Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023
13.4 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΚΙΕ-ΕΥΔΟΞΟΣ:  ενόσω εξελίσσεται προσπάθεια διά μέσου αλλεπάλληλων  πολιτικών φίλτρων και  πυκνών στρωμάτων ανασχέσεως, μέχρι την ηγεσία της Κυβέρνησης.

Αστεροσκοπείο ΕΥΔΟΞΟΣ, 5η Αυγούστου έτους 2000:

Μία ημέρα μετά την επίσημη Εκδήλωση Απόδοσης Τιμής στον σπουδαίο Κεφαλονίτη Αστροφυσικό της NASA Ανδρέα Γερασίμου Μιχαλιτσιάνο (1947-1997) η οποία έλαβε χώρα στο θέατρο ΚΕΦΑΛΟΣ Αργοστολίου.

Προσκεκλημένοι επιστήμονες μεταβαίνουν σε υψόμετρο 1000 m στο νεοσύστατο αστεροσκοπείο, για να επισκεφθούν και επιθεωρήσουν το μόλις εγκατεστημένο ρομποτικό Τηλεσκόπιο Ανδρέας Μιχαλιτσιάνος (ΤΑΜ) διαμέτρου 0.6 μέτρων (το πρώτο και μόνο μεγάλο τηλεσκόπιο του είδους του στην Ελλάδα από τότε) και να αποκαλύψουν την αφιερωματική πλάκα που εντοιχίστηκε στην βάση του, με την ευκαιρία των εγκαινίων.https://kefalonianews.gr/%CF%84%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CF%83…/

Διακρίνονται από αριστερά πρός τα δεξιά (με τις τότε ιδιότητές τους):

N.X Σολωμός, ιδρυτής-πρωτεργάτης του ΚΙΕ (ΔΕΠ Εδρας Φυσικής, ΣΝΔ)

Stephen Maran, Γενικός Γραμματέας της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας [φίλος του τιμωμένου]

Γιάννης Χατζηλάου, Καθηγητής Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ) [καθήμενος]

Μηνάς Καφάτος, Καθηγητής George Mason University USA [φίλος του τιμωμένου]

Kανάρης Τσίγκανος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης

Γιώργος Φανουράκης, Διευθυντής Ερευνών Εθνικού Κέντρου Ερευνας Φυσικών επιστημών “ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ”

και ο μικρότερος γυιός του Καθηγητή Τσίγκανου.

Η ιστορική αυτή φωτογραφία, που βρισκόταν αναρτημένη μέσα στο Κέντρο μαζί με το μεγάλων διαστάσεων μηχανολογικό διάγραμμα του τηλεσκοπίου “Ανδρέας Μιχαλιτσιάνος”, βρέθηκε στις 5 Ιουνίου μισοσχισμένη στο πάτωμα δίπλα σε ένα τμήμα από το επίτηδες ποδοπατημένο και σχισμένο από τους βανδάλους, διάγραμμα του τηλεσκοπίου το οποίο βρισκόταν στη θέση του από το 2000 μέχρι το 2021.

Διασώθηκε συμβολικά κατα την αυτοψία που πραγματοποίησε ο Ν.Σολωμός αιφνιδιαστικά την 5η Ιουνίου 2022 κατα την οποία διαπιστώθηκε εκ νέου -πρόσφατος- βανδαλισμός από λωποδύτες και έγινε (για μία ακόμα φορά) καταγγελία στις τοπικές Αρχές Ασφαλείας. Μέχρι σήμερα, καμμία από αυτές δεν έχει οδηγήσει σε σύλληψη δραστών.  ΤΗι ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑι ΕΠΕΤΑΙ Η ΑΝΑΙΣΧΥΝΤΙΑ.

Ολοι μας διαμαρτυρόμαστε πως το Κέντρο είναι πλέον απροστάτευτο στο έλεος των κακοποιών. Να μία από τις αιτίες: από το  2010 μέχρι σήμερα χωρίς καμμία επίσημη ειδοποίηση ή έγγραφη αναφορά στην κείμενη νομοθεσία η ΠΙΝ έπαψε να καταβάλλει (!) την προβλεπόμενη (με ΦΕΚ) πενιχρή ετήσια επιχορήγηση του ΚΙΕ (4.000 ευρώ) και πέραν αυτού ούτε κάν υλοποιεί τις  ίδιες τις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου για να εγγράφει στον κολοσιαίο προυπολογισμό της 70.000 ευρώ ετησίως για 5 νέες θέσεις εργασίας (θέσεις προσωπικού) στο ΚΙΕ με τις διαδικασίες ΑΣΕΠ. Ούτε έστω το αποδίδει (το θεωρητικά συγκεντρωμένο αυτό ποσό από τότε μέχρι σήμερα), εμμέσως, με την μορφή ενός σωστικού έργου ΕΣΠΑ συνάπτοντας προγραμματική συμφωνία με το ΚΙΕ όπως κάνει με τους πάντες. Εάν το ζητήσετε θα πάρετε την απαντηση πως η λειτουργία του Κέντρου (ΚΙΕ) πρέπει να συντηρηθεί όχι με (λίγες έστω) μόνιμες θέσεις εργασίας για νέους, αλλά με “επενδυτές” ή  με αέναη διεκδίκηση ευρωπαικών προγραμμάτων. Κάτι τέτοιο, όμως, ακόμα και εάν γινόταν νομοτελειακά αποδεκτό (δηλαδή το συνεχές κυνήγι προγραμμάτων), προυποθέτει ως ελάχιστη βάση ολιγάριθμο προσωπικό δηλ. τις 5 υπαρκτές θέσεις εργαζομένων.  Η απάντηση στις διαμαρτυρίες περί του γιατί τότε η  Περιφέρεια ουδέποτε εντάσσει στο ΕΣΠΑ δράσεις υποστήριξης επιστημονικής δραστηριότητας (έστω δοκιμαστικά) συμβατές με τα αντικείμενα του ΚΙΕ επί 20 χρόνια (όπως π.χ έχει κάνει  και μάλιστα φωτογραφικά για επιδιώξεις εργαστηρίων του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα) είναι πως “δεν εμπίπτουν στα ενδιαφέροντα της ΠΙΝ”. Φαίνεται λοιπόν πως στις επιστήμες, η ΠΙΝ έχει υψηλή εξειδίκευση ενδιαφερόντων, ήτοι περιέργως επιλεκτικά ενδιαφέροντα….

Βγάλετε πολιτική άκρη.

Νίκος Σολωμός

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται