Κυριακή 5 Μαΐου 2024
18.8 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ο Βουλευτής ενημερώνει

Ένταξη των Δήμων της Κεφαλονιάς στα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια

Με απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος κ. Ταγαρά εντάσσονται στο δεύτερο κύκλο του προγράμματος Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ) οι Δήμοι Αργοστολίου, Ληξουρίου και Σάμης με όλες τις δημοτικές ενότητές τους. Η Ιθάκη έχει ήδη ενταχθεί στον πρώτο κύκλο του προγράμματος.

Τα ΤΠΣ αποτελούν μέρος τους Προγράμματος Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το θέμα είχαμε επεξεργαστεί και προετοιμάσει με τον Δήμαρχο Αργοστολίου κ. Θεόφιλο Μιχαλάτο σε πρόσφατη συνάντησή μας με τον Υφυπουργό κ. Ταγαρά, ενώ κατά την επίσκεψη του κ. Υφυπουργού στην Κεφαλονιά σε συνεργασία με τους Δημάρχους κ. Κατσιβέλη και Μονιά προωθήθηκε το αίτημα συνολικής κάλυψης της Κεφαλονιάς.

Τα ΤΠΣ έχουν μεγάλη σημασία για όλους μας, αφού καθορίζουν:

  • Χρήσεις γης και όρους δόμησης
  • Περιοχές προς πολεοδόμηση και επεκτάσεις
  • Το οδικό δίκτυο και το δίκτυο υποδομών
  • Τα όρια των οικισμών

Ιδιαίτερα για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη, όπου η οικονομία μας βασίζεται στον τουρισμό και την οικοδομική δραστηριότητα, τα ΤΠΣ είναι κεφαλαιώδους σημασίας.

  • Είναι απαραίτητα για την βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού και αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών
  • Συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος
  • Θωρακίζουν το δομημένο περιβάλλον από τις συνέπειες φυσικών καταστροφών, οι οποίες είναι μέρος της ζωής των νησιών μας

Σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση του κτηματολογίου και των δασικών χαρτών, το πρόγραμμα ΤΠΣ θα μας φέρει κοντά στο στόχο, να αποκτήσει η χώρα μας ολοκληρωμένο πολεοδομικό σχεδιασμό.

Με άρθρο μου στον έντυπο τύπο έχω αναφερθεί στη σημασία του ολοκληρωμένου πολεοδομικού σχεδιασμού ως προϋπόθεση της βιώσιμης ανάπτυξης. Υπερσύνδεσμος: https://bit.ly/3EjK4ja

Συγχαρητήρια στη σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ για την προώθηση του προγράμματος ΤΠΣ, όπως και στην προηγούμενη της οποίας μέρος ήταν και ο συμπατριώτης μαςπ. Υφυπουργός κ. Γεράσιμος Θωμάς.

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης


Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών για τη διαγραφή προστίμων στα αναδρομικά συνταξιούχων

Αρκετοί συμπολίτες μας συντάσσουν πολλαπλές φορολογικές δηλώσεις για αποδοχές αναδρομικών από προηγούμενα έτη. Η διαδικασία αυτή λόγω συχνών σφαλμάτων και των μικρών ποσών που αφορά, επιφέρει πρόστιμα σε περίπτωση μη δήλωσης των σχετικών ποσών.

Για αυτό το λόγο και στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, κατέθεσα ερώτηση στον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, με θέμα:

«Νομοθετική ρύθμιση για τη διαγραφή και μη επιβολή προστίμων και προσαυξήσεων στα αναδρομικά των συνταξιούχων περασμένων ετών και αυτοματοποιημένη εκκαθάριση των δηλώσεων αναδρομικών από την Α.Α.Δ.Ε.»

Η παρέμβαση του Υπουργείου αφενός θα διευκολύνει μια ευαίσθητη κατηγορία συμπολιτών μας, αφετέρου θα αξιοποιήσει τη δυνατότητα αυτοματοποιημένης διαδικασίας με σχετική ψηφιακή εφαρμογή.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης στο σύνδεσμο:https://bit.ly/329SlJD

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης


Κύρωση κρατικού προϋπολογισμού 2022

Υπερψηφίστηκε, εχθές, από την Ολομέλεια της Βουλής το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2022»

Στην ομιλία μου τόνισα ότι παρά τις δυσκολίες οπροϋπολογισμός του 2022 έχει αναπτυξιακά χαρακτηριστικά:

  • Ο προϋπολογισμός του 2022 δεν προβλέπει κανένα νέο φόρο
  • Προβλέπει διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του 2022
  • Επιβεβαιώνει τη βασική προεκλογική δέσμευση της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για φοροελαφρύνσεις και καταργήσεις φόρων: Μείωση ΕΝΦΙΑ, μείωση φορολογικών συντελεστών, κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης και μείωση ασφαλιστικών εισφορών
  • Τα αυξημένα φορολογικά έσοδα προέρχονται από την ανάπτυξη της οικονομίας και όχι από νέους φόρους ή αυξήσεις φόρων
  • Κατευθύνει 57 δισεκατομμύρια ευρώ στο κοινωνικό κράτος
  • Η Ελλάδα ανέκτησε την εμπιστοσύνη των διεθνών εταίρων μας με αποτέλεσμα τον ομαλή εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους
  • Αποπληρώνεται νωρίτερατο δάνειο που σύναψε η Ελλάδα με το ΔΝΤ
  • Προβλέπεταιη μεγαλύτερη αύξηση επενδύσεων και εξαγωγών σε όλη την ΕΕ μέσα στην επόμενη διετία
  • Ήδη το αγροτικό ισοζύγιο της Ελλάδας έγινε πλεονασματικό για πρώτη φορά μετά από 36 χρόνια
  • Καταγράφεται ο υψηλότερος αριθμός εργαζομένων από το 2011
  • Ενισχύονται τα ευάλωτα νοικοκυριάέναντι της ενεργειακής κρίσης
  • Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση στην ΕΕ σε ότι αφορά την απορρόφηση πόρων του ΕΣΠΑ

Την ίδια ώρα, δια στόματος του ίδιου του Πρωθυπουργού ανακοινώνουμε τρία νέα, σημαντικά, μέτρα στήριξης των νοικοκυριών στο πλαίσιο της ενεργειακής κρίσης:

  • Αυξάνουμε περαιτέρω τη κρατική ενίσχυση στα τιμολόγια ρεύματος για το μήνα Δεκέμβριο και αντίστοιχα στα κοινωνικά τιμολόγια και στα ευάλωτα νοικοκυριά.
  • Αυξάνουμε την έκπτωση στους λογαριασμούς φυσικού αερίου κατά 40% για τον μήνα Δεκέμβριο
  • Για τους αγρότες πρόκειται να υπάρξει κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια ενέργειας από τον Αύγουστο μέχρι και το μήνα Δεκέμβριο.

Οι επόμενοι μήνες αναμένονται ιδιαίτερα δύσκολοι λόγω της παγκόσμιας υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης.Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αποδείξει ότι μπορεί να καταφέρει να οδηγήσει την πατρίδα μας στην επίτευξη των στόχων μας, με βιώσιμη ανάπτυξη για όλους, μείωση των ανισοτήτωνκαι απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα.

Κείμενο και βίντεο της ομιλίας μου στο σύνδεσμο: https://bit.ly/33GDLd4

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης


Προτάσεις για κίνητρα σε νησιωτικές δομές υγείας και παρέμβαση για την δυνατότητα μείωσης του ΦΠΑ στη νησιωτική Ελλάδα

Χθες 15 Δεκεμβρίου έκανα παρεμβάσεις μέσω τηλεδιάσκεψης σε δύο επιτροπές της Βουλής.

Αρχικά στην Επιτροπή Περιφερειών συζητήθηκαν «Προτάσεις και κίνητρα για τη στελέχωση των δομών δημόσιας υγείας στις νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές»,  θέμα που συζητήθηκε για 2η συνεδρίαση παρουσία του Υπουργού Υγείας κ. Πλεύρη και της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.

Μεταξύ των προτάσεων που κατέθεσα, συμπεριλαμβάνονται:

  • Προκήρυξη όλων των οργανικών θέσεων για τις συγκεκριμένες ιατρικές ειδικότητες, ώστε να μην υπηρετεί ένας ιατρός στις κλινικές
  • Παραμονή προκηρύξεων σε ισχύ μέχρι την πλήρωση των θέσεων
  • Θεσμοθέτηση εκπαιδευτικών αδειών για την καλύτερη επαγγελματική εξέλιξη των ιατρών
  • Υπηρεσία περισσότερων αγροτικών ιατρών σε ιατρεία που αυτό είναι εφικτό, ώστε η πρωτοβάθμια υγεία να λειτουργεί ομαλά
  • Δημιουργία σχήματος αξιοποίησης από το ΕΣΥ των ιδιωτών ιατρών στα νησιά

Κείμενο και Βίντεο της ομιλίας μου στο σύνδεσμο: https://bit.ly/3ywi9LG

Ακολούθως συμμετείχα σε συνεδρίασης της Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών, με θέμα την απόφαση του Ecofin, που δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να θεσπίσει εκ νέουμειωμένους συντελεστές ΦΠΑσε νησιά του Αιγαίου από το 2025, κάτι που είχε καταργηθεί από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η απόφαση του Ecofin δικαιώνει την προσπάθεια της Κυβέρνησης για μείωση συντελεστών ΦΠΑ σε αγροτικά μηχανήματα και ηλιακά πάνελ, για τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής στην Ελλάδα. Εξάλλου, μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ θα μπορούν να εφαρμοστούν και σε είδη πρώτης ανάγκης και ιατρικό εξοπλισμό, σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων και καταστροφών.

Παρέθεσα τους λόγους για τους οποίους η Κεφαλονιά, η Ιθάκη και το Ιόνιο γενικότερα πρέπει να έχουν εξίσου δυνατότητα μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, ως νησιωτική περιφέρεια που αντιμετωπίζει αντίστοιχες δυσκολίες με τα νησιά του Αιγαίου. Συνέδεσα την παρέμβαση μου με το γενικότερο σκεπτικό της απόφασης του Ecofin για μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, σε έκτακτες περιπτώσεις, για περιοχές που πλήττονται από φυσικές καταστροφές.

Κείμενο και Βίντεο της ομιλίας μου στο σύνδεσμο:

https://bit.ly/33tH0nX

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ