Δευτέρα 6 Μαΐου 2024
16.5 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Η Υγεία στο Δημοτικό Συμβούλιο | Μπορούμε να ελπίζουμε σε κάτι καλό;

Η Δημοτική Αρχή Μιχαλάτου φέρνει με πρωτοβουλία της το θέμα της υφιστάμενης κατάστασης του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλονιάς. Η αλήθεια είναι ότι, σύμφωνα με το Σωματείο των Εργαζομένων του ΓΝΚ, το κεντρικό νοσοκομείο μας είναι στη χειρότερη φάση απ’ όταν ιδρύθηκε... Ωστόσο, τι μπορούμε να περιμένουμε από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου; Μπορεί να προκύψει μία θεαματική αλλαγή υπέρ της δημόσιας υγείας των νησιών μας;

Του Γιάννη Βαρούχα

Κατ’ αρχάς είναι θετικό που το νούμερο ένα πρόβλημα που έχουμε ως κοινωνία, η δημόσια υγεία, μπαίνει στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου-ipso facto. Ωστόσο, αυτό το “έργο” κάτι μας θυμίζει… πρόσφατα είχαμε ζήσει όλοι στο Αργοστόλι τη συζήτηση για τη δημόσια υγεία απ’ το Δημοτικό Συμβούλιο του ενιαίου τότε Δήμου Κεφαλονιάς και τη Δημοτική Αρχή Παρίση. Ποια ήταν τα αποτελέσματα που είχαν τότε προκύψει απ’ την εν λόγω συνεδρίαση; Είχε βοηθήσει η τότε συνεδρίαση τα νοσοκομεία μας και τη δημόσια υγεία των νησιών μας;

Αλίμονο… το μόνο που μας έμεινε να θυμόμαστε από εκείνη την περιβόητη εξάωρη συνεδρίαση είναι κραυγές, προπηλακισμοί, επικοινωνιακά σόου και σπέκουλα στο έπακρον! Οι γιατροί των νοσοκομείων μας είχαν πει και τότε, όπως λένε και σήμερα, την αλήθεια κι αυτά που χρειάζονται να γίνουν. Τι έκαναν οι δημοτικές παρατάξεις ωστόσο; Τσακώθηκαν σαν τα κοκκόρια, έπαιξαν τα πολιτικά ή κομματικά τους παιχνίδια, εις βάρος της δημόσιας υγείας, και κατέληξαν να τσακώνονται για το αν θα σπάσει ο Δήμος Κεφαλονιάς ή όχι(sic)…

Το μόνο που είχε “κατορθώσει” η συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου Κεφαλονιάς για την υγεία ήταν η έκδοση ενός ψηφίσματος της πλειοψηφίας κι ενός της Λαϊκής Συσπείρωσης…

Η θέση της τότε παράταξης τους σημερινού Δημάρχου, κ. Μιχαλάτου, εκφράστηκε διά του Δημοτικού Συμβούλου κ. Αραβαντινού, καθώς ο Θεόφιλος Μιχαλάτος απουσίαζε απ’ την εν λόγω συνεδρίαση, ο οποίος είχε πει : “Η υγεία δεν είναι τράπουλα. Πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα. Και το Μαντζαβινάτειο και το Κέντρο Υγείας και το Γενικό Νοσοκομείο θα πρέπει να λειτουργούν το ίδιο αξιόπιστα. Πρέπει να στελεχωθεί το Μαντζαβινάτειο και όχι να έρχονται οι υπεύθυνοι της 6ης ΥΠΕ να μας ρωτούν για τα προβλήματα που θα έπρεπε κανονικά οι ίδιοι να τα γνωρίζουν και να τα λύνουν. Για μένα ήταν τραυματική εμπειρία αυτή η συζήτηση, γιατί από τους υπευθύνους δεν πήρα καμία απάντηση.” (πηγή inkefalonia)

Σε κλίμα έντασης και χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα είχε διεξαχθεί το Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλονιάς με θέμα την υγεία πριν από περίπου τέσσερα χρόνια (το Φλεβάρη του 2019).

Σε αυτήν την τοποθέτηση δεν μπορεί κάποιος να εντοπίσει καμία συγκεκριμένη πρόταση. Δηλαδή το θέμα και ο σκοπός μιας συνεδρίασης ενός Δημοτικού Συμβουλίου για την υγεία ποιος είναι; Να φέρουμε τους αρμόδιους και να τους “στήσουμε στον τοίχο” ασκώντας κριτική και εκδίδοντας παράλληλα ψηφίσματα διαμαρτυρίας ή να πάρουμε κάποιες συγκεκριμένες αποφάσεις σε πρακτικό επίπεδο;

Η οικονομική ενίσχυση των ιατρών που έρχονται στο ΓΝΚ είναι μία πρακτική απόφαση προς τη σωστή απόφαση. Ας παρθούν ανάλογες αποφάσεις για τη στέγαση και τη σίτιση εκ μέρους των Δήμων και της Περιφέρειας, και τότε θα είμαστε σε καλό δρόμο.

Παράλληλα, να αναζητηθούν και να μεταφερθούν στα νοσοκομεία μας οι συμπατριώτες μας ιατροί, που είναι ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό, με αντίστοιχα κίνητρα, καθώς για να γίνουν πιο ελκυστικοί οι διαγωνισμοί προσλήψεων ιατρών, θα χρειαστεί και μία “μαγιά” γιατρών να υπάρχει ήδη σε υπηρεσία. Διότι ένας επιστήμονας πέρα απ’ τα οικονομικά μεγέθη, θα σταθμίσει και το αν θα υπάρχει στο Νοσοκομείο που θα υπηρετήσει κάποια ομάδα συνάδελφών του. Σ’ ένα νησί χωρίς ΜΕΘ και με συνεχείς αεροδιακομιδές, η ευθύνη του ιατρικού προσωπικού είναι μεγάλη και δεν μπορεί κανείς να σκέφτεται ότι θα έχει να πάρει μόνος του αποφάσεις ζωής ή θανάτου…

Κλείνοντας θα ευχηθούμε αυτήν τη φορά να γίνει μία καλή συζήτηση με νηφαλιότητα και να μην αφεθεί το κλίμα της συνεδρίασης έρμαιο στις κραυγές και τις κορώνες. Η εμπειρία του Νικόλα Βαλλιανάτου ως προέδρου απ’ τα Νομαρχιακά Συμβούλια, στα οποία είχε καταφέρει “φίλους και εχθρούς” να σέβονται τη λειτουργία του, δεν ξέρουμε αν θα είναι αρκετή για να πρυτανεύσει η ψυχραιμία…

Αν η συζήτηση πάρει μορφή “φιλολογίας”, τότε το “παιχνίδι” πολύ φοβόμαστε ότι θα έχει χαθεί. Γι’ αυτό χρειάζεται ο εισηγητής να έρθει με συγκεκριμένη πλατφόρμα συζήτησης, με συγκεκριμένες προτάσεις που θα τεθούν στην κρίση του σώματος το οποίο θα κληθεί είτε να τις απορρίψει, με τα επιχειρήματά του, είτε να καταθέσει τις δικές του. Αυτό που χρειάζεται η δημόσια υγεία των νησιών μας και τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας μας είναι συγκεκριμένες, υλοποιήσιμες και πρακτικές προτάσεις που να ανακουφίζουν σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (εκεί μπορεί ο Δήμος να συμβάλλει όπως παλαιότερα) και να προκαλούν ενδιαφέρον μέσω οικονομικών ελαφρύνσεων. Τέλος, να αναζητηθούν οι ευθύνες γιατί δεν έχει δημιουργηθεί ακόμη το Τμήμα Επείγοντων Περιστατικών (ΤΕΠ), το οποίο θα αποσυμφόριζε και θα βοηθούσε σημαντικά στη λειτουργία του ΓΝΚ τη στιγμή που υπάρχει η χρηματοδότηση.

Γιάννης Βαρούχας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ