοδευτική κοινωνική συμμαχία και πλειοψηφία. Με τις ιδέες και τις θέσεις μας απευθυνόμαστε στην κοινωνία, στους προοδευτικούς ανθρώπους που αγωνιούν και επιθυμούν μια προοδευτική κοινωνική προοπτική. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με οδηγό τις κοινές μας αξίες και τη συστράτευση μας στους διαχρονικούς κοινούς αγώνες του λαού μας για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη. Στόχος μας είναι να συνδιαμορφώσουμε ένα κόμμα αριστερό, μαζικό, λαϊκό, ριζοσπαστικό και δημοκρατικό, που να ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα και τις ανάγκες της εποχής μας, και να εκφράζει τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Ένα κόμμα που στοχάζεται, λειτουργεί και αγωνίζεται συλλογικά και είναι ριζωμένο στην κοινωνία!

Σε αυτό το πλαίσιο, η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης για το όνομα «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία» επιβεβαιώνει τη συνέχεια και τη δυναμική της διεύρυνσης. Το άνοιγμα στον ευρύτερο προοδευτικό και αριστερό κόσμο και την αντιστοίχηση με την κοινωνική μας βάση.

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου
Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος και
Βουλευτής Β1’ Βόρειας Αθήνας
του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Προοδευτική Συμμαχία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται