Κυριακή 16 Ιουνίου 2024
20 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Παρέμβαση Παναγή Καππάτου στην εφημερίδα “Παρασκήνιο”

Νέες ευκαιρίες για τη νησιωτική Ελλάδα από τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία

Η πανδημία του κορονοϊου επιτάχυνε πολλές τάσεις πουμετασχηματίζουν την παγκόσμια οικονομία. Στα πλαίσια αυτών των αλλαγών παρουσιάζονται νέες αναπτυξιακές ευκαιρίες για τη νησιωτική Ελλάδα.

Τα ελληνικά νησιά βασίζονται στον τουρισμό για την ανάπτυξή τους. Ωστόσο αυτό το παραγωγικό μοντέλο σε πολλές περιπτώσεις δεν έχει συνδυαστεί με σημαντική αύξηση του μόνιμου πληθυσμού των ελληνικών νησιών. Ο τουρισμός αδυνατεί να αξιοποιήσει μεγάλο μέρος του ανθρωπίνου δυναμικού, καθώς πολλοί εργαζόμενοι πρέπει να μετακινηθούν στα αστικά κέντρα ή στο εξωτερικό για καλύτερες ευκαιρίες στην αγορά εργασίας.

Μια από τις παγκόσμιες τάσεις που επιταχύνθηκε από την πανδημία, είναι η επέκταση της εργασίας από απόσταση. Δηλαδή η αποσύνδεση του τόπου εργασίας από τον τόπο κατοικίας.

Συνήθως οι εργαζόμενοι περιγράφονται ως «ψηφιακοί νομάδες». Ωστόσο αυτό το φαινόμενο αφορά κάτι πολύ ευρύτερο, που συνδέεται με την αύξηση της σημασίας των επαγγελμάτων πληροφορικής, την διασύνδεση όλου του πλανήτη μέσω νέων δικτύων και την δυνατότητα οι εργαζόμενοι να επιλέγουν την εργασία από το σπίτι για να βελτιώνουν την οικογενειακή τους ζωή.

Η Ελλάδα, ιδιαίτερα η νησιωτική, πρέπει να δει αυτή την τάση ως αναπτυξιακή ευκαιρία. Βεβαίως δεν πρέπει να δημιουργούνται υπερβολικές προσδοκίες ή να θεωρηθεί αυτή η προοπτική ως αναπτυξιακή πανάκεια, αλλά σε συνδυασμό με άλλες δημόσιες πολιτικές, αποτελεί μια ευκαιρία που δεν πρέπει να προσπεράσουμε.

Σε κάθε περίπτωση τα ελληνικά νησιά, μπορούν να αποτελέσουν ιδανικούς υποδοχείς εργαζομένων αυτής της κατηγορίας, που αναμένεται να αυξηθούν τα επόμενα χρόνια. Τα νησιά μας μπορούν να προσελκύσουν ενεργούς οικονομικά κατοίκους, είτε για μερικούς μήνες το χρόνο, είτε ακόμα και μόνιμα. Η φυσική ομορφιά και ο διαφορετικός από τα αστικά κέντρα τρόπος ζωής, μπορεί να γίνει πόλος έλξης για εργαζόμενους που απλά χρειάζονται ένα υπολογιστή για να προσφέρουν υπηρεσίες σε κάθε μέρος του πλανήτη.

Είναι απαραίτητο τα νησιά μας να αποκτήσουν σύντομα υποδομές δικτύων 5G, για να αξιοποιήσουν πλήρως αυτή την ευκαιρία. Η κυβέρνηση κινείται αποφασιστικά προς αυτή την κατεύθυνση, τόσο με φορολογικές ρυθμίσεις και νομοθετικές πρωτοβουλίες, δημιουργώντας το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο για την προσέλκυση εργαζομένων αυτής της κατηγορίας, όσο και με την αδειοδότηση και λειτουργία του δικτύου 5G. Πρόκειται για μια φιλόδοξη πολιτική, που θα βοηθήσει τη νησιωτική Ελλάδα κοινωνικά και οικονομικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ