Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13.8 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Πλην Λακεδαιμονίων…

Κραυγή 169 Ευρωβουλευτών από 6 πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Υπέρ της Ελλάδας: Αποσυμφόρηση της Ελλάδας με μετεγκατάσταση των άστεγων της Μόριας, τώρα!

Τη σφραγίδα της Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φέρει μία εμβληματική επιστολή 169 Ευρωβουλευτών, από όλες τις πολιτικές ομάδες του δημοκρατικού τόξου που απευθύνεται προς την ευρωπαϊκή ηγεσία με αίτημα την ουσιαστική στήριξη της Ελλάδας από την ΕΕ με επείγουσα πρωτοβουλία μετεγκατάστασης των αστέγων προσφύγων και μεταναστών της Μόριας, όχι στο εσωτερικό της Ελλάδας, αλλά στις υπόλοιπες 26 χώρες της ΕΕ.

Η πρωτοβουλία της επιστολής (την οποία συνυπογράφουν και οι έξι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία) είναι του Γερμανού Έρικ Μάρκβαρντ, των Πρασίνων, ωστόσο αυτή συνυπογράφεται από μέλη όλων των δημοκρατικών πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τόσο του προοδευτικού τόξου (Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και φυσικά η πλειοψηφία των μελών της Ευρωομάδας της Αριστεράς GUE/NGL), όσο και  φιλελεύθεροι από το RENEW αλλά και την ευρωπαϊκή δεξιά: Στη μακροσκελή λίστα των συνυπογραφόντων βρίσκει κανείς δέκα μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της πολιτικής ομάδας στην οποία ανήκει η ΝΔ, αλλά και έναν Γερμανό Ευρωβουλευτή που συμμετέχει στην ομάδα της ευρωσκεπτικιστικής δεξιάς ECR!

Ωστόσο, προκαλεί ερωτηματικά η μη συνυπογραφή της επιστολής από τους Ευρωβουλευτές της ΝΔ, αλλά και από κανέναν άλλο Έλληνα ευρωβουλευτή!

Το μεγάλο εύρος πολιτικών ομάδων που καλύπτει η πρωτοβουλία όμως δεν είναι το μόνο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό της: Ανάμεσά τους συναντούμε κορυφαία ονόματα με πορεία δεκαετιών στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Σκηνή, όπως η πρώην Επίτροπος Ντανούτα Χούμπνερ, ο πρώην Πρωθυπουργός της Πολωνίας και πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γέρζυ Μπούζεκ και ο πρώην επικεφαλής της ομάδας S&D Ούντο Μπούλμαν.

Την εικόνα για το υψηλό επίπεδο της λίστας των υπογραφών συμπληρώνουν τα ονόματα των συμπροέδρων/προέδρων τριών πολιτικών ομάδων (S&D, Πράσινοι, GUE/NGL) αλλά και οι πρόεδροι των επιτροπών LIBE (Πολιτικές Ελευθερίες-Δικαιοσύνη) και DROI (Ανθρώπινα Δικαιώματα).

Τα παραπάνω κάνουν ακόμη πιο εντυπωσιακό το γεγονός πως η επιστολή πέρα από ουσιαστική στήριξη στην Ελλάδα με συγκεκριμένες ρεαλιστικές προτάσεις για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης μετά την καταστροφή στη Μόρια, αποτιμάται ως έμμεση, αλλά ουσιώδη αποδοκιμασία της πολιτικής της ευρωπαϊκής ηγεσίας και της μέχρι σήμερα απουσίας αποτελεσματικής αλληλεγγύης προς τα κράτη-μέλη που φέρουν το βάρος των προσφυγικών -μεταναστευτικών κυμμάτων.

«Η ανακατασκευή της Μόριας δεν είναι λύση, ούτε είναι λύση η δημιουργία παρόμοιων συνθηκών σε άλλα camps. Δεν μπορεί παρά να οδηγήσει στα ίδια προβλήματα, που προκάλεσαν την καταστροφή» αναφέρουν χαρακτηριστικά υψώνοντας ένα πανευρωπαϊκό δημοκρατικό φράγμα στους θιασώτες των ακροδεξιών ιδεών περί «αποτροπής».

Η επιστολή που πέρα από την επίκληση των ιδρυτικών αρχών της ΕΕ σκιαγραφεί μια ρεαλιστική διέξοδο από την ανθρωπιστική κρίση η οποία εξελίσσεται στη Λέσβο, δεν είναι η μόνη δράση της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για την στήριξη της Ελλάδας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς:

• Ο Κώστας Αρβανίτης συμμετείχε στο κλιμάκιο στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που με επικεφαλής τον Γραμματέα Δημήτρη Τζαννακόπουλο, επισκέφθηκε τη Λέσβο δύο μόλις εικοσιτετράωρα μετά την πυρκαγιά. Από το νησί απήυθυνε πρόσκληση για να οργανωθεί αποστολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί τόπου στις 17 Σεπτεμβρίου. (Ανακοινώθηκε την Παρασκευή στην κεντρική συνέντευξη τύπου του ΕΚ από τον Εκπρόσωπο της GUE/NGL David Lundy).

• Η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία φέρνει το θέμα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κονοβουλίου της ερχόμενης εβδομάδας.

• Προηγήθηκε κοινή επιστολή με συνυπογραφές Ευρωβουλευτών από τρεις διαφορετικές πολιτικές ομάδες, λίγες μόλις ώρες μετά την καταστροφή.

Και σ’αυτήν τη δύσκολη στιγμή, και σ’αυτήν την κρίση, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και οι Ευρωβουλευτές του στέκονται στη σωστή πλευρά της ιστορίας στηρίζοντας με κάθε τρόπο τα πραγματικά συμφέροντα της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία:

Δημήτρης Παπαδημούλης
Κώστας Αρβανίτης
Αλέξης Γεωργούλης
Πέτρος Κόκκαλης
Στέλιος Κούλογλου
Έλενα Κουντουρά

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

Προς:
Αντιπρόεδρο Μαργαρίτη Σχοινά
Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ylva Johansson
Ομοσπονδιακό Υπουργό Εσωτερικών (της Γερμανίας) Horst Seehofer
Βρυξέλλες, 11 Σεπτεμβρίου 2020

Αγαπητέ Αντιπρόεδρε Σχοινά,
Αγαπητή Επίτροπε Johansson,
Αγαπητέ Υπουργέ Seehofer,

Η φωτιά στη μεγαλύτερη προσφυγική δομή της Ευρώπης, τη Μόρια, είναι μια ανθρωπιστική καταστροφή, μια καταστροφή για την Ευρώπη συνολικά. Για πάρα πολύ καιρό η Ευρώπη αγνοούσε τον υπερπληθυσμό στη δομή και το γεγονός ότι οι άνθρωποι αναγκάζονταν να παραμένουν για χρόνια στη Μόρια, υπό άθλιες συνθήκες. Δεν είχαν πρόσβαση σε κατάλληλες εγκαταστάσεις υγιεινής ή διαμονής. Όταν ξέσπασε η πανδημία του COVID-19, δεν τέθηκαν σε καραντίνα μόνο όσοι είχαν μολυνθεί, αλλά το σύνολο του πληθυσμού της δομής. Περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι περιορίστηκαν σε έναν χώρο, όπου δεν υπήρχε περίπτωση να προστατευτούν αποτελεσματικά από τον ιό. Η καταστροφή ήταν προβλέψιμη. Το ότι δεν προλήφθηκε είναι ντροπή για την Ευρώπη.

Μετά την πυρκαγιά, περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι βρίσκονται εγκαταλειμμένοι, χωρίς ούτε καν μια σκηνή, πόσο μάλλον μια στέγη πάνω από το κεφάλι τους. Χρειάζονται επειγόντως τη βοήθεια μας. Εμείς, οι συνυπογράφοντες ευρωβουλευτές, σας προτρέπουμε να παράσχετε άμεσα ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια, να απομακρύνετε τους ανθρώπους της δομής της Μόριας το συντομότερο δυνατόν, και να τους δώσετε μία βιώσιμη λύση, μετεγκαθιστώντας τους σε άλλα Κράτη-Μέλη.

Σας καλούμε να υποστηρίξετε την Ελλάδα, με την παροχή διαγνωστικών τεστ για όλους τους αιτούντες άσυλο και τους κατοίκους του νησιού, καθώς και με ιατρικό προσωπικό και εξοπλισμό για άτομα των οποίων η κατάσταση παρουσιάζει σοβαρή επιδείνωση. Πολλοί από εμάς, συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, έχουμε ήδη από την αρχή της κρίση του COVID-19 ζητήσει την εκκένωση της δομής και την μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο από τη Μόρια, για την αποφυγή έξαρσης της πανδημίας. Αναγνωρίζουμε πως η απομάκρυνση περισσότερων από 12000 ανθρώπων είναι δύσκολη και σας παραινούμε να εξετάσετε κάθε πιθανότητα. Όσοι είναι αδύνατον να μεταφερθούν άμεσα στην ενδοχώρα, θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν προσωρινά σε κρουαζιερόπλοια, που δεν χρησιμοποιούνται λόγω της πανδημίας του COVID-19, προτού μετεγκατασταθούν. Σε κάθε περίπτωση, σας καλούμε να υποστηρίξετε την Ελλάδα, παρέχοντας καταλύματα έκτακτης ανάγκης για τον πληθυσμό της Μόριας, όπου οι αιτούντες άσυλο να έχουν τη δυνατότητα να προστατεύουν από τον ιό.

Ακόμη, σας καλούμε να εξασφαλίσετε τη μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο της Μόριας, σε άλλα κράτη – μέλη. Η μέριμνα για τους ανθρώπους αυτούς δεν είναι ευθύνη μόνο της Ελλάδας. Η Μόρια είναι Ευρωπαϊκή προσφυγική δομή, και η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Πολλοί δήμοι και περιοχές σε ολόκληρη την Ευρώπη, έχουν από καιρό εκφράσει την προθυμία τους να υποδεχθούν αιτούντες άσυλο από την Ελλάδα. Από το βράδυ της Τετάρτης, χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους με τους ανθρώπους της Μόριας και να ζητήσουν την άμεση μετεγκατάστασή τους. Υποστηρίζουμε πλήρως αυτή τους την προαίρεση. Σας καλούμε να τιμήσετε τις κοινές μας Ευρωπαϊκές αξίες και να μετεγκαταστήσετε τους ανθρώπους της Μόριας σε μέρη, όπου θα μπορούν να ζουν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια.

Η ανοικοδόμηση της Μόριας δεν είναι λύση, όπως λύση δεν είναι και η δημιουργία αντίστοιχων συνθηκών σε άλλες δομές, οι οποίες θα οδηγήσουν στα ίδια προβλήματα που έφεραν αυτήν την καταστροφή.

Σας καλούμε να εξασφαλίσετε ότι το επερχόμενο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου θα βασίζεται στην αλληλεγγύη και τον δίκαιο καταμερισμό των ευθυνών ανάμεσα στα κράτη – μέλη. Πρέπει να μην επιτρέψουμε να συμβεί άλλη τέτοια ανθρωπιστική καταστροφή.

Σας παραινούμε να κάνετε ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσετε τους ανθρώπους της Μόριας και να δείξετε Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη!

Ειλικρινά δικοί σας,

Erik MARQUARDT (Greens/EFA), Συντάκτης επιστολής

Ska KELLER, Συμπρόεδρος Greens/EFA

Philippe LAMBERTS, Συμπρόεδρος Greens/EFA

Iratxe GARCÍA-PEREZ, Πρόεδρος S&D

AUBRY MANON, Συμπρόεδρος GUE/NGL

Martin SCHIRDEWAN, Συμπρόεδρος of GUE/NGL

Juan Fernando LÓPEZ AGUILAR, Πρόεδρος Επιτροπής LIBE

Maria ARENA, Πρόεδρος Επιτροπής DROI

Younous OMARJEE (GUE/NGL)

Abir AL-SAHLANI (Renew)

Adriana MALDONADO LÓPEZ (S&D)

Agnes JONGERIUS (S&D)

Alexandra GEESE (Greens/EFA)

Alexis GEORGOULIS (GUE/NGL)

Alice KUHNKE (Greens/EFA)

Alviina ALAMETSÄ (Greens/EFA)

Andreas SCHIEDER (S&D)

Anna CAVAZZINI (Greens/EFA)

Anna DEPARNAY-GRUNENBERG (Greens/EFA)

Anne-Sophie PELLETIER (GUE)

Aurore LALUCQ (S&D)

Bas EICKHOUT (Greens/EFA)

Benoit BITEAU (Greens/EFA)

Bernard GUETTA (Renew)

Bernd LANGE (S&D)

Bettina VOLLATH (S&D)

Billy KELLEHER (Renew)

Brando BENIFEI (S&D)

Carlos ZORRINHO (S&D)

Caroline ROOSE (Greens/EFA)

Chris MACMANUS (GUE/NGL)

Ciaran CUFFE (Greens/EFA)

Clare DALY (GUE/NGL)

Claude GRUFFAT (Greens/EFA)

Claudia GAMON (Renew)

Cornelia ERNST (GUE/NGL)

Cristina MAESTRE MARTÍN DE ALMAGRO (S&D)

Damian BOESELAGER (Greens/EFA)

Damien CARÈME (Greens/EFA)

Daniel FREUND (Greens/EFA)

Danuta HUEBNER (EPP)

David CORMAND (Greens/EFA)

Deirdre CLUNE (EPP)

Delara BURKHARDT (S&D)

Diana RIBA I GINER (Greens/EFA)

Dietmar KÖSTER (S&D)

Dimitrios PAPADIMOULIS (GUE/NGL)

Domenec RUIZ DEVESA (S&D)

Eider GARDIAZÁBAL RUBIAL (S&D)

Elena KOUNTOURA (GUE/NGL)

Elena YONCHEVA (S&D)

Ernest URTASUN (Greens/EFA)

Evelyn REGNER (S&D)

Fabienne KELLER (Renew)

Francisco GUERREIRO (Greens/EFA)

Francois ALFONSI (Greens/EFA)

Gabriele BISCHOFF (S&D)

Grace O`SULLIVAN (Greens/EFA)

Gwendoline DELBOS-CORFIELD (Greens/EFA)

Hannah NEUMANN (Greens/EFA)

Hannes HEIDE (S&D)

Heidi HAUTALA (Greens/EFA)

Helmut GEUKING (ECR)

Helmut SCHOLZ (GUE/NGL)

Henrike HAHN (Greens/EFA)

Hildegard BENTELE (EPP)

Idoia VILLANUEVA (GUE/NGL)

Inmaculada RODRÍGUEZ-PIÑERO (S&D)

Irena JOVEVA (Renew)

Isabel CARVALHAIS (S&D)

Isabel GARCÍA MUÑOZ (S&D)

Isabel SANTOS (S&D)

Ismail ERTUG (S&D)

Jakop DALUNDE (Greens/EFA)

Jan-Christoph OETJEN (Renew)

Janina OCHOJSKA (EPP)

Jarosław DUDA (EPP)

Javier MORENO SÁNCHEZ (S&D)

Jerzy BUZEK (EPP)

João FERREIRA (GUE/NGL)

Jordi SOLÉ (Greens/EFA)

José GUSMÃO (GUE/NGL)

Jutta PAULUS (Greens/EFA)

Karen MELCHIOR (Renew)

Karima Delli (Greens/EFA)

Katarina BARLEY (S&D)

Kathleen VAN BREMPT (S&D)

Kati PIRI (S&D)

Katrin LANGENSIEPEN (Greens/EFA)

Kim VAN SPARRENTAK (Greens/EFA)

Klemen GROSELJ (Renew)

Konstantinos ARVANITIS (GUE/NGL)

Lara WOLTERS (S&D)

Laura FERRARA (NI)

Leila CHAIBI (GUE/NGL)

Lina GALVEZ MUÑOZ (S&D)

Lukasz KOHUT (S&D)

Magdalena ADAMOWICZ (EPP)

Malin BJÖRK (GUE/NGL)

Manu PINEDA (GUE/NGL)

Marc BOTENGA (GUE/NGL)

Marcos ROS SEMPERE (S&D)

Margarete AUKEN (Greens/EFA)

Margarida MARQUES (S&D)

Maria Eugenia RODRÍGUEZ PALOP (GUE/NGL)

Maria NOICHL (S&D)

Maria WALSH (EPP)

Maria-Manuel Leitão-Marques (S&D)

Marie TOUSSAINT (Greens/EFA)

Marisa MATIAS (GUE/NGL)

Markéta GREGOROVÁ (Greens/EFA)

Martin HÄUSLING (Greens/EFA)

Martin SONNEBORN (NI)

Massimiliano SMERIGLIO (S&D)

Michael BLOSS (Greens/EFA)

Michèle RIVASI (Greens/EFA)

Mick WALLACE (GUE/NGL)

Miguel URBÁN CRESPO (GUE/NGL)

Milan BRGLEZ (S&D)

Monica Silvana GONZALEZ (S&D)

Monika VANA (Greens/EFA)

Mounir SATOURI (Greens/EFA)

Nico SEMSROTT (Greens/EFA)

Nicolae STEFANUTA (Renew)

Niklas NIENAß (Greens/EFA)

Nikolaj VILLUMSEN (GUE/NGL)

Özlem DEMIREL (GUE/NGL)

Pär HOLMGREN (Greens/EFA)

Pascal ARIMONT (EPP)

Patricia GUEGUEN (Greens/EFA)

Patrick BREYER (Greens/EFA)

Paul TANG (S&D)

Pernando BARRENA (GUE/NGL)

Peter VAN DALEN (EPP)

Petra DE SUTTER (Greens/EFA)

Petros KOKKALIS (GUE/NGL)

Pierfrancesco MAJORINO (S&D)

Pierrette HERZBERGER-FOFANA (Greens/EFA)

Pina PICIERNO (S&D)

Raphaël GLUCKSMANN (S&D)

Rasmus ANDRESEN (Greens/EFA)

Reinhard BÜTIKOFER (Greens/EFA)

Robert BIEDROŃ (S&D)

Romeo FRANZ (Greens/EFA)

Rosa D`AMATO (NI)

Salima YENBOU (Greens/EFA)

Samira RAFAELA (Renew)

Sandra PEREIRA (GUE/NGL)

Sara CERDAS (S&D)

Sarah WIENER (Greens/EFA)

Saskia BRICMONT (Greens/EFA)

Sergey LAGODINSKY (Greens/EFA)

Silvia MODIG (GUE/NGL)

Sira REGO (GUE/NGL)

Sophie IN`T VELD (Renew)

Stelios KOULOGLOU (GUE/NGL)

Sven GIEGOLD (Greens/EFA)

Sylwia SPUREK (S&D)

Tanja FAJON (S&D)

Terry REINTKE (Greens/EFA)

Thomas WAITZ (Greens/EFA)

Tiemo WÖLKEN (S&D)

Tilly METZ (Greens/EFA)

Tineke STRIK (Greens/EFA)

Udo BULLMANN (S&D)

Vera TAX (S&D)

Ville NIINISTÖ (Greens/EFA)

Viola VON CRAMON-TAUBADEL (Greens/EFA)

Yannick JADOT (Greens/EFA)

ΣΥΡΙΖΑΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ