Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
19 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ένα προμελετημένο (πολιτικό) έγκλημα

Ο κ. Μητσοτάκης, ο κ. Αθανασίου στη Λέσβο, ο κ. Μηταράκης στη Χίο, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης κ. Κύτελης και ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Μουτζούρης υπόσχονταν προεκλογικά στους οπαδούς τους, ότι θα κλείσουν τη Μόρια και θα απομακρύνουν τους πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά, μόνο και μόνο για να κερδίσουν τις εκλογές.

Στις 7 Ιουλίου 2019 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε το ΚΥΤ Μόριας με 5678 αιτούντες άσυλο. Μετά την ορκωμοσία της, η κυβέρνηση της ΝΔ, “πιστή” στην ακροδεξιά ιδεοληψία της, αλλά και στις δεσμεύσεις της προς τους δεξιούς δημάρχους της ενδοχώρας, διέκοψε το πρόγραμμα αποσυμφόρησης, εν μέσω αυξημένων ροών ήδη από την άνοιξη του 2019.

Τον Φεβρουάριο του 2020, πριν ξεσπάσει η πανδημία, το ΚΥΤ Μόριας έφτασε τους 21000 πρόσφυγες και μετανάστες ως αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής επιλογής.

Φτάσαμε στον Σεπτέμβριο, για να πανηγυρίζει η κυβέρνηση ότι – ξαναρχίζοντας με απελπιστική καθυστέρηση την αποσυμφόρηση προς την ενδοχώρα και μάλιστα με άναρχο τρόπο – “μείωσε” τον πληθυσμό στις 13.000 κι ενώ μετά το ξέσπασμα της πανδημίας οι ροές είναι ελάχιστες.

Φτάσαμε στον Σεπτέμβριο, ενώ η πανδημία ξέσπασε το Μάρτιο, για να γίνουν μόλις 2000 τεστ και, μόλις διαπιστώθηκε το πρώτο κρούσμα, να ανιχνευθούν άλλα 35, για τα οποία προτάθηκε η μεταφορά τους για καραντίνα σε μια αποθήκη προς την Παναγιούδα. Αυτό ήταν το “σχέδιο” της κυβέρνησης: Μια αποθήκη.

Παρέλαβαν από την ολλανδική κυβέρνηση ένα κέντρο υγείας, το οποίο δεν στελέχωσαν και δεν λειτούργησαν ποτέ.

Ο Νεοδημοκράτης Δήμαρχος Μυτιλήνης “φρόντισε” λίγο πιο πριν να διώξει το ιατρείο COVID-19 των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, στέλνοντας της Πολεοδομία να χρεώσει πρόστιμο 15.000 ευρώ στους ΓΧΣ και οδηγώντας τους έτσι στο κλείσιμο της μονάδας που είχε μέχρι τότε εξετάσει 9000 ανθρώπους, αποφορτίζοντας δραστικά το Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Αν το ΚΥΤ Μόριας είχε 5-6.000 πληθυσμό (αν δηλαδή συνεχιζόταν απρόσκοπτα από πέρυσι η οργανωμένη αποσυμφόρηση), τα κρούσματα και η καραντίνα θα ήταν απόλυτα διαχειρίσιμα. Αντ’ αυτού, η κυβέρνηση πριν από λίγες μέρες επισημοποίησε την απόφασή της να μετατρέψει το ΚΥΤ σε μια κλειστή υπερδομή για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, χαρίζοντας 850.000 ευρώ στην εταιρία ΑΚΤΩΡ και προσφέροντας ως παχυλό “αντίδωρο” και δέλεαρ 180 ευρώ/στρέμμα μηνιαίως στους ντόπιους, για να τους χρυσώσουν το χάπι.

Σήμερα το ΚΥΤ Μόριας δεν υπάρχει πια. Κάηκε σχεδόν ολοσχερώς στο βωμό μιας ακραίας, συσσωρευμένης οργής, φόβου και απελπισίας, αλλά και μίσους, που εκφράστηκε ακόμη και εναντίον του προσωπικού της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας που έσπευσε να επέμβει για να περιορίσει τις φωτιές.

Αυτή τη στιγμή, 13000 άνθρωποι είναι στο δρόμο, σε βουνά και σε χωράφια, με άγνωστο τον πραγματικό αριθμό κρουσμάτων μεταξύ τους και με χαμένους τους 35 ανθρώπους που έχουν ήδη βρεθεί θετικοί. Οι περισσότεροι εξ αυτών επιχειρούν να προσεγγίσουν την πόλη της Μυτιλήνης, των 30-32 χιλιάδων κατοίκων, η οποία ήδη ζει υγειονομική κρίση από τις 12 Αυγούστου που ξεκίνησε η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων.

Όλο αυτό δεν προέκυψε ως ατύχημα ή ως φυσικό φαινόμενο. Είναι ένα προμελετημένο (πολιτικό) έγκλημα και οι ενορχηστρωτές του (αλλά και όσοι το υποστήριξαν ή το ανέχτηκαν) πρέπει άμεσα να παραιτηθούν με πρώτο τον ανεκδιήγητο “αρμόδιο” υπουργό.

Γιάννης Μπουρνούς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ