Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023
27 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

spot_img

Τα θέματα της ΛΑΣΥ στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και της καθαριότητας

Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και της καθαριότητας δεν είναι πρόβλημα ούτε ανικανότητας ούτε και τεχνικό, είναι βαθύτατα πολιτικό: είναι η στρατηγική της ΕΕ και των Ελληνικών κυβερνήσεων, που μεθοδικά μεταφέρουν υπηρεσίες στους δήμους και τώρα με τον διαβαθμιδικό δίνουν αρμοδιότητες και στις Περιφερειακές Αρχές, χωρίς χρηματοδότηση και χωρίς το απαραίτητο προσωπικό, υποβαθμίζοντας και απαξιώνοντας τις υπηρεσίες προς τους πολίτες, με απώτερο σκοπό την ιδιωτικοποίηση.

Αυτή η στρατηγική βρίσκει διαχρονικά σύμφωνες και όλες τις Περιφερειακές Αρχές αλλά και όλες τις παρατάξεις, που το παίζουν δήθεν «αυτοδιοικητικές» αλλά εφαρμόζουν μέχρι κεραίας τις πολιτικές των κομμάτων που τις στηρίζουν!

Έτσι, μεθοδικά προωθείται η άποψη ότι η ιδιωτικοποίηση είναι αναπόφευκτη για να λυθεί το πρόβλημα της αποκομιδής και της καθαριότητας, μεθοδικά ντύνουν τις αντιλαϊκές πολιτικές τους με όμορφα λόγια, όπως “κυκλική οικονομία, πληρώνω όσο πετάω” κ.α. Όμως, δεν μας λένε, τελικά ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο; Πόσο θα αυξηθούν τα δημοτικά τέλη για να χρηματοδοτηθεί αυτή η πολιτική;

Στη Ζάκυνθο έχουμε πλέον αποκτήσει πλούσια πείρα για το τί σημαίνει ιδιωτικοποίηση στην καθαριότητα:

  1. Η ανακύκλωση δεν γίνεται στο ΚΔΑΥ, καθώς έχει διαλυθεί, ο ιδιώτης έχει αποχωρήσει και τα ανακυκλώσιμα φορτώνονται για Αγρίνιο χωρίς διαλογή!
  2. στο ΛΙΒΑ συνεχίζεται ασταμάτητα το νέο περιβαλλοντολογικό έγκλημα. Τα δέματα σήμερα έχουν φτάσει τους 80 χιλιάδες τόνους. Προέρχονται από αρχική δεματοποίηση απορριμμάτων χωρίς διαλογή!… Ο ιδιώτης («Μεσόγειος») ισχυρίζεται ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της επεξεργασίας των απορριμμάτων που προσωρινά είχαν δεματοποιήθει. Ανοίχτηκαν όλα τα δέματα και έγινε διαλογή. Ο χώρος που ήταν διαθέσιμος για την εναπόθεση των δεματοποιημένων υπολειμμάτων στον Λίβα δεν επαρκούσε. Ο εργολάβος έχει καταλάβει αναγκαστικά και χώρο από την έκταση στην οποία θα κατασκευαστεί το νέο εργοστάσιο και ο ΧΥΤΥ. Υπάρχει πρόβλημα για την κατασκευή της ΜΕΑ λόγο του χώρου που καταλαμβάνουν τα παλιά δέματα. Η επικρατέστερη λύση είναι να ανοιχτεί κύτταρο που θα αποθέτουν τα δεματά. Εξετάζεται και η λύση της μεταφοράς εκτός νησιού αλλά δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάτι συγκεκριμένο.Σήμερα η περιοχή του Λίβα συνεπώς έχει κορεστεί. Η δημοτική αρχή σχεδιάζει να δημιουργήσει νέο γήπεδο απόθεσης δεμάτων. Η σύμβαση για την ΜΕΑ δεν έχει εγκριθεί ακόμα. Μοναδικός υποψήφιος είναι η «Μεσόγειος». Η διαδικασία βρίσκεται στην φάση όπου πρέπει να υπάρξει απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου η οποία θα επικυρώνει το αποτέλεσμα της επιτροπής αξιολόγησης. Στην συνεχεία ο φάκελος θα σταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο προς έλεγχο και στην Αποκεντρωμένη. Ο εργολάβος εκτιμά ότι ο έλεγχος θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στις αρχές Οκτωβρίου. Το έργο δε οδοποιίας που διαχρονικά κυβερνήσεις, Δημοτικές & Περιφερειακές πλέον Αρχές θέλετε να υλοποιήσετε στο Λίβα δεν είναι ένα απλό έργο. Πρόκειται για ένα δύσκολο έργο οδοποιίας και μάλιστα πολύ μεγάλο για τα δεδομένα της Ζακύνθου
  3. Από την όλη διαδικασία αποκομιδής των απορριμμάτων που ακόμα δεν έχει δοθεί σε ιδιώτες η εικόνα δείχνει διάλυση. Οι εργαζόμενοι στο ΦΟΣΔΑ είναι περίπου 47 άτομα. Από αυτά περίπου 30 είναι μόνιμοι και 17 συμβασιούχοι. Έχουν αποσπαστεί σχεδόν όλοι στο Δήμο Ζακύνθου για την αποκομιδή. Μόνο 4 απορριμματοφόρα λειτουργούν αυτή την στιγμή και έχει παραγγελθεί ακόμα ένα. Επί της ουσίας έχει μείνει για την αποκομιδή 1 απορριμματοφόρο σε λειτουργία, καθώς 3 απορριμματοφόρα έχει η ανακύκλωση. Περίπου 12 είναι στο γκαράζ με μικροβλάβες. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν πάρει ρούχα και γάλα εδώ και 6 μήνες. Η εικόνα εγκατάλειψης του νησιού και των αδιεξόδων στην αποκομιδή, την κοπή των χόρτων και την πεζή καθαριότητα δεν είναι μόνο κατόρθωμα της σημερινής δημοτικής αρχής άλλα και όλων των προηγουμένων. Οι ελάχιστοι εργαζόμενοι που έχουν απομείνει στην υπηρεσία της καθαριότητας, πάρα τις φιλότιμες προσπάθειες τους δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση για να καλύψουν τις ανάγκες του νησιού. Η κατάσταση δεν σώζεται ούτε με 4μηνες και 2μηνες προσλήψεις ούτε με εράνους των προέδρων των χωριών άλλα ούτε και με τον εθελοντισμό κάποιων συμπολιτών μας, που με ανιδιοτέλεια και αγνά αισθήματα προσφοράς προσπαθούν να καθαρίσουν τις περιοχές τους, άλλα δυστυχώς και αυτή τους η προσπάθεια γίνεται αντικείμενο καπηλείας με ιδιοτέλεια από τη Δημοτική Αρχή. Εμείς ξεκάθαρα λέμε πως ο εθελοντισμός, για να έχει χειροπιαστά αποτελέσματα, πρέπει οπωσδήποτε να συνδυάζεται με δυναμική διεκδίκηση προς Δήμο-Περιφέρεια-Κυβέρνηση ώστε να αναλάβουν τις ευθύνες τους! Η ιδιωτικοποίηση και της αποκομιδής υλοποιείται πλέον με γοργούς ρυθμούς. Ήδη, στην τελευταία αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού του Δήμου Ζακύνθου, προβλέπονται ποσά στα πλαίσια παράδοσης μέρους της καθαριότητας και της διαχείρισης των απορριμμάτων στους ιδιώτες! Χαρακτηριστικά παραδείγματα η ενοικίαση 2 απορριμματοφόρων για 3 μήνες με 250.000€, η παραχώρηση σε ιδιώτη της διαχείρισης των ογκωδών έναντι 24.800€ και σε εργολάβο μέρους της πεζής καθαριότητας έναντι 24.800€.

Μετά και την δημιουργία του Διαβαθμιδικού η Δημοτική Αρχή νίπτει τας χείρας της ενώ η Περιφερειακή Αρχή κάνει επαφές και διαφημίζει συναντήσεις για το νέο θεσμό. Ακούγονται ευχολόγια αλλά και ορισμένοι δεν αισθάνονται ίχνος ντροπής να παραδέχονται ότι «το καλό είναι ότι φέτος, λόγω του κορωνοϊού, παράγονται λιγότερα απορρίμματα σε σχέση με άλλες χρονιές και έτσι είμαστε σε θέση να τα διαχειριστούμε». Πρέπει η Περιφερειακή Αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της και να σταματήσει να κωφεύει μαζί με το Δήμο Ζακύνθου. Τα προβλήματα και οι λαϊκές ανάγκες δεν μπορούν να περιμένουν, δεν λύνονται με ευχολόγια.

Ως ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ έχουμε σε όλους τους τόνους διατρανώσει ότι η μονή λύση στο πρόβλημα της καθαριότητας και των απορριμμάτων είναι να ακυρωθεί η κατασκευή αυτού του περιβαλλοντολογικού εκτρώματος στο ΛΙΒΑ (αφού και η δημοτική αρχή διαφωνεί με την διαδικασία όπως λέει) και να δοθούν τα 20.000.000 που θα στοιχίσει η κατασκευή του στην ανακύκλωση με Διαλογή στη Πηγή, για αγορά απορριμματοφόρων, κάδων, των απαραίτητων μηχανημάτων, χορτοκοπτικών μηχανημάτων, γερανών, σαρώθρων, ειδών ένδυσης για τους εργαζόμενους κλπ

Παράλληλα πρέπει η Περιφερειακή Αρχή με τις νέες αρμοδιότητες από την εκπροσώπησή της στο Διαβαθμιδικό να διεκδικήσει:

  • Από την Κυβέρνηση να επιστρέψει την χρηματοδότηση προς τους Δήμους που έχει παρακρατήσει όλα αυτά τα χρόνια
  • Την πρόσληψη μονίμου προσωπικού που θα καλύψει τις ανάγκες του Δήμου.

Ο Ζακυνθινός λαός πρέπει να είναι σε ετοιμότητα:

  • γιατί η περιβαλλοντική επιβάρυνση στο νησί θα είναι μεγαλύτερη μέρα με την μέρα, και με την κατάσταση των απορριμμάτων, μετά και από τους περιβαλοντοκτόνους νόμους που ψηφίστηκαν από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ΝΔ.
  • γιατί η πανδημία και η επερχόμενη οικονομική κρίση θα μας επιβαρύνει ακόμη περισσότερο οικονομικά, ενώ η Κυβέρνηση με τους συμμάχους της, με αφορμή την πανδημία, θα προσπαθήσει να νομοθετήσει ακόμη πιο αντιδραστικά, αντιλαϊκά νομοσχέδια για να την «βγάλουν λάδι» οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και να στείλουν το λογαριασμό πάλι στο λαό.

Φρένο σε αυτή την πολιτική αλλά και λύση προς όφελος του μπορεί να δώσει μόνο ο ίδιος ο λαός, μέσα από το λαϊκό κίνημα, την οργάνωση του και την πάλη του και να διεκδικήσει μια Ζάκυνθο και μια ζωή που μας αξίζει!

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΥΝΟΥΠΟΚΤΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΙΩΝ

Είναι κοινό μυστικό πως κουνουποκτονία υποδειγματική (σύμφωνα με όλους τους κανόνες της τέχνης, lege artis) δεν έχει γίνει ποτέ στη χώρα μας και πολύ περισσότερο στην Περιφέρεια μας. Σχεδόν πάντοτε είναι αναποτελεσματική, γίνεται πολύ αργότερα από ότι πρέπει και άρα ελάχιστα ωφελεί, κλπ. κλπ. Οι λόγοι είναι πολλοί κύρια όμως είναι η παντελής έλλειψη παρακολούθησης και ελέγχου, των ιδιωτών που αναλαμβάνουν να εκτελέσουν την κουνουποκτονία, εκ μέρους των αρμόδιων υπηρεσιών. Σε μεγάλο βαθμό αυτό δικαιολογείται από την τεράστια έλλειψη προσωπικού και κύρια εξειδικευμένου προσωπικού. Εκείνο, βέβαια, που δεν δικαιολογείται είναι η απάθεια και η μοιρολατρία με την οποία και η τωρινή αλλά και οι προηγούμενες Περιφερειακές αρχές, αντιμετώπιζαν και αντιμετωπίζουν την τεράστια έλλειψη προσωπικού και την αποψίλωση, κυριολεκτικά, των υπηρεσιών της ΠΙΝ. Αποτέλεσμα της έλλειψης στοιχειώδους ελέγχου είναι τα φτωχά αποτελέσματα της κουνουποκτονίας που έχουν σαν δυσάρεστη συνέπεια τα ενοχλητικά τσιμπήματα από τα χιλιάδες κουνούπια που κυκλοφορούν και την μεγάλη αύξηση των αλλεργικών αντιδράσεων αλλά και των σταφυλοκοκκικών, και όχι μόνο, μολύνσεων και επιμολύνσεων που παρατηρούνται κυρίως στα παιδιά, το καλοκαίρι.

Πολύ πιο σοβαρή συνέπεια είναι οι θάνατοι που παρατηρούνται στη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια, από τον ιό του Δυτικού Νείλου που μεταδίδεται από τα τσιμπήματα μιας ειδικής κατηγορίας κουνουπιών.

Ειδικά φέτος, στην Περιφέρεια μας, από ότι γνωρίζουμε, με αφορμή την πανδημία του covid-19, στην, ήδη, προβληματική κουνουποκτονία δόθηκε το τελειωτικό κτύπημα αφού σχεδόν τίποτε δεν έχει γίνει προς την κατεύθυνση της αποτελεσματικής κουνουποκτονίας.

Γνωστού όντος ότι στη χώρα μας έχουμε, ήδη, έξι θανάτους που οφείλονται στον ιό του Δυτικού Νείλου αλλά και σε πολλαπλάσιο βαθμό όλες τις βλαβερές συνέπειες των κουνουπιών, ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κα Περιφερειάρχης:

Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί ούτως ώστε να γίνει η κουνουποκτονία πιο αποτελεσματική και άρα να μειωθούν στο ελάχιστο οι βλαβερές συνέπειες των κουνουπιών;

Αν προτίθεται να διεκδικήσει αγωνιστικά την πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων που παρατηρούνται στις υπηρεσίες της ΠΙΝ;

ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΛΑ.ΣΥ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΙΩΝ

Πώς εφαρμόζονται τα πρωτόκολλα ελέγχου για covid-19 στους εισερχομένους

με τα ιδιωτικά τους σκάφη στα Διαπόντια και στα άλλα Ιόνια νησιά

– Από τη στιγμή που άνοιξαν τα σύνορα, τα πρωτόκολλα ελέγχου των εισερχομένων στη χώρα έχουν γίνει λάστιχο, αναλόγως του τι βολεύει τους επιχειρηματίες του τουρισμού. Έτσι π.χ. στον Προμαχώνα παίρνεται δείγμα από όλους τους εισερχομένους, ενώ σε όσους ταξιδεύουν στα αεροπλάνα παίρνεται δειγματοληπτικά. Το στρίμωγμα των επιβατών μέσα στα αεροπλάνα είναι χειρότερο από αυτό που παρατηρείται στα πανηγύρια, αφού με απαίτηση των αεροπορικών εταιρειών δεν παραμένει κενή καμία θέση, ενώ αρχικά είχε δηλωθεί πως η ενδιάμεση θέση θα παραμένει υποχρεωτικά κενή.

Εκεί, όμως, που κανένα πρωτόκολλο δεν ισχύει είναι για τους εισερχομένους με τα ιδιωτικά τους σκάφη ( ιστιοπλοϊκά, κότερα, ταχύπλοα κ.ά.) στη χώρα μας. Είναι γνωστό πως στα νησιά μας χιλιάδες επισκέπτες προτιμούν και έρχονται με τον τρόπο αυτό. Ειδικά από Ιταλία με ένα καλό ταχύπλοο μέσα σε 2 ώρες μπορεί να φθάσουν π.χ. στα Διαπόντια, και όχι μόνο, νησιά (Οθωνοί, Ερρείκουσα, Μαθράκι). Αλλά και τα υπόλοιπα νησιά Παξοί, Αντίπαξοι, Λευκάδα, Μεγανήσι, Ιθάκη κ.ά. κατακλύζονται από εκατοντάδες τουρίστες που εισέρχονται στη χώρα μας με τα ιδιωτικά τους σκάφη χωρίς κανένα, ιδιαίτερα στα μικρότερα νησιά, έλεγχο. Ο αριθμός των 43 νέων κρουσμάτων covid-19, όλα σχεδόν εισαγόμενα, που ανακοινώθηκαν μέχρι χτες ( 27/07/2020) για την Περιφέρεια μας, είναι ο κώδωνας κινδύνου που κτυπάει συνεχώς και επίμονα μας θυμίζει πως πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα πριν είναι πολύ αργά.

Η γενική θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης για το θέμα αυτό είναι σε όλους γνωστή: Ανεξάρτητα από τον τρόπο που εισέρχονται στη χώρα (με αεροπλάνο, πλοίο ή δια χερσαίας οδού) εργαζόμενοι, ή τουρίστες, πρέπει να υπόκεινται ΟΛΟΙ σε έλεγχο (και όχι δειγματοληπτικά) και να παίρνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Πολλώ δε μάλλω όλοι αυτοί, που περιγράψαμε πιο πάνω, που εισέρχονται στη χώρα μας από μη επίσημες πύλες εισόδου και δεν υποβάλλονται σε κανένα έλεγχο για covid-19.

Παρόλα αυτά και ενώ με τις προσπάθειες και τις θυσίες του Ελληνικού λαού -και κύρια των υγειονομικών μας- το προηγούμενο διάστημα κερδήθηκαν χρόνος και ζωές, διαπιστώνουμε ότι οι πολιτικές που επιλέχθηκαν βάζουν σε πρώτη μοίρα τα συμφέροντα των επιχειρηματιών του τουρισμού (και όχι μόνο), διακυβεύοντας ανοιχτά ό,τι κερδήθηκε.

Ερωτώνται η κα Περιφερειάρχης και οι αρμόδιοι Αντιπεριφερειάρχες:

  1. Υπάρχουν ειδικά πρωτόκολλα ελέγχου για τους εισερχομένους στην Περιφέρεια μας με τον τρόπο που περιγράφουμε πιο πάνω;
  2. Αν υπάρχουν εφαρμόζονται και με πιο τρόπο;
  3. ΑΝ δεν υπάρχουν με πιο τρόπο σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το σοβαρό αυτό θέμα;

ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΛΑ.ΣΥ. ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΙΩΝ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται