Σάββατο 27 Απριλίου 2024
13 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ : Θα πιέσουμε προς πάσα κατεύθυνση και με κάθε μέσο μέχρι να λυθούν τα προβλήματα(video+εικόνες)

Το κλιμάκιο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αφού πραγματοποίησε μία πλήρη περιοδεία στις περισσότερες περιοχές της Κεφαλονιάς, κατέληξε το βράδυ της Τετάρτης στο Αργοστόλι όπου και έγινε συνέντευξη τύπου σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης.

Ο κάθε βουλευτής τοποθετήθηκε ξεχωριστά μιας και ξεχωριστή είναι και η χρέωση που έχει ο καθένας από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τους διάφορους τομείς.

Τη συζήτηση άνοιξε ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Κεφαλονιάς-Ιθάκης, Σπύρος Ποταμιάνος Παγώνης ο οποίος έκανε την εισαγωγή.

Ο γραμματέας της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κεφαλονιάς-Ιθάκης περιέγραψε την πορεία που ακολούθησε το κλιμάκιο κατά την περιοδεία του στην Κεφαλονιά, και μετέφερε το τραγικό κλίμα που επικρατεί ειδικά στο Δήμο Σάμης :

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Βουλεύτρια Βόρειου Τομέα (Β1) Αθηνών και συμπατριώτισσά μας, κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, με πρωτοβουλία της οποίας είχε κατατεθεί την προηγούμενη μέρα στη Βουλή Ερώτηση με 32 συνυπογραφές για την αντιμετώπιση των καταστροφών που έγιναν στην Κεφαλονιά από τον Ιανό.

“Στόχος είναι να μπορέσουμε να αναδείξουμε αυτές τις μεγάλες ανάγκες και τα προβλήματα” είπε χαρακτηριστικά η Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στην τοποθέτησή της, και δήλωσε συγκλονισμένη καθώς, όπως είπε, αυτά που είδε ξεπέρασαν κατά πολύ την ενημέρωση που είχε…

Χαρακτήρισε την Άσσο “υγειονομική βόμβα” και είπε ότι αν δε δει κανείς αυτό που συμβαίνει εκεί, δεν μπορεί να το καταλάβει. Απήυθυνε έκκληση για τη λήψη κάθε αναγκαίου υγειονομικού μέτρου ενώ διαπίστωσε πρόβλημα συντονισμού στην Πολιτική Προστασία και μεγάλη απουσία απ΄τη μεριά της Περιφερειάρχη.

Τέλος, διαβεβαίωσε ότι το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήρθε για τα φώτα της δημοσιότητας αλλά θα συνεχίσει να παρακολουθεί αυτά τα θέματα, να πιέζει στη Βουλή με περαιτέρω πρωτοβουλίες και με δημόσιες παρεμβάσεις προκειμένου να λυθούν.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκε η Βουλεύτρια Δυτικής Αθήνας και Αναπληρώτρια Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας, κα Χαρά Καφαντάρη, η οποία ανέφερε ότι τα ακραία φαινόμενα  οφείλονται στην κλιματική αλλαγή αλλά η πρόληψη σε τρία στάδια – ενημέρωση, ετοιμότητα και  αντιμετώπιση – είναι η μοναδική λύση για να μην ξαναδούμε τέτοιες καταστροφές στο μέλλον.

Η πολιτεία εφόσον ενημερώνεται νωρίτερα μπορεί ν’ αντιμετωπίσει το αποτέλεσμα των φυσικών καταστροφών με το να εφοδιαστεί και να στελεχωθεί πιο πριν με όσα της  χρειάζονται, όπως για παράδειγμα τα ειδικά συνεργεία τα οποία έπρεπε να είχαν φτάσει πριν την εκδήλωση του φαινομένου στο νησί.

Αναφέρθηκε με έμφαση  στη Πολιτική Προστασία των Δήμων, την οποία χαρακτήρισε   πολύτιμο εργαλείο ενώ πρότεινε την δημιουργία νέου χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού που απαιτείται με στόχο τις νέες προκλήσεις της εποχής και δεσμεύτηκε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα θέσει άμεσα στη βουλή την ανάγκη πρόληψης φυσικών καταστροφών.

Στη συνέχεια μίλησε ο μόνος Βουλευτής που διαθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στα Ιόνια Νησιά, ο Βουλευτής Κέρκυρας κ. Αλέκος Αυλωνίτης, ο οποίος με το άνοιγμα της ομιλίας του χαρακτήρισε ιστορικό λάθος την “κοινοβουλευτική του μοναξιά” στα Ιόνια, και δεσμεύτηκε να υπηρετήσει τα συμφέροντα των Θιακοκεφαλονιτών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Σημείωσε την “Εκκωφαντική απουσία του κράτους” σ’ ένα τέτοιου είδους καιρικό φαινόμενο ενώ στηλίτευσε την κάλυψη των εξόδων του ταξιδιού του κ. Χαρδαλιά στα Ιόνια από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Δήλωσε ότι σε μια ήδη προβληματική και μικρή τουριστική περίοδο, έπρεπε όλες οι υπηρεσίες να ήταν επί ποδός στις πληγείσες περιοχές που αποτελούν αμιγώς τουριστικούς προορισμούς όπως η Άσσος, η Αγία Ευφημία και το Φισκάρδο.

Μετά το κ. Αυλωνίτη το λόγο πήρε ο Βουλευτής της Εύβοιας, κ. Μίλτος Χατζηγιαννάκης, ο οποίος είναι και Αναπληρωτής Τομεάρχης Εσωτερικών και έχει στην ευθύνη του την Τοπική Αυτοδιοίκηση ενώ έχει διατελέσει και Δήμαρχος της Σκύρου. Ξεκίνησε την ομιλία του αναφέροντας ότι γι’ αυτόν δεν ήταν πρωτοφανείς αυτές οι καταστροφές καθώς έζησε χειρότερες στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Εύβοια πριν σαρανταπέντε ημέρες…

Ο κ. Χατζηγιαννάκης είπε ότι αυτά τα φυσικά φαινόμενα ήρθαν για να μείνουν, τόνισε την ανάγκη εκπόνησης προγραμμάτων για την προστασία του κόσμου ενώ ανέφερε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε καμία αναφορά στη θωράκιση της χώρας απ’ το βήμα της ΔΕΘ παρότι ως αντιπολίτευση τυμβωρύχισε, όπως χαρακτηριστικά είπε, στα πτώματα των νεκρών σε Μάντρα και Μάτι.

Επισήμανε ότι πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν αντιπλημμυρικά έργα διότι η εμπειρία από τη Μάντρα έδειξε ότι όταν το επίσημο κράτος θέλει, ξεπερνάει σκόπελους και παράγει έργο. Ως παράδειγμα χρησιμοποίησε τ’ ότι 6 μήνες μετά την καταστροφή ξεκίνησαν τα έργα στη Μάντρα που απαιτούνται για τη μόνιμη θωράκιση της περιοχής.

Μας προετοίμασε να μην περιμένουμε σύντομα οικονομική βοήθεια καθώς στην Εύβοια, ενάμιση σχεδόν μήνα μετά την καταστροφή, νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν έχουν πάρει τίποτα την ώρα που σπαταλιέται δημόσιο χρήμα προς κολλητούς και φίλους της κυβέρνησης.

Τέλος, μίλησε για την αναγκαιότητα ενίσχυσης των Δήμων απ’ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και δεσμεύτηκε ότι επιστρέφοντας στην Αθήνα θα πιέσουν με ουσιαστικές προτάσεις για χρηματοδότηση απ’ το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο γεγονός ότι τις δύσκολες ώρες του κυκλώνα η κ. Κράτσα έθεσε ως προτεραιότητα τη δεξίωση προς τιμήν της κας Γιάννας Αγγελοπούλου…

Μετά τις εισηγήσεις των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το λόγο πήρε ο πολιτευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κεφαλονιάς-Ιθάκης και πρώην Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, κ. Γαλιατσάτος Θεόδωρος ο οποίος κατήγγειλε το γεγονός ότι η αξιοποίηση ποσού 1,2 εκ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή της Αγίας Ευφημίας, που είχε εγκριθεί από το ΠΔΕ και είχε αποφασιστεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο το Νοέμβρη του 2019, ένα χρόνο μετά και δεν έχει ακόμα ξεκινήσει.

Τέλος, ακολούθησαν λίγες αλλά ουσιαστικές ερωτήσεις από τους εκπροσώπους του δημοσιογραφικού κόσμου των νησιών μας, οι οποίες απαντήθηκαν εκτενώς και χωρίς υπεκφυγές.

Κατά τη διάρκεια των απαντήσεων το λόγο πήρε η πρώην Βουλεύτρια Κεφαλονιάς-Ιθάκης του ΣΥΡΙΖΑ, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, η οποία τόνισε ότι είμαστε η μόνη χώρα που ακόμα δεν έχει κανόνες χρήσης γης, δασικούς χάρτες και κτηματολόγιο και κατέστησε σαφές ότι μόνο με υποδομές αντιμετωπίζονται πλέον τα ακραία φυσικά φαινόμενα για να επιτυγχάνεται η μικρότερη επίπτωση από αυτά. Τελειώνοντας ανέφερε με στόμφο ότι όταν η εξουσία θέλει, επιτυγχάνει πολλά. Δε χρειάζεται πάντα να προστρέχει στην ιδιωτική πρωτοβουλία γιατί δεν είναι όλα για πούλημα…

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό :

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ