Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13.8 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Τοποθέτηση του Δημ. Συμβούλου ΔΙΟΝΥΣΗ ΓΑΣΠΑΡΙΝΑΤΟΥ για την παραβατικότητα στο Αργοστόλι

Αργοστόλι 21 Σεπτεμβρίου 2022

25η συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου  Αργοστολίου

Θέμα: ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ

Τοποθέτηση του Δημοτικού Συμβούλου ΔΙΟΝΥΣΗ ΓΑΣΠΑΡΙΝΑΤΟΥ

Δεν μπορεί κανένας να αμφισβητήσει ότι η παραβατικότητα από οπουδήποτε και αν προέρχεται,  είναι ένα εξαιρετικά  πολυσύνθετο πρόβλημα και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι  ως τέτοιο θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε.

Οφείλουμε όλοι να τοποθετηθούμε με την απαιτούμενη σοβαρότητα, με γνώμονα πάντα την  προστασία των συμπολιτών μας και φυσικά την εξασφάλιση της ομαλότητας  στην καθημερινότητά μας.

Εάν κλείσουμε τα μάτια στο θλιβερό  φαινόμενο  της παραβατικότητας, συμβάλλουμε στο να γίνονται ακόμη πιο ακραίες οι όποιες παραβατικές συμπεριφορές.

Αναγνωρίζω ότι υπάρχει μεγάλος βαθμός δυσκολίας προκειμένου να φτάσουμε στην επίλυσή του προβλήματος που πραγματικά είναι μεγάλο.  

Το μέτρο της ακραίας αστυνομοκρατίας που ενδεχομένως θα προταθεί ως λύση καταπολέμησης του φαινομένου, πιστεύω ακράδαντα ότι δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητη  η επαρκής στελέχωση  της  Αστυνομικής Διεύθυνσης του νησιού μας, όπως άλλωστε ζητάει και η τοπική  ένωση αστυνομικών υπαλλήλων.

Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να δοθεί έμφαση πρωτίστως στην πρόληψη του φαινομένου και  στη μη περαιτέρω μεγιστοποίησή του.

Όσον αφορά την παραβατικότητα που έχει γίνει γνωστή ή που μπορεί να μην γνωρίζουμε, από όπου αυτή και αν προέρχεται, αδιαμφησβήτητα πρέπει να υπάρξει άμεσα (και κακώς δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα) δική μας παρέμβαση.

Έχουν πραγματοποιηθεί από όσο  γνωρίζω δύο συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, με το ίδιο θέμα. Στο τελευταίο, που έγινε 16 μήνες πριν (τον Ιούνιο του 2021) αποφασίστηκε η σύσταση Τοπικού Συμβουλίου πρόληψης παραβατικότητας, εγκληματικότητας και παρέμβασης. Ποια τα αποτελέσματα; Ποιες οι παρεμβάσεις; Ενημερώθηκε ποτέ το Δημοτικό Συμβούλιο για αυτά;

Που και γιατί υπάρχει παραβατικότητα; Ποιες μορφές έχει; Είναι μόνο οι συμπολίτες μας Ρομά, ή υπάρχουν φαινόμενα παραβατικότητας που προέρχονται και από άλλους χώρους ή ανθρώπους.

Η οικονομική ανέχεια, η φτώχεια, η περιθωριοποίηση, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η αμορφωσιά και εν τέλει οι δύσκολες συνθήκες ζωής, οδηγούν σε κοινωνικά και οικονομικά αδιέξοδα.

Πρέπει  να βρούμε τρόπους και να λάβουμε συγκεκριμένες αποφάσεις στοχεύοντας όπως προανέφερα, πρωτίστως στην πρόληψη του φαινομένου της παραβατικότητας.

Για παράδειγμα η ομαλή ένταξη των συμπολιτών μας Ρομά στους κόλπους της κοινωνίας μας, η κατάργηση του κοινωνικού τους αποκλεισμού και κάθε διάκρισης σε βάρος τους, είναι ένας τρόπος.

Δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι η παρέμβαση της πολιτείας όσον αφορά την επίλυση των προβλημάτων και την κάλυψη των αναγκών της συγκεκριμένης ομάδας ανθρώπων, φαίνεται εκ του αποτελέσματος ότι δεν είναι η κατάλληλη.  Η αδιαφορία της πολιτείας να ασχοληθεί με αυτή την ομάδα είναι μεγάλη αν και φροντίζει πολλές φορές, τη συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων να την αξιοποιεί σε διάφορες άλλες περιπτώσεις, όπως ψηφοθηρία π.χ. Δεν πρέπει να αναλώνεται μόνο στην αστυνόμευσή τους όπως κάνει μέχρι σήμερα.  Είναι ανάγκη να παρεμβαίνει κυρίως για τη στήριξή τους. Με στοχευμένες δράσεις πρέπει να προσπαθήσουμε να βελτιωθεί το βιοτικό, το κοινωνικό και κυρίως το μορφωτικό και επίπεδο των μελών της συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας.

Αλλά παραβατικότητα στην Πόλη μας έχουμε μόνο από κάποιες ομάδες Ρομά;

Για παράδειγμα το μπούλινγκ στα σχολεία, η ηχορύπανση που προκαλούν οι μηχανές, το παράνομο παρκάρισμα, η ανεξέλεγκτη κατάληψη πεζοδρομίων και κοινόχρηστων χώρων, αλήθεια δεν είναι παραβατικές συμπεριφορές που υποβαθμίζουν και βάζουν σε κίνδυνο πολλές φορές ακόμη και τη ζωή μας;

Κατανοώ ότι ο καθένας μας εστιάζει σε διαφορετικές πλευρές και όψεις όσον αφορά τις αιτίες που ωθούν κάποιους συμπολίτες μας στην παραβατικότητα.

Όμως πιο είναι το ζητούμενο; Τι χρειάζεται να γίνει;

Πρωτίστως πρέπει να τηρηθεί το υπάρχον νομικό πλαίσιο και αν είναι αναγκαίο αυτό να εμπλουτιστεί ή να διορθωθεί. Επίσης να υπάρξουν πολιτικές που θα λειτουργήσουν προστατευτικά απέναντι στην παραβατικότητα.

Η πρότασή μου για αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται από το φαινόμενο της παραβατικότητας, είναι η εξής:

  • Να καλεστούν οι φορείς (πολλοί από αυτούς είναι σήμερα μαζί μας) όπως η αστυνομία, οι εκπαιδευτικοί, οι κοινωνικοί λειτουργοί των αρμοδίων υπηρεσιών, τα πολιτικά κόμματα, εκπρόσωποι των μαθητών και όποιοι  άλλοι μπορούν να εμπλακούν, να καθίσουμε σε ένα τραπέζι να συζητήσουμε το μέγεθος και την έκταση του προβλήματος και να προταθούν πιθανές λύσεις.
  • Γνώμονας να είναι η εξάλειψη της παραβατικότητας σε κάθε μορφή της, από την πιο απλή μέχρι την πιο ακραία και σκοπός να είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των δημοτών και κυρίως η ασφάλεια τους, που φαίνεται σιγά -σιγά να χάνεται στην Πόλη μας.
  • Τέλος ζητώ να γίνεται τακτική ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου, για τις ενέργειες και τα αντίστοιχα αποτελέσματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ