Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13.8 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ενημερώσεις από την Περιφερειακή αρχή

Νέες προκλήσεις αλλά και δυνατότητες

για την διαχείριση απορριμμάτων στα Ιόνια Νησιά

Ψήφισμα Περιφερειακού Συμβουλίου

Την βούληση πως το ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων αποτελεί πρωτίστως πολιτική στόχευση συνδυασμού βέλτιστων λύσεων, αναμόχλευσης πόρων, επιλογής και εφαρμογής αποτελεσματικών πρακτικών τόσο στον τομέα της τεχνολογίας όσο και του τρόπου διαχείρισης εξέφρασε κατα πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων στην τακτικη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 05 Σεπτεμβρίου 2020 με τηλεδιάσκεψη μέσω της υπηρεσίας e: Presence.gov.gr.

Η Περιφερειακή Αρχη θεωρεί ότι η αυτοδιοικητική αρμοδιότητα με την συμμετοχή και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στη διαχείριση κρίσιμων ζητημάτων για την ποιότητα ζωής του πολίτη και την προστασία του περιβάλλοντος, είναι μια πρακτική με θετικά και άμεσα αποτελέσματα, όπως εφαρμόζεται στον προηγμένο κόσμο.

Η Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου και ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Χωροταξίας Σπύρος Ιωάννου αναφέρθηκαν στο νέο πλαίσιο εφαρμογής των ευρωπαϊκών οδηγιών που θα φέρει ο νέος ΕΣΔΑ (Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων) και ότι στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του νέου Περιφερειακού Διαβαθμιδικού ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων, θα πράξει ότι είναι δυνατόν και ότι καλύτερο για τα νησιά μας τόσο στη διαχείριση όσο και στην αποκατάσταση του περιβάλλοντος.

Στο Ψήφισμα που εισήγαγε η Περιφερειακή Αρχή στο πλαίσιο της συζήτησης του θέματος της “Διαχείριση των απορριμμάτων στα Ιόνια Νησιά” η “Λαϊκή Συσπείρωση”, αναφέρονται τα ακόλουθα:

  • Το Περιφερειακό Συμβούλιο θεωρεί ότι το ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων είναι τόσο πολιτικό όσο και τεχνικό και  αποτελεί πρωτίστως πολιτική στόχευση συνδυασμού βέλτιστων λύσεων, αναμόχλευσης πόρων και επιλογής αλλά και εφαρμογής αποτελεσματικών πρακτικών τόσο στον τομέα της τεχνολογίας όσο και του τρόπου διαχείρισης.
  • Θεωρεί ότι η αυτοδιοικητική αρμοδιότητα με την συμμετοχή και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στη διαχείριση κρίσιμων ζητημάτων για την ποιότητα ζωής του πολίτη και την προστασία του περιβάλλοντος,  είναι μια πρακτική με θετικά και άμεσα αποτελέσματα, εφαρμοζόμενη σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο. Το αυξημένο κόστος υπηρεσιών είναι μάλλον χαρακτηριστικό του βραδυκίνητου δημοσίου τομέα και λιγότερο του ελεύθερου ανταγωνισμού και για τον λόγο αυτό στην χώρα μας, και ιδιαίτερα στον τομέα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, εφαρμόζεται πλέον η σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και λιγότερο η ιδιωτικοποίηση.
  • Όσον αφορά στα ζητήματα της διαχείρισης απορριμμάτων στα Ιόνια Νησιά, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του νέου Περιφερειακού Διαβαθμιδικού ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων, θα πράξουμε ότι είναι δυνατόν και ότι καλύτερο για τα νησιά μας τόσο στη διαχείριση όσο και στην αποκατάσταση του περιβάλλοντος, ώστε πετύχουμε τους εθνικούς μας στόχους για ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή ως βάση της σύγχρονης διαχείρισης.
  • Επιπλέον, προσδοκούμε ότι, αλλά και θα επιδιώξουμε, με την προσαρμογή σε επίπεδο Περιφέρειας του νέου Εθνικού Σχεδιασμού για την Διαχείριση των Αποβλήτων, να δρομολογηθούν πολιτικές περαιτέρω μείωσης και αξιοποίησης των υπολειμμάτων προς ταφή σε όλα τα νησιά του Ιονίου, ώστε οι Μονάδες Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων να είναι βιώσιμες και περιβαλλοντικά αειφόρες.
  • Θεωρούμε ότι η διαλογή στην πηγή των απορριμμάτων, η εναλλακτική διαχείριση, ο μηχανολογικός εξοπλισμός συλλογής, τα πράσινα σημεία κλπ είναι στοιχεία που συμπληρώνουν μια Ολοκληρωμένη Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων, σε καμιά, όμως, περίπτωση, και σε κανένα μέρος του πλανήτη, δεν αποτελούν από μόνα τους λύση δίχως σύγχρονες Μονάδες επεξεργασίας, ανάκτησης, αξιοποίησης και χώρους για την ταφή των υπολειμμάτων επεξεργασίας.
  • Τέλος, για την κάλυψη των αναγκών εξοπλισμού και υποδομών στη διαχείριση των απορριμμάτων σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε  με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με ακριβή χρονοδιαγράμματα το νέο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», το οποίο εξήγγειλε το Υπουργείο Εσωτερικών και προωθεί σε Περιφέρειες και Δήμους, διαθέτοντας πόρους ύψους 2,5 δισ. ευρώ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Το Πανιόνιο Φεστιβάλ Χορωδιών θα αναπτυχθεί και θα εξελιχθεί

Τους λόγους για τους οποίους καθυστέρησε το Πανιόνιο Φεστιβάλ Παιδικών Χορωδιών στην Κεφαλονιά σε συνεργασία με τις χορωδίες των Επτανήσων που διαθέτουν παιδικά τμήματα, συζήτησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων κατα την τακτική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 05 Σεπτεμβρίου 2020 με τηλεδιάσκεψη μέσω της υπηρεσίας e: Presence.gov.gr, υστερα από την σχετική επερώτηση που εισήγαγε ο επικεφαλής της “ΑΝΑΣΑ” Θόδωρος Γαλιατσάτος.

Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, ενημέρωσε πως είχε συζητηθει και αποφασιστεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο, πριν από ένα χρόνο με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας περιφερειακής Αρχής, να μεταφερθεί η διοργάνωσή του Φεστιβάλ Παιδικών Χορωδιών για τον Μάρτιο του 2020 προκειμένου να εμπλουτιστεί ως προς το περιεχόμενο του προγράμματος και να υπάρξουν περισσότερες συμμετοχές χορωδών αλλά και συμμετοχές γνωστών καλλιτεχνών. Ωστόσο, η έξαρση της πανδημίας του covid-19 οδήγησε στην μη διεξαγωγή του.

Η αναβολή αυτή, δήλωσε η περιφερειάρχης παρέχει την δυνατότητα περαιτερω ανάπτυξης της πανιονιας αυτής καλλιτεχνικής και εκπαιδευτικής δραστηριότητας και ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων θα στηρίξει με κάθε πρόσφορο μέσο και τρόπο εκδηλώσεις που φέρνουν κοντά τους νέους από τα νησιά μας, και προάγουν τον κοινό πολιτισμό και την ενίσχυση της συνοχής των Επτανήσων, με πολλαπλά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες καθε νησιου και το μέλλον της Περιφέρειας.


Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στηρίζει τον αθλητισμό και την νεολαία

Τους λόγους για τους οποίους δεν πραγματοποιήθηκε το Πανιόνιο Τουρνουα Ποδοσφαίρου μεταξύ των νέων αθλητών των ΕΠΣ Κέρκυρας, Λευκάδας, Κεφαλονιάς – Ιθάκης και Ζακύνθου το 2020, συζήτησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων κατα την τακτική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 05 Σεπτεμβρίου 2020 με τηλεδιάσκεψη μέσω της υπηρεσίας e: Presence.gov.gr, υστερα από την σχετική επερώτηση που εισήγαγε ο επικεφαλής της “ΑΝΑΣΑ” Θόδωρος Γαλιατσάτος.

Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, ενημέρωσε για την αναβολή όλων των αθλητικών γεγονότων λόγω υγειονομικών πρωτοκόλλων σε ολόκληρη την χώρα. Χαρακτήρισε, επίσης, ως ανυπόστατες τις καταγγελίες που παράθεσε ο κ. Γαλιατσάτος “για την εχθρότητα της Περιφερειακής Αρχής στην νεολαια και τον αθλητισμό”.

“Η περίπτωση του Πανιόνου Τουρνουα Ποδοσφαίρου ως θεσμού όπως τον επικαλειται ο κ. Γαλιατσάτος,  αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση του τρόπου που λειτουργούσε και χειριζόταν τέτοιες υποθέσεις ο τ. Περιφερειάρχης καθόσον όπως προκύπτει από την έρευνα των Υπηρεσιών μας ουδέποτε υπήρξε απόφαση Περιφερειακού Συμβουλίου που να το καθιερώνει ως θεσμό και ουδέποτε η Οικονομική Επίτροπή έλαβε απόφαση για την χρηματοδότησή του, ως δράση της Περιφέρειας. Ο κ. Γαλιατσατος λειτουργούσε εν κρυπτώ από τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και τώρα έρχεται να ζητήσει και τα… “ρέστα”, δήλωσε η Περιφερειάρχης. Μετά, δε, από σχετική ερώτηση της Περιφερειάρχη στις Υπηρεσίες, διαπιστώθηκε ότι την σχετική διοργάνωση την χειριζοταν απευθείας το Γραφείο του τ. Περιφερειάρχη, σε συνεννόηση με τις Περιφερειακές Ενότητες.

“Τόσο η Περιφερειακή Αρχή, όσο και οι Υπηρεσίες πρώτη φορά ακούσαμε πως υπάρχει αυτό το καθιερωμένο γεγονός και πολυ περισσότερο οτι αποτελεί θεσμό. Ποτέ, δε, δεν υποβλήθηκε κάποιο σχετικό αίτημα σε εμας από οποιονδήποτε φορέα ποδοσφαίρου”, δήλωσε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων.

Η Περιφερειάρχης ενημέρωσε, επίσης, αναφορικά με το πρόγραμμα “Ζήσε Αθλητικά” της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού στο οποίο θα συμμετέχει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με πολλές δυνατότητες προαγωγής του αθλητισμού, με τη συμμετοχή Ολυμπιονικών, και ότι παράλληλα με ενδιαφέρον θα εξετάσει προτάσεις για τουρνουα ποδοσφαίρου που θα κατατεθούν στην Περιφέρεια και θα σχεδιαστούν σε συνεργασία με τον Εντεταλμένο Σύμβουλο Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Γιάννη Αρμενιάκο.


Σε Ερείκουσα και Μαθράκι

η Περιφερειάρχης, την ερχόμενη Δευτέρα

Στο κέντρο του ενδιαφέροντος της Περιφερειακής Αρχής είναι τα μικρά νησιά.

Μετά από την επίσκεψη στους Οθωνούς, η Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, θα επισκεφθεί την Ερείκουσα και το Μαθράκι.

Θέματα συζήτησης θα είναι η ολοκλήρωση των λιμενικών υποδομών στα Διαπόντια Νησιά, αφού το λιμάνι στην Ερείκουσα έχει ανάγκη παρεμβάσεων και δεν έχει ακομα παραδοθει. Για, δε, το λιμάνι στο Μαθράκι ολοκληρώνεται η μελέτη από το υπουργείο Υποδομων και Μεταφορών.

Ιδιαιτερο θεμα θα αποτελέσει η διαχείριση των απορριμμάτων στα μικρά νησιά και οι κατάλληλες υποδομες που θα πρέπει να δημιουργηθούν.

Παράλληλα, η Περιφερειάρχης θα επισκεφθεί τους Αντιδημάρχους Ερείκουσας κ. Αλέξανδρο Κατέχη και Μαθρακίου κ. Βασίλη Αργυρό, τα αγροτικά ιατρεία και θα έχει, επίσης, σύσκεψη εργασίας με τοπικούς επιχειρηματίες και εκπροσώπους κοινωνικών φορέων.

Η Περιφερειάρχης θα συνοδευεται από τον Αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Συνοχής, Δημόσιας Υγείας και Απασχόλησης κ. Κώστα Ζορμπά, τον Συντονιστή του Κέντρου Υγείας Αγίου Αθανασίου, υπευθύνου για τα αγροτικά ιατρεία των Διαποντίων Νήσων και από εκπρόσωπο του ΟΛΚΕ ΑΕ, φορέα διαχείρισης των λιμένων της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας.


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ