Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
16 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Τα αιτήματα του κινήματος της Σάμης

Κίνημα Κεφαλονιάς και Ιθάκης… Το ΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ!

Στο Κίνημα αυτό ενεργά με περηφάνια και με άποψη συμμετείχαμε η Κίνηση Πολιτών Επαρχίας Σάμης μαζί με αρκετούς φορείς και συλλογικότητες των νησιών μας. Κίνημα που αναπτύχθηκε και ανδρώθηκε κάτω από την αυθαίρετη, ληστρική και παντελώς άδικη συμπεριφορά των εταιριών που επιχειρούν στην αιολική ενέργεια, με την επικουρική συμμετοχή και υποστήριξη της εκάστοτε κεντρικής εξουσίας.

Η πολύ δυνατή αυτή εμπειρία της συμμετοχής μας, με τη γνώση που μας πρόσθεσε, μας οδήγησε στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων που θα αποτελέσουν μπούσουλα για τη συνέχιση της μεγαλειώδους σε συναισθήματα, σε στόχους και σε δράση προσπάθειας που επιχειρούμε οι πολίτες των νησιών μας, ενωμένοι από κοινές αξίες και δίκαια αιτήματα.

Αριθμώντας τα συμπεράσματα αυτά που παράλληλα αποτελούν και προτάσεις προς τις τοπικές διοικήσεις, δήμους- περιφέρεια, και προς την κυβέρνηση ταυτόχρονα :

Πρώτο. Απαιτούμε να σταματήσουν άμεσα οι περεταίρω εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων καθώς αυτό επιβάλλεται πλέον α) από την κλιματική αλλαγή, Β) από την αρνητική εμπειρία των χρόνων λειτουργίας τους.

Δεύτερο. Απαιτούμε αυστηρό έλεγχο και προτείνουμε τη σύσταση οργάνου από τους τέσσερεις δήμους , που θα τεκμηριώνεται επιστημονικά πρώτα, αλλά και με την συμμετοχή ντόπιων παραγόντων απαραίτητα. Ο έλεγχος αυτός θα αφορά την πλήρωση των προϋποθέσεων για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις με βάση τα νέα δεδομένα, από τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις. Στη συνέχεια άμεση διόρθωση των παραλήψεων ή των σφαλμάτων όπου παρατηρηθούν, με ευθύνη των ίδιων των εταιριών.

Τρίτο. Απαιτούμε την άμεση αποζημίωση και αποκατάσταση των πληγέντων. Αυτό αφορά τους απλούς κατοίκους αλλά και τους απασχολούμενους στον πρωτογενή τομέα, αγροτική- κτηνοτροφική παραγωγή, στον τριτογενή τομέα – τουρισμό, και τις επιχειρήσεις.

Τέταρτο. Απαιτούμε να ξεκινήσουν άμεσα οι αποκαταστάσεις από την κακοκαιρία και άμεσα ξεκίνημα αντιπλημμυρικών έργων ολοκληρωμένων που θα δίνουν λύσεις μακροχρόνιες, και όχι πρόσκαιρες επιδερμικές παρεμβάσεις που συντηρούν το πρόβλημα κατασπαταλώντας μεγάλα ποσά.

Πέμπτο. Προτείνουμε το σχεδιασμό ενός πλαισίου ενεργειακών δυνατοτήτων και ορίων για τα νησιά μας, στο οποίο θα καθορίζονται σαφώς οι σχέσεις της παραγωγής ενέργειας , του φυσικού περιβάλλοντος και των πολιτών. Ο σχεδιασμός αυτός θα επικεντρώνεται στην ποιότητα της ζωής και στην οικονομία, βρίσκοντας παράλληλα το σημείο εκείνο της αρμονικής συμπόρευσης με τη φύση μας, σεβόμενοι τις υποδείξεις της και εκτιμώντας τον προστατευτισμό της που εισπράττουμε. Τον σχεδιασμό αυτόν θα τον κάνουν εκπρόσωποι των θεσμικών φορέων του τόπου, του επιστημονικού δυναμικού, των παραγωγικών τάξεων και των πολιτών. Αυτό το σχεδιαστικό πλαίσιο θα απαιτηθεί να γίνεται αποδεκτό από κάθε εξουσία.

Έκτο. Χειροπιαστές ωφέλειες των κατοίκων του νομού αλλά και των Ελλήνων πολιτών από αυτές τις δραστηριότητες παραγωγής «φτηνής» και «καθαρής» ενέργειας. Για παράδειγμά ελάφρυνση στο κόστος της κατανάλωσης ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και απαλλαγή από τα τέλη για τις Α.Π.Ε.

Φίλες και φίλοι συμπολίτες και συμπολίτισσες, με την μέχρι τώρα κινηματική μας δράση έχουμε πετύχει:

1. Αποφάσεις από τα δημοτικά συμβούλια της Σάμης και του Ληξουρίου που ζητούν να σταματήσει η εγκατάσταση νέων αιολικών πάρκων.
2. Για πρώτη φορά οι τεχνικές υπηρεσίες της περιφερειακής ενότητας Κεφαλονιάς με πόρισμά τους τεκμηριώνουν το έλλειμμα στο νομικό πλαίσιο που αφορά τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Αυτήν την εργασία είμαστε πεπεισμένοι ότι την ανάγκασε η κινητοποίησή μας και αποτελεί παρακαταθήκη για τις περεταίρω διεκδικήσεις μας.
3. Ψήφισμα σε πρόσφατο περιφερειακό συμβούλιο που αναφέρει ότι η όποια συνέχεια στην παραγωγική δραστηριότητα ενέργειας θα πρέπει να είναι προϊόν διαλόγου με τις τοπικές κοινωνίες, πέρα από την επιστημονική έγκριση.
4. Κερδισμένο χρόνο με την απομάκρυνση του πλοίου, που μας ωφελεί στην ανασύνταξή μας, στην καλύτερη οργάνωση και τεκμηρίωσή μας.

Έχοντας στο νου μας ότι ο σημαντικότατος αγώνας μας για την ζωή μας μόλις άρχισε… και άρχισε με σημαντικές νίκες … προχωρούμε ενωμένοι και αποφασισμένοι να κερδίσουμε το δικαίωμα συμμετοχής στις σημαντικές αποφάσεις που μας αφορούν. Έτσι ώστε αυτό που οραματιστήκαμε παλεύοντας και επιτυγχάνοντας το νέο δήμο Σάμης,- να έχουμε οι πολίτες ουσιαστικό ρόλο στη δημιουργία του αύριο-, να καταφέρουμε να γίνει πραγματικότητα που θα αγκαλιάσει τους πολίτες των νησιών μας, συνεισφέροντας τα μέγιστα και στο ευρύτερο κίνημα των συνΕλλήνων συμπολιτών μας.

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΣΑΜΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ