Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024
16 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΔΩΡΟ ΣΤΗ ΓΗ

Γράφει η Ειρήνη Φωκά

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν την άποψη των αρθρογράφων τους και όχι κατά ανάγκη του kefaloniastatus.gr

Φωτογραφία άρθρου : Jerry Apostolatos

Τι περίεργα και μοναδικά τα Χριστούγεννα του 2020! Δεν έχουμε ξαναζήσει έτσι! Ειδικά εμείς η γενιά των νεοελλήνων του καταναλωτισμού…

Χωρίς ανοιχτά μαγαζιά, χωρίς γιορταστικό τζίρο, χωρίς ψώνια και δώρα, βεγγέρες και ρεβεγιόν!

Όλες αυτές οι απαγορεύσεις είναι για την υγεία μας, αλλά μήπως αγγίζουν και το υπερφίαλο «εγώ» μας; Την σημαντικότητα όλων των ασήμαντων λεπτομερειών που κάθε χρόνο με ευλαβική συνέπεια επαναλαμβάναμε για να γιορτάσουμε; Κυνηγούσαμε την ουρά μας τρέχοντας να αγοράσουμε χρειαζούμενα και περιττά ψώνια για «να δώσουμε χαρά». Μερικά απ’ αυτά κάλυπταν ανάγκες και άλλα ματαίως θυσιάζονταν στο βωμό του καταναλωτισμού να καλύψουν «κενά», συναισθηματικά κυρίως. Όλο το όργιο του δυτικού καπιταλισμού παιζόταν αυτές τις μέρες.

Φαινομενικά δείχνουν όλα ωραία και κοινωνικά αποδεκτά! Το κυριότερο είναι αυτό, να δείχνουμε όλοι τα ίδια πρόβατα που ακολουθούν το ίδιο ρεύμα. Γι’ αυτό και τόσοι πολλοί άνθρωποι που δεν πιστεύουν στα Χριστούγεννα, ή δεν είναι ούτε καν Χριστιανοί, εξακολουθούν να τηρούν τα έθιμα της κυρίαρχης κουλτούρας για να συμπορευτούν με τους άλλους.

Απίστευτη κατανάλωση ενεργειακών πόρων-πλαστικού κυρίως- που κάνουν τη γη μας να υποφέρει και να στενάζει κάτω από το βάρος της κλιματικής αλλαγής, θυσιάζονται σ’ αυτή τη γιορτή, η οποία είναι εσωτερική διάβαση από το σκοτάδι στο φως και καμιά σχέση δεν έχει με την εφήμερη πλαστική απομίμηση. Εμείς οι άνθρωποι, και μάλιστα οι Χριστιανοί την ευτελίσαμε σε αυτό το σημείο και την εμπορευματοποιήσαμε στο βαθμό που έγινε «Λεφτούγεννα»… Το επόμενο που θα δούμε, θα είναι την SantaFamiliaσε κανένα μεγαλοκατάστημα να ψωνίζει….

Μήπως ο κορονοϊός φέτος μας περιόρισε λίγο αυτό τον καταναλωτικό μένος;

Μας έκανε να σκεφτούμε λιγάκι ότι ίσως δεν χρειαζόμαστε και τόοοσα πολλά πράγματα…, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μερικά περσινά, ή να φτιάξουμε και να χαρίσουμε κάτι με τα χέρια μας, με τα παιδιά μας, να νιώσουμε τη χαρά της δημιουργίας και να καλλιεργήσουμε την φαντασία και τις δεξιότητές μας. Ίσως και να μην έχουμε ανάγκη τόσα πολλά ρούχα και αξεσουάρ για τις κοινωνικές μας συναναστροφές, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι το «είναι», σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να υπερκαλύπτεται από το «φαίνεσθαι». Όσο για τα δώρα… δεν υπάρχει κάτι περισσότερο από την αγάπη και τον σεβασμό μας για τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Όλο το χρόνο απομυζούμε τους πόρους της γης, αλλά το δεκαπενταήμερο σαν πραγματικοί καλλικάντζαροι πριονίζουμε το δέντρο της, να την γκρεμίσουμε… «ν’ αρπάξουμε» όσο περισσότερα μπορούμε, λες και τα σπίτια μας είναι άδεια, λες και δεν υπάρχει αύριο…

Αυτά τα Χριστούγεννα του 2020 ας ξαλαφρώσουμε τη γη, έστω και παρά τη θέλησή μας! Θα της κάνουμε το καλύτερο δώρο! Της αξίζει!

Βέβαια υπάρχουν και οι διαδικτυακές αγορές και οι μεταφορικές που μπλοκάρισαν, αλλά όπως και να το κάνουμε, κάτι άλλαξε.

Περιοριστήκαμε στο σπίτι και είπαμε: «Δεν πειράζει, ας είμαστε καλά»!

Είναι κι αυτό μια θετική ενδοσκόπηση, έστω κι αν το ξεχάσουμε σε 15 μέρες… Τουλάχιστον κάναμε την αρχή!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ