Κυριακή 16 Ιουνίου 2024
19.7 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΙΟΛΙΚΗ ΠΑΡ…ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Διάβασα το πρόσφατο δημοσίευμα στο τεύχος του ΕΚΠΑ το οποίο υπογράφουν καθηγητές και επιστήμονες με επικεφαλή τον καθηγητή κο Λέκκα και με θέμα τις επιπτώσεις του «Ιανού» στην Κεφαλονιά.

http://www.elekkas.gr/index.php/en/epistimoniko-ergo/scientificmissions/1919-newsletter-20-v20-impact-of-medicane-ianos-september-2020

Εκτός του ότι φαίνεται  να  είναι γραμμένο στο πόδι, (στη σελίδα οκτώ έμαθα ότι στη χερσόνησο της Παλλικής ανήκει ο Πόρος και η Αντίσαμος και ότι το Δράπανο είναι στο Ανατολικό παράκτιο τμήμα της Κεφαλονιάς, καθώς επίσης από τη σελίδα εικοσιένα ότι το σημείο που αποτυπώνεται στις φωτογραφίες, μετά τον Χάρακα και λίγο πριν τη διασταύρωση για Άσσο είναι στο  οδικό δίκτυο της περιοχής του Αγκώνα), η ταχύτητα με την οποία συντάχθηκε προδίδει κατά την γνώμη μου και την αιτία της σύνταξής του.

Όλο το πόνημα ουσιαστικά φαίνεται να έγινε για μια και μόνο σελίδα του, την τελευταία και 37η  (ή την 6η σελίδα της έκθεσης). Καταλήγει δηλαδή στο συμπέρασμα ότι το αιολικό πάρκο στη θέση  «Ξερακιάς» δεν σχετίζεται με τα πλημμυρικά φαινόμενα του «Ιανού».

Η επιστήμη εργαλειοποιημένη σε όλο της το μεγαλείο, οπότε άξιος και ο μισθός της.

Για να παραφράσω τους στίχους του Ελύτη που λέει: «Όταν η συμφορά συμφέρει, λογάριαζέ την για πόρνη», εδώ,  όταν η επιστήμη συμφέρει, λογάριαζε την για πόρνη.

Αυτό το περιβόητο «σύστημα», έχει τελικά όλους τους τρόπους .

Επειδή είμαι αντίθετος όπως πιστεύω και η πλειοψηφία του λαού της Κεφαλονιάς, με την προκλητική από όλες τις απόψεις εκφόρτωση των ανεμογεννητριών την ώρα που η Κεφαλονιά μετράει ακόμη τις πληγές της, η οποία έγινε συνοδεία των ΜΑΤ και εν μέσω απαγόρευσης λόγω πανδημίας, αλλά και αντίθετος  για κάθε παραπέρα νέα εγκατάσταση αφού στην Κεφαλονιά η παραγόμενη ενέργεια από τον Αίολο, είναι υπερδιπλάσια της κατανάλωσης του νησιού.

Επειδή το 43% των Ελλήνων έχει και θα συνεχίσει να έχει ενεργειακή φτώχια με τα ποσοστά να είναι αυξανόμενα, όσες εταιρείες  ενέργειας, ηλεκτρικής – αιολικής ή όποιας άλλης και αν λειτουργούν, αφού η λογική είναι, ενέργεια = κέρδος και όχι κοινωνικό αγαθό.

Επειδή σε κάθε λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος, για κάθε 1000 ΚWh, δηλαδή για μια ελάχιστη κατανάλωση τετραμήνου μιας τετραμελούς οικογένειας, πληρώνει επί πλέον για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας  (ΕΤΜΕΑΡ)είκοσι τρία ευρώ, αντί τουλάχιστον αυτά να αφαιρούνται.

Επειδή προχθές (δηλαδή το 2020) στη Ροδόπη, πατέρας που χρωστούσε το λογαριασμό ρεύματος του σπιτιού του και πήγε η εταιρεία να του το κόψει, παρακαλούσε τον τεχνικό να το κάνει σε μια ώρα γιατί μέσα το παιδί του έκανε μαθηματικά με τηλεκπαίδευση.

Επειδή  αυτοί που δημιουργούν το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, δεν μπορεί να είναι και αυτοί που με την ίδια λογική θα το λύσουν, δηλαδή με τη λογική της καταλήστευσης και του «ξεσκίσματος» της φύσης για το κέρδος τους,  εννοώντας αυτό πράσινη ανάπτυξη και οι υπόλοιποι, δηλαδή ο λαός θα «απολαμβάνουν» τις καταστροφές από τη λειτουργία της οικονομίας της αγοράς.

Γι’ αυτό λοιπόν πρέπει να συζητήσουμε για ένα άλλο μοντέλο ζωής, χρησιμοποιώντας αυτά που η τεχνολογία μας παρέχει αλλά με κέντρο τον άνθρωπο και τις πραγματικές του ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων.

Για όλα αυτά και για πολλά άλλα, το κύριο ερώτημα είναι πιστεύω ένα: ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ;

Γερ. Δαναλάτος
Δεκέμβριος 2020

Πηγή άρθρου : kefalonianews.gr και
Φωτογραφίας : kefalonitis.com

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ