Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024
16 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Σημαντικές ενημερώσεις από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Η Ψηφιακή Νησιωτικότητα φέρνει πιο κοντά τα Ιόνια Νησιά

Στην Επιτροπή Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδος ο Αντιπεριφερειάρχης e-Gov Κωνσταντίνος Καποδίστριας

Οι στόχοι, οι κατευθυντήριες αρχές, οι στρατηγικοί άξονες παρέμβασης, ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός των συστημάτων, το μοντέλο διακυβέρνησης και το σύνολο των οριζόντιων και κάθετων παρεμβάσεων που θα υλοποιήσουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, αποτυπώνονται στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού (ΒΨΜ), θέμα που απασχόλησε την σύσκεψη της Επιτροπής Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδος

Την συζήτηση συντόνισε ο Πρόεδρος Επιτροπής Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, και συμμετείχαν,ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Ιονίων Νήσων Δρ. Κωνσταντίνος Καποδίστριας (Γραμματέας) και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Μακεδονίας Σωτήριος Βόσδου. Μέλη της Επιτροπής επίσης είναι ο  Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γεώργιος Λεονταρίτης (Αντιπρόεδρος) και η Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής Μαρία  Κουρή

Βασικοί στόχοι του νέου νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι:

  • Η ασφαλής, γρήγορη και αξιόπιστη πρόσβαση στο διαδίκτυο για όλους
  • Ένα ψηφιακό κράτος, που προσφέρει καλύτερες, ψηφιακές υπηρεσίες στους πολίτες, σε όλα τα γεγονότα της ζωής του.
  • Η ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων όλων των πολιτών
  • Η διευκόλυνση μετατροπής κάθε Ελληνικής επιχείρησης σε ψηφιακή επιχείρηση.
  • Η παραγωγική αξιοποίηση των δεδομένων του Δημοσίου.
  • Η ένταξη των σύγχρονων τεχνολογιών σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Στην τοποθέτησή του, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Ιονίων Νήσων Δρ. Κωνσταντίνος Καποδίστριας  εκτός άλλων ανέφερε ότι “η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, κατανοώντας το σημερινό κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον, όπως έχει διαμορφωθεί από την πανδημία του COVID, το γεγονός ότι οι νέες τεχνολογίες αποτελούν το εργαλείο εκσυγχρονισμού των Νησιωτικών Περιφερειών και τις ανάγκες των πολιτών και των επιχειρήσεων θα πρωτοστατήσει στους στόχους της Ψηφιακής μεταρρύθμισης.

Ένα κοινό πληροφοριακό σύστημα διοίκησης των Περιφερειών, η ψηφιοποίηση των Δημοσίων εγγράφων, η ηλεκτρονική τους διακίνηση καθώς και η δυνατότητα τηλεργασίας πρέπει να αποτελέσουν πρώτη προτεραιότητα των Ιονίων Νήσων, γιατί με αυτό τον τρόπο το όραμα της Ψηφιακής Νησιωτικότητας θα γίνει πραγματικότητα και τα νησιά μας θα έρθουν πιο κοντά”.


Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: Ο Προϋπολογισμός του 2021 σε βάση διαφάνειας, λειτουργικότητας και προγραμματισμού σε όλους τους τομείς

προς ψήφιση στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Αναπτυξιακός, εξωστρεφής, διάφανος και ρεαλιστικός ως προς την βελτίωση της καθημερινότητας, των υποδομών και της αντιμετώπισης των σύγχρονων προκλήσεων σε κάθε επίπεδο είναι ο προϋπολογισμός και το σχέδιο δράσης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για το 2021 που εισάγεται προς ψήφιση κατά την ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων. Εστιάζει στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, στις προοπτικές και τις νέες δυνατότητες που δημιουργούνται από τις Δημόσιες επενδύσεις και τα χρηματοδοτικά εργαλεία συνδυάζοντας τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας, αλλά και τις διαρθρωτικές αδυναμίες.

Έχουν προβλεφθεί νέες χρηματοδοτήσεις έργων, προστασίας και αποκατάστασης περιβάλλοντος, σύγχρονων υποδομών, ενεργειακών αναβαθμίσεων, πολιτισμού, τουρισμού, αθλητισμού, βιώσιμες αστικές αναπλάσεις, προγράμματα εκπαίδευσης, καταπολέμησης της φτώχειας και των διακρίσεων, ενίσχυσης των γυναικών, κοινωνικών δομών, έργα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού και του σχεδίου δράσης ανέρχεται στο ποσό 3.920.000 ευρω από Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) για επενδυτικές ανάγκες τα οποία κατανέμονται στις Περιφερειακές Ενότητες βάση πληθυσμιακών και άλλων κριτηρίων που ορίζει ο νόμος και η πραγματικότητα.

Για πρώτη φορά μπαίνει τάξη, ουσιαστικά και συμβολικά, στα οικονομικά της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Τα λειτουργικά έξοδα και οι δράσεις της Περιφέρειας, ως Περιφερειακή Αρχή και Συλλογικά Όργανα, αποτυπώνονται αναλυτικά και διακριτά, κάτι που εως τώρα ήταν ενταγμένα σε διάφορους κωδικούς στον προϋπολογισμό της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας.

Επίσης, περιλαμβάνονται δράσεις ύψους 176.088.374,61 ευρω αναφορικά με τους στόχους που έχουν τεθεί για το 2021 και για τους οποίους θα αναζητηθεί η εξασφάλιση της σχετικής χρηματοδότησης, γεγονός που καταδεικνύει την σοβαρή συνεργασία προγραμματισμού της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρόδης Κράτσα – Τσαγκαροπούλου με τους χωρικούς και θεματικούς Αντιπεριφερειάρχες.

Το 20% του ετήσιου προϋπολογισμού και σχεδίου δράσης για το 2021 αφορά σε δράσεις εκτάκτων αναγκών για τον covid-19, κοινωνικής μέριμνας, ειδικής ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, αντιπλημμυρικών έργων, αποκατάστασης – συντήρησης οδικού δικτύου, κ.α. Με σημαντικά ποσά ενισχύεται η πολιτική προστασία, οι καθαρισμοί ρεμάτων και ο οδοφωτισμός, η ανάπλαση χώρων αναψυχής και η οδοσήμανση.

Οι αθλητικές εγκαταστάσεις στα Ιόνια Νησιά έχουν περιέλθει σε κατάσταση εγκατάλειψης και αδιαφορίας επι σειρά ετών. Σήμερα, το 10% του προϋπολογισμού και σχεδίου δράσης διατίθεται για να αναβαθμιστούν οι υπάρχουσες και να δημιουργηθούν καινούργιες συμπεριλαμβανομένων των Πανιόνιων τουρνουά ποδοσφαίρου και μπάσκετ, των επιχορηγήσεων Αθλητικών Σωματείων για συμμετοχή σε αγώνες εκτός έδρας αλλά και την μέριμνα για τις αθλητικές υποδομές σε μικρά και μεγάλα νησιά.

Το 5% του ετήσιου προϋπολογισμού και σχεδίου δράσης για το 2021 αφορά σε δράσεις ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, της ιστορίας των νησιών αλλά τις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 οι οποίες εστιάζουν στον ιστορικό ρόλο των Επτανήσων, όπως και δράσεις για την Ναυτική ιστορία των Ιονίων Νήσων, διεθνές συνέδριο για τα Ιόνια Νησιά 200 χρόνια μετά το 21, φεστιβάλ παιδικών χορωδιών, την αναβίωση του θεατρικού φεστιβάλ της Ιθάκης μεταξύ άλλων.

Βαρύτητα δίνεται και στον τουρισμό, τομέας για τον οποίο έχει προβλεφθεί η εκπόνηση του σχεδίου δράσης για την έναρξη της τουριστικής περιόδου με τα νέα δεδομένα της υγειονομικής κρίσης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους, καθώς και δράσεις τουριστικής προβολής.

Μέσα σε κρίσιμη περίοδο, μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες, καταφέρνουμε να ξεπεράσουμε εμπόδια, να ολοκληρώσουμε έργα που κάνουμε για βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας, να συνεργαστούμε με Δήμους και κοινωνικούς εταίρους, να προγραμματίσουμε έργα με μεγάλο θετικό αναπτυξιακό αποτύπωμα και να καθιερωθούμε στη συνείδηση όλων, ως Περιφερειακή Αρχή σταθερότητας, αποτελεσματικότητας και πρόβλεψης” δηλώνει η Περιφερειάρχης.


Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: Πρωτοβουλία για την στήριξη των γυναικών απο τις επιπτώσεις του κορωνοϊού

Πλούσια σε διαπιστώσεις, προβλέψεις και συμπεράσματα για την νέα πραγματικότητα που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού στην οικογενειακή και επαγγελματική ζωή των γυναικών, ήταν η ηλεκτρονική συζήτηση με θέμαΚορωνοϊός και κοινωνία – Τι συμβαίνει με τις γυναίκες”, που διοργάνωσε μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας epresence.gov.gr, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, σε συνεργασία με την Επιτροπή Ισότητας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Στη συζήτηση συμμετείχαν η Υφυπουργός Υγείας με αρμοδιότητα την Ψυχική Υγεία Ζωή Ράπτη και η Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των φύλων Μαρία Συρεγγέλα, όπως και εκπρόσωποι των παραγωγικών και επιστημονικών φορέων.

Τη συζήτηση άνοιξε, η Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου αναφερόμενη στον τρόπο ζωής των γυναικών που έχει διαμορφωθεί από την πανδημία του covid-19, εξαιτίας του φόρτου των υποχρεώσεων που βαρύνει τις γυναίκες και τις αναγκάζει να κάνουν πολύ μεγαλύτερο αγώνα για να συνδυάσουν τις νέες ιδιότυπες επαγγελματικές συνθήκες με την ανάγκη να διοργανώνουν νέες συνθήκες και οικογενειακής ζωής αλλά και τα προβλήματα των γυναικών στο νοσηλευτικό κλάδο όπου αποτελούν την πλειοψηφία εργαζομένων.

“Πολλά επαγγέλματα, τα οποία έχουν σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως ο υγειονομικός κλάδος, ο οποίος κατά πλειοψηφία αποτελείται από γυναίκες, φέρει ένα μεγάλο βάρος στην αντιμετώπιση της κρίσης. Αυτό πρέπει να αναγνωριστεί. Αλλά σε όλους τους κλάδους οι γυναίκες πλήττονται από την απειλούμενη ανεργία, στις επιχειρήσεις που κλείνουν ή μειώνουν το προσωπικό τους, και αυτό έχει πολλές επιπτώσεις, όχι μόνο με όρους επαγγελματικής καταξίωσης και όρους επιβίωσης, αλλά και ψυχολογικούς. Όλα αυτα αποφασίσαμε να τα συζητήσουμε με γυναίκες που έχουν ασχοληθεί με το θέμα, ή απασχολεί ως θέμα τους φορείς που εκπροσωπούν, και το έργο που υπηρετούν στην πολιτική. Να ακούσουμε και τις δικές τους εμπειρίες, τις προβλέψεις αλλά να συνεργαστούμε ούτως ώστε, όλη αυτή η περιπέτεια της πανδημίας, από την οποία ελπίζουμε να βγούμε νικητές ως κοινωνικό σύνολο, να μην έχει θύματα γυναίκες. Επίσης, να δούμε πως θα προετοιμαστούμε καλύτερα με γνώση των επιπτώσεων και των έγκαιρων προληπτικών μέτρων που μπορούμε να πάρουμε για μια άλλη ενδεχόμενη υγειονομική ή οποιαδήποτε άλλη κρίση γιατί κάθε κρίση έχει ως θύματα τις γυναίκες” δήλωσε η Περιφερειάρχης.

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλλων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Συνοχής, Δημόσιας Υγείας & Απασχόλησης Κωνσταντίνος Ζορμπάς, καλωσορίζοντας όλους τους συμμετέχοντες τόνισε πως “πριν πολλά χρόνια που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου στις ένοπλες δυνάμεις οι γυναίκες στο συγκεκριμένο τομέα ήταν πολύ λίγες. Εζησα την προσπάθεια που έκανε η καθεμία ξεχωριστά να εδραιώσει την θέση της σε ένα καθαρά ανδροκρατούμενο περιβάλλον, όχι μόνο έγινε πραγματικότητα αυτό αλλά ένα ένα  τα κάστρα έπεφταν και αυτό που έπαιζε πλέον κυρίαρχο ρόλο ήταν τα προσόντα οι δεξιότητες η ικανότητα της καθεμίας και του καθένα και όχι το φύλο. Θέλουμε να ξεφύγουμε από τα στερεότυπα που βαρύνουν τις γυναίκες και προκαλούν την βία κατά των γυναικών, η βία είναι καταδικαστέα σωματική λεκτική ψυχολογική απ’ όπου κι αν προέρχεται. Και σε άλλους τομείς  θα πρέπει να παρέμβουμε και όχι μόνο σε αυτόν. Η γυναίκα σήμερα είναι ανεξάρτητη εργάζεται καταλαμβάνει αξιώματα με μεγάλη επιτυχία ομολογουμένως. Στην Επιτροπή Ισότητας Περιφέρειας Ιονίων Νήσων  είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε πρόταση μπορεί να βοηθήσει έτσι ώστε και οι τελευταίες αντιστάσεις που προσπαθούν να κρατήσουν την γυναίκα πίσω να καμφθούν έτσι ώστε να προχωρήσουμε  μαζί ο ένας δίπλα στον άλλον. Η πανδημία, όπως αποδεικνύεται αφήνει πίσω και γυναίκες θύματα βίας ενδοοικογενειακής λόγω των ψυχολογικών εντάσεων της ανασφάλειας και του εγκλεισμού. Αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε”.

Μια σειρά από μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας, από το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας παρουσίασε η Υφυπουργός με αρμοδιότητα την Ψυχική Υγεία Ζωή Ράπτη. Συγκεκριμένα ανακοίνωσε τη λειτουργία 24ωρης γραμμής ψυχολογικής υποστήριξης γυναικών 10306, σε συνεργασία με την Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, την Ομοσπονδία Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης “ΑΡΓΩ” και το Χαμόγελο του Παιδιού,  την χαρτογράφηση αναγκών και λύσεων σε πανελλαδικό επίπεδο καθώς και την προσπάθεια παροχής ψυχολογικής στήριξης του υγειονομικού προσωπικού με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.

Στην συζήτηση στρογγυλής τραπέζης συμμετείχαν ως εισηγητές η Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των φύλων Μαρία Συρεγγέλα, η Γενική Γραμματέας του Women in Business και μέλος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Αγνή Μαριακάκη, η Ερευνήτρια του Κέντρου Βιοϊατρικών Επιστημών “Αλέξανδρος Φλέμιγκ” Αντιγόνη Δήμα, και η Επίκουρη Καθηγήτρια του Ιονίου Πανεπιστημίου Βιλελμίνη Σοσώνη, παρουσιάζοντας τεκμηριωμένες επιστημονικές θέσεις και απόψεις για τις επιπτώσεις της πανδημίας σε κάθε δραστηριότητα, οικογενειακή, κοινωνική και επαγγελματική για τις γυναίκες και το πως μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Ακολούθησε μια πολύ ουσιαστική και εποικοδομητική συζήτηση με γυναίκες εκπρόσωπους παραγωγικών και ερευνητικών φορέων όπως Εμπορικά Επιμελητήρια, Επιμελητηρια Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, ΧΕΝ κ.α από τα Ιόνια Νησιά.

Κλείνοντας την συζήτηση για το πολυδιάστατο θέμα της ισότητας των δυο φύλων, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων μετέφερε και ως τ. Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τις εμπειρίες της διαπιστώνοντας έλλειψη  γυναικών στην κορυφή του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και την ανάγκη να συνδυάσουμε την ανέλιξη των γυναικών στην κορυφή με την υποστήριξη όλων των άλλων γυναικών στην επαγγελματική ζωή τους σε όλα τα επίπεδα και στην επίτευξη των στόχων τους. Ανέφερε και το πρόγραμμα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για την δημιουργία δικτύου πληροφόρησης και ενδυνάμωσης των γυναικών σε όλα τα νησιά, που για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί κάτι σχετικό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ