Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13.8 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Σφοδρή επίθεση ΣΥΡΙΖΑ σε ΔΕΕΠ και Κράτσα: Κατάντια πρωτοφανής και πρωτάκουστη!

Η κ. Κράτσα δοξάζεται κρυπτόμενη πίσω από την κομματική οργάνωση της ΝΔ και μάλιστα με … κατά συνθήκην αλήθειες !

Σχετικά με την ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Νέας Δημοκρατίας (Δ.Ε.Ε.Π. Κεφαλληνίας & Ιθάκης) με την οποία απαντάει στην προ μιας εβδομάδας ανακοίνωση της Ν.Ε. ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ. Κεφαλονιάς/Ιθάκης, σχετικά με το σκάνδαλο διαχείρισης των απορριμμάτων από το μόρφωμα της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων, η απάντηση της Ν.Ε. Κεφαλονιάς/Ιθάκης ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία είναι εξής:

Καταρχήν και μόνο το γεγονός ότι η απάντηση δεν προέρχεται από την Περιφερειάρχη και Πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ Ιονίων ή κάποιον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, αλλά από την … κομματική οργάνωση του κυβερνώντος κόμματος, δείχνει ότι η Νέα Δημοκρατία θεωρεί την αυτοδιοίκηση και την κρατική μηχανή ως υποκατάστατο της.

Αξίζουν πραγματικά λοιπόν συγχαρητήρια, τόσο στον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη όσο και στην Περιφερειάρχη κ. Κράτσα που χρησιμοποιούν την κομματική τους οργάνωση σαν εκπρόσωπο τύπου της Κυβέρνησης και της Περιφέρειας και δοξάζονται κρυπτόμενοι πίσω από αυτήν!

Κατάντια πρωτοφανής και πρωτάκουστη !

Πάμε στην ουσία της ανακοίνωσης και τις 6 “κατά συνθήκην αλήθειες” της κ. Κράτσα που υπογράφονται από … την κομματική οργάνωση της ΝΔ επιχειρώντας να γίνει… το μαύρο, άσπρο:

«Αλήθεια» 1η : Το έργο «Ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων Κεφαλονιάς» δεν «εντάχθηκε» στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ στις 21/9/2016 όπως ισχυρίζονται Κράτσα/ΝΔ.

Πέντε ημέρες πριν, τις 15/9/2016 δηλ. κατατέθηκε η αίτηση χρηματοδότησης του έργου, με αριθ. πρωτ. 31308/15-9-2016 (αρ. πρ. ΕΥΔ/ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ 11032/21-9-2016).

Επίσης το έργο δεν «αξιολογήθηκε θετικά» στις 11/3/2020 όπως είναι ο ισχυρισμός, αλλά 13/3/2020 εντάχθηκε με την απόφαση 2483/13-03-2020 και με Κωδικό ΟΠΣ 5002300 (ΑΔΑ: ΨΣ1Ζ46ΜΤΛΡ-3Ω9) στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» και με δικαιούχο τον Δήμο Αργοστολίου!

Και τέλος, είναι προκλητικό ψεύδος ο ισχυρισμός ότι «ο ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων στις 19/12/2020 τροποποίησε την απόφαση ένταξης και δημοπράτησε το έργο». 

Η αλήθεια είναι ότι ο Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου (και όχι ο ΦΟΔΣΑ) τροποποίησε την απόφαση ένταξης του έργου στις 29/12/2020 με την απόφαση 11961/29-12-2020 (ΑΔΑ: Ψ9ΧΡ46ΜΤΛΡ-ΒΘ9) για αλλαγή του δικαιούχου (Δήμος Αργοστολίου), καθώς και του Κύριου και Φορέα λειτουργίας και συντήρησης της πράξης (ΕΔΑΚΙ)  … στο ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων ΑΕ.

«Αλήθεια» 2η : Ψεύδος μέγα ο ισχυρισμός Κράτσα/ΝΔ ότι ο προϋπολογισμός του έργου είναι «ακριβώς ίδιος» 7.170.819,32 ευρώ. Αποκρίπτουν τεχνηέντως ότι το ποσόν που αναφέρεται, αφορά  το ποσόν της ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ και όχι το … δημοπρατούμενο έργο, το οποίο σύμφωνα με τη διακήρυξη του έργου και την 5/13-1-2021 απόφαση του ΔΣ του ΦΟΔΣΑ (ΑΔΑ: ΨΔΘΔ46ΜΜΜ7-Φ6Ν) φθάνει στα 23.803.486,40 ευρώ, με την επί πλέον διαφορά των 16,5 εκατ. ευρώ να καλύπτεται όπως ρητά αναφέρεται «από ίδιους πόρους του Κύριου του Έργου» δηλαδή του ΦΟΔΣΑ και κατ’ επέκταση από τους πολίτες της Κεφαλονιάς, με την εκτόξευση των τελών τουλάχιστον στον τριπλασιασμό τους ! Και αυτή η τραγική εξέλιξη για τους Κεφαλονίτες, αποδεικνύεται περίτρανα από το γεγονός ότι στον προϋπολογισμό του ΦΟΔΣΑ για το 2022, όσον αφορά το εργοστάσιο της Κεφαλονιάς αναγράφεται ως κρατική επιχορήγηση ΜΟΝΟ το ποσόν των 7.304.196,56 ΕΥΡΩ.

Είναι δε απροκάλυπτο ψεύδος ο ισχυρισμός Κράτσα/ΝΔ ότι «Εξασφαλίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ως «προαίρεση» (επιπλέον χρηματοδότηση επέκτασης – εκσυγχρονισμού της Μονάδας) με 4.690.000€ χρηματοδότηση από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ και όχι ιδίους πόρους». Ξεκάθαρα στην διακήρυξη του έργου αναφέρεται ότι «Στην περίπτωση εφαρμογής του δικαιώματος προαίρεσης επέκτασης των εγκαταστάσεων, το λειτουργικό κόστος προσαυξάνεται κατά 66.051,60€ της συμβατικής ετήσιας λειτουργίας και καταλήγει σε 726.567,60 € ανά έτος» με το ποσόν αυτό να πληρώνεται από τους πολίτες !

 «Αλήθεια» 3η : «Η Κεφαλονιά είναι πράγματι στον δρόμο της σύγχρονης διαχείρισης απορριμμάτων» ισχυρίζονται Κράτσα/ΝΔ αλλά δεν αναφέρεται λέξη για τις εικόνες ντροπής που δημοσιεύθηκαν τελευταία σε τοπική ιστοσελίδα και δείχνουν την τραγική κατάσταση που επικρατεί στην Παλοστή, όπου ακόμη και φωτιά που καπνίζει εν μέσω χειμώνα.

«Αλήθεια» 4η : Με προφανή αμηχανία και κρυόπλαστο χιούμορ Κράτσα/ΝΔ προσπερνούν το γεγονός της παράνομης σύνθεσης του ΔΣ του ΦΟΔΣΑ για πάνω από ένα χρόνο, κάτι που οι ίδιοι έσπευσαν εν μέρει να διορθώσουν τελικά. Υπενθυμίζουμε ότι τα δύο μέλη στο ΔΣ του ΦΟΔΣΑ που μαζί με την κ. Κράτσα εκπροσωπούν το Περιφερειακό Συμβούλιο, δεν έχουν εκλεγεί από το σώμα αλλά έχουν διορισθεί από την ίδια. 

Αν είναι αληθής ο ισχυρισμός τους ότι «Οι εκλογές για τα μέλη και τη σύνθεση του ΔΣ έγιναν με βάση το καταστατικό και πάντα σύμφωνα με τους σχετικούς νόμους», εύλογα αναρωτιέται κανείς πότε τελικά υπήρχε νόμιμη σύνθεση του ΔΣ του ΦΟΔΣΑ, πριν την αντιπροσώπευση της Λευκάδας στο ΔΣ (12/8/2021 με την απόφαση 72/2021 επικυρώθηκε η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης) ή μετά από αυτήν;

«Αλήθεια» 5η : Αμφισβητεί και μάλιστα για πρώτη φορά η κ. Κράτσα τις αυξήσεις στα δημοτικά τέλη που επέφερε ο ΦΟΔΣΑ επικαλούμενη γενικά και αόριστα «το κόστος διαχείρισης (σύμφωνα με ΕΔΑΚΙ)» (!) που υπήρχε το 2020.

Γιατί αλήθεια δεν αμφισβητεί με επίσημα στοιχεία ότι οι Αργοστολιώτες πλήρωσαν ΔΙΧΩΣ ΚΑΜΙΑ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ το 2021 και θα πληρώσουν το 2022 …ναι 398.973,52 ευρώ όπως λέει η κ. Κράτσα αλλά από ..305.863,92 ευρώ που πλήρωναν (+ 30,44%), οι Ληξουριώτες… 94.445 ευρώ από … 62.000 ευρώ (+52,33%) και οι Σαμικοί … 83.900 από 62.289 ευρώ (+21,04%);

Την καλούμε να δημοσιοποιήσει τα επίσημα στοιχεία «σύμφωνα με την ΕΔΑΚΙ» που επικαλείται …

Και μια συμβουλή: Ας κρατάει μικρό καλάθι η κ. Κράτσα γιατί θέλοντας και μη μέσα στο χρόνο θα αναγκαστεί να αυξήσει επί πλέον τα τέλη διαχείρισης των απορριμμάτων στην Κεφαλονιά ως αποτέλεσμα τόσο της προχειρότητας με την οποία συστάθηκε και συνεχίζει  να λειτουργεί ο ΦΟΔΣΑ, όσο και εξ αυτής  της προβληματικής διαχείρισης των οικονομικών του.

«Αλήθεια» 6η : Με αφορισμούς και εξυπνακισμούςΚράτσα/ΝΔ δεν μπορούν να αντιπαρέλθουν το γεγονός ότι 22 Μαρτίου εκδικάζεται στο ΣτΕ (μετά από δύο αναβολές) η προσφυγή του ΦΟΔΣΑ στον οποίο προεδρεύει η Περιφερειάρχης κ. Κράτσα, σχετικά με την κριθείσα δημοπράτηση του έργου της Κεφαλονιάς από τον ΦΟΔΣΑ  ως μη νόμιμη από την επιτροπή του άρθρου 152.

Και δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει το γεγονός ότι μέχρι την αποδοχή από το ΣΤΕ της προσφυγής του ΦΟΔΣΑ (και εάν φυσικά αυτό γίνει), η κ. Κράτσα με τις πλάτες τόσο του Υπουργείου, όσο και της Αποκεντρωμένης αλλά και με την ένοχη σιωπή των μελών του ΔΣ του ΦΟΔΣΑ συνεχίζει τη διαδικασία … παρανομώντας!

Και φυσικά με ενδιαφέρον περιμένουμε την απάντησή της κ. Κράτσα στην επερώτηση του τ. Περιφερειάρχη και επικεφαλής της ΑΝΑΣΑ Θόδωρου Γαλιατσάτου σχετικά με τη λειτουργία του ΦΟΔΣΑ και ιδιαίτερα για τη νέα αποκάλυψη ότι το μόρφωμα της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας προσλαμβάνει golden boys και συγκεκριμένα ότι «74.500 ευρώ θα κοστίσει ο γενικός δ/ντής του ΦΟΔΣΑ στους πολίτες των νησιών μας, ήτοι 6.208,33 ευρώ μηνιαίως, ή αλλιώς το 20% των μισθολογικών δαπανών όλου του φορέα» !

Εν κατακλείδι η κ. Κράτσα γνωρίζει ότι όλα τα παραπάνω (και αρκετά ακόμα όπως η περίπτωση του golden boy γενικού δ/ντή του ΦΟΔΣΑ) είναι ΑΛΗΘΗ, γιαυτό και πράττει το πρωτοφανές:

Δεν απαντά η ίδια και δοξάζεται κρυπτόμενη πίσω από την… κομματική οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας !

Αργοστόλι 3/2/2022
Νομαρχιακή Επιτροπή Κεφαλονιάς/Ιθάκης
ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ