Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
20 C
Argostoli

kefaloniastatus@gmail.com

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

spot_img

ΜΕΝΟΥ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Πεπραγμένα του Κυριάκου Μητσοτάκη και το όραμα της προοδευτικής διακυβέρνησης | Διονύσης Θωμάς

Πεπραγμένα του Κυριάκου Μητσοτάκη και το όραμα της προοδευτικής διακυβέρνησης

Κατά γενική ομολογία η περασμένη τετραετία θα μείνει στην Ιστορία, ως η μεγαλύτερη κυβερνητική υποστήριξη των ιδιωτικών συμφερόντων, σε βάρος των λαϊκών. Χρόνιες κατακτήσεις των εργαζομένων που είχαν θεμελιωθεί με ιδρώτα, αγώνες και αίμα καταργήθηκαν, άνθρωποι πνευματικοί, ικανοί και άξιοι εκπαραθυρώθηκαν και ένα πλήθος από ημέτερους, παρατρεχάμενους καιροσκόπους και συμφεροντολόγους, οι χαμαιλέοντες του ρουσφετιού και της αναξιοκρατίας, συμπορεύθηκαν με την οικονομική ολιγαρχία υπηρετώντας τα συμφέροντά της. Οι συντελεστές αυτής της πρωτοφανούς κατάπτωσης, της ευτέλειας και της κατάντιας έχουν όνομα. Κυριάκος Μητσοτάκης και η κατ’ εικόνα και ομοίωσή του ομάδα του Μαξίμου, αλλά και οι υποστηρικτές τους, με τη σχετική βέβαια αποζημίωση.

Μερικά επιτεύγματα του Κ. Μητσοτάκη είναι αποκαλυπτικά:

Αμέσως, με την ανάληψη της πρωθυπουργίας ανέστειλε την καταβολή του ποσού των 3,5 εκ. ευρώ το χρόνο στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλήνιας εμβέλειας από την 1/1/2020 και στη συνέχεια τους έδωσε ακόμη πολλά εκατομμύρια με τις φανερές και κρυφές λίστες Πέτσα, για να τον στηρίζουν και να τον λιβανίζουν, όπως κάνουν ανελλιπώς μέχρι σήμερα.

Κατάργησε το 8ωρο και θέσπισε υπερωρίες χωρίς πληρωμή, αντεργατικά και αντικοινωνικά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων και των νέων που εισέρχονται στην αγορά εργασίας.

Κατάργησε τη 13η σύνταξη θεωρώντας την ψίχουλα, παρότι βρήκε στο ταμείο 37 δις ευρώ.

Επιχείρησε να βάλει κάμερες στα σχολεία, αφαίρεσε τα μαθήματα των Ανθρωπιστικών Σπουδών από τη Μέση Εκπαίδευση και έβαλε την αστυνομία μέσα στα Πανεπιστήμια.

Διέλυσε το ΕΣΥ την κρίσιμη περίοδο της πανδημίας με την αποπομπή έμπειρων στελεχών  και παρέπεμπε τους ασθενείς στα υγειονομικά κέντρα ιδιωτικών συμφερόντων. Μερικά ανθολόγια κυβερνητικών παραγόντων το επιβεβαιώνουν. «Αν φτιάχναμε 5000 ΜΕΘ θα είχαμε περισσότερους θανάτους» (Γεραπετρίτης, 24/11/2020). «Δεν υπάρχει λόγος να δημιουργήσουμε ένα πολυτελές σύστημα υγείας» (Σκέρτσος, 4/11/2021).

Δεν ψήφισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σοβαρή και σε βάθος Συνταγματική αναθεώρηση για εφαρμογή της άμεσης δημοκρατίας και την αλλαγή του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών, τη διαχρονική πολιτική ντροπή, προφανώς για να προστατεύσει τα δικά του παιδιά από ενδεχόμενες καταχρηστικές υπερβάσεις και οικονομικές ατασθαλίες, τις οποίες μάλιστα  προστάτεψε και με πρόσθετες αναίσχυντες νομοθετικές παρεμβάσεις.

Είχε δεσμευθεί ότι δεν θα ενεργοποιήσει τη συμφωνία των Πρεσπών και ότι θα την καταργήσει. Και αφού είχε εξωθήσει τους οπαδούς του σε επανάσταση με θρησκευτικά λάβαρα και φουστανέλες κατηγορώντας τους πολιτικούς του αντιπάλους ακόμη και για πράξη εθνικής μειοδοσίας και προδοσίας, όχι μόνο την αποδέχθηκε, αλλά δέχθηκε και την ηγεσία της Β. Μακεδονίας στο Μαξίμου. Η εξαπάτηση και η προδοσία αυτών που τον πίστεψαν τότε στο απόλυτο μεγαλείο. Η στροφή μεγάλου αριθμού ψηφοφόρων που τον στήριξαν το 2019 προς μικρότερα εθνικιστικού τύπου κόμματα τον ανάγκασαν με τρεις αλλοπρόσαλλες τροπολογίες, μέσω του Αρείου Πάγου, να εμποδίσει τα κόμματα αυτά να πάρουν μέρος στις επικείμενες εκλογές, για ευνόητους λόγους. Φαίνεται όμως ότι το μέρος του ακροδεξιού στοιχείου που δεν έχει καταφέρει να εντάξει στις τάξεις του, θα τον τιμωρήσει παραδειγματικά.

Επέτρεψε στο Τουρκικό ερευνητικό σκάφος να αλωνίζει στο Αιγαίο, να διέρχεται μέσα από την υφαλοκρηπίδα των νησιών μας, χωρίς αντίδραση.

Δεδομένος και προβλέψιμος, υπάκουος και υποτελής παρέδωσε τη χώρα στις στρατιωτικές σκοπιμότητες της «συμμάχου» υπερδύναμης.

Η περιορισμένη αναφορά του άρθρου δεν επιτρέπει την επέκταση και σε άλλα κατορθώματά του μείζονος σημασίας.

Τώρα ζητάει και δεύτερη θητεία για να ολοκληρώσει το μέγεθος της καταστροφής. Ο Ελληνικός λαός θα αποφασίσει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έχοντας πλήρη επίγνωση της κατάστασης που έχει περιέλθει η πλειονότητα του λαού δεσμεύεται ότι θα προχωρήσει άμεσα (1.7.2023) σε οικονομικές ελαφρύνσεις για την ενίσχυση της κοινωνίας καταθέτοντας το Συμβόλαιο για την Αλλαγή, το Κυβερνητικό πρόγραμμα της τετραετίας.  Επιγραμματικά:

Αύξηση κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ και θεσμοθέτηση της ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής.

Αύξηση μισθών στο δημόσιο κατά 10% και ξεπάγωμα των τριετιών.

Άμεση επαναφορά της 13ης σύνταξης και απόδοση σε 2,5 εκ. συνταξιούχους των αναδρομικών που τους στέρησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6% και του ΕΦΚ στον κατώτατο συντελεστή που προβλέπει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για ακίνητα έως 300.000 ευρώ.

Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη

Επαναφορά της διαπραγμάτευσης, αποκατάσταση των ΣΣΕ και ανασύσταση του ΣΕΠΕ και 35ωρη εργασία, χωρίς μείωση μισθών.

Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, που επιβαρύνει οριζόντια επαγγελματίες και επιχειρήσεις και αυστηρή προστασία από τις ομαδικές απολύσεις.

Ανάκτηση του δημόσιου ελέγχου στη ΔΕΗ, επαναφορά των μετοχών των ΕΥΔΑΠ-ΕΥΔΑΘ στο Δημόσιο και μείωση του ΦΠΑ στο πόσιμο νερό στο 6%.

Κατάργηση του ΤΧΣ.

Αποκατάσταση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ, αύξηση των δαπανών για την Υγεία, μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων στο ΕΣΥ, ενίσχυση της ΠΦΥ και του θεσμού του οικογενειακού γιατρού.

Αύξηση της χρηματοδότησης για την Παιδεία, προκήρυξη διορισμών μόνιμων εκπαιδευτικών, κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας.

Απόδοση σε 900.000 γυναίκες το επίδομα μητέρας, διασφάλιση δωρεάν ένταξης όλων των παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, διπλασιασμός της επιδότησης ενοικίου σε νέες και νέους 25-44 ετών κ.ά.

Θωράκιση του δημόσιου χαρακτήρα της πολιτιστικής κληρονομιάς, κατάργηση του Π.Δ. 85/2022 και ένταξη των καλλιτεχνικών ειδικοτήτων στη βαθμίδα Τ.Ε.

Αύξηση των επιδομάτων αναπηρίας κατά 20%, ριζική μεταρρύθμιση του συστήματος διάγνωσης και πιστοποίησης και εξασφάλιση προσωπικού βοηθού ή φροντιστή για 70.000 άτομα.

Κατάργηση του νόμου του επιτελικού κράτους, ενίσχυση του ΑΣΕΠ, ώστε το σύνολο των προσλήψεων να γίνεται υπό την εποπτεία του, μεταρρύθμιση της λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του εγκλήματος, επαναφορά της ΕΥΠ στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και κατάργηση όλων των ποινικών ασυλιών. Όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ περιέχει πολλές ακόμη δεσμεύσεις και προτάσεις για την επόμενη τετραετία.

Όσοι συμπορευτήκαμε και στηρίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναλαμβάνουμε προσωπικά και το μέγεθος της πολιτικής ευθύνης. Κυβερνήσαμε με απόλυτη διαφάνεια, με εντιμότητα, υπευθυνότητα και σοβαρότητα, σε συνθήκες εξαντλητικού ελέγχου και συνεχούς αξιολόγησης, σε πλαίσιο αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας. Στον τιτάνιο αγώνα που δώσαμε έγιναν και λάθη, τα οποία ποτέ δεν κρύψαμε, αλλά αντίθετα με την αυτοκριτική μας τα αποδεχθήκαμε. Και επειδή ο Κ. Μητσοτάκης, αλλά και τα άλλα κόμματα έχουν κάνει σημαία της πολιτικής αντιπαράθεσης τα γεγονότα του 1ου εξαμήνου του 2015, να τους θυμίσω τις εκλογές της 20ής Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Είμαστε εδώ. Όχι μόνο για να υπερασπιστούμε τις επιλογές και τις πράξεις μας, που έβγαλαν τη χώρα από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια, αλλά και να πράξουμε πολλά περισσότερα στο μέλλον. Να αντισταθούμε, να βάλουμε φρένο στον κατήφορο που η κυβερνητική λαίλαπα έχει οδηγήσει την κοινωνία και να ξεριζώσουμε τα φασιστικά μορφώματα που έχουν για τα καλά θρονιαστεί και αναπαύονται στο σβέρκο του λαού και της χώρας. Κοιτάμε τους απλούς ανθρώπους στα μάτια και τους δηλώνουμε ότι δεν ξεχνάμε ούτε την καταγωγή μας, ούτε ποιοι μας έφεραν εδώ. Τη δύναμή μας την αντλούμε μέσα από τους αγώνες μας που είχαν πάντοτε στόχο την καλυτέρευση της ζωής των συνανθρώπων μας. Ποτέ δεν σκεφτήκαμε να οικειοποιηθούμε ούτε ένα ευρώ και να λειτουργήσουμε μεροληπτικά, αλλά πάντοτε με γνώμονα το συνολικό συμφέρον. Γιατί το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, που προσπάθησαν κάποιοι να διαβάλλουν και να αμφισβητήσουν, δεν είναι κούφιος χαρακτηρισμός, αλλά αντίληψη, ιδεολογία και πράξη. Είμαστε εδώ στην έπαλξη του καθήκοντος, γιατί έχουμε σχέδιο και όραμα, για να βγάλουμε τη χώρα από τη μιζέρια και την ανέχεια και να την προστατέψουμε από την κατασπάραξη της ασύδοτης ιδιωτικής κερδοσκοπίας. Παρά τις λυσσαλέες επιθέσεις από παντού, ΜΜΕ και κατευθυνόμενες δημοσκοπήσεις, όχι μόνο αντέχουμε και δεν λυγίζουμε, αλλά αντίθετα δυναμώνουμε, όπως φαίνεται και στην επικοινωνία μας με τον λαό και διεκδικούμε να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές, κάτι που κάθε μέρα επιβεβαιώνεται, όσο βαδίζουμε προς την κάλπη. Είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε τη ροή των πραγμάτων. Θα προχωρήσουμε με πυξίδα τις αρχές και τις αξίες που μας διακρίνουν, που είναι οι σταθερές στη ζωή μας, δημιουργώντας μια νέα πολιτική κουλτούρα εφάμιλλη των παραδόσεών μας, ενταγμένη στην πορεία των μεγάλων προσδοκιών του λαού μας.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΘΩΜΑΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ Μ.Α.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ