Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024
26 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Το ανθρώπινο πρόσωπο του πρωθυπουργού εξαφανίστηκε από τον προϋπολογισμό του 2021

Ομιλία της Δώρας Αυγέρη, Αν. Τομεάρχη Υγείας και Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ Β’ Θεσσαλονίκης, στη συζήτηση για την κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2021

Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η κυβέρνηση που παρουσιάζει το οικονομικό σχέδιό της για το 2021, ως όφειλε θα έπρεπε να είναι ανοιχτή στην κριτική για τα πεπραγμένα της το 2020. Τα οποία τόσο στη διαχείριση της πανδημίας, όσο και της οικονομίας, είναι τραγικά για την μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας.

Σας φταίει η αντιπολίτευση, η αξιωματική αντιπολίτευση για την αυστηρή, σκληρή κι επίμονη κριτική της. Δεν είναι, όμως, στραβός ο γιαλός. Στραβά αρμενίζετε, κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας. Πως θα μπορούσε να είναι αλλιώτικη η κριτική μας μπροστά στο μέγεθος και της αποτυχίας και των ευθυνών σας; Τι περιμένετε, να σας δώσουμε και παράσημο που δεν δείξατε ούτε δείχνετε διάθεση εθνικής συνεννόησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας; Που αντιθέτως εκμεταλλεύεστε με κάθε τρόπο την έκτακτη συνθήκη για να περάσετε μια εξόχως αντικοινωνική ατζέντα; Που καθημερινά δείχνετε προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν ανέχεστε την κριτική, τον κοινωνικό έλεγχο και τη λογοδοσία;

Μας τρομάζουν οι απώλειες από την πανδημία στην χώρα μας το τελευταίο διάστημα. Και μας τρομάζει εξίσου η απώλεια εκ μέρους της κυβέρνησης κάθε αίσθησης ευθύνης για την εξέλιξη των πραγμάτων. Που δείχνει να ξεπερνά με προκλητική υπεροψία τα χιλιάδες ανθρώπινα δράματα, να αντιμετωπίζει ως απλούς αριθμούς τους 3.500 ανθρώπους, με όνομα και επίθετο, που έχουν χάσει μέχρι σήμερα της ζωή τους. Ελάτε στην Θεσσαλονίκη, την Βόρεια Ελλάδα να ακούσετε τον θρήνο, να αισθανθείτε τον πόνο. Τίποτα από αυτά δεν άγγιξαν πριν από δύο εβδομάδες τον πρωθυπουργό, που ήρθε σαν τουρίστας στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Μητσοτάκης ούτε είδε, ούτε άκουσε και την ζωντανή κραυγή των γιατρών και νοσηλευτών των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης που στέρεψαν από δυνάμεις και αντοχές.

Αντιθέτως, ο πρωθυπουργός μάς επέδειξε τις φωτογραφίες του από την βόλτα στην Αριστοτέλους και τα τσουρέκια, και λίγες μέρες μετά την ποδηλατάδα του στην Πάρνηθα.Αυτή η απώλεια κάθε επαφής της κυβέρνησης Μητσοτάκη με την πραγματικότητα είναι και τρομακτική και κυνική.Καθημερινά αποκαλύπτεται η απώλεια κάθε επαφής με την κοινωνία που στενάζει, η παντελής απουσία ενσυναίσθησης που διαπνέει τα κυβερνητικά έδρανα.

Η πρωθυπουργική ανεμελιά, που μετριέται με άλλα μέτρα και σταθμά, η χυδαία απόδοση ευθυνών εκ μέρους υπουργών της κυβέρνησης στους ανθρώπους που ασθενούν και κινδυνεύουν, η στοχοποίηση και κατασυκοφάντηση ολόκληρων κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων, ακόμα πόλεων, όπως της Θεσσαλονίκης ή της Δράμας για παράδειγμα, μας λένε πολλά για τον τρόπο που η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την πολιτική ευθύνη, αλλά και για τον τρόπο άσκησης του κυβερνητικού έργου. Ελέω θεού Μητσοτάκη…Τι έλλειψε από τη γονατισμένη υγειονομικά και οικονομικά Θεσσαλονίκη και βιώνει σήμερα αυτή την τραγωδία;«Η έλλειψη χαρακτήρα, δεν είναι καλοί χαρακτήρες οι Θεσσαλονικείς» είπε προκλητικά προχθές ένα αχαρακτήριστος υπουργός της κυβέρνησης.

Αλήθεια, σε αυτούς τους Θεσσαλονικείς «χωρίς χαρακτήρα» είναι και οι 12 ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Γενημματάς», το οποίο προχθές, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, δεν είχε ρεύμα για μια ώρα; Και αναζητούνταν λύση για τροφοδότηση με ρεύμα της ΜΕΘ, ενώ δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν οι γεννήτριες επειδή υπήρξε αβλεψία από την διοίκηση του «Γενημματάς»; Η οποία διοίκηση του «Γενημματάς» ζήτησε γεννήτρια από το συνεργαζόμενο νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος», το οποίο επίσης δεν είχε φροντίσει να συντηρήσει τις γεννήτριες. Αυτοί είναι οι πολίτες της Θεσσαλονίκης «χωρίς χαρακτήρα»;

Καμία διάθεση ανάληψης ευθύνης για τους εγκληματικούς χειρισμούς από την κυβέρνηση. Και καμία συγνώμη.Και εδώ θα πρέπει να μεμφθεί κανείς και τους γαλάζιους βουλευτές της περιοχής και τους αυτοδιοικητικούς, που άφησαν την κυβέρνηση να μοιράζει ποινές στους πολίτες, χωρίς να ασκήσουν εγκαίρως την πίεση για να αναλάβει επιτέλους η κυβέρνηση τις ευθύνες της.

Άκουσα κάτι να ψελλίζουν όταν μπήκαν στο κάδρο των ευθυνών και θέλησαν να βγουν από αυτό, όταν άρχισαν να ζορίζουν τα πράγματα και ο πρωθυπουργός να τους ρίχνει τις ευθύνες Ακόμη και τώρα όμως δεν έχουν πει τίποτα για το φιάσκο της δήθεν επίταξης στη Θεσσαλονίκη. Οι μεγάλες ιδιωτικές κλινικές έμειναν εκτός, ενώ η επίταξη έληξε χωρίς να νοσηλευτεί ούτε ένας ασθενής με Covid στη μοναδική κλινική που δήθεν επιτάχθηκε. Ενώ την ίδια στιγμή εγγράφονταν οι οφειλές του δημοσίου προς τον κλινικάρχη. Ενώ την ίδια στιγμή γιατροί μεγάλων ιδιωτικών κλινικών βρίσκονταν εγκατεστημένοι μέσα σε δημόσια νοσοκομεία για να κάνουν διαλογές ασθενών μη covid. Προκειμένου αυτά τα καθαρά περιστατικά να διακομισθούν και να νοσηλευθούν σε ιδιωτικές κλινικές με το αζημίωτο και με καθαρά κέρδη για τους κλινικάρχες. Ενώ την ίδια στιγμή, γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία αναγκάζονταν να κάνουν επιλογές και διασωληνώσεις ασθενών εκτός ΜΕΘ, αφού δεν υπήρχε κρεβάτι εντατικής σε δημόσιο νοσοκομείο ούτε για δείγμα.

Η κυβέρνηση, αντί να λογοδοτεί για όλα αυτά, επιβάλλει σιγή ιχθύος. Και το Υπουργείο Υγείας επιβάλλει καθεστώς τρομοκράτησης των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία. Αυτούς που πριν χειροκροτούσε, τώρα τους πληρώνει με ΕΔΕ, αυταρχισμό και διώξεις.

Δεν τολμώ να σκεφτώ τι θα είχε γίνει αν, και θα αντιστρέψω εδώ το ερώτημά σας, αν είχε ξεσπάσει η πανδημία στα πρώτα μνημόνιά σας, όταν οι νεοφιλελεύθερες εκείνες πολιτικές σας είχαν αφήσει 2,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας ανασφάλιστους. Όταν ακόμα και για την είσοδο σε νοσοκομείο είχε μπει εισιτήριο.

Και για να μην ξεχνιόμαστε: η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έδωσε μόνο την μάχη για να φύγει από τον ελληνικό λαό η θηλιά του χρέους που του έβαλαν οι δικές σας κυβερνήσεις. Κατάφερε να αναστήσει το καθημαγμένο από τα μνημόνιά σας ΕΣΥ. Αυξάνοντας κατά ένα δις τις δημόσιες δαπάνες για την υγεία. Αυξάνοντας τις δαπάνες για την υγεία από 4,5% ΑΕΠ που ήταν το 2014, σε 5,1 % ΑΕΠ.

Εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση Μητσοτάκη μειώνει, αντιθέτως, τις δαπάνες υγείας για το 2021. Ο προϋπολογισμός το λέει. Ακόμη, όμως, κι αυτό η κυβερνητική πλειοψηφία προσπαθεί να το διαστρεβλώσει προσθέτοντας φασόλια με κουκιά.

Με επιδημικό κύμα που δεν κάμπτεται μετά από 5 εβδομάδες lock down, με την πίεση στο ΕΣΥ για νοσηλεία σε κλινικές covid και ΜΕΘ να συνεχίζεται αμείωτη, με τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής να έχουν εξαντληθεί και αποδεκατιστεί από την πανδημία, η Κυβέρνηση φέρνει ένα Προϋπολογισμό που προβλέπει μειωμένες δημόσιες δαπάνες υγείας 572 εκατομμύρια ευρώ.

Κι αναρωτιέμαι πώς μπορεί μια κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από μια υγειονομική κρίση, όχι απλώς όταν μειώνει τις δαπάνες για την υγεία, αλλά όταν πείθεται η ίδια από το ψέμα της ότι τις αυξάνει.

Κλείνω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, λέγοντας ότι ακόμα και τώρα πρέπει να βγούμε μπροστά από την πανδημία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα σταματήσει να μιλά για την ανάγκη ουσιαστικής και γενναιόδωρης ενίσχυσης του ΕΣΥ, μονιμοποιήσεις όλων των γιατρών και νοσηλευτών που όλο αυτό το διάστημα έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη κατά της πανδημίας, αλλά και των άλλων ασθενειών. Όλοι οι εργαζόμενοι, αδιακρίτως, που μπήκαν με αυταπάρνηση σε αυτή την άνιση μάχη, πρέπει να παραμείνουν στο δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Είναι ελάχιστη αναγνώριση, αλλά και παρακαταθήκη για την επόμενη μέρα.

Να μπουν επιτέλους στη λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα όλοι οι γιατροί και νοσηλευτές του ΕΣΥ.Και να δούμε σοβαρά πώς θα διαχειριστούμε τον χρόνο μέχρι να υπάρξουν απτά αποτελέσματα από τον εμβολιασμό, ποιες θεραπείες είναι διαθέσιμες, ποια φάρμακα μπορούν να διατεθούν.

Η μάχη, και σας ευχαριστώ κύριε πρόεδρε, κατά της πανδημίας δεν δίνεται από το προστατευμένο περιβάλλον θυλάκων επικοινωνίας. Με διπλά βιβλία, ακόμα και τριπλά, όπως φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η Εφημερίδα των Συντακτών. Και δεν δίνεται χωρίς εφόδια, χωρίς ανθρώπους. Οι άνθρωποι με τους ανθρώπους για τους ανθρώπους είναι αυτή η μάχη. Κι αυτό θα έπρεπε να είναι το μήνυμα του προϋπολογισμού για το 2021. Αλλά, δυστυχώς δεν είναι. Γιατί αυτή η κυβέρνηση, κάθε άλλο παρά ανθρώπινη είναι.

Δώρα Αυγέρη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ